München Kopen & Huren: Huis, flat, grond – prijs per vierkante meter

München kopen & huren – München is de duurste stad van Duitsland. De prijzen per vierkante meter stijgen voor huurders, maar ook voor kopers. Bouwgrond, percelen, condominiums, eengezinswoningen en appartementsgebouwen, de prijzen stijgen, maar dat geldt ook voor de winsten voor investeerders. We nemen de vastgoedmarkt in München onder de loep, de financiering, kooptips, maar ook tips voor huurders. Meteen in het begin beginnen we met de kopers en onze visie op de prijsontwikkeling. Na het overzicht vindt u de koopprijs voor nieuwbouw condominiums in München. Van 2009 tot 2019 is de prijs per vierkante meter voor een ETW (nieuwbouw) gestegen van 3 400 euro per vierkante meter tot 8 100 euro per vierkante meter. Een stijging van 4.700 euro per vierkante meter, een totaal van + 138,2% in slechts 10 jaar. Zal de situatie gespannen blijven? Lees onze analyse met actuele feiten en cijfers. Leestip! Gratis gids en checklist over het verkopen van een huis of appartement. Terug naar overzicht: Onroerend goed München.

Kopen in München

Eerst kijken we in detail naar de huidige statistieken voor kopers. Hier vindt u veel informatie, van de aankoopprijs voor een nieuwbouwflat tot tips voor het huren van onroerend goed. We bekijken ook twee belangrijke onderwerpen: kopen in München en het gevaar van een vastgoedzeepbel München.

 1. Aankoopprijs voor nieuw gebouwd condominium
 2. Ontwikkeling aankoopprijzen sinds 2010
 3. Hoogste vastgoedleningen in München
 4. Munchen onroerend goed zeepbel?
 5. Kopen in München
 6. Aantal verkopen van luxe woningen
 7. Laat het eigendom

Onroerend goed als belegging: Bijzonder

 1. Deel: Klassieke of exotische investering – Welk vastgoed is geschikt als investering?
 2. Deel: Onroerend goed als investering – Waar moet ik op letten?

Het stadscentrum van München met de beroemde kerk.

Een ander hoogtepunt in München, het Olympisch Park.

Aankoopprijs voor nieuw gebouwd condominium

Aankoopprijs voor nieuwbouwflats in München van 2009 tot 2019 (in euro per vierkante meter). Van 2009 tot 2019 is de prijs per vierkante meter voor een ETW (nieuwbouw) gestegen van 3 400 euro per vierkante meter tot 8 100 euro per vierkante meter. Een stijging van 4.700 euro per vierkante meter, een totaal van + 138,2% in slechts 10 jaar. Zal de situatie gespannen blijven? Lees onze analyse met actuele feiten en cijfers.

Statistik: Kaufpreis für neu gebaute Eigentumswohnungen in München von 2009 bis 2019 (in Euro pro Quadratmeter) | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Ontwikkeling aankoopprijzen sinds 2010

Reeds 10 jaar geleden lag het prijsniveau voor de aankoop van onroerend goed in München aanzienlijk hoger. De ontwikkeling ging verder. Hier ziet u een vergelijking van de koopprijzen voor koopflats in München 10 jaar geleden met heel Duitsland in het 1e kwartaal van 2010 en 2011 (in euro per m²)

München

 • München, gemiddeld: 3.538 euro/ m²
 • 1e kwartaal 2010: 3,396 euro/vierkante meter
 • Stijging Q1 2011: 3,680 euro/vierkante meter

Hogere gemiddelde aankoopprijs bij de jaarwisseling 10 jaar geleden:

+123,78 % Aankoopprijs (zie Duitsland)

Duitsland (vergelijking)

 • Duitsland, gemiddeld: 1.581 euro / vierkante meter
 • 1e kwartaal 2010: 1,519 euro/vierkante meter
 • Stijging Q1 2011: 1.643 euro / vierkante meter

Statistik: Vergleich des Kaufpreises von Eigentumswohnungen in München mit Gesamtdeutschland im ersten Quartal 2010 und 2011 (in Euro pro m²) | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Aankoop in Beieren sinds 2010

Koopprijzen voor woningen in Beieren per stad in de eerste helft van 2011 (in EUR 1.000).

 • Seihenhaus (blauw)
 • Eengezinswoning (donkerblauw)

Statistik: Kaufpreise für Wohnimmobilien in Bayern nach Städten im ersten Halbjahr 2011 (in 1.000 Euro) | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Waardering van onroerend goed in München

Lagere bijkomende kosten + meer investeringskapitaal – Hoe beter de waardering van het onroerend goed, hoe lager de bijkomende kosten en de bedrijfsbelasting. Daarom raad ik u aan u altijd intensief bezig te houden met de taxatie van onroerend goed.

Als u onmiddellijk een koopprijs aanvaardt, zult u waarschijnlijk meer betalen. Je kunt dat afschrijven als lesgeld. Maar als het om een bedrag van 5 cijfers gaat, wordt het voor velen al snel pijnlijk. U zou het geld kunnen hebben geïnvesteerd in de renovatie of modernisering van uw woning, bijvoorbeeld met een nieuw verwarmingssysteem. Dit zou 2 onmiddellijke positieve neveneffecten hebben:

 1. Minimalisering van de aankoopprijs door middel van concrete kritiekpunten (bijv. de structuur van het gebouw) en
 2. Waardestijging door opknappen/moderniseren bij wederverkoop.

U betaalt dus niet alleen minder aan bijkomende kosten en belastingen, maar u kunt de beschikbare activa ook gebruiken om de waarde van uw eigendom te verhogen. Denk er dus aan: hoe grondiger u het onroerend goed onderzoekt, hoe groter de kans dat u de aankoopprijs minimaliseert. PS: Dit is overigens ook een van de redenen waarom de meeste mensen in München een makelaar inschakelen om onroerend goed te kopen.

Als u al een specifiek onroerend goed op het oog hebt, raad ik u aan de afzonderlijke artikelen over grond, flats, huizen en dergelijke te lezen.

München vs Duitsland: aankoopprijzen in vergelijking

Deze individuele gidsen voor de grote Duitse steden bevatten de belangrijke wijken voor kopers van onroerend goed, informatie over de infrastructuur, alsmede de voorwaarden voor de aankoop, zoals inkomen, kredietwaardigheid, banken en eigen vermogen. Maar veel belangrijker: fouten, risico’s, huurrendementen en meer. Wat is doorslaggevend voor de aankoopprijs en de taxatie? Alles over locatie, bouwmateriaal, verbouwingen, uitrusting en dat alles, gratis.

Externe gidsen over inkoop, belastingen & co.

(Link opent in nieuw tabblad)

Stad / Aankoopprijs huidig:

Onroerend goed financiering

Hoogste vastgoedleningen in München

De grafiek toont een rangschikking op basis van de hoogste gemiddelde hypothecaire lening in de 20 grootste steden in Duitsland op basis van een actuele evaluatie door het vergelijkingsplatform Check24. Leningen van 500.000 euro met 101 vierkante meter woonruimte worden hier vergeleken.

 1. München – 504.000 euro
 2. Frankfurt – 417.000 euro
 3. Hamburg – 384.000 euro

Meer statistieken vindt u op Statista

Munchen onroerend goed zeepbel?

De grafiek toont het risico van een vastgoedzeepbel per indexwaarde in geselecteerde grote steden wereldwijd. De UBS Global Real Estate Bubble Index plaatst de vastgoedmarkt in een langetermijnperspectief en wil het risico op vastgoedzeepbellen in wereldsteden in kaart brengen. De index onderzocht 24 grote steden. München neemt de eerste plaats in het onderzoek in.

Meer statistieken vindt u op Statista

Waar is het de moeite waard om te kopen? Vergelijking

Waar is het de moeite waard een woning te kopen (huis, twee-onder-een-kapwoning, condominium, enz.)? In vergelijking daarmee ziet u het potentieel dat vooral in NRW en Hessen sluimert. Deze grafiek toont de kostenvoordelen van eigenwoningbezit ten opzichte van huren in Duitse grootstedelijke gebieden in 2018.

 1. Düsseldorf met 53,8%
 2. Keulen met 53,6%
 3. Frankfurt met 50,1%
 4. Stuttgart met 44,0%
 5. Leipzig met 41,8%
 6. München met 37,6%
 7. Hamburg met 35,0%
 8. Berlijn met 26,9%

Meer statistieken vindt u op Statista

Exclusieve huizen en design flats in München.

Exclusief flatgebouw, midden op de Viktualienmarkt.

Aantal verkopen van luxe woningen

Hoeveel luxe eigendommen worden er jaarlijks in Duitsland verkocht en gekocht? Deze statistieken tonen aan hoe beheersbaar de markt is. Hier ziet u het aantal verkopen van luxe onroerend goed in geselecteerde steden in Duitsland.

Statistik: Anzahl der Verkäufe von Luxushäusern* in ausgewählten Städten in Deutschland im ersten Halbjahr 2010 und 2011 | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Ter visualisering worden de gegevens getoond van de laatste enquête in de eerste helft van 2010 en 2011.

Zijn er genoeg flats gebouwd?

U kunt zelf in uw woning wonen of deze verhuren. Met de huidige woningnood is dit een goede manier om de huurinkomsten te verhogen. Omdat, zoals altijd, vraag en aanbod van toepassing zijn. De grafiek toont het aandeel van de jaarlijkse opleveringen van gebouwen in 2016-2018 in verhouding tot de jaarlijkse vraag in de periode 2016-2020.

 1. Hamburg en Düsseldorf Dekking / jaar op 86%.
 2. Frankfurt am Main dekking / jaar op 78
 3. Berlijn dekking / jaar op 73
 4. Dekking München / jaar op 67
 5. Stuttgart dekking / jaar op 56
 6. Keulen dekking / jaar op 46

Meer statistieken vindt u op Statista

Belasting op de overdracht van onroerend goed in München

De overdrachtsbelasting is in München en Beieren verschuldigd bij de aankoop van onroerend goed, of nauwkeuriger gezegd van grond of een aandeel in grond. Het bedrag van de belasting wordt vastgesteld door de afzonderlijke federale staten. In de regel varieert de overdrachtsbelasting tussen 3,5 en 6,5 procent. Het huidige tarief van de overdrachtsbelasting voor München vindt u hier, met voorbeeldkoopprijzen van 1 – 5 miljoen euro:

 • Belastingtabel overdracht onroerend goed

Huur

 1. Huurprijs voor de perfecte flat
 2. Woningmarkt: huidige aanvragen en aanbiedingen
 3. Realiteitscontrole: prijzen voor starters
 4. Residentiële gebouwen in München
 5. Vergelijking van de servicekosten
 6. Commercieel vastgoed huren
 7. Huur een kantoor: Beschikbare ruimte en praktijken
 8. Verhuurkantoor: prijzen vergelijken

Huurprijs voor de perfecte flat

Net als bij de aankoop van onroerend goed staat München ook bovenaan in een landelijke vergelijking van gemiddelde huurprijzen. De grafiek toont de gemiddelde huurprijs voor een flat met 3 tot 4 kamers (81 tot 105 m²).

 1. München – 1.500 euro / maand
 2. Frankfurt – 1.170 euro / maand
 3. Stuttgart – 1.080 euro / maand
 4. Hamburg – 1.030 euro / maand
 5. Düsseldorf – 900 Euro / maand

Meer statistieken vindt u op Statista

Huizenmarkt: Lopende aanvragen en aanbiedingen

De grafiek toont aanvragen en aanbiedingen voor huurflats in de 14 grootste steden van Duitsland. 150.000 advertenties voor huurappartementen en de overeenkomstige contactaanvragen werden geëvalueerd.

Meer statistieken vindt u op Statista

Realiteitscontrole: prijzen voor starters

De grafiek toont de koude huurprijzen per vierkante meter voor nieuwe verhuringen in de top 7 steden.

  1. München van 12,96 euro tot 17,42 euro (+ 4,46 euro)
  2. Stuttgart van 10.00 Euro tot 14.21 Euro (+ 4.21 Euro)
  3. Frankfurt van 11,57 euro naar 14,18 euro (+ 3,01 euro)
  4. Hamburg van 12.00 Euro tot 13.16 Euro (+ 1.16 Euro)
  5. Düsseldorf van 8,62 euro tot 12,55 euro (+ 3,93 euro)
  6. Berlijn van 7,05 Euro tot 12,40 Euro (+ 5,35 Euro)
  7. Keulen van 9,12 Euro tot 12,39 Euro (+ 2,59 Euro)
  8. Vergelijkbare waarde: Duitsland van EUR 6,99 naar EUR 9,58 (+ EUR 2,59)

Vergelijkende waarde:

Meer statistieken vindt u op Statista

Residentiële gebouwen in München

Aantal woongebouwen in München in de jaren 1980 tot 2018 (in 1.000). De veranderingen in een oogopslag. Het aantal residentiële gebouwen neemt de laatste 10 jaar (2008 – 2018) toe:

+ 9.000 wooneenheden (+ 6,7%)

Sinds de enquête is het aantal residentiële gebouwen de laatste 38 jaar (1980 – 2018) toegenomen:

+ 35.300 wooneenheden (+ 32,9%)

Statistik: Anzahl der Wohngebäude in München in den Jahren von 1980 bis 2018 (in 1.000) | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Vergelijking van de servicekosten

De grafiek toont de totale incidentele huisvestingskosten per jaar voor een huishouden van drie personen (in euro’s). Het gemiddelde in Duitsland is 1.900,84 euro per jaar. De bijkomende kosten zijn het goedkoopst in de steden:

 1. München – 1.643,00 euro / jaar (257,84 euro minder)
 2. Mainz – 1.686,02 euro / jaar
 3. Hamburg – 1.682,40 Euro / jaar
 4. Kiel – 1.682,40 euro / jaar
 5. Stuttgart – 1.729,74 euro / jaar

Meer statistieken vindt u op Statista

Commercieel vastgoed huren

Locatie is alles! Vooral voor ondernemers en bedrijven. De huren voor commercieel vastgoed stijgen in alle grote steden, maar alleen in Berlijn worden de maandelijkse huurkosten goedkoper, en dat op toplocaties. Deze grafiek toont de geïndexeerde kosten voor commercieel vastgoed in de grootste steden van Duitsland (Hamburg, Keulen, Frankfurt, München en Berlijn) ter vergelijking. Een gemeenschappelijke index houdt rekening met de winkelhuren op toplocaties, de winkelhuren in secundaire centra, de kantoorhuren in stadscentra en de prijzen van commercieel vastgoed.

 1. Hamburg
 2. Keulen
 3. Frankfurt
 4. München
 5. Berlijn

Meer statistieken vindt u op Statista

Huur een kantoor: Beschikbare ruimte en praktijken

Het perfecte kantoor vinden – Hoe verhoudt München zich tot andere Duitse steden? Hoeveel leegstand en praktijken zijn er in verhouding tot Stuttgart, Hamburg, Berlijn & Co. Deze grafiek toont het aandeel leegstaande kantoorruimte in de totale kantoorruimte in geselecteerde Duitse steden in 2018.

 1. Frankfurt am Main – 6,8% leeg / 93,2% verhuurd
 2. Düsseldorf – 6,4% leeg / 93,6% verhuurd
 3. Hamburg – 3,6% leeg / 96,4% verhuurd
 4. Keulen – 2,8% leeg / 97,2% verhuurd
 5. Stuttgart – 2,3% leeg / 97,7% verhuurd
 6. München – 1,8% leeg / 98,2% verhuurd
 7. Berlijn – 1,5% leeg / 98,5% verhuurd

Meer statistieken vindt u op Statista

Huur een kantoor: Prijzen in vergelijking

Waar zijn de kantoorhuren momenteel het hoogst? München staat aan de top met een huidige gemiddelde kantoorhuur van 39,50 euro/m² en is daarmee de op één na hoogste kantoorhuur in Duitsland. Hier ziet u de tophuren voor kantoorruimte in Duitse steden.

 1. Frankfurt – 45,50 euro/m² (+ 23,1%)
 2. Berlijn – 39,90 Euro / m² (+ 44,9%)
 3. München – 39,50 euro/m² (+ 24,6%)
 4. Hamburg – 29,00 Euro / m² (+ 19,0%)
 5. Düsseldorf – 28,50 euro / m² (+ 19,3%)
 6. Keulen – 25,50 Euro / m² (+ 20,4%)
 7. Stuttgart – 24,00 Euro / m² (+ 21,7%)

Meer statistieken vindt u op Statista

München bij zonsondergang.

Het romantische en typisch Europese, Beierse stadscentrum.

Huisvesting, economie, stad en inwoners

 1. Stadsplattegrond München
 2. Particuliere huishoudens: Prognose tot 2030 in Beieren
 3. München is gezinsvriendelijk
 4. Vergelijking: München, Hamburg, Keulen en Berlijn

Stadsplattegrond München

Particuliere huishoudens: Prognose tot 2030

Hoe ontwikkelt München zich als stad en in Beieren als deelstaat? Hier ziet u het aantal particuliere huishoudens in Duitsland per deelstaat in 2018 en de prognose voor 2030 (in 1.000). Dit is een optimale situatie voor verhuurders, aangezien de vraag naar huisvesting toeneemt.

Meer statistieken vindt u op Statista

München is gezinsvriendelijk

Beschouwt u uw stad als gezinsvriendelijk?

 1. Stuttgart – 65%
 2. Dortmund – 63%
 3. Bremen – 61%
 4. Hamburg – 60%
 5. Keulen – 60%
 6. Düsseldorf – 57%
 7. München – 56%
 8. Frankfurt – 51%
 9. Berlijn – 48%
 10. Voedsel- 41%

Statistik: Glauben Sie, dass Ihre Stadt familienfreundlich ist? | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Vergelijking: München, Hamburg, Keulen en Berlijn

Waar wonen de meeste inwoners? Hier ziet u een visualisatie van de 4 grootste steden in Duitsland. De grafiek toont het aantal inwoners in de Duitse megasteden op 31 december 2018, bij de jaarwisseling 2018 / 2019.

 • Berlijn – 3.644.826 inwoners
 • Hamburg – 1.841.179 inwoners (- 1.625.647 vgl. Berlijn)
 • München – 1.471.508 inwoners (- 2.173.318 zie Berlijn)
 • Keulen – 1.085.664 inwoners (- 2.559.162 vgl. Berlijn)

Statistik: Einwohnerzahl in deutschen Megastädten am 31. Dezember 2018 | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Kopen in Duitsland

Tip! Lees meer over Een flat kopen: De 10 duurste Duitse steden.

 • Rangschikking: Prijzen per vierkante meter voor condominiums
 • Prijsindex: Ontwikkeling huizenprijzen
 • Ontwikkeling van de investeringen in de bouw in Duitsland
 • Eigendomspercentage in Duitsland

Rangschikking: Prijzen per vierkante meter voor condominiums

Steden met de hoogste prijzen per vierkante meter voor condominiums in 2015 en 2019 (in euro per vierkante meter).

 1. München – 8.993 euro / vierkante meter
 2. Frankfurt am Main – 6.701 euro / vierkante meter
 3. Stuttgart – 6.324 euro / vierkante meter
 4. Potsdam – 6.1.64 euro / vierkante meter
 5. Berlijn – 5.578 euro / vierkante meter
 6. Hamburg – 5.507 euro / vierkante meter
 7. Düsseldorf – 5.470 euro / vierkante meter
 8. Erlangen – 5.416 euro / vierkante meter
 9. Regensburg – 5.411 euro / vierkante meter
 10. Freiburg im Breisgau – 5.349 euro / vierkante meter

Statistik: Städte mit den höchsten Quadratmeterpreisen für Eigentumswohnungen in den Jahren 2015 und 2019* (in Euro pro Quadratmeter) | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Prijsindex: Ontwikkeling huizenprijzen

Ontwikkeling van de huizenprijzen in Duitsland van 2000 tot 2018 (2015 = index 100).

Statistik: Entwicklung der Hauspreise in Deutschland in den Jahren 2000 bis 2018 (2015 = Index 100) | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Ontwikkeling van de investeringen in de bouw in Duitsland

Ontwikkeling van de investeringen in de bouw in Duitsland van 2000 tot 2016 (in vergelijking met het vorige jaar).

Statistik: Entwicklung der Bauinvestitionen in Deutschland in den Jahren 2000 bis 2016 (im Vergleich zum Vorjahr) | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Verhuur in Duitsland

 1. Ontwikkeling van de huurindex
 2. Rangschikking: Huurprijzen voor flats
 3. Aantal nieuw gebouwde woongebouwen

Ontwikkeling van de huurindex

Ontwikkeling van de huurprijsindex voor Duitsland in de jaren van 1995 tot 2019 (2015 = index 100)

Statistik: Entwicklung des Mietpreisindex für Deutschland in den Jahren 1995 bis 2019 (2015 = Index 100) | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Rangschikking: Huurprijzen voor flats

Steden met de hoogste huurprijzen voor flats in Duitsland in Q4 2019 (in euro’s per vierkante meter)

Statistik: Städte mit den höchsten Mietpreisen für Wohnungen in Deutschland im 4. Quartal 2019 (in Euro pro Quadratmeter) | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Aantal nieuw gebouwde woongebouwen

Nieuwbouw: Waar worden nieuwe woningen gebouwd? Aantal nieuw gebouwde woongebouwen in Duitsland per deelstaat in 2017 en 2018 (in 1.000).

Statistik: Zahl der neu errichteten Wohngebäude in Deutschland nach Bundesländern in den Jahren 2017 und 2018 (in 1.000) | Statista