Koop of bouw een houten huis: Bouwvormen, tips & trends

Houten huis – Het kopen van een huis is vaak moeilijk. Er zijn veel verschillende soorten huizen, zoals het geprefabriceerde huis, het massieve huis, de bungalow of de villa. Niettemin denken veel mensen aan een vakantie in Scandinavië of het Zwarte Woud wanneer zij aan een houten huis denken. Het houten huis heeft daar een lange traditie en is een van de meest gebouwde woningtypes. Kom hier alles te weten over het houten huis, welke voor- en nadelen dit type heeft en hoe het te bouwen! Klik hier om terug te keren naar de hoofdpagina over huistypes!

Houten huis – Duurzaam, betaalbaar & gezellig wonen

Door de voordelen en de gezellige uitstraling heeft het houten huis zich in heel Duitsland gevestigd en wordt het door vele gezinnen gewaardeerd. Er wordt een algemeen onderscheid gemaakt tussen drie soorten houten huizen. De klassieker is het houten huis, op de voet gevolgd door het Umgebinde huis en het houten paneelhuis. Alleen het houten huis is een zuiver houten huis, terwijl de andere twee soorten huizen alleen uit hout bestaan in de basisstructuur en zijn gemaakt van steen of composietmaterialen in de binneninrichting en de wandoppervlakken. Als levend materiaal is hout zeer onderhoudsgevoelig en moet het regelmatig tegen weersinvloeden worden beschermd. Toch kan met een houten huis een oase van welzijn worden gecreëerd die overtuigt qua uiterlijk, gevoel en sensatie.

  1. Blokhut
  2. Umgebindehaus
  3. Houten paneelhuis

Wat zijn de voordelen van houten huizen?

Het grootste voordeel van houten huizen is hun onafhankelijkheid van de bodemgesteldheid. Met hout kan men praktisch overal bouwen door het lagere gewicht van de bouwmaterialen, terwijl een massief stenen huis hogere eisen stelt aan de statische omstandigheden. Een korte bouwfase en een volledig vrije planning, als u het houten huis niet koopt als een geprefabriceerd huis, blijken ook voordelen te zijn van een woning gemaakt van de natuurlijke grondstof.

Er zijn geen lange droogprocessen tijdens de bouwfase en het huis kan al enkele maanden na de eerste streep op de tekentafel worden betrokken. Wat milieubescherming en energie-efficiëntie betreft, zijn houten huizen een ecologische beslissing die met de natuur in gedachten is genomen. Aangezien hout een materiaal is dat warmte opslaat, zullen uw verwarmingskosten aanzienlijk dalen en veel lager liggen dan het verbruik in een massief huis. In de zomermaanden is het aangenaam koel in een houten huis en in het koude seizoen blijft de warmte in huis, terwijl de kou van buiten niet door het hout kan dringen. Houten huizen produceren praktisch geen huisstof, waardoor ze bijzonder geschikt zijn voor mensen met een allergie en zorgen voor een verhoogd welzijn binnenshuis.

Wat de bouw- en renovatiekosten betreft, zijn houten huizen aanzienlijk lager dan massieve huizen, zodat u een gunstige en gemakkelijk te financieren beslissing neemt. Met een houten huis betrekt u een energiezuinige en gezellige woning. Verbouwingen aan bestaande woningen zijn veel gemakkelijker dan bij massieve huizen, omdat hout gemakkelijk te bewerken is en dus aan uw wensen kan worden aangepast. Door de energie-efficiëntie bespaart u geld met een houten huis en kunt u de vroegere verwarmingskosten halveren. Als u het pand wilt financieren, heeft energie-efficiëntie een positief effect op uw opties. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van gesplitste financiering en een deel van de kosten via KfW laten financieren.

Wolkenkrabbers gemaakt van hout? In feite, is dat er ook!

Heeft een houten huis nadelen?

De voor- en nadelen van houten huizen liggen dicht bij elkaar. Aangezien hout een natuurlijk materiaal is, moet u er rekening mee houden dat het materiaal werkt. Vooral bij het leggen van leidingen en buizen moet de mobiliteit van het materiaal worden berekend en ingecalculeerd als compensatie. Om het materiaal weerbestendig te maken en om vocht in het hout te voorkomen, moeten de buitenmuren regelmatig worden geschilderd en geïmpregneerd.

Als u de voorkeur geeft aan een stil, geluidsarm huis, is een houten huis niet per se geschikt. Als het weer verandert, kraakt het materiaal en vooral in het koude seizoen kunt u verwachten dat het houten huis vaker kraakt. Als u bereid bent uw houten huis regelmatig te beschermen tegen weersinvloeden en vocht en de geur van hout aangenaam vindt, is er geen nadeel aan uw keuze voor een houten huis.

Hoe zit het met de waardevastheid van een houten huis?

Houten huizen behoren tot de eigendommen met een bijzonder hoge waardevastheid. Volgens professionele schattingen bedraagt de levensduur van moderne houten huizen 150 tot 200 jaar en doet deze dus geenszins onder voor een massief stenen huis. Banken richten zich bij hun financieringen ook op houten huizen, aangezien de kredietverstrekker expliciet aandacht besteedt aan kwaliteitsborging en de lange levensduur van het gefinancierde onroerend goed.

Houtbouw zal zich in de toekomst blijven vestigen en op lange termijn massieve bouw vervangen. Het is ook bewezen dat een houten huis geen hoger brandrisico heeft dan een massieve constructie. Al deze factoren, alsmede de lange levensduur van het natuurlijke materiaal, zorgen voor een hoge waardevastheid en onderscheiden houten huizen als een toekomstgerichte beslissing.

Als u een houten huis wilt kopen en financieren, mag u niet zonder een taxatie van de marktwaarde. Dit dient niet alleen de geldschieter als basis voor de lening, maar voorkomt ook dat u een te hoge prijs voor uw eigendom betaalt. In een modern houten huis profiteert u van optimale geluidsisolatie, wat ook een positief effect heeft op de marktwaarde en dus op het waardebehoud van het onroerend goed. Als u bij het kopen van een huis al denkt aan de mogelijke doorverkoopwaarde, dan doet u er goed aan om een houten huis te kopen. Bij een optimale verzorging van het hout is een waardevermindering praktisch onmogelijk, zodat u een houten huis tegen een hoge vraagprijs kunt verkopen en van een positieve marktwaardebeoordeling kunt genieten. De waardevastheid van houten woningen is ook gebaseerd op het feit dat een houten woning praktisch niet schimmelt en dat vocht in de buitenmuren niet gevreesd hoeft te worden. Om deze conditie te behouden en de lange levensduur van het bouwmateriaal te garanderen, moet uw houten huis om de twee tot vier jaar een nieuwe laag buitenverf krijgen.

Hout: oud bouwmateriaal heroverwogen – Video

https://www.youtube.com/watch?v=fhQRTa1G2Ps

Houten huizen in Scandinavische stijl: een nieuwe trend

Houten huizen en houten huizen in Scandinavisch design behoren momenteel tot de meest populaire woningen. Of het nu in klassiek rood of wit is, houtbouw uit Noorwegen, Zweden en Finland of Denemarken heeft zich in Duitsland een vaste plaats veroverd. Het bijzondere van Scandinavische houten huizen is gebaseerd op de natuurlijke vormgeving van het interieur. Terwijl de gevel wordt behandeld tegen invloeden van buitenaf, wordt het interieur meestal in natuurlijk hout gelaten.

In het Scandinavische houten huis wordt wandbekleding met behang of pleister geheel achterwege gelaten, zodat de kamers een zeer huiselijke, warme en harmonieuze uitstraling krijgen. Stilistisch zijn er geen grenzen aan de eigen wensen voor het Scandinavische huis, want het wordt gebouwd met één of meerdere verdiepingen, met een plat dak of een puntdak.

Sinds enkele jaren kiezen steeds meer eigenaren voor een houten woning en oriënteren zij zich bij het ontwerp van hun woning op onze Scandinavische buren. In Scandinavië bouwt men op elke soort grond. Houten huizen kunnen zowel op berghellingen, op rotsen als op losse grond staan. Dit is een andere reden waarom Scandinavische houten huizen steeds vaker in Duitsland te vinden zijn. Ondanks hun lichte gewicht zijn houten huizen stabiel en weerbestendig. Op het gebied van gevel- en interieurvormgeving bieden zij eindeloze mogelijkheden om uw creativiteit uit te leven en toch het charmante effect van het hout te behouden.

Onroerend goed als belegging: Bijzonder

  1. Deel: Klassieke of exotische investering – Welk vastgoed is geschikt als investering?
  2. Deel: Onroerend goed als investering – Waar moet ik op letten?

Contactpersoon voor houten huizen!

Bent u geïnteresseerd in een houten huis? Dan geven we u bij Lukinski professioneel advies en ondersteunen we u bij het verwezenlijken van uw droom van een huis van de natuurlijke grondstof hout. Er zijn vele voordelen die u krijgt door uw beslissing om met hout te bouwen en die een positief effect hebben op uw levenskwaliteit en welzijn.

Aangezien houten huizen een lange levensduur hebben en dus hun waarde behouden, neemt u een beslissing die u ook in de toekomst ten goede zal komen. Wilt u uw houten droomhuis financieren? Als ervaren makelaars en financieel adviseurs zijn wij bij Lukinski het juiste aanspreekpunt om u te begeleiden van het idee tot de realisatie van uw houten huis en om u op weg te helpen naar uw eigen vier muren.