Oudbouwflat: hoge plafonds, erkers en stucwerk – investering en kapitaalinvestering

Oud gebouw flat – U wilt een flat kopen? Er zijn veel opties om uit te kiezen. Een appartement in een oud gebouw is een van de meest gewilde eigendommen op de Duitse markt en een uitstekende investering. Door zijn onmiskenbare charme, bijzondere architectuur en unieke constructie is deze flat zeer gewild bij veel mensen. Door de nabijheid van het stadscentrum, de hoge plafonds, de erkers en de ramen zijn flats in oude gebouwen erg in trek en velen zouden een klein fortuin betalen om in zo’n pand te kunnen wonen. Wilt u investeren in het kopen van een appartement in een oud gebouw of het eerst huren? In dit artikel vindt u veel nuttige tips, voor- en nadelen over dit speciale type gebouw. Klik hier om terug te keren naar het overzicht van de meest voorkomende types flats.

Oud gebouw flat. Wat is een oud gebouw? – Definitie en kenmerken

Flats in oude gebouwen vallen op in elk stadscentrum. De bijzondere buitengevel maakt dit pand tot een blikvanger tussen de nieuwere betonnen gebouwen. Met gepleisterde muren, kleine balkons of muuruitsteeksels kan een pand al snel een oud gebouw worden genoemd. Hier kunt u alles te weten komen over de belangrijkste kenmerken en speciale eigenschappen van een oud gebouw.

Kenmerken van een oud gebouw: gepleisterde muren, hoge plafonds & Co.

Een oud flatgebouw heeft veel karakteristieke bouwelementen te bieden. Naast de met stucwerk versierde binnenmuren, de dubbele deuren en een erker, zijn de hoge plafonds een bijzonder kenmerk van dit type gebouw. Afhankelijk van het type constructie kunnen deze drie tot 4,5 meter hoog worden en de ruimte een grote vrijheid en omvang geven. Ook de klassieke houten delen en de visgraatparketvloeren zijn een onmiskenbaar handelsmerk van een oud gebouw. De doosvormige ramen maken ook deel uit van de architectuur. In die tijd werden dubbele ramen gebouwd met een ruimte ertussen om de kamer dubbel te isoleren. Tegenwoordig zijn ze echter vervangen door nieuwere varianten.

Kamerindeling in een oud gebouw: kleine doorgangskamers en grote hal

Flats in oude gebouwen staan bekend om hun doorgangen, ingebouwde kasten en bergruimten. In de meeste gevallen zijn de kamers kleiner dan in nieuwe gebouwen, maar wel hoger. Dus je moet de ruimte naar boven gebruiken. Geen enkele andere bouwstijl biedt u zulke hoge plafonds en dus de mogelijkheid om bijvoorbeeld bergruimte te creëren. Hoge planken en grote, indrukwekkende hanglampen zijn mogelijk. In een oud gebouw, heb je veel opties.

Voor- en nadelen van een oude flat: renovatie, belastingen & co.

Voordat u in een flat investeert, moet u de voor- en nadelen van elk type flat bekijken. Dit zal u helpen om te beslissen of dit type flat geschikt is voor u en of u de nadelen kunt aanvaarden. Met name de constructie van een oude flat is anders dan die van een nieuw gebouw. Wij hebben een lijst opgesteld van de belangrijkste aspecten, zodat u de juiste keuze kunt maken.

Voordelen: Historisch behoud en belastingvoordelen

Een appartement in een oud gebouw is bovenal stijlvol en heeft zijn eigen persoonlijke charme. Naast de esthetische voordelen, zoals plafonds met stucwerk, biedt een dergelijke flat ook enkele praktische voordelen. De meeste flats in oude gebouwen hebben een kelder die als opslagruimte kan worden gebruikt. Dit komt zelden voor, vooral in het stadscentrum. Bovendien zijn de meeste oude huizen monumentale panden en als u er een wilt kopen, kunt u 90% van de renovatiekosten (binnen de eerste tien jaar) aftrekken van uw belastingaanslag. De ramen van het box-type hebben ook hun voordelen. Door de dubbele beglazing en de luchtruimte ertussen, isoleren ze de kamer en absorberen ze geluid. Hoewel dit niet meer kan worden gelijkgesteld met de huidige normen, is het een leuk neveneffect.

 • Hoge plafonds met stucwerk
 • Monumentenzorg
 • Vaak kelder met bergruimte

Nadelen: misschien renovatie nodig en geen lift

De wet bepaalt dat een gebouw dat tot 1949 is gebouwd, een oud gebouw wordt genoemd. Daarom is het helaas onvermijdelijk dat aan zo’n oud gebouw ook nadelen kleven. Afhankelijk van het bouwjaar vertoont elk gebouw immers ook bepaalde gebreken, en daarom mag u zowel de technische als de commerciële inspectie nooit overslaan alvorens een appartement in een oud gebouw te kopen. Als u een flat in een oud gebouw wilt kopen, is die vaak aan renovatie toe. Daarom moet u de extra kosten in uw budget opnemen. Bovendien is wonen in een oude flat anders dan wonen in een nieuw gebouw. De muren zijn dunner, daarom is het gevoeliger voor licht en je kunt de oude vloeren horen kraken. Er is meestal geen lift in het gebouw en het duurt langer om de kamer te verwarmen vanwege de hoge muren. In de loop van dit artikel zult u meer te weten komen over het verwarmingssysteem in oude gebouwen.

 • Indien nodig, noodzaak tot renovatie
 • Akoestische, krakende vloer
 • Langzaam verwarmbaar
 • Meestal geen lift

Oudbouwflat: voor wie is het geschikt? Singles, koppels, …

Flats in oude gebouwen zijn zeer gewild op de vastgoedmarkt. De bijzondere architectuur, de unieke charme en de nabijheid van het stadscentrum zijn slechts enkele argumenten die voor dit appartement pleiten. Dit type woning is echter niet voor iedereen geschikt. Vooral senioren zouden worden beperkt, aangezien er vaak geen lift in de gebouwen is. Een flat in een oud gebouw is meestal ook te klein voor grote gezinnen. Hier stellen we een paar groepen mensen voor die ideaal zouden passen in een flat in een oud gebouw.

Studenten: charmant flatdeel

De bijzondere charme van een appartement in een oud gebouw is vooral populair bij jonge volwassenen. Aangezien deze panden vaak in het stadscentrum te vinden zijn, zijn de ligging en positie van dergelijke oude flatgebouwen ideaal voor studenten. De vele kleine kamers maken het gemakkelijk om met drie of vier personen te leven en zo de huur te delen. De nabijheid van de universiteit en de flexibiliteit die dit biedt, is ook een groot voordeel.

Singles: vrijheid en kansen voor ontwikkeling

Een oud gebouw is ook zeer aantrekkelijk voor alleenstaanden. De hoge plafonds bieden veel ontwerpvrijheid en u heeft de mogelijkheid om uw leven decoratief in te richten. Tegelijkertijd geven de kleine kamers en de bijzondere architectuur iets knus en eigenaardigs, zodat u zich veilig en vertrouwd voelt. Bovendien is de nabijheid van het stadscentrum en dus van het werk een belangrijke en positieve nevenfactor. Als u andere soorten appartementen wilt bekijken, moet u zeker eens kijken naar loftwoningen of souterrainwoningen!

Koppels? Familie in de maak?

Vaak kan een flat in een oud gebouw worden gevonden aan de rand of in verschillende delen van de stad. Dit betekent dat u niet midden in de drukte van de grote stad zit en meestal wat meer vrije ruimte heeft. Deze woningen zijn bijzonder geschikt voor koppels met kinderen of kleine, jonge gezinnen. U heeft meer privacy en bent toch snel in het centrum van de stad. De kamerindeling en leefruimte is ideaal en de kleine en hoge kamers bieden veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, maar ook voor eventuele kinderkamers. Dus deze eigendommen zijn perfect voor een paar jaar voordat je misschien besluit om een huis te kopen.

Wat u moet overwegen alvorens een flat in een oud gebouw te kopen/huren

Vooral bij oudere gebouwen is het heel belangrijk dat u zelf een indruk krijgt van de flat voordat u hem koopt/huurt. Zoek precies uit wat voor soort constructie en gebouw het is, om op alles voorbereid te zijn. Er zijn een aantal punten waarmee u rekening moet houden wanneer u een appartement in een ouder gebouw koopt. Wij hebben ze voor u samengevat, zodat u alles van tevoren kunt verduidelijken en later onverwachte kosten kunt vermijden.

Waarop moet men letten bij de aankoop?

Eerst en vooral moet u zich informeren over de staat van uw potentiële eigendom. Woningen in oudere gebouwen moeten vaak worden gerenoveerd en gemoderniseerd, wat tot extra kosten kan leiden. Wij raden u aan een specialist en een makelaar te raadplegen die u kunnen helpen bij de aankoopbeslissing en u inzicht kunnen geven in de kosten die hiermee gemoeid zijn. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de buitengevel beschadigd is en dat vocht in de flat kan binnendringen, met schimmelvorming tot gevolg. Het is ook niet ongewoon dat de statica van oude eigendommen moet worden hersteld om de stabiliteit te verzekeren. Reparatiewerkzaamheden zijn soms ook noodzakelijk. Laat u dus helpen door een specialist, zodat er niets mis kan gaan.

 • Structurele toestand?
 • Statica?
 • Herstelwerkzaamheden?

Als u meer wilt weten over het kopen van een woning, vindt u nuttige tips over dit onderwerp in het artikel Een appartement kopen.

Huur en huurders: Wat moet je overwegen als je huurt?

Als u besluit een oud gebouw te huren, moet u ook met een aantal zaken rekening houden. Ook hier moet u rekening houden met eventuele renovatiekosten. U moet deze zeker met de verhuurder bespreken voordat u het contract tekent en ze op papier laten zetten. Dit zal u beschermen, want als er later schade wordt ontdekt, kunt u met de reparatiekosten worden opgezadeld. Bovendien moet u persoonlijke veranderingen altijd met de verhuurder bespreken. Als u van plan bent uw flat meer dan alleen versiering te geven, raden wij u aan daar toestemming voor te vragen. Het kan zijn dat u de woning in de oorspronkelijke staat moet opleveren wanneer u verhuist.

 • Leg renovaties schriftelijk vast
 • Overeenkomen wijzigingen met verhuurder

Verwarmingssystemen in een oud gebouw: verwarming, tips & bijkomende kosten

In oude flats is het niet altijd gemakkelijk om de juiste kamertemperatuur te hebben en tegelijkertijd de bijkomende kosten niet te hoog op te drijven. Milieubescherming en klimaatvriendelijkheid zijn aspecten die bij elke woning in het oog moeten worden gehouden. Een te lage temperatuur kan schimmelvorming veroorzaken; een te hoge temperatuur kan het klimaat aantasten. Hier zijn een paar handige trucs om uw energiekosten zo laag mogelijk te houden.

Tijdschakelaar voor de verwarming

Gebruik de timer op uw verwarming om op een energie-efficiënte manier te verwarmen. Het is raadzaam de verwarming ongeveer een uur voordat u gaat slapen uit te schakelen en een uur voordat u wakker wordt weer in te schakelen. Zo wordt ’s nachts geen energie verspild en zijn uw verwarmingskosten lager. Er is geen verwarming gedurende de nacht en toch word je wakker in een warme omgeving. Een schakelklok is dus ideaal in oude gebouwen.

Temperatuurverschil in de kamers

In de meeste gevallen hebben oude flats meerdere kleine kamers en doorgangen. Overweeg daarom in welke ruimten continue verwarming noodzakelijk is en in welke niet. Houd de temperatuur lager in kamers die niet vaak worden gebruikt en hoger in uw woonkamers. Op die manier houdt u uw energiekosten lager en is het toch warm in de belangrijke kamers. Zorg er echter voor dat u de deuren tussen kamers met een temperatuurverschil sluit, anders ontsnapt de warme lucht sneller.

Plaats geen meubels voor de radiatoren

Om ervoor te zorgen dat de warmte optimaal kan worden verdeeld in de flat, mag u geen meubilair voor de radiator plaatsen. Aangezien de kamers in oude flats meestal groter van volume zijn, zou dit de verwarmingsfase alleen maar doen toenemen. Een andere tip is om een kleine ruimte te houden tussen uw meubels en de muur. Hierdoor kan de warme lucht zich beter verdelen en koelt de buitenmuur niet te veel af.

Afspraak voor bezichtiging: Wat te overwegen & checklist

Vooral als u van plan bent een flat in een oud gebouw te kopen, moet u met een paar dingen rekening houden. U investeert in een onroerend goed en deze beslissing moet niet lichtvaardig worden genomen. Investeringen zijn altijd een goed idee, maar vooral bij oude gebouwen moet je op een paar dingen letten om onverwachte kosten te vermijden. Wij hebben een checklist samengesteld met de belangrijkste aspecten die u in overweging moet nemen bij het bezichtigen van een woning om te kopen of te huren.

U wilt in de grote steden van Duitsland wonen en een flat in de duurste straten hebben? Hier vindt u de duurste straten in Berlijn en Hamburg!

Wat moet worden overwogen? – Toestand, plattegrond en locatie

Zoals u al heeft ondervonden, zijn er een paar dingen om rekening mee te houden, vooral met oude flats. Kijk naar de staat van het appartement, beslis of het renovatie nodig heeft of dat alles up to date is. Hoe ziet de indeling van het appartement eruit en voldoet het aan uw verwachtingen? Vaak moet men het aanpassen aan de woning, want ondanks de bijzondere charme van een oud gebouw, is het gebouw enkele tientallen jaren geleden gebouwd. Houd rekening met de locatie en de infrastructuur van het appartement, dit kan de prijs waartegen u het appartement zou verkopen verhogen of verlagen. Zijn de keuken en badkamer uitgerust en wat zijn de servicekosten? Dit zijn slechts enkele aspecten waarmee rekening moet worden gehouden. Wij hebben hieronder een checklist voor u samengesteld.

Checklist: Voor uw bezichtigingsafspraak

Hier vindt u een checklist met de belangrijkste factoren die u zeker van dichtbij moet bekijken wanneer u een flat bezichtigt.

 • Zonlicht
 • Parkeren
 • Huisdieren
 • Staat (moet gerenoveerd worden)
 • Plattegrond
 • Buren
 • Keuken/ Badkamer
 • Extra kamers
 • Verwarming, water, elektriciteit
 • Geluid
 • Locatie/ Infrastructuur
 • Dienstverleningskosten

Broker: veilige belegging bij top – Broker –

Condominiums zijn ideaal als investering en zijn een zeer veilige belegging. Vooral als u niet veel ervaring hebt met het kopen van onroerend goed, raden wij u aan een makelaar te raadplegen. Hij of zij zal u advies geven over belangrijke vragen, woningen voor u zoeken en samen met u de flats bezichtigen. Beleggingen in onroerend goed zijn niet bedoeld voor een geldvermeerdering op korte termijn, maar eerder voor een goede oudedagsvoorziening. Daarom moet u de zaak zeer zorgvuldig aanpakken en goed advies inwinnen.

Procedure voor de aankoop van onroerend goed

Allereerst overlegt u met de makelaar en krijgt u de gelegenheid uw wensen kenbaar te maken. De makelaar zal u nu vertellen wat mogelijk is en zal beginnen met het eerste onderzoek.

Dan begint de organisatorische administratie. Documenten en papieren die belangrijk zijn voor de aankoop van een onroerend goed worden verkregen. De makelaar gaat dan voor u op zoek naar potentiële verkopers en condominiums. Bezichtigingsafspraken worden georganiseerd en uitgevoerd.

Als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, beginnen de onderhandelingen. Er worden onderhandelingen gevoerd met de verkoper en het koopcontract wordt opgesteld. Daarna is de makelaar aanwezig bij de overhandiging van de sleutels en zorgt ervoor dat alles soepel verloopt. Ook nadat het contract is ondertekend, blijft de makelaar uw contactpersoon.

Bent u op zoek naar een professionele makelaar en wilt u meer weten over de voordelen? Kijk maar eens!

Financiering van een condominium: lening of eigen vermogen?

Wilt u uw droom van een eigen flatgebouw verwezenlijken of investeren in een appartement in een oud gebouw om het daarna te verhuren? Dan moet u precies uitzoeken hoe u zo’n woning kunt financieren. U moet beslissen over de juiste vastgoedlening en moet veel verschillende offertes verkrijgen en vergelijken. De keuze van de lening zal uiteindelijk bepalen hoe hoog de totale kosten van uw onroerend goed lening zullen zijn. Het is dus het beste om advies in te winnen en de juiste beslissing te nemen.

Leningen en financiering voor onroerend goed: tips, checklist en meer

Het financieren van een woning kan op vele manieren. Hier vindt u enkele van de financieringsmogelijkheden met korte samenvattingen. Daarnaast vindt u een link die u naar meer uitgebreide artikelen leidt.

Onroerend goed lening

 • Onroerend goed lening aangepast aan persoonlijke behoeften
 • Er moet worden gezorgd voor flexibiliteit
 • Een goede planning is belangrijk
 • Lening

Financiering van een flat

 • Geen huis, maar alleen een flat om te financieren
 • Vergelijking van verschillende aanbevolen huisvestingsfinancieringen
 • Raadpleging
 • Onroerend goed financiering