Solide huis: groot huis met lange levensduur voor gezinnen om te bouwen of te kopen
Een degelijk huis kopen – Het kiezen van de juiste woning is bij flats niet eenvoudig, net zomin als bij huizen: flats en huizen zijn er in vele verschillende vormen. Of men nu een huis koopt, een huis bouwt of zelfs een huis verkoopt: kennis van (zijn) eigendom kan doorslaggevend zijn. Er zijn talrijke soorten huizen, zoals de
Wat is een solide huis? Constructie, materialen en kenmerken
Een massief huis is een bouwwijze van een huis, waarbij het huis steen op steen wordt opgetrokken uit massieve bouwmaterialen. Individuele wensen van de bouwer maken zo van elk huis een uniek unicum.
Het tegenovergestelde van het massieve huis is het geprefabriceerde huis. Bij deze bouwmethode wordt het huis gebouwd volgens het modulaire principe met een houten constructie. Voor het massieve huis daarentegen worden materialen gebruikt zoals cellenbeton, kalkzandsteen, geitensteen (muren en verdiepingen) en hout (trap- en dakconstructie). Alle materialen worden geleverd op de bouwplaats, waar ze later door gespecialiseerde bedrijven tot een huis worden geassembleerd.
De levensduur van een massief huis is gemiddeld ongeveer 100-120 jaar en is dus duurzamer dan een geprefabriceerd huis. De prijs per vierkante meter van een nieuw gebouw bedraagt gemiddeld 1.300 euro voor de bouwkosten exclusief de grond. Er is geen bovengrens voor de prijs.
U wilt een huis kopen of bouwen, maar weet niet welk huis het beste bij u past? Bekijk dan onze gids voor woningtypes van A tot Z! Hier vindt u alle soorten huizen, van bungalow tot rijtjeshuis!
Kamerindeling: vrij ontwerp van uw eigen 4 muren
Door de individuele wensen en behoeften op basis waarvan een solide huis kan worden gepland, zijn er veel verschillende mogelijkheden voor de kamerindeling. Het ontwerp, de grootte en het gebruik van de afzonderlijke kamers is geheel aan de bouwer. Inloopkasten, een open keuken of geluiddichte muziekkamers – alle wensen voor interieur of exterieur kunnen met de architect worden besproken.
Voor- en nadelen: Locatie, infrastructuur, bouwtijd & meer
80% van de hedendaagse bouwers kiest nog steeds voor een huis van een architect in massieve bouw, ondanks het alternatief van het goedkopere
Voordelen: hoge duurzaamheid en goede geluids- en brandbescherming
De beslissing om een massief huis te bouwen brengt u verschillende voordelen, ook in vergelijking met een geprefabriceerd huis: De reden en het grootste voordeel waarom veel bouwers voor een massief huis kiezen is het individuele ontwerp van het huis. De plattegrond, de grootte, de materialen, de vorm en de inrichting van het huis kunnen naar believen worden bepaald.
De stevige materialen zoals beton of steen zorgen voor een goed binnenklimaat en verbeteren de circulatie van lucht en vocht in de kamer. Het hoogwaardige bouwmateriaal zorgt voor een hoog geluids- en brandwerend voordeel.
De levensduur van een solide huis is 100 tot 120 jaar, zodat drie generaties in het huis kunnen wonen. In tegenstelling tot een geprefabriceerd huis is een massief huis ook beter bestand tegen milieu-invloeden, zoals overstromingen of zware regenval. De lange levensduur en soliditeit van het huis maken het ook mogelijk een hogere verkoopprijs te bereiken.
Kosten voor werkzaamheden aan een massief huis kunnen worden bespaard door de werkzaamheden aan het huis zelf uit te voeren in plaats van hiervoor ambachtslieden in te huren. Tot op zekere hoogte kan werk dat door de eigenaar is verricht als eigen vermogen worden beschouwd.
- Individueel ontwerp (plattegrond, omvang, materialen en uitrusting)
- Goed binnenklimaat dankzij stevige materialen
- Goede brand- en geluidsbescherming
- Lange levensduur
- Bestand tegen milieu-invloeden
- Hoge verkoopprijs
- Eigen bijdragen kunnen als eigen vermogen worden geteld
Nadelen: lange bouwtijd en vertragingen bij de bouw
Naast alle voordelen brengt een solide huis ook negatieve punten met zich mee. Voordat de bouw plaatsvindt, moet er duidelijkheid komen over de financiering van het huis. Eventuele subsidieprogramma’s kunnen worden aangevraagd bij kredietinstellingen. De dubbele last van de financiering van het nieuwe gebouw en de extra huur voor het vorige appartement kan gemakkelijker worden overwonnen met behulp van een subsidieprogramma.
Vertragingen in de bouw als gevolg van langdurige perioden van slecht weer zijn niet ongewoon; als bouwer kan dit niet alleen de wachttijd maar ook de kosten opdrijven. De reden voor de langere bouwtijd is vaak de lange droogtijd van de bouwelementen, die tot verlengingen leidt. Bovendien kunnen sommige bouwfasen alleen worden voltooid als gevolg van het weer, zoals bijvoorbeeld het geval is met het dakgebint.
Voor de bouw van een degelijk huis is de medewerking van verschillende ambachten vereist. De bouw vereist de steun van metselaars, dakwerkers, schilders, tegelzetters en nog veel meer. De communicatie tussen de verschillende vaklieden kan daardoor ook moeilijk zijn. Als de communicatie mislukt, kan dit ook leiden tot vertragingen of zelfs bouwfouten.
- Hoge financiële lasten
- Lange bouwtijd
- Vaak vertragingen in de bouw
- Werken bij slecht weer
- Veel verschillende ambachten
Energieregels voor bouwers en huiseigenaren: goede isolatie, verwarming en energiecertificaten
Voor bouwers en huiseigenaars zijn er energieregels die van belang zijn wanneer het gaat om bouwen, kopen of renoveren. Verwarming, isolatie en innovaties op het gebied van energiecertificaten zijn de belangrijkste aandachtspunten. De voorschriften en specificaties die gelden voor toekomstige eigenaars of bewoners van een massief huis worden u nu uitgelegd.
Verwarming: vervanging van olie- en gasboilers
Alle olie- of gasketels ouder dan 30 jaar moeten buiten bedrijf worden gesteld. Bovendien bepaalt het Duitse Energieagentschap dat eigenaars van een- en tweegezinswoningen met lage-temperatuur- en condensatieketels die op 1 februari 2002 zelf minstens één woning bewoonden, van de regel zijn vrijgesteld.
Isoleren: Daken en plafonds van verdiepingen
Huiseigenaren moeten alle plafonds van verwarmde kamers die grenzen aan een onverwarmde zolder isoleren. Ergo, het dak of het plafond van de bovenste verdieping van het huis. dena sluit alle huiseigenaren uit die op 1 februari 2002 ten minste één flat in hun huis in gebruik hadden.
Energiecertificaten: Energieklassen van A+ tot H
De nieuwe bepalingen van de energieregelgeving hebben ook gevolgen voor het energiecertificaat. Deze innovatie omvat de differentiatie in verschillende energie-efficiëntieklassen van A+ tot H. De informatie moet ook worden vermeld in advertenties voor onroerend goed, zodat consumenten, huurders en kopers meer duidelijkheid krijgen over het energieverbruik.
Wilt u meer weten over energiezuinig bouwen? Hier kunt u alles te weten komen over
Perceel: selectie en kenmerken van het juiste perceel
Voordat grond als bouwgrond kan worden gebruikt, moet worden nagegaan of deze grond bebouwd mag worden en in welke vorm. De grond moet overeenkomstig §30 of §34 van het BauBG als bouwgrond zijn aangewezen, zodat daarop zonder beperkingen kan worden gebouwd.
Een doorslaggevende factor bij de bouw van een solide huis is de juiste keuze van het terrein. Een locatie met een goede infrastructuur en een goede aansluiting op het vervoersnetwerk is voor veel bouwers een relevant punt bij het bepalen van de locatie. De zogenaamde “micro-factoren” zijn echter evenmin irrelevant; hieronder vallen storende factoren in de omgeving van het toekomstige huis, zoals lawaai, elektriciteitsmasten, elektrosmog en de oriëntatie van de tuin.
Het ontwikkelingsplan geeft informatie over de aankoop van de bouwgrond. De hoogte van het grondwaterpeil, alsmede de voorschriften inzake de begane grond en de vloerhoogte tot aan de dakhelling en het aantal verdiepingen worden hier geregistreerd. Er moet een bodemonderzoek worden uitgevoerd om verontreinigde locaties in de bodem, zoals olie of bouwpuin, op te sporen; hiervoor moet een bedrag van 800-2.000 euro worden berekend.
Checklist: Keuze van het perceel
Bij het zoeken naar het perfecte stuk grond moet met een aantal belangrijke factoren rekening worden gehouden. De meest relevante punten vindt u hier in een checklist:
- Is het aangewezen bouwgrond?
- Is er een goede infrastructuur voorhanden?
- Zijn er storende factoren in de omgeving?
- Wat is de aard van de bouwgrond?
- Is een bodemexpertise vereist?
Tip! Een stuk grond kopen: Bouwgrond, bouwaanvraag & Co.
Belangrijke aspecten van het bouwen van een solide huis: ontwikkelaar, architect & co.
Het bouwen van een huis is een belangrijke taak voor elke bouwer. Of het nu gaat om een geprefabriceerd huis of een massief huis, de bouw blijkt vaak een tijdrovende uitdaging te zijn. U moet altijd rekening houden met onvoorziene vertragingen in de bouw, die de kosten enorm kunnen opdrijven.
Bij het bouwen van een huis, zijn er twee verschillende manieren waarop je te werk kunt gaan. Enerzijds is er de mogelijkheid om een architect in de arm te nemen die uw huis individueel en persoonlijk ontwerpt volgens uw behoeften. Anderzijds kunt u een beroep doen op een bouwer, die u meestal vooraf geplande oplossingen en modules voorstelt, die u naar eigen inzicht kunt samenstellen.
Vooral in bepaalde regio’s is het mogelijk om goedkope stukken grond te kopen, aangezien bepaalde regio’s zich zorgen maken over de toestroom van nieuwe burgers. Op deze manier kan ook geld worden bespaard met de woning, zelfs als deze niet overeenkomt met de eerst gewenste locatie.
Het bouwen of kopen van een solide huis: Tips & mogelijkheden voor financiering
Door de hoge en langdurige waarde van het huis, bevindt u zich met een solide huis in een goede onderhandelingspositie ten opzichte van de bank. De marktwaarde van een huis is de basis voor een bouw- of vastgoedlening. Dit wordt berekend op basis van de materiële waarde van het onroerend goed, de vraag, de omgeving en de infrastructuur. Voorts worden ook het bouwjaar, de inhoud, de ouderdom en de uitrusting van het onroerend goed in de verkoopwaarde opgenomen. Ook de grondwaarde, de algemene marktwaarde per vierkante meter en de vergelijkende prijs met andere massieve huizen spelen een rol.
Als het huis op een gewilde locatie staat en ook in goede staat is, kan de bank een hoog leenbedrag toekennen. Het eigendom wordt beschouwd als onderpand voor de bank en kan worden gefinancierd door middel van een grondrente. De taxatie van de marktwaarde moet vóór elke financiering door een deskundige worden uitgevoerd, omdat zij wordt beschouwd als de basis voor financieringsbijstand. In geval van regen wordt een annuïteitenlening toegekend voor solide huizen en gedekt met een grondrente. Als de vaste looptijd van de lening van gewoonlijk 3 tot 18 maanden wordt overschreden, worden extra rentetarieven aangerekend. De lening kan worden gevolgd door een vervolgfinanciering.
- Een huis bouwen: Prijzen, kosten, belastingen & co. – hier vindt u meer informatie!
Wat u moet overwegen alvorens een solide huis te kopen/huren
Solide huizen in verschillende stijlen kunnen zowel te huur als te koop worden aangeboden. Alvorens een huur- of koopcontract te ondertekenen, moet de staat van het onroerend goed worden gecontroleerd op eventuele gebreken.
Elk type huis brengt zijn eigen speciale kenmerken met zich mee die voor of tegen de aspirant-kopers spreken. Een solide huis wordt in de eerste plaats bepaald door zijn individualiteit en zijn lange levensduur. In het geval van een ouder gebouw moet de energie-efficiëntie van het huis altijd worden gecontroleerd. Anders kan dit leiden tot hoge energie- en aanverwante kosten.
Grote buiten- en tuinoppervlakken vergen intensief onderhoud, zodat er ook op lange termijn voldoende tijd en geld moet zijn voor het onderhoud van het onroerend goed.
Controle van het koopcontract / de huurovereenkomst
Alle belangrijke punten betreffende de persoonlijke gegevens van koper en verkoper moeten in het onroerend goed contract worden opgenomen. Bovendien worden de onderhandelde prijs, de plaats en de beschrijving vermeld. Informatie over uitrusting, meubilair en bestaande gebreken maken eveneens deel uit van het contract. Tenslotte worden ook de verwerking van de betaling en het tijdstip van de overhandiging van de sleutels in het contract vastgelegd.
Een belangrijke clausule om het contract op te controleren is de uitsluiting van aansprakelijkheid voor materiële gebreken. Indien dit niet is uitgesloten, kan de verkoper de koper aansprakelijk stellen voor schade wegens reeds bekende gebreken.
Bouwen of kopen: Argumenten en vergelijking – Een huis bouwen vs. een huis kopen
Bouwen of kopen – dat is de vraag waarmee degenen die geïnteresseerd zijn in een solide huis worden geconfronteerd. Het kopen van een huis en het bouwen van een huis hebben elk verschillende voor- en nadelen die moeten worden overwogen alvorens een beslissing te nemen. Kosten en factoren zoals tijd spelen een belangrijke rol.
Een huis bouwen: eerste bewoners in een energie-efficiënt huis
Anders dan bij de aankoop van een huis, duurt het bij een bouwproject enkele maanden tot een jaar voordat u het huis kunt betrekken. Deze periode kan echter ook worden vertraagd door weersomstandigheden en een bouwstop in de winter.
Met de bouw van een huis komt ook een vrij ontwerp van het interieur en de kamerindeling. Eerste bewoners profiteren van moderne technologie. De kosten van uw eigen woning kunnen blijvend worden verlaagd door te kiezen voor een energie-efficiënte woning.
De gemiddelde waarde van een zelfgebouwde eengezinswoning bedraagt 1.300 euro per vierkante meter, maar dit kan door individuele invloedsfactoren worden verhoogd of verlaagd.
Aankoop huis: Prijzen bepaald door locatie
Kopers van een solide huis wordt de complexe en tijdrovende bouwfase bespaard en kunnen sneller in het huis trekken. Nieuwe bewoners van een huis kunnen niet-dragende muren van het huis verwijderen en zo kamers vergroten en de kamerindeling veranderen. Verbouwingen zijn bijzonder gemakkelijk bij massieve huizen, omdat afzonderlijke bakstenen kunnen worden verwijderd, zodat nieuwe ramen kunnen worden geïnstalleerd of oude ramen kunnen worden vergroot.
In het geval van een aangekocht huis kan eerder verborgen verminderdewaardeschade echter pas achteraf aan het licht komen. Wat de prijs betreft, heeft een solide huis dat reeds gebouwd is een voordeel, aangezien het huis tegen een vaste prijs wordt aangeboden en wordt opgewaardeerd alsof het al gebouwd is. Woningen die gerenoveerd en opgeknapt moeten worden, worden tegen een lagere prijs aangeboden dan woningen die klaar zijn voor onmiddellijke bewoning.
Bouwen of kopen? – Hier vindt u meer informatie over bouwkosten, rentetarieven en financiering.
Tips voor het renoveren van een solide huis: waardevermeerdering, subsidies & Co.
Met een renovatie kan niet alleen op energie- en bijkomende kosten worden bespaard, maar kan ook de waarde van het huis worden verhoogd. Terwijl de waarde van het huis stijgt, daalt in ruil daarvoor het risico op schade. Een kernrenovatie heeft ook een invloed op de verzekeringskosten; de premies voor huizen die niet zijn gerenoveerd, zijn aanzienlijk duurder. Het is belangrijk prioriteiten te stellen, zodat gebieden die een bijzondere urgentie vereisen, zoals reparaties aan lekkende ramen, het eerst worden opgeknapt.
Informatie over subsidies en bedrijven moet van tevoren zorgvuldig worden onderzocht: Subsidies van de staat kunnen hier worden verleend. Handelsgidsen, familieleden of het internet kunnen u helpen de juiste bedrijven te kiezen.
Geschikt voor gezinnen, investeerders & individualisten
Voor wie is deze solide woningbouwmethode de juiste keuze? Grote gezinnen en mensen die veel waarde hechten aan de individuele inrichting van hun eigen huis, vinden in een massief huis een geschikt huistype. De hoge waarde van het huis maakt het ook tot een goede investering.
Grote gezinnen: ruimte en huis voor meerdere generaties
Een solide huis is ideaal voor grote gezinnen. De grootte en het aantal kamers kan worden gekozen naar gelang van uw eigen behoeften. Door de lange levensduur van het huis kan het ook worden doorgegeven aan volgende generaties van de familie.
Individualisten: individueel design ook voor luxe wensen
Een solide huis kan individueel door een architect worden gepland. Liefhebbers van individueel design kunnen het huis geheel volgens hun eigen persoonlijke wensen en behoeften laten bouwen. Luxueuze wensen kunnen ook op de beste manier worden gerealiseerd met een solide huis.
Bouwers die een eigendom als investering willen gebruiken
In tegenstelling tot het geprefabriceerde huis bevindt het massieve huis zich in een aanzienlijk duurder prijssegment en is het een veel grotere investering. Een solide huis als belegging en waardebehoud is een goed idee voor de oudedagsvoorziening, gezien de hoge marktwaarde ervan.
Checklist voor uw solide huis: verwarming, apparatuur & co.
Iedere bouwer heeft zijn eigen eisen en wensen voor zijn eigen huis, van de keuze van het stuk grond tot de inrichting van het interieur. Ook de grootte en de afmetingen van de buitenfaciliteiten moeten van tevoren worden gepland. Naast deze punten moet ook rekening worden gehouden met factoren als de verwarmingsmethode, de warmte-isolatie en de beglazing van de ramen.
Hier is een checklist van de belangrijkste punten waarmee u rekening moet houden bij de keuze van uw huis:
- Verwarmingsmethode: Hoe wordt het huis verwarmd? Kostenvergelijkingen enz.
- Thermische isolatie: Heb waarden & status uitgelegd
- Badkamerinrichting: nagaan of renovatie nodig is
- Ramen: aantal, beglazing, toestand
- Voorzieningen buitenshuis: tuin, staanplaatsen & co.
- Aantal kamers: Zijn de kamers genoeg voor u? Mogelijkheden voor uitbreiding?