Een huis bouwen – dit zijn de kosten die u zult maken
Een huis bouwen is een droom die veel mensen koesteren. Je eigen vier muren, zelfbeschikking en een investering in de vorm van een eigendom. Er zijn echter veel kosten aan verbonden en voordat u besluit een huis te bouwen, moet u eerst uw financiële situatie bekijken en duidelijkheid krijgen over de financiering van de bouw. Er zijn veel vragen te stellen over uw eigen vermogen, uw maandelijkse uitgaven, maar ook over uw woonsituatie en uw plannen voor de toekomst. Dus voordat u begint met plannen, moet de eerste stap een solide basis zijn om op te bouwen.
8 dingen die u moet overwegen bij de financiering van uw bouwproject
Na lang wikken en wegen heeft u nu de knoop doorgehakt en wilt u de stap nemen om een huis te laten bouwen. Nu wilt u beginnen met het plannen van uw eigen huis, maar waar begint u? Bouwfinanciering is de basis voor de vervulling van uw wens. Maar wat heb je nodig voor een bouwlening, waar kun je goede aanbiedingen krijgen en hoe zijn de rentetarieven op dit moment? Zorg ervoor dat u deze 9 tips volgt wanneer u een bouwfinanciering overweegt. Maar wees voorzichtig, want financieringscrises kunnen toekomstige huiseigenaren sneller treffen dan u denkt. Dus wapent u zich tegen de grootste financiële crises.
Het leenbedrag – in welke prijsklassen wilt u bouwen?
Het bedrag van de lening is het eerste belangrijke punt dat u moet overwegen. Natuurlijk hangt dit ook af van uw eigen vermogen en uw ideeën voor het nieuwe onroerend goed, maar het is altijd belangrijk om een buffer te berekenen. Bij de bouw van een huis kunnen veel dingen misgaan en kunnen extra kosten ontstaan die hoger zijn dan de berekende kosten. Om niet in moeilijkheden te komen, moet u een buffer inbouwen in het bedrag van de lening die u nodig hebt. Het is ook de moeite waard om te weten dat in 2017 een rechterlijke beslissing heeft bepaald dat banken geen kosten meer in rekening mogen brengen voor kredietsaldi, die meestal worden verkregen voordat de lening wordt verstrekt. Denk na over een realistische prijsklasse voor uw woning. Raadpleeg hiervoor gerust vergelijkbare panden.
Uw eigen vermogen – Hoeveel mag uw eigen aandeel zijn?
Eigen vermogen is een eerste vereiste voor het verkrijgen van een lening. Uw eigen kapitaal speelt dus een grote rol en u moet duidelijk voor ogen hebben hoeveel u zelf wilt investeren. In de meeste gevallen wordt een bedrag van ongeveer 20 procent van de aankoopprijs verwacht. Dit is belangrijk zodat u het geleende bedrag niet onmiddellijk moet verhogen in geval van een plotse gebeurtenis. De leninggever rekent op de zekerheid van de leningnemer tegen wanbetaling.
Flexibiliteit – maak uw lening zo flexibel mogelijk
Er zijn veel risico’s die zich bij financiering kunnen voordoen. Van plotseling verlies van inkomsten tot herschikt nageslacht. U moet er dus voor zorgen dat uw lening flexibel kan worden aangepast aan spontaan veranderende levensomstandigheden. Zorg er daarom voor dat zij in hun lening de mogelijkheid van onmiddellijke aflossing en niet-geplande afbetalingstermijnen hebben. Het is beter om op veilig te spelen en u voor te bereiden op een eventueel probleem, zodat u achteraf niet wordt geconfronteerd met problemen die u had kunnen vermijden. Dergelijke risico’s omvatten ook plotse herstellingen aan uw eigendom of onvoorziene uitgaven die u niet op voorhand kon berekenen. Meer informatie over financieringsrisico’s!
De lasten – hoeveel kunt u zich veroorloven om elke maand terug te betalen?
Voordat u besluit een bouwlening af te sluiten, moet u de maandelijkse lasten berekenen die u zich kunt veroorloven om de lening af te betalen. De vuistregel is dat dit niet meer dan 40 procent van uw netto-inkomen per maand mag zijn. Dit komt omdat u nog steeds elke maand liquide moet zijn om uw andere financiële uitgaven te kunnen betalen. Bereken niet te veel voor uzelf, zodat de uitgaven niet tot een maandelijks tekort leiden. Houd bij het bepalen van het maandelijkse aflossingspercentage ook rekening met de tijd die u nodig hebt om de lening af te betalen en pas dit percentage aan uw wensen aan.
Leningvoorwaarden – Hoe lang wilt u uw lening afbetalen?
De looptijd van de lening is een belangrijke factor bij bouwfinanciering. U moet duidelijk zijn over hoe lang u de lening wilt afbetalen. In het algemeen geldt: hoe korter de looptijd, hoe hoger het maandelijkse aflossingspercentage. U moet echter voorbereid zijn op onvoorziene kosten. Bij een langere looptijd is het maandelijkse aflossingspercentage lager en maakt u meer kans op een lage rente van de bank of kredietinstelling.
Bouwfinanciering – de juiste financiering voor uw situatie
Bouwfinanciering is zeer zinvol als u uw eigen vier muren wilt optrekken, aangezien de eigenaars van gebouwen het bedrag meestal niet alleen kunnen opbrengen. Er zijn echter enorm veel aanbiedingen en verschillende tarieven, en daarom moet u van tevoren precies nagaan welke financiering voor u geschikt is. Dus voordat u een beslissing neemt over de financiering, moet u veel offertes opvragen en vergelijken. Om dit te doen, kunt u vooraf vergelijkingsportalen voor bouwfinanciering gebruiken en aan het eind rechtstreeks offertes van de kredietverstrekkers krijgen. Zorg ervoor dat alle onderdelen die voor u belangrijk zijn, in het concept zijn opgenomen.
De financiële buffer – een waarborg voor uw veiligheid
Financiële buffers zijn waarschijnlijk een goed idee in elke situatie in het leven. Maar het is vooral belangrijk bij het bouwen van een huis. Of het nu tijdens de bouw is of later na het betrekken van de nieuwe woning. Er kan altijd iets misgaan, of iets kan onverwacht kapot gaan. Of het nu gaat om de woning, huishoudelijke apparaten zoals de wasmachine of de auto. Financieel voorbereid zijn op dergelijke gevallen is dus een must bij het bouwen van een huis, vooral na het aangaan van een lening en de maandelijkse financiële verplichting die daarmee gepaard gaat. Uw vast inkomen is ook een belangrijk punt, want u moet zo rekenen dat u in geval van nood ook een bepaalde periode kunt overbruggen met bijvoorbeeld maar één salaris in het huishouden. Voor u betekent dit automatisch minder stress en meer zekerheid.
De neven- en vervolgkosten – hou het grote geheel in het oog
Wanneer u over de kosten nadenkt, moet u ook de bijkomende en vervolgkosten meerekenen die u na de bouw van het huis zult hebben, want deze worden vaak vergeten. Hiertoe behoren bijvoorbeeld de afval- en rioleringskosten, die deel uitmaken van de maandelijkse uitgaven van elke bouwer. Maar ook de onroerend-goedbelasting is een belangrijk punt, omdat deze wordt geheven op de bezittingen van de gemeenten en hoger is naarmate de stad meer inwoners heeft. Tot de bijkomende kosten behoren ook de kosten van de verzekering, die zeer belangrijk is om zich tegen eventuele schade te beschermen. De belangrijkste daarvan zijn de opstal- en inboedelverzekering.