Planning en financiering: kosten, leningen, tips

Planning en financiering – In de meeste gevallen gaat de aankoop van een onroerend goed hand in hand met financiering. Zeer weinig kopers van onroerend goed zijn in staat om contant te betalen voor hun eigendom. De financiering van een onroerend goed strekt zich gewoonlijk uit over een periode van tien tot 30 jaar. Zorgvuldige planning is daarom van groot belang.

Reële kosten & goedkope leningen

Een stabiel inkomen is een van de essentiële voorwaarden voor een veilige financiering. De inkomsten moeten voor de financieringsperiode worden veiliggesteld. U moet rekening houden met veranderingen in de levensplanning en met de mogelijkheid van inkomstenderving ten gevolge van ziekte of werkloosheid. Jonge paren kunnen kinderen willen, wat ook van invloed is op het inkomen.

Een stabiele fundering is belangrijk

Een veilige levensplanning is niet mogelijk, want er kunnen zich altijd onvoorziene dingen voordoen. Het is echter belangrijk dat de financiering op een stabiele basis berust. Als de maandelijkse termijnen vanaf het begin te strak zijn gepland, kunnen grote problemen ontstaan als geld plotseling schaars wordt als gevolg van ziekte, werkloosheid of de geboorte van een kind. Een grote buffer in het maandbudget is absoluut noodzakelijk voor een veilige financiering.

Professioneel advies: makelaar

Krijg deskundig advies bij de aankoop van een woning en in alle financieringskwesties. Er zijn verschillende pijlers waarop de financiering van onroerend goed kan worden gebouwd. Elke vorm van financiering een zeer individuele component. Met een op maat gemaakt pakket is de kans het grootst dat u de verplichtingen gedurende de hele looptijd zonder problemen kunt nakomen.

Bepaal de kosten op een realistische manier

Voordat u een financieringsbedrag vaststelt, moet u een overzicht krijgen van de totale kosten. Veel bouwers vergeten de bijkomende kosten in hun berekeningen. Dit kan betekenen dat delen van het binnenwerk of de tuin niet snel kunnen worden voltooid omdat de financiële middelen niet toereikend zijn. De bouwkosten omvatten de sleutelklare oplevering van het huis.

Extra kosten voor binneninrichting, buitenfaciliteiten, bijkomende kosten

Een ingerichte keuken en de uitrusting van de badkamer en het gastentoilet moeten worden gepland, evenals een basisontwerp van de tuin, de inkomzone en het terras. Vergeet niet de bijkomende kosten voor de notaris, de grondoverdrachtsbelasting en het inschakelen van een makelaar. Vaak zal een bedrag van vijf cijfers verschuldigd zijn na de aankoop van het huis. Als u tot nu toe huurde, kan het zijn dat u uw huur en de eerste afbetalingen voor de woning gedurende een paar maanden parallel moet betalen. U moet ook nadenken over de kosten van eventuele verzekeringen die u als bouwer moet afsluiten. U moet ook een buffer inbouwen, omdat sommige kosten niet vooraf definitief kunnen worden berekend.

De pijlers van de financiering

In tegenstelling tot een klassieke banklening bestaat de financiering uit verschillende pijlers. Daartoe behoren aandelenkapitaal, een bouwspaarcontract, een gesubsidieerde lening en de klassieke banklening.

Eigen vermogen: Hoe staat u er financieel voor?

U moet geen huis of appartement financieren zonder eigen vermogen. 25 % van het totale bedrag is aan te bevelen. Het is niet alleen het traditionele spaarsaldo dat telt. Eigen bijdragen of een stuk grond van de bouwer worden ook in aanmerking genomen.

Bouwspaarcontract: plan een lening en bespaar geld

Met een bouwspaarcontract spaart u binnen zeven jaar 40 procent van het totale bedrag. Het is voordelig als u de bouw van het huis plant samen met de looptijd van het bouwspaarcontract. Dan krijgt u een lening met lage rente die overeenkomt met 60 procent van de bouwspaarsom. U kunt deze lening in zijn geheel gebruiken voor de financiering.

Promotionele lening: banken als investeerders

U kunt een stimuleringslening aanvragen bij de investeringsbank van uw deelstaat of bij de KfW Bank. Het is gebonden aan bepaalde criteria. Afhankelijk van het type lening worden uw inkomen of de kenmerken van het huis gecontroleerd. Zo kunt u bijvoorbeeld tegen zeer gunstige voorwaarden een KfW-lening afsluiten voor een energiezuinig huis.

Banklening: vaak goedkoper online

De banklening moet altijd de laatste pijler van de financiering zijn, omdat deze het duurst is. Wanneer u alle andere opties hebt uitgeput, vraagt u bij de bank van uw keuze financiering aan voor het resterende bedrag. Beperk u niet tot de offerte van uw huisbank, maar vergelijk verschillende offertes met elkaar. Online banken bieden vaak gunstigere rentetarieven omdat zij de kosten van een kantorennetwerk uitsparen. Deze besparing wordt aan de klant doorgegeven in de vorm van gunstige rentevoeten.

Nadere informatie over de aankoop van onroerend goed

Waar u nog meer rekening mee moet houden bij het kopen van een huis en welke tips u kunnen helpen het huis van uw dromen te financieren.

Droomhuizen: financiering, veiligheid, efficiëntie

Het concept van een droomhuis wordt door een toekomstige huiseigenaar heel verschillend gedefinieerd. Er zijn bouwers die daaronder verstaan een luxueus uitgerust huis met een kleine, onderhoudsvriendelijke tuin op een centrale locatie. Anderen willen een huis op een rustige locatie en nemen genoegen met een langere reis naar het werk of naar de volgende stad. In het algemeen verwijst de term naar een modern huis dat veel voorzieningen biedt. Hier laten wij u zien hoe u uw droomhuis kunt vinden, welke voordelen het heeft en andere spannende aspecten.

  • Hier vindt u meer informatie over het onderwerp droomhuizen.

Welke soorten huizen zijn er? Onroerend goed gids

Je hebt gewoon een beetje meer ruimte nodig? De keuze aan onroerend goed is tegenwoordig echter zeer groot. Vooral bij de aankoop van een woning zijn er veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden, en is de keuze van het juiste type woning van essentieel belang. In dit artikel willen wij u laten zien welke woningtypes er zijn en wat elk van hen anders maakt. Leer de kenmerken en bijzonderheden van de verschillende woningtypes kennen, en laat ons u de voor- en nadelen tonen. Met behulp van deze gids zou het voor u gemakkelijker moeten zijn om de woning te kiezen die perfect bij u past. Krijg een overzicht en leer meer over de wereld van bungalows, rijtjeshuizen en villa’s!

  • Klik hier voor de huistypes.