Bosgrond verkopen: Bos, weide, taxatie, belastingen & Co.

Verkoop van bosgrond [jaar] – Loofbos, gemengd bos of zelfs naaldbos, bossen hebben een groot voordeel, zij bieden een regeneratieve grondstof. Tegelijkertijd bieden zij de exploitant geen winst op korte termijn, maar rendement op lange termijn. Veel eigenaars van bosgrond denken daarom niet als “typische” grondbezitters van onroerend goed en onroerend goed, die vaak al generaties lang plannen maken. Wist u dat zelfs snelgroeiende sparren in de natuur tot 600 jaar oud kunnen worden? Na 70-80 jaar worden ze geveld, hun stam is dan ongeveer 30 meter hoog. Kortom, er zijn vele parameters die de verkoop van een bosperceel beïnvloeden. Hoe kan ik mijn bos verkopen?

Verkoop van bossen en bosgronden [jaar]: Inzicht

Laten we stap voor stap beginnen, wat wordt belangrijk bij de verkoop van uw bosgebied?

Redenen van bedrijfsbeëindiging tot vererving

Leeftijd, financieringsdruk of spontane vererving – Ongeacht of het gaat om een verkoop van grond of een gedeeltelijke verkoop van grond: Wanneer een bosperceel verkocht moet worden of verkocht moet worden, is dat voor de verkopende partij dus ook vaak een emotionele aangelegenheid. Zoals ik al zei, heel anders dan typische bouwgrond.

Toch komt het voor dat een onroerend goed moet worden verkocht of moet worden verkocht. Soms is het een financiële reden, bijvoorbeeld vanwege een lopende financiering die liquiditeit vereist, soms is het een spontane erfenis of een vroege schenking…

Wat doe je met een bosperceel?

Locatie van het onroerend goed – Vooral als het onroerend goed niet in de eigen regio ligt en 200 km, 300 km of nog verder van huis is.

Als de tijd daar is, is het tijd voor de grote vraag:

Hoe verkoop ik (m)een bosperceel?

Wie nog geen ervaring heeft met de verkoop van onroerend goed of grond, staat voor een groot aantal uitdagingen:

 • Hoe werkt een verkoop van grond?
 • Wat is de allereerste stap?
 • Kan elke makelaar bosgrond verkopen? In termen van persoonlijk netwerk en deskundigheid
 • Wat zijn de typische fouten bij de verkoop van onroerend goed?
 • Welke belastingen zijn verschuldigd bij de verkoop?

Velen vertrouwen op een regionale makelaar die zij kennen uit hun persoonlijke vriendenkring, bijvoorbeeld, of hebben gekregen als een aanbeveling.

Maar heeft deze makelaar wel de juiste contacten in zijn netwerk? Uiteindelijk zal uw bosperceel alleen op verschillende portaalsites terechtkomen en zo zal iedereen weten dat uw bosperceel te koop staat.

Is dat wat je wilt?

Tip: verhandel uw bosbezit buiten de markt.

Waardebepaling van bossen: waardebepaling van bossen

Wat is een sparrenbos nog waard? Een typische vraag, vooral als u zelf al een tijdje niet meer actief bent in de handel en/of er de tijd niet voor heeft, bijvoorbeeld omdat het maar een klein deel van uw eigen beleggingsportefeuille is.

De staat van het bos is uiteraard het criterium voor de aanbiedingsprijs, maar ook voor de uiteindelijke verkoopprijs van uw bos. Is er voor het bos gezorgd of ligt het braak? De ligging, de vervoersverbindingen, maar ook de staat van de grond zijn andere waardefactoren.

bos, onder andere, door:

 • Toestand van het bos
 • Duurzame zorg voor het bos
 • Bodemkwaliteit; bosbodemkennis
 • Ligging en vervoersverbindingen
 • Aard van het terrein

Sommige factoren verhogen de prijs, andere verlagen hem. De taxatie moet altijd worden uitgevoerd door een deskundige, d.w.z. een taxateur. De geotechnisch deskundige, een burgerlijk ingenieur of geoloog, bereidt de bodemexpertise ter plaatse voor.

Bosgrond verkopen: Vervaldatum

Uiteraard kunnen wij u op dit moment niet één op één zeggen hoe de verkoop van grond in elk individueel geval verloopt. Vooral wat de bosbodem betreft, zijn er nog speciale factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Om u echter een idee te geven, verwijzen wij u graag naar onze gids voor de verkoop van grond.

Checklist: Snelle verkoop van bossen

Dit is hoe het werkt:

 1. U moet voldoende tijd uittrekken voor uw bosverkoop
 2. Taxatie door een deskundige
 3. Brede marketing op portalen OF gerichte verkoop buiten de markt
 4. Kredietbeoordeling en koperselectie
 5. Koopcontract en notarisbenoeming

Hier laten wij de verschillende fasen zien, van de eerste stap tot het koopcontract en de afwikkeling.

Land en bron verkopen?

Wie al grond bezit, is met het onderwerp vertrouwd, maar wie spontaan in het bezit is gekomen van eigen bosgrond, bijvoorbeeld door erfenis, echtscheiding of schenking, heeft veel vragen! Het wordt bijzonder interessant wanneer het bosperceel niet alleen een goede bodemkwaliteit heeft, maar ook over een eigen waterbron beschikt.

Verkoop van een waterbron: speciaal geval

Met voldoende capaciteit (miljoenen liters per jaar) heeft u een zeer interessant stuk grond voor veel investeerders. Zou u gedacht hebben aan kopers uit de voedingsindustrie vóór de verkoop? Met name grote levensmiddelenbedrijven zijn zeer gebrand op waterbronnen van goede kwaliteit, omdat water tegenwoordig een van de meest gewilde grondstoffen is. Denk maar aan de watertekorten die nu al bestaan, zelfs in landen als Spanje of Zuid-Afrika, wanneer er in de zomer wekenlang geen water uit de grond komt.

Als u toevallig in het bezit bent gekomen van een waterbron en u vraagt zich af, wat moet ik ermee doen? Lees hier meer over het onderwerp: