Prefab huis: Van leverancier zoeken tot turnkey – prijzen & kosten in vergelijking, tips & voordelen
Geprefabriceerd huis – Vooral voor jonge volwassenen is de droom om hun eigen vier muren te bezitten groot. U wilt uw geld investeren als kapitaal, en wat is er beter dan een onroerend goed te kopen? Als u geïnteresseerd bent, zou een geprefabriceerd huis ideaal zijn, omdat de prijzen meestal lager zijn bij dit type constructie. Als u snel wilt verhuizen en niet veel energie wilt steken in het bouwen van een huis, moet u eens kijken naar het onderwerp “geprefabriceerde huizen”. Koop uw huis met een stuk grond en laat een bungalow, een villa of een
Geprefabriceerd huis: wat betekent dat? Kenmerken & definitie
Een geprefabriceerd huis is een overkoepelende term voor een breed scala van woningtypen. De meeste leveranciers van geprefabriceerde huizen hebben een groot en uitgebreid aanbod van showhuizen in hun repertoire en u heeft de keuze om uw droomhuis uit te kiezen. Geeft u de voorkeur aan een vrijstaand huis, een villa of een bungalow? Met een kelder, garage of carport? Dit zijn allemaal belangrijke aspecten die u in overweging moet nemen bij de keuze van uw woning. Omdat een geprefabriceerd huis bovenal één ding is: veelzijdig.
U wilt een huis kopen of bouwen, maar weet niet welk huis het beste bij u past? Bekijk dan onze gids voor woningtypes van A tot Z! Hier vindt u alle soorten huizen, van bungalow tot rijtjeshuis!
Kenmerken van een geprefabriceerd huis: Speciaal constructietype
Het bijzondere aan een prefab huis is de ongebruikelijke bouwmethode. In tegenstelling tot een massief huis wordt bij deze bouwmethode niet op het terrein gebouwd, maar worden de afzonderlijke delen/muren van uw huis in een magazijn geproduceerd. De elementen worden dan naar de bouwplaats gebracht en alleen nog maar opgetild en vastgezet. Het belangrijkste materiaal voor geprefabriceerde huizen is meestal hout. Indien men echter de weerbestendigheid van het gebouw wil verbeteren, heeft men de mogelijkheid om beton of lichtbeton in te mengen. Vooral de snelle bouwtijd en de lagere kosten zijn een voordeel van een geprefabriceerd huis en maken dit type gebouw zo populair.
Gebouwentechniek: de modernste technologie vanaf het begin geïntegreerd
Zodra u van plan bent een nieuw huis te bouwen, moet het modern en technisch up-to-date zijn. In tegenstelling tot een massief huis, heeft u met een prefab huis een groot voordeel. De installaties zijn reeds geïnstalleerd in de productiehallen en zijn gepland in de ruwbouwelementen. Je hebt maar één leverancier die al je wensen behartigt. Dit betekent dat de elektra niet met een derde partij hoeft te worden overeengekomen. Ook de verwarmingssystemen zijn zeer geavanceerd en het gebouw is vanaf het begin energiebesparend.
Voordelen & nadelen van een geprefabriceerd huis: kosten, bouwtijd & kwaliteit
Zoals bij elk type gebouw, moet u vooraf de voor- en nadelen afwegen. Denk na over hoe uw prioriteiten zijn verdeeld en wat belangrijk is voor u en misschien ook voor uw gezin. Voordat u met de bouw begint, moet u beslissen of u een massief huis of een geprefabriceerd huis wilt. Wij hebben de belangrijkste plus- en minpunten van een prefab woning op een rijtje gezet, zodat u de juiste beslissing kunt nemen.
Voordelen: snelle bouwtijd, gunstige kosten & Co.
Zoals u reeds heeft ervaren, is het grootste voordeel van een geprefabriceerd huis waarschijnlijk de snelle bouwtijd en de relatief lage bouwkosten. Ook het gemak van de planning is zeer aangenaam. U hebt slechts één contactpersoon voor alles wat met uw huis te maken heeft, wat u veel stress en tijd zal besparen. Ook de bouwdiensten zullen state-of-the-art zijn en vanaf het begin in de bouwelementen worden geïntegreerd. De hoge energie-efficiëntie is ook een groot pluspunt. Last but not least is de bouwwijze een doorslaggevend voordeel. De voltooide bouw op het perceel zal slechts enkele dagen in beslag nemen en is niet afhankelijk van het weer.
- Snelle bouwtijd
- Lagere bouwkosten
- Goede planningsmogelijkheden dankzij één contactpersoon
- Hoog energierendement
- Geïntegreerde diensten voor gebouwen
- Constructie onafhankelijk van weersomstandigheden
Nadelen: Verlies van kwaliteit en nauwelijks ontwerpmogelijkheden
Een van de nadelen is de beperkte individualiteit. Bij een geprefabriceerd huis heeft u niet de mogelijkheid om de kamers naar uw wensen te laten bouwen en zult u beperkingen moeten accepteren. Bovendien is de kwaliteit van de bouwmaterialen niet dezelfde als die van een massief huis en zal met name de geluidsisolatie minder zijn. Dit resulteert in een lagere doorverkoopwaarde.
- Nauwelijks ontwerpopties
- Slechte geluidsisolatie
- Lage doorverkoopwaarde
Bent u geïnteresseerd in nieuwbouwprojecten? Hier vindt u meer informatie over het onderwerp!
Energie-efficiënte bouw van geprefabriceerde huizen
Energiebesparing en vooral energie-efficiënt bouwen is een belangrijk onderwerp. In deze tijd moet iedereen bijdragen aan een goed milieu en dit mag niet ophouden bij het bouwen van huizen. Nieuwe gebouwen worden modern en up to date gebouwd en er moeten veel richtlijnen worden gevolgd. Energie-efficiënt bouwen is ook geïntegreerd in prefab-huizen. Hier vindt u de belangrijkste feiten over dit onderwerp.
Energiebesparend bouwen: modern bouwen met een besparingseffect
De moderne bouwmethode van een geprefabriceerd gebouw brengt vooral een besparingseffect met zich mee. De verschillende elementen worden vooraf in productiehallen vervaardigd, wat het voordeel heeft dat geen materialen worden verspild. Het is vanaf het begin modern gebouwd en u heeft ook de mogelijkheid om uw prefab huis als Plusenergierhaus te laten bouwen. Wij raden u aan vooraf bij uw bouwmanager na te vragen wat hij aanbiedt en of u akkoord gaat. Als u meer wilt weten over energiebesparend bouwen, kunt u alles wat u moet weten lezen in onze gids.
Laat een geprefabriceerd huis bouwen: Bouwtijd en voorbeeldstad
Als u besluit een geprefabriceerd huis te bouwen, moet u nu nagaan welk type huis het beste bij u past. Geeft u de voorkeur aan een bungalow, een villa of een rijtjeshuis? U kunt dit allemaal van tevoren bekijken in een modelstad. U moet ook de bouwperiode plannen. Hier vindt u alles wat u over dit onderwerp moet weten.
Bouwtijd: snel en ongecompliceerd
U zult al ervaren hebben dat de bouw van een prefab-huis sneller gaat dan die van een massief huis. Desondanks is het niet mogelijk om vooraf een exacte duur of datum van inwoning vast te stellen. Er kan altijd iets tussenkomen en de wensen van de klant kunnen uiteenlopen. Het doorslaggevende voordeel van een geprefabriceerd huis is dat de afzonderlijke elementen in een productiehal worden vervaardigd en de uiteindelijke bouw slechts enkele dagen in beslag neemt en niet afhankelijk is van het weer. Om bij benadering te kunnen plannen, hebben wij een lijst opgesteld met de geschatte tijden per werkstap.
- Planning: tot enkele weken
- Bouwvergunning: 0,5-3 maanden
- Productie: 2-5 weken
- Schelp: 1-3 dagen
- Inrichting: 8-12 weken
Toon huizen: Pre-inspectie vóór de bouw
Een van de grootste voordelen van geprefabriceerde huizen is de mogelijkheid om vooraf een modelhuis te bezoeken. U heeft de kans om uw toekomstige huis van tevoren te bekijken en te beslissen of alles aan uw verwachtingen voldoet. Veel aanbieders hebben een kleine stad met showhuizen die u kunt bezoeken. Krijg een idee van hun repertoire en maak van de gelegenheid gebruik om uw toekomstige huis te zien voordat het wordt gebouwd. Denk na over mogelijke interieurs en laat je inspireren.
Kant-en-klaar huis: van planning tot intrek
In tegenstelling tot een massief huis hebt u als klant de mogelijkheid om uw prefab-huis in verschillende fasen te krijgen. Dit resulteert in een groot prijsverschil tussen de huizen. Een optie zou zijn om alleen de afzonderlijke onderdelen van het huis door de aanbieder te laten vervaardigen, zodat u de uiteindelijke bouw zelf uitvoert. Dit zou u veel geld besparen, maar u moet wel de ervaring hebben om zo’n huis te bouwen. In het volgende zult u meer te weten komen over de verschillende stadia van prefab-huizen.
Verschillende stadia van geprefabriceerde huizen: Kit huis of aanbouw huis
Kit-woningen: In dit stadium van een geprefabriceerde woning voert de aanbieder geen bouwwerkzaamheden ter plaatse uit. Hij is als enige verantwoordelijk voor de aankoop van materialen. In dit geval is de klant zelf verantwoordelijk voor de constructie en de bouwplaats. Zo zou men bijvoorbeeld holle muurelementen kunnen bestellen die op de bouwplaats met beton moeten worden gevuld. De bediening zou betrekkelijk eenvoudig zijn en de ruwbouw zou lijken op die van een massief huis. In het algemeen is het echter aan te bevelen dat alleen geschoolde klanten een bouwpakketwoning (in elkaar) zetten, omdat dit anders tot ernstige kwalitatieve gebreken kan leiden.
Afgewerkte huizen: Wanneer een geprefabriceerd huis door de leverancier in weerbestendige staat wordt opgeleverd, wordt het een afgewerkt huis genoemd. In dit stadium staat het huis overeind, maar er ontbreekt nog basiswerk aan het interieur. Zo moeten er bijvoorbeeld nog leidingen of vloeren worden gelegd of ontbreken er nog niet-dragende muren. Als het huis in deze staat wordt opgeleverd, bespaart de klant veel geld maar moet hij nog steeds veel energie en tijd investeren. Ook hier moet de bouwer ervaring en steun meebrengen.
Wat betekent sleutelklaar? Geraden voor de verhuizing!
Zodra een huis als sleutelklaar wordt omschreven, is het helemaal af. Het is weerbestendig, alle leidingen en vloeren zijn gelegd. Het enige wat de klant nu nog moet doen, is zijn meubels plaatsen, inrichten en eventueel de muren verven. Er zijn geen persoonlijke bijdragen meer nodig, maar u moet wel alles in het contract laten vastleggen, zodat er aan het eind niets ontbreekt.
Voor- en nadelen van een sleutel-op-de-deur woning
Een sleutelklaar huis is zeker meer tijdbesparend. Het duurt meestal tussen de vijf en negen maanden om een geprefabriceerd huis te bouwen, en met deze optie hoeft u zich geen zorgen te maken over planning en kunt u uw tijd in iets anders steken. Alle kosten staan van tevoren vast en er kan niets onverwachts gebeuren. Een ander voordeel is dat alle werkzaamheden onder toezicht staan van de provider.
Het grootste nadeel zijn waarschijnlijk de kosten. Als u geen ambachtelijke ervaring hebt, zult u niet de kans krijgen om het huis in een vroeger stadium te kopen en het zelf in elkaar te zetten. Als u echter wel ervaring hebt, zult u wat tijd in de bouw moeten investeren en kunt u bijvoorbeeld minder gaan werken. Je hebt ook weinig vrijheid om de indeling van de kamers te ontwerpen.
Vergelijking: Geprefabriceerd huis of massief huis – wie wint?
Zodra je van plan bent een huis te bouwen, moet je jezelf één vraag stellen: Prefab huis of massief huis? U hebt nu het prefab-huis leren kennen en de voor- en nadelen ervan behandeld. Nu moet u zelf beslissen hoe u wilt bouwen. Een huis bouwen is een grote investering en wij willen u graag steunen in uw beslissing. Hier vindt u een compacte samenvatting van de plus- en minpunten van de twee bouwmogelijkheden.
Prefab-huis: Voorlopige inspectie en vaste kosten
U zult nu wel de voordelen van een prefab woning hebben leren kennen. Kortom, het is sneller en de kosten liggen vanaf het begin vast. U hebt ook de mogelijkheid om uw huis te zien voordat u het bouwt door een bezoek te brengen aan een modelpark. Alles is zeer goed gepland en je hoeft niet veel van je eigen tijd te investeren.
- Korte bouwtijd
- Vaste kosten
- Bezoek vooraf
Het nadeel is dat u niet veel opties hebt om het ontwerp van het huis of de kamer te veranderen, en dat slechts enkele aanbieders zelfs kleine veranderingen zullen aanbrengen. De kwaliteit zal ook slechter zijn. De thermische isolatie en de geluidsisolatie zijn niet vergelijkbaar met die van een massief huis.
- Geen individueel ontwerp
- Slechtere kwaliteit
Solide huis: Robuust, individueel, inspanning en meer
Met een solide huis heeft u het beslissende voordeel dat u het huis en de kamerinrichting vanaf het begin kunt plannen en alles individueel kunt aanpassen. Zolang er geen dragende muren zijn, hebt u de mogelijkheid om uw kamers naar eigen wens in te richten. Een ander voordeel is de betere kwaliteit van de materialen. Dit resulteert in een evenwichtiger binnenklimaat, betere geluidsisolatie en een hogere doorverkoopwaarde.
- Individuele kamerinrichting
- Betere kwaliteit
- Hogere doorverkoopwaarde
De hogere prijs en de langere bouwtijd is zeker een nadeel van een massief huis. U moet persoonlijk meer tijd en energie steken in de bouw van het huis en hebt dus minder tijd voor andere dingen. In tegenstelling tot een geprefabriceerd huis heeft u ook niet de mogelijkheid om uw huis vooraf te inspecteren en het van binnen en van buiten te bekijken. U zult ook niet één leverancier hebben voor alle gebieden, maar verschillende zaken moeten regelen met verschillende bedrijven.
- Hoge prijs
- Lange bouwtijd
- Meer moeite
- Geen voorafgaand bezoek
Financiering met eigen vermogen: risicopremie en alternatieven?
Het bouwen van een huis is altijd een grote investering en u moet zich ervan bewust zijn dat er veel geld mee gemoeid is. Toch mag niet uit het oog worden verloren dat onroerend goed de beste investering is en dus meestal de moeite waard is om in te investeren. Als u van plan bent een geprefabriceerd huis te bouwen, zult u met uw bank moeten praten over een lening, aangezien u de bouw niet uit uw eigen kapitaal kunt betalen.
Wenst u meer informatie over het thema woningfinanciering? Dan vindt u hier een interessant artikel met veel tips over dit onderwerp!
Hoeveel eigen vermogen is nodig? Gunstiger voorwaarden en geen risicopremie
Theoretisch zou u uw huis kunnen bouwen zonder eigen vermogen, maar dit leidt tot extra kosten en een hoger risico. Deze risicotoeslagen kunnen hogere rentetarieven zijn. Financiering zonder eigen vermogen wordt echter ontmoedigd omdat het de lening over de gehele looptijd duurder maakt. Een verhouding eigen vermogen van 20 tot 30% van de totale kosten wordt aanbevolen. Dit leidt tot gunstiger voorwaarden voor kredietinstellingen. Uw eigen vermogen wordt gewoonlijk gebruikt om de bijkomende kosten van de bouw te betalen, zoals de grondoverdrachtsbelasting of de makelaarscourtage. Indien deze bijkomende kosten tussen u en de kredietinstelling moeten worden vereffend voordat het contract wordt gesloten, is een risicotoeslag niet meer nodig.