Hoe koop ik een huis?

Als u van plan bent een huis te kopen, hebt u een ruime keuze aan eigendommen in de deelstaten Rijnland-Palts en Hessen. Deze verschillen in hun woonruimte, hun ligging, hun leeftijd, maar ook in hun inrichting. Verschillende persoonlijke criteria zijn doorslaggevend voor de aankoopbeslissing. Deze omvatten de aankoopprijs die u wenst te investeren. Maar u moet ook rekening houden met uw individuele ideeën over hoe u in uw huis zou willen wonen. Bedenk hoe groot de tuin moet zijn en of u de voorkeur geeft aan een landelijke of centrale ligging. Er zijn ook verschillende soorten huizen, waarbij de klassieke vrijstaande eengezinswoning de voorkeur heeft van veel kopers. Twee-onder-een-kapwoningen en rijtjeshuizen zijn de laatste jaren alleen maar populairder geworden.

Bouwvormen van de huizen

Zodra u de aankoop van een huis nader bekijkt, zult u merken dat er verschillende soorten constructies zijn. Het klassieke vrijstaande huis heeft een benedenverdieping en een puntdak waaronder één of twee extra verdiepingen kunnen worden toegevoegd. Er zijn echter variaties op dit ontwerp. Deze betreffen de bovenverdiepingen van het huis. Er zijn eigendommen van anderhalve verdieping hoog of van twee verdiepingen hoog. De bouwmethode met twee verdiepingen is de laatste jaren steeds populairder geworden. De reden hiervoor is dat er geen schuine kamers meer zijn op de bovenverdieping. De leefruimte neemt toe terwijl de voetafdruk van het huis hetzelfde blijft. Aangezien grote eigendommen niet langer door veel eigenaars worden gewenst, biedt het huis met twee verdiepingen meer leefruimte op een klein oppervlak. Een ander voordeel van vrijstaande huizen van twee verdiepingen is dat de kosten van het perceel goedkoper worden. Een gemiddelde woonoppervlakte van 140 m², die een vrijstaande eengezinswoning heeft, kan op een kleiner perceel worden gerealiseerd met een woning met twee verdiepingen dan wanneer het een gebouw met één verdieping betreft. Zo ontstaan veel woonwijken die overwegend met huizen van twee verdiepingen zijn gebouwd. Gebouwen met twee verdiepingen zijn ook populair geworden voor rijtjeshuizen en twee-onder-een-kapwoningen vanwege de kleinere oppervlakte die bebouwd kan worden. De bungalow is een speciaal geval. Dit zijn eengezinswoningen, gebouwd in één bouwlaag. Afhankelijk van de dakconstructie kan direct onder het dakgebint nog een verdieping worden gebouwd. Hier zijn echter alleen kamers met schuine wanden. De klassieke bungalowbouw heeft geen trappen. Deze bouwmethode geniet daarom de voorkeur van oudere mensen of mensen met een handicap. Het nadeel is dat voor dit type bouw grotere percelen nodig zijn, aangezien bungalows een vrij groot vloeroppervlak hebben.

De vrijstaande eengezinswoning

Wanneer u een vrijstaande eengezinswoning koopt, kiest u voor de modernste, maar ook duurste mogelijke vorm van wonen. Zoals de naam al doet vermoeden, staan deze vrijstaande huizen op een eigen stuk grond. Ze hebben vier buitenmuren. De dichtstbijzijnde buur kan in het zicht of op enkele meters afstand wonen. U kunt vrijstaande eengezinswoningen krijgen op centrale of afgelegen locaties. Het is belangrijk dat u pas op zoek gaat naar een geschikte woning als u uw ideeën over de vorm van huisvesting voor uzelf hebt geanalyseerd. Er zijn vele varianten van vrijstaande eengezinswoningen. Het is raadzaam om verschillende eigendommen te bekijken alvorens een definitieve beslissing te nemen. Controleer de vrijstaande huizen op uw shortlist aan de hand van verschillende criteria. U moet de grootte van het perceel, de infrastructuur, de beschikbare woonruimte en de mogelijkheden voor latere uitbreidingen of andere veranderingen aan elk eigendom vergelijken. Zoek ook uit hoe je op je werk komt en of er een vliegveld of treinstation in de buurt is. Dit is vooral belangrijk als u mobiel moet zijn voor werk of vrije tijd. Vrijstaande eengezinswoningen worden in veel verschillende maten gebouwd. De woonoppervlakte van klassiek gebruikte huizen varieert van 80 tot 250 m². Stadsvilla’s en landhuizen, die individueel worden gebouwd volgens het ontwerp van een architect, kunnen veel groter zijn. Afhankelijk van de locatie en de inrichting, overschrijden de prijzen voor deze eigendommen vaak de grens van een miljoen euro. Lukinski – Ihr Hausverkauf adviseert u graag als u uitgebreide informatie wenst over de kenmerken van de verschillende woningtypes.

Rijtjeshuizen en twee-onder-een-kapwoningen

Gedurende verschillende decennia was deze vorm van huisvesting niet zo populair vanwege de nabijheid van de buurman. De laatste jaren is dat veranderd. Dit is te wijten aan het feit dat veel stadsbewoners liever in een rustige buitenwijk of aan de rand van de stad wonen dan in de bruisende stad. Door de langere reistijd naar het werk en de zorg voor andere interesses zijn twee-onder-een-kapwoningen en rijtjeshuizen met onderhoudsarme tuinen nu erg populair. Bovendien zijn de huizen goedkoper in termen van aankoopprijs. Dit geldt ook voor onderhoud. Aangezien rijtjeshuizen en twee-onder-een-kapwoningen slechts twee of drie buitenmuren hebben, zijn de kosten voor de energiebehoefte niet al te hoog. Kleinere woonruimtes maken dit soort huizen tot de ideale woonvorm voor jonge gezinnen en voor alleenstaanden en stellen. Als er geen grote woonruimte nodig is of als het budget krap is, worden rijtjeshuizen en twee-onder-een-kapwoningen beschouwd als het ideale alternatief voor huur- of koopappartementen. Om deze redenen blijven veel van deze eigendommen niet lang te koop staan, omdat er snel een geïnteresseerde partij kan worden gevonden die besluit te kopen en in staat is dit op korte termijn te financieren. Rijtjeshuizen en twee-onder-een-kapwoningen hebben een gemiddelde vloeroppervlakte van 100 m² en zijn dus kleiner dan vrijstaande eengezinswoningen. Het bereik ligt tussen 80 en 160 m², waarbij grote rijtjeshuizen en twee-onder-een-kapwoningen als een zeldzaamheid worden beschouwd en vaak ouder zijn.

Een huis kopen voor eigen gebruik

De meeste potentiële kopers die een huis willen kopen, willen zelf in het huis wonen. Als u een huis voor eigen gebruik wilt kopen, is het raadzaam een huis te kiezen dat leeg zal staan wanneer u het verkoopt. Als algemene regel geldt dat, zelfs als u een vrijstaand huis koopt, de huurovereenkomst geldig blijft wanneer de eigenaar verandert. Als u zelf in het huis wilt wonen, moet u uw eigen behoeften aangeven. U moet deze persoonlijke behoefte kunnen aantonen. U moet weten dat de huurder mag twijfelen aan de eigen behoefte. Dit betekent dat hij of zij het recht heeft bezwaar te maken tegen uw opzegging wegens eigen behoefte. In dit geval zal een rechter beslissen of de eigen behoeften van de huurder al dan niet geoorloofd zijn. In de praktijk is het gemakkelijker uw eigen behoeften te registreren wanneer u een vrijstaand huis koopt dan wanneer u een flat koopt. Niettemin moet u weerstand van de verhuurder verwachten. In principe kunt u er niet van uitgaan dat u de vrijstaande woning onmiddellijk na de aankoop zult kunnen betrekken.

Neem contact op met de huurder

Als u een woning hebt gevonden die momenteel nog wordt verhuurd, is het raadzaam contact op te nemen met de huurder voordat u koopt en uw eigen wensen kenbaar te maken aan de verhuurder. In dit geval komt u vóór de koop te weten wat de positie van de huurder is en of hij of zij bereid is eigenaar te worden en het huis te verlaten. Zo ja, dan moet u dit voornemen schriftelijk laten bevestigen. Indien de huurder te kennen geeft dat hij het huis niet wil vrijgeven, is het een goede aanbeveling dat u op zoek gaat naar een andere woning. Rechtszaken voor eigen gebruik slepen vaak lang aan en leiden tot wrok bij beide partijen. Wij zullen u graag adviseren met betrekking tot het bewonen van een eigen huis en u eigendommen voorstellen die niet verhuurd zijn of die leeg staan voor uw bewoning. De aankoop van een dergelijke woning is voor de nieuwe eigenaar vaak bevredigender dan de omgang met een huurder die niet bereid is de woning binnen de hem gestelde termijn te ontruimen.

Koop een huis te huur

Op bijzonder aantrekkelijke locaties is het kopen van een huis met als doel het te verhuren een lucratieve investering. Als u in dit gebied wilt investeren en een huis wilt kopen, laten wij u graag kennismaken met verschillende eigendommen op toplocaties. Hier is het voordelig als het pand al verhuurd is. In dit geval hoeft u niet op zoek te gaan naar een huurder. Het is belangrijk te weten dat u een reeds bestaande huurovereenkomst moet overnemen. U bent daartoe wettelijk verplicht. Ook huurverhogingen zijn alleen mogelijk binnen de grenzen van de wet. Als u een woning koopt die u zelf verhuurt, bent u vrij om de huurprijs vast te stellen en deze met uw nieuwe huurder overeen te komen. Daarna moet u zich echter ook houden aan de wettelijke voorschriften inzake huurverhoging. Dit geldt ook voor renovaties die u als verhuurder verplicht bent uit te voeren in eengezinswoningen.

Een huis kopen – kosten en procedure eenvoudig uitgelegd

Als u een huis hebt gevonden dat u wilt kopen, is het noodzakelijk een notariële akte op te stellen. De kosten worden gewoonlijk door de koper gedragen. Hetzelfde geldt voor de honoraria van de makelaar. Het is echter ook mogelijk om de kosten met de verkoper te delen. Bovenop de aankoopprijs komt een grondoverdrachtsbelasting, die door de stad of gemeente wordt vastgesteld. Zorg ervoor dat u deze extra kosten in uw berekeningen meeneemt. De modaliteiten rond de betaling van de koopprijs zijn vastgelegd in de notariële overeenkomst. Het is gebruikelijk het geld op de geblokkeerde rekening van een notaris te storten om de intentie tot kopen te bevestigen. De koper ontvangt het geld pas wanneer de koop is gesloten en een overdracht in het kadaster kan plaatsvinden. Pas nadat de overdracht in het kadaster is voltooid, wordt u als de nieuwe eigenaar van het huis beschouwd. U moet ook de kosten voor de kadastrale inschrijving opnemen in de totale kosten voor uw nieuwe woning.

Conclusie

Als u van plan bent een huis te kopen, is het belangrijk dat u in de eerste stap uw individuele eisen vaststelt. U kunt kiezen uit veel verschillende woningtypes en woninggroottes. U moet ook beslissen of u zelf in het pand wilt wonen of het wilt verhuren. De aankoop van een onroerend goed komt tot stand door het opstellen van een notariële akte. U wordt pas als nieuwe eigenaar beschouwd als het kadaster is getranscribeerd. Lukinski – Ihr Hausverkauf adviseert u graag en presenteert u woningen die passen bij uw budget en uw individuele ideeën. Maak gerust een afspraak. We kijken uit naar uw eerste vrijblijvende contact.