Hamburg Kopen en Huren: Huis, flat, grond – prijs per vierkante meter

Hamburg kopen & huren – condominiums, eengezinswoningen en appartementsgebouwen, alles is zeldzaam in Hamburg! De stad is populairder dan ooit. De huren stijgen, maar ook de koopprijzen voor grond en onroerend goed gaan maar in één richting, omhoog. We bekijken de huidige cijfers en prijzen voor Hamburg. Waar worden nieuwe woningen gebouwd, hoe ontwikkelen de wijken zich en hoe realistisch is het om zonder makelaar een goede woning te vinden? We hebben ook veel tips voor huurders, huurprijzen voor flats, commerciële panden en kantoren. Leestip! Gratis gids en checklist over het verkopen van een huis of appartement. Terug naar overzicht: Onroerend goed Hamburg.

Kopen in Hamburg

Eerst kijken we in detail naar de huidige statistieken voor kopers. Hier vindt u veel informatie, van de koopprijs voor een nieuwbouwflat tot tips voor het huren van woningen en het beantwoorden van de vraag: Kopen in Hamburg?

 1. Condominium prijs
 2. Nieuwbouw: wat wordt er gebouwd?
 3. Hoogste vastgoedkredieten: 3e plaats Hamburg
 4. Winkelen in Hamburg?
 5. Een flat kopen zonder makelaar
 6. Aantal verkopen van luxe woningen

Condominium prijs

Onroerend goed prijzen voor condominiums in Hamburg van 2008 tot 2019, uitgesplitst naar bestaande bouw en nieuwbouw.

Statistik: Immobilienpreise für Eigentumswohnungen in Hamburg von 2008 bis 2019 unterteilt nach Bestand und Neubau | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Onroerend goed als belegging: Bijzonder

 1. Deel: Klassieke of exotische investering – Welk vastgoed is geschikt als investering?
 2. Deel: Onroerend goed als investering – Waar moet ik op letten?

Nieuwbouw: wat wordt er gebouwd?

Wat wordt er nog meer gedaan in de woningbouw? Hier ziet u de structuur van het bouwvolume per bouwsector in Duitsland in 2018.

Statistik: Struktur des Bauvolumens nach Baubereichen in Deutschland im Jahr 2018 | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Hoogst aantal leningen voor onroerend goed: #3 Hamburg

De grafiek toont een rangschikking op basis van de hoogste gemiddelde hypothecaire lening in de 20 grootste steden in Duitsland op basis van een actuele evaluatie door het vergelijkingsplatform Check24. Leningen van 500.000 euro met 101 vierkante meter woonruimte worden hier vergeleken.

 1. München – 504.000 euro
 2. Frankfurt – 417.000 euro
 3. Hamburg – 384.000 euro

Gezicht op Hamburg en de nieuwe bezienswaardigheid, de Elbphilharmonie.

Op de begane grond heeft u uitzicht op het stadscentrum, de winkelstraten en het drukke leven.

In veel delen van de stad vindt u ook exclusieve panden die zijn omgebouwd, bijvoorbeeld van oude scheepswerfhallen, nu met een loftkarakter.

Hamburg vs Duitsland: aankoopprijzen in vergelijking

Deze individuele gidsen voor de grote Duitse steden bevatten de belangrijke wijken voor kopers van onroerend goed, informatie over de infrastructuur, alsmede de voorwaarden voor de aankoop, zoals inkomen, kredietwaardigheid, banken en eigen vermogen. Maar veel belangrijker: fouten, risico’s, huurrendementen en meer. Wat is doorslaggevend voor de aankoopprijs en de taxatie? Alles over locatie, bouwmateriaal, verbouwingen, uitrusting en dat alles, gratis.

Externe gidsen over inkoop, belastingen & co.

(Link opent in nieuw tabblad)

Stad / Aankoopprijs huidig:

Taxatie van onroerend goed in Hamburg

Lagere bijkomende kosten + meer investeringskapitaal – Hoe beter de waardering van het onroerend goed, hoe lager de bijkomende kosten en de bedrijfsbelasting. Daarom raad ik u aan u altijd intensief bezig te houden met de taxatie van onroerend goed.

Als u onmiddellijk een koopprijs aanvaardt, zult u waarschijnlijk meer betalen. Je kunt dat afschrijven als lesgeld. Maar als het om een bedrag van 5 cijfers gaat, wordt het voor velen al snel pijnlijk. U zou het geld kunnen hebben geïnvesteerd in de renovatie of modernisering van uw woning, bijvoorbeeld met een nieuw verwarmingssysteem. Dit zou 2 onmiddellijke positieve neveneffecten hebben:

 1. Minimalisering van de aankoopprijs door middel van concrete kritiekpunten (bijv. de structuur van het gebouw) en
 2. Waardestijging door opknappen/moderniseren bij wederverkoop.

U betaalt dus niet alleen minder aan bijkomende kosten en belastingen, maar u kunt de beschikbare activa ook gebruiken om de waarde van uw eigendom te verhogen. Denk er dus aan: hoe grondiger u het onroerend goed onderzoekt, hoe groter de kans dat u de aankoopprijs minimaliseert. PS: Tussen haakjes, dit is ook een van de redenen waarom de meeste mensen een makelaar in Hamburg gebruiken om onroerend goed te kopen.

Als u al een specifiek onroerend goed op het oog hebt, raad ik u aan de afzonderlijke artikelen over grond, flats, huizen en dergelijke te lezen.

Waar is het de moeite waard om te kopen? Vergelijking

Waar is het de moeite waard een woning te kopen (huis, twee-onder-een-kapwoning, condominium, enz.)? In vergelijking daarmee ziet u het potentieel dat vooral in NRW en Hessen sluimert. Deze grafiek toont de kostenvoordelen van eigenwoningbezit ten opzichte van huren in Duitse grootstedelijke gebieden in 2018.

 1. Düsseldorf met 53,8%
 2. Keulen met 53,6%
 3. Frankfurt met 50,1%
 4. Stuttgart met 44,0%
 5. Leipzig met 41,8%
 6. München met 37,6%
 7. Hamburg met 35,0%
 8. Berlijn met 26,9%

Meer statistieken vindt u op Statista

Een appartement kopen zonder tussenpersoon

De grafiek toont het aandeel condominiums dat in 2016 door makelaars in onroerend goed werd geadverteerd.

2 van de 3 woningen – 65,1% van de woningen in Hamburg worden aangeboden door makelaars

Hier kunt u duidelijk zien dat het grootste deel van de markt in handen is van ervaren makelaars. Kwalitatief hoogstaande en goede eigendommen worden altijd met behulp van een makelaar verkocht. Het gaat tenslotte niet “alleen” om het kijken. Acquisitie van kopers, netwerken, onderhandelingen, kredietcontroles, koopcontracten, dit alles maakt deel uit van het werk van de makelaar.

 1. 78,6% van de Berlijnse condominiums via makelaars
 2. Düsseldorf ETW aan 76.0% via makelaar
 3. Hamburg ETW 65,1% via makelaar
 4. Keulen ETW tegen 63,0% via makelaar
 5. Stuttgart ETW met 56,8% via makelaar
 6. München ETW met 55,2% via makelaar
 7. Frankfurt ETW met 53,3% via broker

Meer statistieken vindt u op Statista

Aantal verkopen van luxe woningen

Hoeveel luxe eigendommen worden er jaarlijks in Duitsland verkocht en gekocht? Deze statistieken tonen aan hoe beheersbaar de markt is. Hier ziet u het aantal verkopen van luxe onroerend goed in geselecteerde steden in Duitsland.

Statistik: Anzahl der Verkäufe von Luxushäusern* in ausgewählten Städten in Deutschland im ersten Halbjahr 2010 und 2011 | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Gegevens voor de visualisatie laatste enquête in de eerste helft van 2010 en 2011. Een nieuwe wereldberoemde bezienswaardigheid is toegevoegd, de Elbphilharmonie in Hamburg.

Vooral percelen, huizen en condominiums met uitzicht op het water zijn erg in trek. Het loont dan ook de moeite om met makelaars te werken, want 3 van de 4 eigendommen worden alleen via makelaars verkocht.

Overdrachtsbelasting in Hamburg

De overdrachtsbelasting op onroerend goed is in Hamburg verschuldigd bij de aankoop van onroerend goed, of nauwkeuriger gezegd van grond of een aandeel in grond. Het bedrag van de belasting wordt vastgesteld door de afzonderlijke federale staten. In de regel varieert de overdrachtsbelasting tussen 3,5 en 6,5 procent. Het huidige tarief van de overdrachtsbelasting voor Hamburg vindt u hier, met voorbeeldkoopprijzen van 1 – 5 miljoen euro:

 • Belastingtabel overdracht onroerend goed

Huur: Prijzen, voorraden en ontwikkeling

 1. Platte huur
 2. Woonoppervlak per flat
 3. Huurprijs voor droomflat
 4. Vergelijking van de servicekosten
 5. Ontwikkeling van het woningbestand
 6. Commercieel vastgoed huren
 7. Verhuurkantoor: prijzen vergelijken
 8. Huur een kantoor: Beschikbare ruimte en praktijken

Platte huur

Aangeboden huurprijzen voor flats in Hamburg in de tweede helft van 2017, uitgesplitst per district (in euro’s per vierkante meter).

Statistik: Mietangebote für Wohnungen in Hamburg in der zweiten Jahreshälfte 2017, aufgeschlüsselt nach Stadtteilen (in Euro pro Quadratmeter) | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Woonoppervlak per flat

Woonoppervlakte per flat in Hamburg naar stadsdeel in 2018.

Statistik: Wohnfläche pro Wohnung in Hamburg nach Stadtteilen im Jahr 2018 (in m²) | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Huurprijs voor droomflat

In de rangschikking van de huur die men voor een flat zou betalen, staat Hamburg op de 4e plaats, waarmee de stad zoals altijd bovenaan staat in de landelijke vergelijking van gemiddelde huurprijzen. De grafiek toont de gemiddelde huurprijs voor een flat met 3 tot 4 kamers (81 tot 105 m²).

 1. München – 1.500 euro / maand
 2. Frankfurt – 1.170 euro / maand
 3. Stuttgart – 1.080 euro / maand
 4. Hamburg – 1.030 euro / maand
 5. Düsseldorf – 900 Euro / maand

Meer statistieken vindt u op Statista

Vergelijking van de servicekosten

De grafiek toont de totale incidentele huisvestingskosten per jaar voor een huishouden van drie personen (in euro’s). Het gemiddelde in Duitsland is 1.900,84 euro per jaar. De bijkomende kosten zijn het goedkoopst in de steden:

 1. München – 1.643,00 euro / jaar (257,84 euro minder)
 2. Mainz – 1.686,02 euro / jaar
 3. Hamburg – 1.682,40 Euro / jaar
 4. Kiel – 1.682,40 euro / jaar
 5. Stuttgart – 1.729,74 euro / jaar

Meer statistieken vindt u op Statista

Ontwikkeling van het woningbestand

Ontwikkeling van de woningvoorraad in Hamburg van 2007 tot 2018 (in 1.000).

Statistik: Entwicklung des Wohnungsbestandes in Hamburg von 2007 bis 2018 (in 1.000) | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Commercieel vastgoed huren

Locatie is alles! Vooral voor ondernemers en bedrijven. De huren voor commercieel vastgoed stijgen in alle grote steden, maar alleen in Berlijn worden de maandelijkse huurkosten goedkoper, en dat op toplocaties. Deze grafiek toont de geïndexeerde kosten voor commercieel vastgoed in de grootste steden van Duitsland (Hamburg, Keulen, Frankfurt, München en Berlijn) ter vergelijking. Een gemeenschappelijke index houdt rekening met de winkelhuren op toplocaties, de winkelhuren in secundaire centra, de kantoorhuren in stadscentra en de prijzen van commercieel vastgoed.

 1. Hamburg
 2. Keulen
 3. Frankfurt
 4. München
 5. Berlijn

Meer statistieken vindt u op Statista

Huur een kantoor: Prijzen in vergelijking

Waar zijn de kantoorhuren momenteel het hoogst? Helemaal bovenaan staat Hamburg met huidige gemiddelde kantoorhuren van 29,00 euro/m². Hier ziet u de tophuren voor kantoorruimte in Duitse steden.

 1. Frankfurt – 45,50 euro/m² (+ 23,1%)
 2. Berlijn – 39,90 Euro / m² (+ 44,9%)
 3. München – 39,50 euro/m² (+ 24,6%)
 4. Hamburg – 29,00 Euro / m² (+ 19,0%)
 5. Düsseldorf – 28,50 euro / m² (+ 19,3%)
 6. Keulen – 25,50 Euro / m² (+ 20,4%)
 7. Stuttgart – 24,00 Euro / m² (+ 21,7%)

Meer statistieken vindt u op Statista

Huur een kantoor: Beschikbare ruimte en praktijken

Op zoek naar de perfecte Hamburg – Hoe verhoudt Berlijn zich tot de andere Duitse steden? Hoeveel leegstand en praktijken zijn er in verhouding tot Berlijn, München & Co. Deze grafiek toont het aandeel leegstaande kantoorruimte in de totale kantoorruimte in geselecteerde Duitse steden in 2018.

 1. Frankfurt am Main – 6,8% leeg / 93,2% verhuurd
 2. Düsseldorf – 6,4% leeg / 93,6% verhuurd
 3. Hamburg – 3,6% leeg / 96,4% verhuurd
 4. Keulen – 2,8% leeg / 97,2% verhuurd
 5. Stuttgart – 2,3% leeg / 97,7% verhuurd
 6. München – 1,8% leeg / 98,2% verhuurd
 7. Berlijn – 1,5% leeg / 98,5% verhuurd

Meer statistieken vindt u op Statista

Huisvesting, economie, stad en inwoners

  1. Stadsplattegrond Hamburg
  2. Dichtstbevolkte districten
  3. Gemiddelde leeftijd van de bevolking
  4. 3e plaats van de meest leefbare steden in Duitsland
  5. Hamburg is gezinsvriendelijk
  6. De meest populaire districten na immigratie
  7. Economische situatie
  8. Start-ups
  9. Totaal bruto binnenlands product
  10. Bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking
  11. Bevolking
  12. Vergelijking: Hamburg, Berlijn, Keulen en München
  13. Werkloosheidscijfer
  14. Problemen in Hamburg? Enquête.

Problemen in Hamburg?

 1. Particuliere huishoudens: Vooruitzichten tot 2030 in Hamburg

Stadsplattegrond Hamburg

Dichtstbevolkte districten

Rangschikking van de dichtstbevolkte* districten in Hamburg in 2018.

<
Meer statistieken vindt u op Statista

Gemiddelde leeftijd van de bevolking

Gemiddelde leeftijd van de bevolking in de Hamburgse districten in 2018.

Statistik: Durchschnittsalter der Bevölkerung in den Hamburger Stadtteilen im Jahr 2018 | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Plaats 3 van de meest leefbare steden in Duitsland

Denk je dat jouw stad het waard is om in te wonen? Hamburg staat op de derde plaats met 88%. Dat betekent dat 9 van de 10 Hamburgers ook de kwaliteiten van de stad waarderen, van Wandsbek tot Eimsbüttel.

 1. Stuttgart – 89% vindt de stad de moeite waard om in te wonen! 9 van de 10 mensen wonen in Stuttgart
 2. Keulen – 89%
 3. Hamburg – 88%
 4. Düsseldorf – 87%
 5. Bremen – 86%
 6. München – 84%
 7. Berlijn – 83%
 8. Voedsel – 80%
 9. Frankfurt – 79%
 10. Dortmund – 76%

Statistik: Halten Sie Ihre Stadt für lebenswert? | Statista
Meer statistieken vindt u onder Statist

Vindt u uw stad gezinsvriendelijk?

 1. Stuttgart – 65%
 2. Dortmund – 63%
 3. Bremen – 61%
 4. Hamburg – 60%
 5. Keulen – 60%
 6. Düsseldorf – 57%
 7. München – 56%
 8. Frankfurt – 51%
 9. Berlijn – 48%
 10. Voedsel – 41%

Statistik: Glauben Sie, dass Ihre Stadt familienfreundlich ist? | Statista<
Meer statistieken vindt u op Statista

Geliefde districten door toevloed

Aantal verhuizingen naar Hamburg per district in 2018.

 1. Wadsbek
 2. Noord Hamburg
 3. Hamburg-Mitte
 4. Eimsbüttel
 5. Altona
 6. Harburg
 7. Bergedorf

Statistik: Anzahl der Umzüge nach Hamburg nach Stadtteilen im Jahr 2018 | Statista<
Meer statistieken vindt u op Statista

Economische situatie

Hoe beoordeelt u de huidige economische situatie in Hamburg?

Statistik: Wie beurteilen Sie die aktuelle wirtschaftliche Situation in Hamburg? | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Pas opgerichte bedrijven

Hier zie je het aantal nieuw opgerichte bedrijven per branche in Hamburg in 2018, de top 3 in Hamburg:

 1. Handel in en onderhoud en reparatie van motorvoertuigen – 3.151 nieuw opgerichte bedrijven
 2. Bouw – 2.957 nieuwe funderingen
 3. Vrije beroepen en wetenschappelijke en technische diensten – 2.488 nieuw opgerichte ondernemingen

Statistik: Anzahl der neu gegründeten Unternehmen nach Wirtschaftszweigen in Hamburg im Jahr 2018 | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Bruto binnenlands product, totaal

Bruto binnenlands product van Hamburg van 1970 tot 2018 (in miljoenen euro’s).

Statistik: Hamburger Bruttoinlandsprodukt von 1970 bis 2018 (in Millionen Euro) | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking

Bruto binnenlands product (BBP) per werknemer in Hamburg van 1991 tot 2018.

Statistik: Bruttoinlandsprodukt (BIP) pro Erwerbstätigen in Hamburg von 1991 bis 2018 | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Aantal inwoners

Bevolking in Hamburg van 1960 tot 2018.

Statistik: Bevölkerung in Hamburg von 1960 bis 2018 | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Vergelijking: Hamburg, Berlijn, Keulen en München

Waar wonen de meeste inwoners? Hier ziet u een visualisatie van de 4 grootste steden in Duitsland. De grafiek toont het aantal inwoners in de Duitse megasteden op 31 december 2018, bij de jaarwisseling 2018 / 2019.

 • Berlijn – 3.644.826 inwoners
 • Hamburg – 1.841.179 inwoners (- 1.625.647 vgl. Berlijn)
 • München – 1.471.508 inwoners (- 2.173.318 zie Berlijn)
 • Keulen – 1.085.664 inwoners (- 2.559.162 vgl. Berlijn)

Statistik: Einwohnerzahl in deutschen Megastädten am 31. Dezember 2018 | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Werkloosheidspercentage in Hamburg

Werkloosheidspercentage in Hamburg van 2001 tot 2019.

Statistik: Arbeitslosenquote* in Hamburg von 2001 bis 2019 | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Problemen in Hamburg? Enquête

Problemen in Hamburg?
Wat zijn volgens u de belangrijkste politieke problemen in Hamburg die dringend moeten worden opgelost?

Statistik: Welches sind Ihrer Meinung nach die wichtigsten politischen Probleme in Hamburg, die dringend gelöst werden müssen? | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Particuliere huishoudens: Prognose tot 2030

Hoe ontwikkelt Hamburg zich als stad en deelstaat? Hier ziet u het aantal particuliere huishoudens in Duitsland per deelstaat in 2018 en de prognose voor 2030 (in 1.000). Dit is een optimale situatie voor verhuurders, aangezien de vraag naar huisvesting toeneemt.

Meer statistieken vindt u op Statista

Kopen in Duitsland

Tip! Lees meer over Een flat kopen: De 10 duurste Duitse steden.

 1. Rangschikking: Prijzen per vierkante meter voor condominiums
 2. Prijsindex: Ontwikkeling huizenprijzen
 3. Ontwikkeling van de investeringen in de bouw in Duitsland
 4. Eigendomspercentage in Duitsland

Rangschikking: Prijzen per vierkante meter voor condominiums

Steden met de hoogste prijzen per vierkante meter voor condominiums in 2015 en 2019 (in euro per vierkante meter).

 1. München – 8.993 euro / vierkante meter
 2. Frankfurt am Main – 6.701 euro / vierkante meter
 3. Stuttgart – 6.324 euro / vierkante meter
 4. Potsdam – 6.1.64 euro / vierkante meter
 5. Berlijn – 5.578 euro / vierkante meter
 6. Hamburg – 5.507 euro / vierkante meter
 7. Düsseldorf – 5.470 euro / vierkante meter
 8. Erlangen – 5.416 euro / vierkante meter
 9. Regensburg – 5.411 euro / vierkante meter
 10. Freiburg im Breisgau – 5.349 euro / vierkante meter

Statistik: Städte mit den höchsten Quadratmeterpreisen für Eigentumswohnungen in den Jahren 2015 und 2019* (in Euro pro Quadratmeter) | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Prijsindex: Ontwikkeling huizenprijzen

Ontwikkeling van de huizenprijzen in Duitsland van 2000 tot 2018 (2015 = index 100).

Statistik: Entwicklung der Hauspreise in Deutschland in den Jahren 2000 bis 2018 (2015 = Index 100) | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Ontwikkeling van de investeringen in de bouw in Duitsland

Ontwikkeling van de investeringen in de bouw in Duitsland van 2000 tot 2016 (in vergelijking met het vorige jaar).

Statistik: Entwicklung der Bauinvestitionen in Deutschland in den Jahren 2000 bis 2016 (im Vergleich zum Vorjahr) | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Verhuur in Duitsland

 1. Ontwikkeling van de huurindex
 2. Rangschikking: Huurprijzen voor flats
 3. Aantal nieuw gebouwde woongebouwen

Ontwikkeling van de huurindex

Ontwikkeling van de huurprijsindex voor Duitsland in de jaren van 1995 tot 2019 (2015 = index 100)

Statistik: Entwicklung des Mietpreisindex für Deutschland in den Jahren 1995 bis 2019 (2015 = Index 100) | Statista
Meer statistieken vindt u op Statista

Rangschikking: Huurprijzen voor flats

Steden met de hoogste huurprijzen voor flats in Duitsland in Q4 2019 (in euro’s per vierkante meter)

Statistik: Städte mit den höchsten Mietpreisen für Wohnungen in Deutschland im 4. Quartal 2019 (in Euro pro Quadratmeter) | Statista

Aantal nieuw gebouwde woongebouwen

Nieuwbouw: Waar worden nieuwe woningen gebouwd? Aantal nieuw gebouwde woongebouwen in Duitsland per deelstaat in 2017 en 2018 (in 1.000).

Statistik: Zahl der neu errichteten Wohngebäude in Deutschland nach Bundesländern in den Jahren 2017 und 2018 (in 1.000) | Statista