Een appartement verkopen in Berlijn: basisprincipes, procedure, belastingen – Handleiding

Een condominium verkopen – Een condominium verkopen is een belangrijke beslissing die een grondige voorbereiding en een gedegen aanpak vereist. Vooral op toplocaties zoals Berlijn is het essentieel om het verkoopproces te benaderen met een grondiger begrip van de lokale omstandigheden. In onze gids bespreken we samen de verschillende aspecten van het verkoopproces, van het maken van de juiste keuze tussen zelfstandig verkopen en het inschakelen van een makelaar in Berlijn, tot een nauwkeurige taxatie van het onroerend goed en de strategische marketing van je appartement. Ons doel is om jou de kennis te geven die je nodig hebt om je verkoop succesvol te laten verlopen. Heb je vragen of weinig tijd? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen: Contact.

Condominiums, verkoop en makelaars – alles wat je moet weten

De Duitse hoofdstad Berlijn strekt zich uit in de schaduw van de indrukwekkende televisietoren. Potsdam en Brandenburg liggen ook op een steenworp afstand. In A-locaties zoals Berlijn is een scherp prijsgevoel vereist. De prijzen per vierkante meter liggen hier merkbaar hoger dan in de omliggende regio. Afhankelijk van hoe snel je je appartement in Berlijn wilt verkopen, is het belangrijk om de juiste potentiële kopers te benaderen – mensen met een solide kredietwaardigheid, oprechte interesse en redelijke vraagprijzen.

Stephan M. Czaja (Lukinski

Hier geven wij en ik je inzicht in de stappen die komen kijken bij de verkoop!

Tip! In Berlijn kopen we ook direct als je je flat snel wilt of moet verkopen.

Berlijn: locatie en kaart

Hier is een korte blik op de locatie met een uitzicht op Berlijn van bovenaf.

Een appartement particulier of via een makelaar verkopen?

Laten we beginnen met de belangrijkste vraag voor verkopers:

Particulier verkopen of met een makelaar? Beide zijn mogelijk, het hangt af van je tijd.

Een flat verkopen zonder makelaar

Als je de mogelijkheid hebt om tijd te investeren in een persoonlijke taxatie of in het verkrijgen van een waardebepaling, zij het voor het bepalen van een biedprijs, het samenstellen van documenten en verslagen, het voorbereiden van een exposé, het maken van foto’s of het plaatsen op online portalen tot het sluiten van de koopovereenkomst en het maken van een afspraak met de notaris, dan is het heel goed mogelijk om je appartement te verkopen zonder tussenkomst van een makelaar.

Werk zonder makelaar als:

 • Je hebt tijd (en zenuwen) voor de voorbereiding en het verkoopproces

Een flat verkopen met een makelaar

Als je tijd wilt besparen en je zenuwen wilt sparen, huur dan een makelaar in. Zo eenvoudig is het.

Huur een makelaar in als:

 • Je tijd en zenuwen wilt sparen

Goede makelaar in Berlijn? Bel of schrijf me:

Taxatie van onroerend goed: de aankoopprijs bepalen

Het is essentieel voor elke huiseigenaar in Berlijn om een passende taxatie te laten uitvoeren. De reden hiervoor is dat het verkopen van een woning op basis van een onderbuikgevoel of een subjectieve inschatting van de ideale waarde vaak leidt tot een overschatting van de werkelijke waarde van het onroerend goed en zonder een professionele taxatie duurt het verkoopproces meestal aanzienlijk langer. Een ander nadeel: grote verliezen door een te gunstige verkoopprijs.

De realistische aankoopprijs wordt bepaald tijdens de taxatie van het onroerend goed

Om de marktwaarde te bepalen, wordt rekening gehouden met verschillende gegevens, waaronder informatie over de locatie, de grootte van het pand en het perceel, de inrichting en de aansluiting op de infrastructuur. Een neutraal vastgestelde vraagprijs op basis van objectieve feiten zorgt voor een betrouwbare aanpak en vormt een solide basis voor een succesvolle en veilige verkoop van onroerend goed in Berlijn, waarbij winstgevendheid voorop staat.

Deze factoren beïnvloeden de waarde van het onroerend goed:

 • Infrastructuur van de buurt
 • Objecten vergelijken
 • Locatie
 • Uitrusting
 • Voorwaarde
 • Bouwmethode

Procedure: van voorbereiding tot overdracht

Voor een optimale verkoop van jouw appartement in Berlijn is meer nodig dan alleen onderhandelingsvaardigheden en organisatietalent. Als verkoper is het net zo belangrijk om altijd de huidige status van het proces in de gaten te houden en te weten welke stap de volgende is die nodig is voor een succesvolle afronding. Het verkoopproces kan worden onderverdeeld in drie duidelijke fasen.

De 3 fasen van het verkopen van een flat:

 1. Voorbereidingsfase
 2. Verkoopfase
 3. Verwerking

Laten we het exacte proces eens nader bekijken:

Planning: Documenten, exposé & Co.

Goed voorbereid is al voor de helft verkocht! Dit geldt ook voor appartementen in Berlijn. Zorg er dus voor dat je alle belangrijke documenten van tevoren bij de hand hebt. Denk hierbij aan het uittreksel uit het kadaster, het energiecertificaat en facturen voor eerdere renovatie- en moderniseringsmaatregelen. Beslis ook of je liever particulier of via een makelaar wilt verkopen en stel een realistische verkooptermijn vast. Krijg een overzicht van de bijkomende kosten en stel een professioneel vastgoedexposé op.

De afzonderlijke stappen van de voorbereidingsfase:

Een flat op de markt brengen: Verkoopstrategieën

De woning is verkoopklaar gemaakt, alle documenten zijn bij elkaar en de verkooptermijn is vastgesteld? Dan sta je nu voor de taak om je woning succesvol te verkopen. In deze context kun je kiezen uit drie verschillende verkoopstrategieën, die variëren afhankelijk van de locatie, het type appartement en het type huis.

Lees hier meer! Een woning op de markt brengen: Strategie

Je kunt dus kiezen tussen deze drie strategieën:

 • Aanvallend
 • Verdedigend
 • Uit de markt

Zodra je flat geadverteerd is en er contact is gelegd met potentiële kopers, kun je bezichtigingsafspraken maken, kredietcontroles uitvoeren en verkoopgesprekken voeren. Wees niet bang om je bestaande documenten te gebruiken als argument tijdens de onderhandelingen over de aankoopprijs.

De verkoop afronden: Koopcontract en overdracht

Zodra de koper is gevonden en zijn kredietwaardigheid is gecontroleerd, worden de laatste stappen van de verkoop in gang gezet. Jij en de koper ondertekenen het contract bij de notaris. Dit wordt gevolgd door Betaling van de onderhandelde koopprijs na het bijwerken van het kadaster, of als technische term: prioriteitsverklaring van overdracht. Zodra je de koopprijs hebt ontvangen, bijvoorbeeld rechtstreeks op je rekening of vooraf via de geblokkeerde rekening van de notaris, draag je je appartement over aan de nieuwe eigenaar.

Hier volgt een overzicht van de laatste stappen:

Je hebt nu officieel je appartement in Berlijn verkocht – gefeliciteerd!

Taxatie, verkoop & advies in Berlijn

Stephan M. Czaja (Lukinski)

Eigendom verkopen in Berlijn – Je hebt al veel geleerd in deze gids voor het verkopen van appartementen in Berlijn. Als hoofdstad van Duitsland is Berlijn een van de belangrijkste knooppunten van het land. Goede voorwaarden voor een verkoop.

Wil je je niet bezighouden met de verkoopdetails?

Schrijf me of bel me!