Nul-energie huis en passiefhuis: zelfvoorzienend wonen, voorwaarden, financiering, bouwen of kopen?

Nul-energiehuis en passiefhuis – Bij het kopen van een huis komen veel factoren en opties kijken. Het kiezen van de juiste woning is een moeilijke beslissing. Hier worden de afzonderlijke woningtypes in detail gepresenteerd. Naast het lage-energiewoning zijn dit types van duurzame huisvesting die zeer dicht bij elkaar liggen. Toch zijn er verschillen. En bovenal zijn er nog veel andere dingen die u moet weten voordat u een huis koopt, bouwt of bewoont. Van prijzen tot speciale kenmerken in de constructie tot de oriëntatie van uw huis, er is veel om rekening mee te houden. Wij gidsen u door de jungle van energiezuinig wonen. Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van veel voorkomende woningtypes.

Nul-energiehuis en passiefhuis: definitie en bijzondere kenmerken

Bouw- en architectuurtrends gaan steeds meer in de richting van duurzaam wonen, omdat niet alleen het milieu daarom vraagt, maar ook wetgevers en consumenten. Zo is het aantal energie-efficiënte woningen onder de nieuwe gebouwen meer dan verviervoudigd op het gebied van kantoorgebouwen, commerciële ruimten, hotels en ook particuliere huishoudens.

Het nul-energiewoning en het passiefhuis kunnen worden beschouwd als een soort masterclass in wonen. Deze huisvormen beweren een energiebalans van 0 te hebben. Dit betekent dat het reeds sterk gereduceerde energieverbruik extra wordt gedekt door de interne installaties van het huis voor het opwekken van hernieuwbare energie.

U wilt een huis kopen of bouwen, maar weet niet welk huis het beste bij u past? Bekijk dan onze gids voor woningtypes van A tot Z! Hier vindt u alle soorten huizen, zoals prefab-huizen, boerderijen of villa’s!

Bijzonderheden in de bouw: ventilatie, ramen & energieterugwinning

De energiebehoeften vereisen natuurlijk bepaalde structurele maatregelen, die veel verder gaan dan de installatie van een zonnesysteem. Naast fotovoltaïsche of thermische zonne-energie voor het opvangen van energie, worden voorwaarden geschapen die het algemene energieverbruik zo laag mogelijk houden en die het mogelijk maken met hernieuwbare energiebronnen te voorzien in de behoefte van de bewoners aan elektriciteit en verwarming.

De belangrijkste factor in deze berekening is het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zo bleek uit een studie in 2019. Niettemin spelen structurele factoren een rol bij het verhogen van de efficiëntie. Maatregelen die een huis op energiegebied optimaliseren zijn onder andere:

 • Ventilatiesysteem
 • Grote, goed geïsoleerde ramen
 • Optimale isolatie, vooral in het dakgedeelte
 • Zonne-energie

Passiefhuisconcept: verbruik, planning en eigenschappen

Het concept van het passiefhuis in het bijzonder kan worden teruggevoerd op twee namen: Bo Adamson en Wolfgang Feist. De twee werden geïnspireerd door de pogingen van Amerikaanse bouwmanagers in de jaren zeventig om zo energie-efficiënt mogelijke huizen te bouwen, teneinde het eigen olietekort van het land op te vangen en minder afhankelijk te zijn van ingevoerde grondstoffen.

Om dit te bereiken oriënteerden zij hun huizen meer op de zon, plaatsten grote, dikke ramen en deden er alles aan om de warmte in huis te houden. Feist en Adamson hebben dit idee opgepakt met hun idee van passieve huizen. In 1990 werden de eerste passiefhuizen op basis van het nieuwe concept gebouwd in Darmstadt. Vandaag de dag is daar nog steeds het Passiefhuis-Instituut gevestigd, dat probeert de term en het concept te reguleren.

Met name passiefhuizen zijn onderworpen aan strenge normen waaraan zij moeten voldoen om als zodanig te worden beschouwd. Deze normen onderscheiden het passiefhuis van andere energie-efficiënte vormen van huisvesting:

 • Energieverbruik voor verwarming en koeling: < 15 kWh/m2
 • Primair energieverbruik: < 60 kWh/m2
 • Luchtverlies: 0,6x het huisvolume per uur

Tip! Hier vindt u meer tips over het onderwerp woningbouw: prijzen, kosten, belastingen & Co.

Voor- en nadelen van nul-energie- & passiefhuizen: Fotovoltaïsche energie, schimmel en meer

Afstemming Ventilatie en meer worden zorgvuldig berekend in naam van de energieduurzaamheid, en de ruimte moet ook worden beperkt om het huis te optimaliseren. Ontdek hier wat u kunt verwachten als u besluit een “huis zonder energieverbruik” te bouwen.

Voordelen: lage kosten en veel daglicht

Uiteraard blijven duurzame bouwvormen gericht op kwaliteit. Bovendien brengen ze inherent voordelen met zich mee die het leven in de huizen aangenamer maken. De ramen, die tot doel hebben zonnewarmte in het huis binnen te laten, helpen ook om de leefruimten met licht te overspoelen. Dus dit is wat je kunt verwachten:

 • Veel daglicht
 • Lage servicekosten
 • Optimaal gebruik van zonnestraling
 • Compacte leefruimte

Nadelen: risico op schimmel?!

Hoe goed de huizen ook klinken, ze brengen helaas ook beperkingen met zich mee waar nieuwe bewoners nog aan moeten wennen. Wonen in een nul-energie- of passiefhuis is immers iets anders dan wonen in een gewone woning. Wie bijvoorbeeld graag regelmatig de ramen openzet om frisse lucht binnen te laten, zal teleurgesteld zijn in lage-energiewoningen. De meeste nadelen ontstaan echter wanneer het onderhoud van de voorzieningen van het huis wordt verwaarloosd:

 • Permanent gesloten ramen
 • Ventilatiesysteem met onderhoudsplicht
 • Met gebrekkig ventilatiesysteem: risico op schimmel

Energie regels: Standaardwaarden en efficiëntiehuizen

Regels, regels, regels: Dat is alles wat je vaak hoort bij het bouwen van een huis. Soms is er hier een verordening, of dat kan niet omdat de ene wet het daar niet toestaat. Soms zijn regels er om gebroken te worden. Deze houding kan echter maar beter niet de boventoon voeren bij een bouwproject, want dat kan u al snel uw bouwvergunning kosten. Daarom hebben wij de belangrijkste regels en richtsnoeren voor u op een rijtje gezet.

Energie-efficiëntieklassen: Nul Energie Huis vs. Passief Huis

Om een ruw overzicht te krijgen van energie-efficiënte woningen, is het nuttig vertrouwd te zijn met de energie-efficiëntieklassen, die in Duitsland bijzonder relevant zijn. Elk huis moet namelijk een energiecertificaat hebben waarop het energieverbruik van het huis is vermeld.

Dus als u op zoek bent naar een flat of huis en toevallig op dit artikel stuit, kan deze ranglijst u helpen een huis te vinden met lage gebruikskosten.

Nulenergiewoningen en passiefhuizen worden beide geclassificeerd als respectievelijk klasse A en klasse A+. Dit betekent dat zij een verbruik hebben van < 30 kWh/m2 per jaar, logisch, aangezien de doelstelling 0 kWh/m2 is. Een jaarlijks energieverbruik van < 100 kWh/qma is nu typisch. Hier is een ruw overzicht van de classificaties:

 • A+: < 30 kWh/(m²a) // < 2 €/(m²a)
 • A: < 50 kWh/(m²a) // 2 €/(m²a)
 • B: < 75 kWh/(m²a) // 3 €/(m²a)
 • C: < 100 kWh/(m²a) // 4 €/(m²a)
 • D: < 130 kWh/(m²a) // 6 €/(m²a)
 • E: < 160 kWh/(m²a) // 7 €/(m²a)
 • F: < 200 kWh/(m²a) // 9 €/(m²a)
 • G: < 250 kWh/(m²a) // 11 €/(m²a)
 • H: > 250 kWh/(m²a) // > 13 €/(m²a)

Grond: selectie en criteria

Voordat u zelfs maar kunt denken aan het bouwen van een huis, moet u het juiste stuk grond kiezen. Aangezien een nul-energie- of passiefhuis natuurlijk zeer uiteenlopende vormen kan aannemen, is het moeilijk om algemene uitspraken te doen over het perfecte stuk grond. Het is echter beslist noodzakelijk dat het perceel niet wordt afgesloten door te hoge bomen die de prestaties van het zonne-energiesysteem beperken.

Nulenergiewoningen worden zowel als massieve woningen en als geprefabriceerde woningen aangeboden. Aan welke eisen de bouw van de grond moet voldoen, kunt u lezen in het artikel over het kopen van grond, dat ook aan het eind van dit artikel is gelinkt.

Checklist: Keuze van het perceel

Om de perfecte woning te vinden, moet met een aantal factoren rekening worden gehouden. Hier vindt u de belangrijkste kernpunten voor u samengevat in een compacte checklist:

 • Verbindingen (bestaande verbindingen besparen kosten)
 • Basismateriaal
 • Uitlijning
 • Conversie
 • Maat
 • Nabijheid van watermassa’s (overstromingsgevaar?)

Controle van het koopcontract: 5 valkuilen en hoe ze te vermijden

Soms heb je geluk en is het perfecte nul-energie- of passiefhuis voor jouw persoonlijke behoeften al gebouwd. In dit geval is het alleen een kwestie van het huis kopen. Maar ook hier kunnen er hindernissen in de weg worden gelegd. Vooral in de vorm van clausules in het koopcontract, maar ook voordat het contract wordt opgesteld, is er de mogelijkheid om informatie in te winnen over de omstandigheden van het huis en de grond.

Tegen betaling kunt u bij de gemeente een uittreksel van het onroerend goed opvragen, bijvoorbeeld om na te gaan of de verkopers de werkelijke eigenaars zijn, en om andere gegevens over het onroerend goed, zoals de naam van het pand, te controleren.

Valstrikken die je moet vermijden

De vreugde over het zogenaamd perfecte eigendom kan je ogen snel vertroebelen. Voordat u het koopcontract tekent, is het echter belangrijk om met bepaalde zaken rekening te houden, zodat u alleen koopt wat u beslist wilt hebben:

 • Eigendomsbenaming: komt deze overeen met het kadaster?
 • Overdrachtsdatum: Inhuizing direct na betaling mogelijk?
 • Garantie: Verkoper moet tot 5 jaar lang betalen voor verborgen gebreken
 • Aankoop alleen na verzekerde verwervingspositie
 • Volledige einddeclaratie

Bijkomende bouwkosten: Verborgen kosten bij het bouwen van een huis?

Waar u ook op moet letten bij het bouwen van een huis is de prijs van de bijkomende kosten, die ongeveer 15 % van de bouwkosten uitmaken. Dit moet altijd in gedachten worden gehouden bij de financiering van het huis, anders zullen deze extra items snel valkuilen worden die uw nieuwe woongeluk in de weg staan.

Vooral als u een onroerend goed wilt bouwen als investering, moet u deze kosten opnemen in uw winst op het onroerend goed. De werkelijke kosten zijn zeer verschillend van de waarde van het onroerend goed zelf.

Aankoop: belastingen, notaris en makelaar

Zelfs het vinden en de aankoop zelf zijn gekoppeld aan bepaalde salarissen en commissies. Sommige daarvan zijn echter van meet af aan duidelijk. Zo moet u bijvoorbeeld op de hoogte zijn van de makelaarskosten voordat u uw nieuwe huis koopt, aangezien dit vanaf het begin duidelijk had moeten zijn. Er zijn ook extra kosten en belastingen mee gemoeid:

 • Overdrachtsbelasting: 3,5 – 6,5 % van de aankoopprijs
 • Notaris: ca. 1,5 % van de koopprijs
 • Makelaar: ca. 3 – 8 % van de koopprijs + BTW.

Land: landmeter, ontwikkeling en verbindingen

Het bouwrijp maken van de grond kost ook geld. Sommige van deze kosten worden gedekt door de bouwdienstverlener, maar meestal moet u ze zelf betalen. Deze financiële posten zijn bijzonder belangrijk omdat zonder aansluitingen bijvoorbeeld een stuk grond volkomen ongeschikt is voor de bouw van een huis:

 • Landmeter: 400 – 500 €
 • Ontwikkeling: € 9.000 – 14.000
 • Wateraansluitingen: € 2.000 – 5.000
 • Aansluitingen elektriciteit: 2.000 – 3.000 €
 • Internetverbindingen: 500 – 900 €

Huizenbouw: verzekering en stortkosten

Ook niet te onderschatten zijn de kosten in verband met een nieuw huis en de bouw ervan. Natuurlijk weten we dat de bouw van het gebouw zelf variërende kosten met zich meebrengt. Overigens kosten nul-energie- en passiefhuizen gemiddeld tussen 5 en 15% meer dan een traditioneel huis. Maar u moet niet vergeten dat u deze dingen ook moet financieren.

 • Opstalverzekering zonder bescherming tegen natuurrampen: 200 – 800 € per jaar.
 • Afgraven aarde afhankelijk van perceelgrootte en aanbieder: ca. 850 €

Tips: Aankoop van grond en financiering van uw eigendom

Natuurlijk hebben wij in dit artikel de grondbeginselen van het kopen van grond en bepaalde wijzen van financiering reeds aangestipt, maar er is gewoonweg zoveel informatie hierover dat wij een afzonderlijk artikel hebben gewijd dat rechtstreeks aan deze onderwerpen is gewijd.

Land kopen: Tips, selectie en criteria

U weet dat u een duurzaam huis wilt en dat u zeker inspraak wilt hebben in de bouw? Je hebt het juiste stuk land nodig, maar er is zoveel meer om rekening mee te houden dan alleen de grootte. In het vorige artikel hebben we u al het een en ander verteld, maar hier vindt u alles wat u moet weten over de keuze van een bouwplaats op het perceel, de voorschriften en de beperkingen:

Financiering van een woning: leningen, rentevoeten en vergelijking

Hier hebben wij ons vooral geconcentreerd op de specificiteit van promotionele leningen zoals die specifiek betrekking hebben op duurzame huisvesting. Maar dat is niet de enige financieringsmogelijkheid voor onroerend goed. Wij hebben de belangrijkste informatie over leningen, bouwspaarcontracten en meer op een duidelijke en meer gedetailleerde manier samengevat.