Verkoopgesprek & koopprijsonderhandeling: voorbereiding, strategie & tips

Verkoopgesprek & onderhandeling over aankoopprijs – Niet alleen de bezichtigingen moeten goed worden voorbereid, maar ook de verkoopgesprekken. Als er een geschikte koper is gevonden, kan er meteen over de prijs onderhandeld worden! Hier vertellen wij u hoe u punten kunt scoren tijdens het verkoopgesprek en welke strategieën u kunt gebruiken om over de aankoopprijs te onderhandelen. Meer hierover hier. Terug naar: Een woning verkopen.

Verkoop telefoontjes plegen: Gids

Zoals reeds gezegd, zijn organisatietalent, onderhandelingsvaardigheden en de juiste argumenten van essentieel belang om een onroerend goed zo winstgevend mogelijk te verkopen. Dit vereist een hoop psychologie. Is de potentiële koper interessant? Het jonge gezin met 2 of 3 kinderen of de alleenstaande ondernemer? Een van de belangrijke vragen bij de voorbereiding van de bezichtigingsafspraak en eventuele onderhandelingen is: Heeft de persoon die voor mij staat al ervaring met het kopen van onroerend goed of niet?

Belangrijk voor de komende verkoopgesprekken zijn:

  • Organisatietalent
  • Overtuiging
  • Onderhandelingsvaardigheden
  • Een zeer goede voorbereiding

Wij laten u hier zien hoe u punten kunt scoren in het verkoopgesprek – zelfs zonder enige eerdere ervaring!

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Feit is: elke koper probeert de prijs te drukken. En de beste argumenten zijn gebreken aan de gevel, ramen, vloer, badkamer, keuken, enz. Wees dus voorbereid op uitdagende vragen en houd de juiste antwoorden klaar. U moet ook alle documenten op dit punt bij elkaar hebben, zodat u elke verklaring kunt bewijzen. Bovendien, hoe beter u voorbereid bent, hoe zelfverzekerder en meer ontspannen u zult overkomen! En dat is ook enorm belangrijk. U wilt tenslotte de koper overtuigen!

Samengevat:

  • Bereid je voor op uitdagende vragen
  • Hou goede antwoorden klaar
  • Bereid belangrijke documenten voor

Belangrijk: taxatie onroerend goed bepaalt biedprijs

Ook al kan een prijsonderhandeling stressvol zijn, vergeet uw belangrijkste argument niet: de taxatie van het onroerend goed. Je hebt de vraagprijs immers niet emotioneel bepaald, je hebt een professionele taxatie laten doen. Verwijs dus altijd naar het resultaat van de taxatie van het onroerend goed.

Onderhandelen over prijs: strategie & tips

Uiteindelijk verschillen de aanbiedingsprijs en de aankoopprijs altijd. Daarom raden wij drie verschillende strategieën aan om u te helpen de best mogelijke prijs te krijgen.

Hier is het overzicht:

  1. Realistische onroerend goed prijs
  2. Zeer hoge biedprijs
  3. Zeer lage aanbiedingsprijs

Laten we nu de afzonderlijke strategieën samen bekijken:

Realistische aankoopprijs met ruimte voor onderhandeling

De veiligste manier is deze methode te gebruiken: stel de realistische aankoopprijs vast en voeg daar ongeveer 5% tot 10% aan toe. Uiteindelijk zal de koper de prijs toch naar beneden drukken en zult u beiden tot een compromis moeten komen. Met deze strategie bent u er zeker van dat u niet ver van uw beoogde aankoopprijs eindigt.

Aankoopprijs + 10%

Sterk opgeblazen verkoopprijs

Het kan ook de moeite lonen om de markt te betreden met een sterk opgeblazen verkoopprijs. Voorzichtigheid is hier echter geboden, want als dit niet goed genoeg wordt gemotiveerd, kan het ook veel aspirant-kopers afschrikken. Deze strategie is dus alleen zinvol als er al een zeer grote groep belangstellenden is. Dan kun je altijd nog onderhandelen.

Aankoopprijs + 30%

Zeer lage verkoopprijs

Waarom zou je je inkopen tegen een zeer lage verkoopprijs? Is het dat wel waard? Onze ervaring leert: Absoluut. Met een zeer lage verkoopprijs, trekt u eerst veel potentiële kopers aan. Omdat: Iedereen houdt van een koopje – zelfs vastgoedkopers! Hoe meer potentiële kopers je kunt inspireren, hoe beter. Aangezien de hoogste bieder uw huis of flat zal terugbetalen, is het aan de kandidaat-kopers om elkaar te overbieden en zo de aankoopprijs te verhogen.

Aankoopprijs – 10%

De prijsonderhandeling was succesvol en de koper wil uw huis of appartement kopen? Gefeliciteerd! Dan beginnen we nu met de laatste fase in de verkoop van onroerend goed: de afwikkeling!

Ga verder met stap 13: stel de koopovereenkomst op bij de notaris

De onderhandelingen over de aankoop waren succesvol en er werd een koper gevonden. Gefeliciteerd! Nu is het alleen nog een kwestie van het koopcontract opstellen en de transactie kan beginnen. Aantal sleutels, overdracht, uitrusting & Co. – lees hier welke punten in het koopcontract moeten worden opgenomen.

Terug naar Stap 11: Bezichtigingsafspraken organiseren en uitvoeren

Een afspraak voor bezichtiging moet gewetensvol worden voorbereid. Hier wordt immers vaak beslist wie echt geïnteresseerd is in uw eigendom en wie als koper zal worden overgeslagen. Hoe beter de planning en uitvoering van de bezichtiging, hoe aantrekkelijker uw woning zal zijn.