Locatie van huis en flat: strategieën en tips voor bewoners en investeerders

Waar loont het om vastgoed te kopen – U wilt een eigendom kopen en bent nog op zoek naar de perfecte locatie? De locatie van uw nieuwe droomhuis hangt af van verschillende factoren. Koopt u als eigenaar-bewoner of als investeerder? Wat zijn je persoonlijke doelen? En wanneer moet u investeren in welke locatie? Wij leggen u hier uit wat belangrijk is bij het kiezen van een locatie en waar u op moet letten!

Onroerend goed voor eigen gebruik: Locatie

Als u een huis wilt kopen en er direct wilt intrekken, moet u het in de eerste plaats mooi vinden! In vergelijking met onroerend goed als belegging is het huurrendement dus onbelangrijk. In plaats daarvan is het belangrijk om na te denken over wat u wilt van de omgeving van uw woning. Uw persoonlijke doelstellingen en ideeën staan immers op de voorgrond.

Uw persoonlijke doelstellingen zijn belangrijk voor de keuze van de locatie

De wederverkoopwaarde behouden of verhogen

Bovendien moet u altijd de doorverkoopwaarde van het onroerend goed in gedachten houden. U kunt immers op een dag besluiten om uw droomhuis weer te verkopen. Een professionele heroriëntatie, gezinsgroei, ouderdom of ziekte zijn vaak redenen voor een wederverkoop. Onze tip: Kies bij de aankoop van een woning altijd voor een (zeer) goede locatie om waardeverlies in de toekomst te voorkomen.

(zeer) goede ligging = behoud of verhoging van de wederverkoopwaarde

A, B & C locatie: Koop je je droomhuis buiten de stad?

Vermijd hier vooral eigendommen in C-locaties. Deze locatie wordt vooral gekenmerkt door een negatieve ontwikkeling van de economie, een zwakke infrastructuur en een geringe vraag. Ook al klinkt een huis midden op het platteland, ver weg van de drukte van de grote stad, verleidelijk, toch moet u rekening houden met een sterk waardeverlies in de toekomst. In het ergste geval zal uw eigendom slechts over enkele jaren de prijs van de grond waard zijn.

Belangrijke criteria: Infrastructuur, cultureel aanbod & Co.

Stad of land? Grote stad of kleine stad? Zodra u voor uzelf de ruwe locatie hebt bepaald, moet u nu de exacte buurt bepalen. Hoe goed zijn de verbindingen met het openbaar vervoer? Is er veel cultureel aanbod? Is de buurt veilig en rustig? Waar is het dichtstbijzijnde ziekenhuis? Deze criteria van de micro-locatie van uw eigendom zijn ook belangrijk.

Hier zijn enkele andere belangrijke criteria:

  • Infrastructuur
  • Beveiliging
  • Culturele aanbiedingen
  • Nabijheid van openbare voorzieningen
  • Beveiliging
  • Netheid

Onroerend goed als investering: Locatie

Wilt u een rendement of beleggingspand verwerven? In dit geval zijn de reeds genoemde criteria, zoals infrastructuur, beveiliging, enz. ook belangrijk, maar komen ze op de achtergrond te staan, afhankelijk van uw strategie en doel. Hoewel u zeker moet rondkijken naar rendabele eigendommen op B- en C-locaties om een directe cashflow te genereren via een hoog huurrendement, zijn eigendommen op A-locaties bijzonder de moeite waard als beleggingsobject.

Conclusie: individuele doelstellingen en persoonlijke strategie

De locatie van uw woning hangt dus af van zowel uw doelstellingen als uw strategie. Afhankelijk van het soort onroerend goed zijn dus verschillende factoren van belang. Terwijl persoonlijke voorkeuren en een stijging van de doorverkoopwaarde de belangrijkste factoren zijn voor onroerend goed voor eigen gebruik, is de huuropbrengst de belangrijkste overweging voor onroerend goed met een inkomen. En in het geval van vastgoedbeleggingen is het de moeite waard om vooral in A-locaties te kijken.

Als u nog meer wilt weten over de respectieve investeringsstrategieën en de perfecte locaties, bekijk dan onze gids: