Berlijn Kopen & Huren: Huis, flat, grond – prijs per vierkante meter

Berlijn kopen & huren – The Place To Be voor beroemdheden, politiek, bedrijfsleven, maar ook acteurs en vele andere publieke figuren. Als hotspot is de hoofdstad, net als Hamburg en München, onderhevig aan de gevolgen van de huidige vastgoedmarkt. Condominiums, huizen, grond, alles is in trek in Berlijn en wordt gezocht door investeerders wereldwijd. Dus als makelaar is er veel te doen! Om u als koper, investeerder of huurder een inzicht te geven in de stad, hebben wij hier de belangrijkste kerncijfers voor Berlijn op een rijtje gezet. Een gedetailleerd overzicht met cijfers van het Federaal Bureau voor de Statistiek, geselecteerd en opgesteld voor u als huurder of koper. Leestip! Gratis gids en checklist over het onderwerp verkoop van een huis of appartement.

Premium of luxe eigendom? Lees meer: Onroerend goed Berlijn

Berlijn: hoofdstad van de Bondsrepubliek

Samen met Hamburg en München staat Berlijn wereldwijd bekend als een van de megasteden van Europa. Het biedt alles, van mode, kunst, financiën, start-ups, en de lijst gaat maar door. Er is nauwelijks iemand die zijn passie niet zou vinden in deze stad van 3,75 miljoen. Dit blijkt ook uit de uitgestrektheid van de stad en de verschillende districten. Om die reden wordt het vaak omschreven als “vele steden in één”. Een wandeling door Berlin-Mitte is heel anders dan Kreuzberg, en Prenzlauer Berg wordt niet vaak verward met Zehlendorf. Het is misschien wel de hipste stad van Duitsland en kan zich meten met andere metropolen zoals Londen, Praag en Parijs.

Wonen in Berlijn

Wonen in Berlijn – Wij laten u kennismaken met de mooiste wijken van de Duitse hoofdstad en vertellen u waar u de beste, kwalitatief beste en meest exclusieve panden kunt kopen om uw nieuwe huis in te richten, of welke wijken het meest geschikt zijn om er als investering in een pand te investeren. Wij presenteren hier de populairste woonwijken – van het chique Grunewald tot het charmante Schmargendorf en het rustige Dahlem tot het historische Charlottenburg.

 • Grunewald
 • Charlottenburg
 • Dierentuin
 • Dahlem
 • Schmargendorf
 • Prenzlauer Berg
 • Kreuzberg
 • Kurfürstendamm

Wat heeft Berlijn te bieden? Het leven in de Duitse metropool

Het is niet alleen aantrekkelijk vanwege zijn levendige en diverse stadsbeeld, maar het heeft ook een uitstekende infrastructuur. Dit betekent dat het ondanks zijn geografische afstand in het relatieve oosten van Europa, zijn enorme hoofdstation en zijn moderne luchthaven (opening in 2020), BER, niet moeilijk te bereiken is. Binnen de stad kan dankzij een uitgebreid openbaarvervoernetwerk elk deel van de stad zonder veel moeite worden bereikt.

De wijken die u moet kennen zijn Berlin-Mitte met zijn chique wijk Tiergarten, Kreuzberg en Friedrichshain, waar het wereldberoemde nachtleven zich afspeelt. Er zijn ook cafés, en vooral Kreuzberg en Friedrichshain zijn de thuishaven van kunstenaars en studenten dankzij de relatief lage huurprijzen, die deze wijken zeer levendig maken. Ook Prenzlauer Berg is belangrijk, waar jonge gezinnen hun dagen doorbrengen met wandelen langs de lange, met bomen omzoomde promenades en de 18e-eeuwse gevels. Voor werkenden zijn de wijken Treptow-Köpenick en Steglitz gewild vanwege de nabijheid van de stad zonder verlies van groene ruimten en een rustigere sfeer.

Huren of kopen in de megastad van Duitsland?

Berlijn is een stad waar investeringen in vastgoed relatief weinig risico inhouden. Nu de stad zoveel aan populariteit wint als de laatste tijd, is het onwaarschijnlijk dat de prijzen niet zullen blijven stijgen. Momenteel hebben commerciële investeerders hun investeringen in Berlijn afgeremd, terwijl particuliere investeerders hun belangen nu vergroten. Dezelfde redenen die commerciële investeerders ervan weerhouden hebben om in Berlijn te investeren, maken het kopen van een eigendom hier zo verleidelijk. Het is vrijwel zeker een goede investering om onroerend goed in Berlijn te kopen, en met de stijgende huurprijzen en de politieke onzekerheid rond leasing, is investeren in onroerend goed hier de juiste keuze.

 • Huurprijs/m²: €9,50-€28,00
 • Kopen/m²: €4.000-€20.000

Prijzen per vierkante meter afhankelijk van locatie

Onroerend goed is een belangrijke attractie in Berlijn. Vooral in de opkomende districten zoals Kreuzberg, stijgen de prijzen gestaag. Vorig jaar werden ongeveer 20.000 nieuwe wooneenheden goedgekeurd, wat aantoont hoezeer deze stad aan populariteit wint. De gemiddelde prijs voor een flat bedraagt ongeveer 305.000 euro, wat slechts de zesde hoogste prijs van het land is, maar toch is hij de laatste 3 jaar met 13,5% gestegen, waardoor hij de hoogste prijs van Duitsland is. De situatie is vergelijkbaar voor vrijstaande huizen of halfvrijstaande huizen. Deze staan op de zesde plaats met een gemiddelde van 511.000 euro, maar met een stijging van 16,2% zijn zij ook de sterkste van Duitsland. Gemiddeld kunnen de huren in goede gebieden oplopen tot € 9,50-28,00 per vierkante meter. Buitenlandse investeringen zijn hier heel gewoon. Met de internationale flair van de stad voelen bezoekers en expats zich welkom.

Prijs appartementen €/m² voor verschillende regio’s:

 • Zeer goed – €4.000-€20.000 (stijgend)
 • Goed – € 3.100 – € 11.500 (stijgend)
 • Medium – € 2.200 – € 6.500 (stabiel)
 • Eenvoudig – €1,800-€5,000 (stabiel)

Dus u bent geïnteresseerd in het verkopen van onroerend goed in kleurrijk Berlijn? Hier vindt u ook onze tips voor de verkoop van onroerend goed in Berlijn. Hier vindt u de meest lucratieve wijken, inclusief de prijzen per vierkante meter:

 1. Pankow
 2. Charlottenburg
 3. Wilmersdorf
 4. Friedrichshain-Kreuzberg
 5. Prenzlauer Berg
 6. Kreuzberg
 7. Wannsee
 8. Steglitz
 9. Schöneberg

Kopen in Berlijn

Eerst kijken we in detail naar de huidige statistieken voor kopers. Hier vindt u veel informatie, van de koopprijs voor een nieuwbouwflat tot tips voor het huren van onroerend goed en de grote vraag: Is het de moeite waard om in Berlijn te kopen?

 1. Aankoopprijs voor huizen
 2. Luxe huizen, aandeel in de verkoop
 3. Laat het eigendom
 4. Goedkeuringsvolume (woningbouw)
 5. Is het de moeite waard om te kopen?
 6. Kopen zonder makelaar

Typisch Berlijn: modern ontmoet klassiek en cult. Maar ook de gele metro’s en voorstadstreinen van Berlijn zijn kenmerkend voor het stadsbeeld, net als de vele moderne gebouwen, vooral in Berlin Mitte.

Voordat we ingaan op de prijzen van onroerend goed, huizen en condominiums, volgt hier een blik op een typische flat in Berlin Mitte. Elegante, eenvoudige binnenhuisarchitectuur, aangezien de meeste tijd vaak op het werk wordt doorgebracht.

Aankoopprijs voor huizen

Koopprijs voor vrijstaande koopwoningen uit de Berlijnse voorraad van 2005 tot 2019 (in 1.000 euro).

Statistik: Kaufpreis für freistehende Eigenheime aus dem Berliner Bestand von 2005 bis 2019 (in 1.000 Euro) | Statista

Aantal verkopen van luxe woningen

Hoeveel luxe eigendommen worden er jaarlijks in Duitsland verkocht en gekocht? Deze statistieken tonen aan hoe beheersbaar de markt is. Hier ziet u het aantal verkopen van luxe onroerend goed in geselecteerde steden in Duitsland.

Statistik: Anzahl der Verkäufe von Luxushäusern* in ausgewählten Städten in Deutschland im ersten Halbjahr 2010 und 2011 | Statista

Gegevens voor visualisatie laatste onderzoek in 1e helft van 2010 en 2011, sindsdien is er veel gebeurd in de stad. Vooral Berlin Mitte trekt miljoenen toeristen aan, maar ook kopers van grond en onroerend goed. De locatie, rond de regeringswijk, biedt de meeste voordelen.

Ook hier vindt u uiterst moderne architectuur.

Berlijn vs Duitsland: aankoopprijzen in vergelijking

Deze individuele gidsen voor de grote Duitse steden bevatten de belangrijke wijken voor kopers van onroerend goed, informatie over de infrastructuur, alsmede de voorwaarden voor de aankoop, zoals inkomen, kredietwaardigheid, banken en eigen vermogen. Maar veel belangrijker: fouten, risico’s, huurrendementen en meer. Wat is doorslaggevend voor de aankoopprijs en de taxatie? Alles over locatie, bouwmateriaal, verbouwingen, uitrusting en dat alles, gratis.

Externe gidsen over inkoop, belastingen & co.

(Link opent in nieuw tabblad)

Stad / Aankoopprijs huidig:

Taxatie van onroerend goed in Berlijn: vaste aankoopprijs?

Lagere bijkomende kosten en tegelijkertijd meer investeringskapitaal – Hoe beter de waardering van het onroerend goed, hoe lager de bijkomende kosten en de bedrijfsbelasting. Daarom raad ik u aan om u ook altijd intensief bezig te houden met de taxatie van Berlijns onroerend goed.

Als u onmiddellijk een koopprijs aanvaardt, zult u waarschijnlijk meer betalen. Je kunt dat afschrijven als lesgeld. Maar als het om een bedrag van 5 cijfers gaat, wordt het snel pijnlijk voor velen. U had het geld kunnen investeren in de renovatie of modernisering van uw woning, hetzij met een nieuw verwarmingssysteem, hetzij met de hulp van een architect of een ambachtsman. Dit zou 2 onmiddellijke positieve neveneffecten hebben:

 1. Minimalisering van de aankoopprijs door middel van concrete kritiekpunten (bijv. de structuur van het gebouw) en
 2. Waardestijging door opknappen/moderniseren bij wederverkoop.

U betaalt dus niet alleen minder aan bijkomende kosten en belastingen, maar u kunt de beschikbare activa ook gebruiken om de waarde van uw eigendom te verhogen. Vergelijkende waarden tonen aan dat de prijzen in Berlijn, ondanks concepten van de Senaat, blijven stijgen. Elke vierkante meter die in de stad beschikbaar is, wint aan waarde, wat ook te zien is in de statistieken.

Denk er dus aan: hoe grondiger u de woning controleert, des te groter is de kans dat u de aankoopprijs minimaliseert. PS: Dit is overigens ook een van de redenen waarom de meeste mensen in Berlijn een makelaar inschakelen om onroerend goed te kopen.

Als u al een specifiek onroerend goed op het oog hebt, dan raad ik u aan de afzonderlijke artikelen over grond, flats, huizen en dergelijke te lezen.

Zijn er genoeg flats?

U kunt zelf in uw woning wonen of deze verhuren. Met de huidige woningnood is dit een goede manier om de huurinkomsten te verhogen. Omdat, zoals altijd, vraag en aanbod van toepassing zijn. De grafiek toont het aandeel van de jaarlijkse opleveringen van gebouwen in 2016-2018 in verhouding tot de jaarlijkse vraag in de periode 2016-2020.

 1. Hamburg en Düsseldorf Dekking / jaar op 86%.
 2. Frankfurt am Main dekking / jaar op 78
 3. Berlijn dekking / jaar op 73
 4. Dekking München / jaar op 67
 5. Stuttgart dekking / jaar op 56
 6. Keulen dekking / jaar op 46

Meer statistieken vindt u op Statista

Goedkeuringsvolume (woningbouw)

Hier ziet u, terugblikkend op 18 jaar, de ontwikkeling van het volume van de vergunningen voor nieuwe residentiële en niet-residentiële gebouwen in Duitsland van 2000 tot 2018 (in miljarden euro’s). In 2018, de laatste meting, was er weer een grote sprong voorwaarts. Er zal veel worden geïnvesteerd om woningen te creëren.

Statistik: Genehmigungsvolumen für neue Wohn- und Nichtwohngebäude in Deutschland in den Jahren 2000 bis 2018 (in Milliarden Euro) | Statista

Waar is het de moeite waard om te kopen? Vergelijking

Waar is het de moeite waard een woning te kopen (huis, twee-onder-een-kapwoning, condominium, enz.)? In vergelijking daarmee ziet u het potentieel dat vooral in NRW en Hessen sluimert. Deze grafiek toont de kostenvoordelen van eigenwoningbezit ten opzichte van huren in Duitse grootstedelijke gebieden in 2018.

 1. Düsseldorf met 53,8%
 2. Keulen met 53,6%
 3. Frankfurt met 50,1%
 4. Stuttgart met 44,0%
 5. Leipzig met 41,8%
 6. München met 37,6%
 7. Hamburg met 35,0%
 8. Berlijn met 26,9%

Meer statistieken vindt u op Statista

Een appartement kopen zonder tussenpersoon

De grafiek toont het aandeel condominiums dat in 2016 door makelaars in onroerend goed werd geadverteerd.

3 van de 4 condominiums (78,6%) worden aangeboden door makelaars

Hier kunt u duidelijk zien dat het grootste deel van de markt in handen is van ervaren makelaars. Kwalitatief hoogstaande en goede eigendommen worden altijd met behulp van een makelaar verkocht. Het gaat tenslotte niet “alleen” om het kijken. Acquisitie van kopers, netwerken, onderhandelingen, kredietcontroles, koopcontracten, dit alles maakt deel uit van het werk van de makelaar.

 1. 78,6% van de Berlijnse condominiums via makelaars
 2. Düsseldorf ETW aan 76.0% via makelaar
 3. Hamburg ETW 65,1% via makelaar
 4. Keulen ETW tegen 63,0% via makelaar
 5. Stuttgart ETW met 56,8% via makelaar
 6. München ETW met 55,2% via makelaar
 7. Frankfurt ETW met 53,3% via broker

Meer statistieken vindt u op Statista

Stadspaleis

Overdrachtsbelasting in Berlijn

Bij de aankoop van onroerend goed, of beter gezegd van grond of een aandeel in een stuk grond, is in Berlijn overdrachtsbelasting verschuldigd. Het bedrag van de belasting wordt vastgesteld door de afzonderlijke federale staten. In de regel varieert de overdrachtsbelasting tussen 3,5 en 6,5 procent. Het huidige tarief van de overdrachtsbelasting voor Berlijn vindt u hier, met voorbeeldkoopprijzen van 1 – 5 miljoen euro:

 • Belastingtabel overdracht onroerend goed

Huur

 1. Verdeling van voltooide flats
 2. Commercieel vastgoed huren
 3. Verhuurkantoor: De duurste steden
 4. Verhuurkantoor: Beschikbare ruimte en praktijken

Verdeling van voltooide flats

Verdeling van woon- en utiliteitsgebouwen die tussen 2008 en 2017 in Berlijn zijn voltooid, per stadsdeel.

Statistik: Verteilung der zwischen 2008 und 2017 fertiggestellten Wohn- und Nichtwohnungsbauten in Berlin nach Bezirken | Statista

Aantal appartementen

Aantal appartementen in woongebouwen en niet-woongebouwen in Berlijn van 1991 tot 2018 (in 1.000).

Statistik: Anzahl der Wohnungen in Wohn- und Nichtwohngebäuden in Berlin in den Jahren 1991 bis 2018 (in 1.000) | Statista

Commercieel vastgoed huren

Locatie is alles! Vooral voor ondernemers en bedrijven. De huren voor commercieel vastgoed stijgen in alle grote steden, maar alleen in Berlijn worden de maandelijkse huurkosten goedkoper, en dat op toplocaties. Deze grafiek toont de geïndexeerde kosten voor commercieel vastgoed in de grootste steden van Duitsland (Hamburg, Keulen, Frankfurt, München en Berlijn) ter vergelijking. Een gemeenschappelijke index houdt rekening met de winkelhuren op toplocaties, de winkelhuren in secundaire centra, de kantoorhuren in stadscentra en de prijzen van commercieel vastgoed.

 1. Hamburg
 2. Keulen
 3. Frankfurt
 4. München
 5. Berlijn

Meer statistieken vindt u op Statista

Huur een kantoor: De duurste steden

Waar zijn de kantoorhuren momenteel het hoogst? Berlijn staat aan de top met huidige kantoorhuren van gemiddeld 39,90 euro/m². Hier ziet u de tophuren voor kantoorruimte in Duitse steden.

 1. Frankfurt – 45,50 euro/m² (+ 23,1%)
 2. Berlijn – 39,90 Euro / m² (+ 44,9%)
 3. München – 39,50 euro/m² (+ 24,6%)
 4. Hamburg – 29,00 Euro / m² (+ 19,0%)
 5. Düsseldorf – 28,50 euro / m² (+ 19,3%)
 6. Keulen – 25,50 Euro / m² (+ 20,4%)
 7. Stuttgart – 24,00 Euro / m² (+ 21,7%)

Meer statistieken vindt u op Statista

Huur een kantoor: Beschikbare ruimte en praktijken

Het perfecte kantoor vinden – Hoe verhoudt Berlijn zich tot andere Duitse steden? Hoeveel leegstand en praktijken zijn er ten opzichte van Hamburg, München & Co. Deze grafiek toont het aandeel van leegstaande kantoorruimte in de totale kantoorruimte in geselecteerde Duitse steden in 2018.

 1. Frankfurt am Main – 6,8% leeg / 93,2% verhuurd
 2. Düsseldorf – 6,4% leeg / 93,6% verhuurd
 3. Hamburg – 3,6% leeg / 96,4% verhuurd
 4. Keulen – 2,8% leeg / 97,2% verhuurd
 5. Stuttgart – 2,3% leeg / 97,7% verhuurd
 6. München – 1,8% leeg / 98,2% verhuurd
 7. Berlijn – 1,5% leeg / 98,5% verhuurd

Exclusieve appartementen in Berlin Mitte? Neem contact met ons op!

Leven, bevolking en economie

 1. Plattegrond van Berlijn
 2. Bevolking
 3. Vergelijking: Berlijn, Hamburg, Keulen en München
 4. Gemiddelde leeftijd van de bevolking
 5. Bruto binnenlands product van Berlijn
 6. Werkloosheidscijfer
 7. Particuliere huishoudens: Vooruitzichten tot 2030 in Berlijn

Stadsplattegrond Berlijn

Aantal inwoners

Bevolking in Berlijn van 1960 tot 2018.

Statistik: Bevölkerung in Berlin von 1960 bis 2018 | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Vergelijking: Berlijn, Hamburg, Keulen en München

Waar wonen de meeste inwoners? Hier ziet u een visualisatie van de 4 grootste steden in Duitsland. De grafiek toont het aantal inwoners in de Duitse megasteden op 31 december 2018, bij de jaarwisseling 2018 / 2019.

 • Berlijn – 3.644.826 inwoners
 • Hamburg – 1.841.179 inwoners (- 1.625.647 vgl. Berlijn)
 • München – 1.471.508 inwoners (- 2.173.318 zie Berlijn)
 • Keulen – 1.085.664 inwoners (- 2.559.162 vgl. Berlijn)

Statistik: Einwohnerzahl in deutschen Megastädten am 31. Dezember 2018 | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Gemiddelde leeftijd van de bevolking

Gemiddelde leeftijd van de bevolking in Berlijn van 2011 tot 2018.

Statistik: Durchschnittsalter der Bevölkerung in Berlin in den Jahren 2011 bis 2018 | Statista

Beoordeling van de economische situatie

Wat is uw algemene oordeel over de huidige economische situatie in Berlijn ?

Statistik: Wie beurteilen Sie generell die aktuelle Wirtschaftslage in Berlin? | Statista

Bruto binnenlands product van Berlijn

Bruto binnenlands product van Berlijn van 1970 tot 2018 (in miljoenen euro’s)

Statistik: Bruttoinlandsprodukt Berlins von 1970 bis 2018 (in Millionen Euro) | Statista

Werkloosheidscijfer

Werkloosheidspercentage in Berlijn van 2001 tot 2019.

Statistik: Arbeitslosenquote* in Berlin von 2001 bis 2019 | Statista

Kopen in Duitsland

Tip! Lees meer over Een flat kopen: De 10 duurste Duitse steden.

 1. Rangschikking: Prijzen per vierkante meter voor condominiums
 2. Prijsindex: Ontwikkeling huizenprijzen
 3. Ontwikkeling van de investeringen in de bouw in Duitsland
 4. Eigendomspercentage in Duitsland

Rangschikking: Prijzen per vierkante meter voor condominiums

Steden met de hoogste prijzen per vierkante meter voor condominiums in 2015 en 2019 (in euro per vierkante meter).

 1. München – 8.993 euro / vierkante meter
 2. Frankfurt am Main – 6.701 euro / vierkante meter
 3. Stuttgart – 6.324 euro / vierkante meter
 4. Potsdam – 6.1.64 euro / vierkante meter
 5. Berlijn – 5.578 euro / vierkante meter
 6. Hamburg – 5.507 euro / vierkante meter
 7. Düsseldorf – 5.470 euro / vierkante meter
 8. Erlangen – 5.416 euro / vierkante meter
 9. Regensburg – 5.411 euro / vierkante meter
 10. Freiburg im Breisgau – 5.349 euro / vierkante meter

Statistik: Städte mit den höchsten Quadratmeterpreisen für Eigentumswohnungen in den Jahren 2015 und 2019* (in Euro pro Quadratmeter) | Statista

Prijsindex: Ontwikkeling huizenprijzen

Ontwikkeling van de huizenprijzen in Duitsland van 2000 tot 2018 (2015 = index 100).

Statistik: Entwicklung der Hauspreise in Deutschland in den Jahren 2000 bis 2018 (2015 = Index 100) | Statista

Ontwikkeling van de investeringen in de bouw in Duitsland

Ontwikkeling van de investeringen in de bouw in Duitsland van 2000 tot 2016 (in vergelijking met het vorige jaar).

Statistik: Entwicklung der Bauinvestitionen in Deutschland in den Jahren 2000 bis 2016 (im Vergleich zum Vorjahr) | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Verhuur in Duitsland

 1. Ontwikkeling van de huurindex
 2. Rangschikking: Huurprijzen voor flats
 3. Aantal nieuw gebouwde woongebouwen

Ontwikkeling van de huurindex

Ontwikkeling van de huurprijsindex voor Duitsland in de jaren van 1995 tot 2019 (2015 = index 100)

Statistik: Entwicklung des Mietpreisindex für Deutschland in den Jahren 1995 bis 2019 (2015 = Index 100) | Statista

Rangschikking: Huurprijzen voor flats

Steden met de hoogste huurprijzen voor flats in Duitsland in Q4 2019 (in euro’s per vierkante meter)

Statistik: Städte mit den höchsten Mietpreisen für Wohnungen in Deutschland im 4. Quartal 2019 (in Euro pro Quadratmeter) | Statista

Aantal nieuw gebouwde woongebouwen

Nieuwbouw: Waar worden nieuwe woningen gebouwd? Aantal nieuw gebouwde woongebouwen in Duitsland per deelstaat in 2017 en 2018 (in 1.000).

Statistik: Zahl der neu errichteten Wohngebäude in Deutschland nach Bundesländern in den Jahren 2017 und 2018 (in 1.000) | Statista