Financieringstips voor uw vastgoed – vervolgfinanciering & schuldsanering

Schuldsanering is een goede manier voor leners om vervolgfinanciering aan te pakken. Dit wordt ook gesteund door de banken, aangezien het risico voor hen lager is bij een herschikking dan bij het aangaan van een nieuwe schuld. Er komt heel wat kijken bij de financiering en vooral onervaren leners op dit gebied zouden veel onderzoek moeten doen naar het onderwerp financiering, vervolgleningen en herschikking om op alle eventualiteiten voorbereid te zijn en met de materie vertrouwd te zijn.

6 tips voor uw vervolglening & uw schuldsanering

Statistisch gezien is, vooral in de eerste jaren na het afsluiten van de lening, de kans groter dat de lener niet in staat zal zijn de schuld af te lossen. Dit is met name te wijten aan een slechte planning van de financiering. Voor banken betekent dit dat het risico op wanbetaling in deze periode enorm hoog is. Om ervoor te zorgen dat u de juiste financiering voor u vindt en dat de vervolglening goed verloopt, zijn er 6 tips die u moet volgen. Meer informatie vindt u in onze 9 tips over bouwleningen!

Tip 1 – betrouwbare kredietnemers hebben voordelen bij de bank

Bij financiering is het belangrijk dat u aan uw bank bewijst dat u een toekomstige lener bent. Voor kredietnemers die reeds verscheidene jaren hebben bewezen dat zij in staat zijn de lening volgens het contract af te lossen, bieden de banken graag betere voorwaarden aan. In het begin van een lening bestaat een groot deel van de maandelijkse aflossing meestal uit rente, en pas in de loop van de tijd neemt het aandeel van de aflossing toe. In het geval van een schuldsanering is een deel van de lening meestal al terugbetaald. Voor de banken betekent dit dat de loan-to-value ratio lager is dan bij een eerste lening en ook dat er minder advies nodig is, omdat de klanten al weten hoe financiering werkt en wat er van hen wordt verwacht. Dit betekent dat de bank minder werk heeft met de klant, waardoor de offerte gemakkelijker kan worden opgesteld en minder tijd in beslag neemt.

Tip 2 – Verwerkingskosten voor persoonlijke leningen zijn ontoelaatbaar

Sinds een gerechtelijke uitspraak van het Federale Hooggerechtshof in 2014 is het illegaal voor banken om verwerkingskosten te vragen voor persoonlijke leningen. Voorheen werden deze vooral aangerekend voor leningen op afbetaling en autoleningen, maar ook voor de financiering van onroerend goed. Deze vergoeding werd door de bank aangerekend om de kredietwaardigheid van de klant te kunnen controleren. Aangezien het hier echter om een zaak gaat die uitsluitend in het belang van de bank is, mogen deze kosten niet meer aan de cliënt worden aangerekend. Het goede is dat u de kosten vandaag nog kunt terugvorderen. Deze bedroegen gewoonlijk 1 tot 4% van het geleende bedrag, wat een aanzienlijk bedrag kan zijn. Dus alle vergoedingen die u minder dan tien jaar geleden hebt betaald, kunnen worden terugbetaald. Het enige dat van belang is, is dat u zelf actie onderneemt, aangezien de banken tot dusver geen enkele moeite hebben gedaan om het geld vrijwillig terug te betalen.

Tip 3 – Zoek de juiste vervolgfinanciering

De banken hebben dus goede redenen om schuldsaneerders het hof te maken, omdat zij daar voordelen uit kunnen halen. Maar herschikking is vaak ook gunstiger voor de kredietnemers. Afhankelijk van de situatie op de financiële markt kunnen de rentevoeten zo gunstig zijn dat het voor u meer loont een oude lening te herschikken dan verder af te lossen tegen de oude voorwaarden. De rentevoeten zijn vandaag vaak beter dan toen u de lening aanging. Als u verwacht dat de rente in de toekomst zal stijgen, is het raadzaam te kiezen voor een lange rentevaste periode en een goede rentevoet te verzekeren. Op die manier kunt u een snelle aanpassing van de rentevoeten bewerkstelligen als u de oude lening voortijdig beëindigt.

Als u alles goed wilt doen, begin dan vandaag nog na te denken over hoe u de herschikking van uw lening over een paar jaar wilt aanpakken om een goede vervolgfinanciering te krijgen. Deze zijn nog meer de moeite waard als de aanbieders de kosten van de schuldsanering voor de kredietnemer op zich nemen.

Tip 4 – Schuldsanering met een termijnlening

Leningen op termijn zijn een goed idee voor al wie graag met zekerheid vooruit plant. Als de huidige omstandigheden, waaronder de lage rentevoeten, optimaal zijn voor de kredietnemer en de huidige lening nog een paar jaar te gaan heeft, is het de moeite waard een zogenaamde termijnlening af te sluiten. Met een termijnlening kunt u uw vervolgfinanciering veiligstellen voor het einde van uw looptijd. Informeer naar gunstige voorwaarden die aan het eind van uw looptijd misschien niet meer worden aangeboden en zorg ervoor dat u tot 5 jaar van tevoren de beste voorwaarden krijgt. Het is dus altijd de moeite waard om op de hoogte te blijven en de rentemarkt in de gaten te houden, ook al is uw financiering al rond.

Tip 5 – controleer de basisrente

Bij het onderzoek naar herfinanciering is het waarschijnlijk het belangrijkst om de basisrente in het oog te houden. Verschillende rentesituaties kunnen een enorme impact hebben op uw financiering. Wanneer de rente laag is, is het natuurlijk de moeite waard naar een vervolgfinanciering te zoeken, maar vergeet niet de ontwikkeling in de komende jaren in overweging te nemen. Wanneer de rente goed is, is het een goed idee om uw eigendom te gaan financieren. De basisrente geeft u dus een goede indicatie van wat de rentetarieven zijn en zullen zijn. Als die laag is, is dat een goed teken dat een goedkope financiering ook in de komende jaren binnen uw bereik ligt. Zolang er geen inflatoire druk is en de basisrente op het huidige niveau blijft, hoeft u zich geen zorgen te maken en kunt u uw vervolgfinanciering gaan plannen.

Tip 6 – Vervolgfinanciering voor bouwers

Het is vooral belangrijk voor bouwers, kopers en klanten om een goede financiering af te sluiten. Voor velen is zo’n beslissing een levensbepalende investering, en daarom moet u de beslissing niet overhaasten. Als u eenmaal uw droomhuis hebt gevonden of besloten hebt uw eigen vier muren te bouwen, is het belangrijkste dat u eerst de financiering plant voordat u verder gaat. De financiering zal bepalend zijn voor de volgende jaren of decennia van uw leven, en daarom moet u er absoluut zeker van zijn. Natuurlijk spelen ook hier de rentepercentages een belangrijke rol en u moet niet aarzelen om meerdere offertes te vragen om de juiste financiering voor u te vinden. Als de rente laag is, moet u kiezen voor een lange looptijd en het maandelijkse aflossingspercentage aanpassen aan uw individuele behoeften. Let op de mogelijkheid om het aflossingspercentage te wijzigen, wat u tijdens de looptijd moet doen. De beste manier om vragen te beantwoorden is te praten met uw bankadviseur, die u veel nuttige tips kan geven.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.