Huurrendement vs aankoopprijs factor: Uitgelegd! Berekenen voor snelle taxatie / vergelijking van onroerend goed
Berekening van hethuurrendement vs. de aankoopprijsfactor – Wat is eigenlijk het verschil tussen de aankoopprijsfactor en het bruto huurrendement? Beginners en nieuwkomers op het gebied van onroerend goed horen vaak twee technische termen als het gaat om de taxatie van onroerend goed, de aankoopprijsfactor en de brutohuuropbrengst (kortweg huuropbrengst). Beide helpen u om een eigendom snel te evalueren, zodat u verschillende aanbiedingen kunt vergelijken. Nog voor de bezichtiging, bij het bekijken van het exposé, aanbod of advertentie in het onroerend goed portaal.
Verschil: aankoopprijsfactor en huurrendement
Dezelfde factoren worden gebruikt om beide resultaten te berekenen. De jaarlijkse huurinkomsten en de investeringskosten. Het verschil zit alleen in de voorbereiding van de berekening en dus in het resultaat.
Beide geven een indicatie van de winstgevendheid.
Huuropbrengst: resultaat zegt… Definitie
Resultaat voor de berekening van de huuropbrengst:
Huuropbrengst > Hoeveel overschot blijft er maandelijks over om aflossingen, rente en reserves voor reparaties of vermogensopbouw te dekken?
Aankoop prijs factor: Resultaat zegt… Definitie
Resultaat voor de berekening van de aankoopprijsfactor:
Factor aankoopprijs > In hoeveel jaar zullen de investeringskosten worden terugverdiend door de jaarlijkse huuropbrengsten?
Vereenvoudigd zien de formules, die u zo dadelijk zult leren kennen, er als volgt uit:
- X / Y = Z1
- Y / X = Z2
Z = Winstgevendheid
Mijn aanbeveling voor beginners: huurrendement
Als nieuwkomer in onroerend goed hebt u een snelle inkomstenstroom nodig, omdat het grootste deel van uw eigen vermogen waarschijnlijk in uw eerste eigendom is geïnvesteerd. Voor beginners is het daarom zinvol om woningen te vergelijken op basis van huurrendementen. Zo weet u meteen welk maandelijks overschot een individuele woning (voor u) kan opleveren.
De factor aankoopprijs is interessanter voor investeringen op langere termijn (doel: waardestijging en 10, 20, 30 jaar; voordien betaalt u maandelijks), waarbij de cashflow op korte termijn niet belangrijk is.
- Tip! Lees hier meer over het verschil, op mijn nieuwe project, speciaal voor kopers van onroerend goed! De subtiliteiten tussen rendement & vastgoedbeleggingen – extern
Hoe dan ook, beide berekeningen zijn erop gericht hen in staat te stellen verschillende vastgoedaanbiedingen te vergelijken en dat snel!
Huuropbrengst: Voorbeeld
Laten we beide vormen van rentabiliteitsberekening nog eens in detail bekijken, met voorbeelden.
Nogmaals, de definitie: wanneer u de brutohuuropbrengst berekent, vertelt het resultaat u welk overschot elke maand overblijft en uw cashflow vormt. Voor de aflossing en de rente (financiering van de bank), alsmede de reserves voor reparaties, of alles wat dan overblijft voor uw eigen, aanvullende vermogensopbouw.
Formule en vergelijking
Huuropbrengst = jaarlijkse netto-inkomsten / investering * 100
Aankoopprijs is 100.000, jaarlijkse huur 3.200. De berekening ziet er als volgt uit:
- 3,2 = 3.200 / 100.000 * 100
- Resultaat: 3.2
Bereken de huuropbrengst: Vergelijking van aanbiedingen (voorbeeld)
Het resultaat van deze berekening is altijd een percentage. Dit vertelt u hoeveel overschot er overblijft om de kosten te dekken (aflossing, rente, reserves voor reparaties) en idealiter hoeveel overschot er overblijft voor u als investeerder in het onroerend goed.
Met de huidige rentestand, kunt u verwachten dat ca:
- 2 % Terugbetaling
- 2% rente
- 2 % Beheer en reserves voor reparaties
verwachten. Bijgevolg zijn eigendommen met een rendement van meer dan 6% interessant voor u als koper.
- Rendement dus 6% + X
Net als bij de koopprijsfactor vergelijkt u verschillende aanbiedingen op een snelle manier, op basis van twee factoren, de koopprijs en de haalbare jaarhuur.
- Object A: Huurrendement 6,8%
- Object B: Huurrendement 5,3%
- Object C: Huurrendement 7,5%
- Object D: Huurrendement 4,2%
- …
U zou er dus voor kiezen vastgoed C nader te bekijken, met een rendement van 7,5% (+1,5% boven het streefcijfer van 6%). Op die manier betaalt de huurder uw eigendom af en hebt u extra maandelijkse inkomsten. Ook, eigendom A, met nog steeds 6,8% rendement.
Voor pand B, met 5,3%, zou u later, met uw eigen ervaring en nog meer kennis, kunnen nagaan of er optimalisatiemogelijkheden zijn, bijv. huurverhoging, als de verhuurder lange tijd geen aanpassingen doorvoert.
Leer nog meer over het rendement op uw investering!
Op Immobilien-Erfahrung.de laat ik u nog meer zien over huurrendementen en manieren om snelle taxaties te maken, ook met het oog op de locatie van het onroerend goed. Leer alles over de:
Factor aankoopprijs: Voorbeeld
Nogmaals, ter herinnering, de definitie: wanneer u de aankoopprijsfactor als resultaat berekent, vertelt deze u in hoeveel jaar de huuropbrengsten de investeringskosten hebben gedekt.
Bereken de aankoopprijs factor: Vergelijking aanbod
De aankoopprijsfactor ligt meestal tussen 10 en 40, afhankelijk van de regio en de ligging van het onroerend goed, de staat waarin het verkeert, enzovoort. In Berlijn ligt het tussen 30 en 38, in steden als Düsseldorf tussen 18 en 24.
Formule en vergelijking
Factor aankoopprijs = investering / jaarlijks netto-inkomen
Aankoopprijs is 100.000, jaarlijkse huur 3.200. De berekening ziet er als volgt uit:
- 31,25 = 100.000 / 3.200
- Resultaat: 31.25, dus ~ 31
Dus, uw vergelijking van onroerend goed aanbiedingen ziet er ongeveer zo uit:
- Object A: Factor 18 van de aankoopprijs
- Object B: Factor aankoopprijs 21
- Object C: Factor aankoopprijs 19
- Object D: Aankoopprijsfactor 17
Pand D is dus het meest rendabel, omdat de financiering binnen 17 jaar door de huur zou worden afbetaald. Pand A zou binnen 18 jaar worden afbetaald, pand C binnen 19 jaar en pand B zou 21 jaar nodig hebben om de volledige financiering via huuropbrengsten af te betalen.
Daarom, deze tip voor jou!
Tip! Bereken de jaarlijkse huur
Hoe kunt u eigenlijk de mogelijke jaarlijkse huur berekenen? U bent waarschijnlijk op zoek naar uw woning op een vastgoedportaal, zoals ImmobilienScout24, Immonet of een andere aanbieder. Verander gewoon uw zoekfilter van kopen naar huren. U kunt nu al zien wat de huurprijzen zijn voor vergelijkbare woningen in dezelfde buurt of, nog beter, wijk (zoeken in een straal van 1 km). Aan de hand hiervan kunt u een prognose maken van de mogelijke jaarlijkse huur die voor uw eigendom kan worden verkregen.
Los van de zojuist genoemde optimalisering van de huurprijs zijn er, indien de vorige eigenaar lange tijd geen huuraanpassingen heeft doorgevoerd, natuurlijk ook mogelijkheden voor opwaardering en uitbreiding, afhankelijk van het soort eigendom.
Conclusie: Koopprijsfactor en huurrendement eenvoudig uitgelegd
Ik hoop dat u hier de eenvoudigste uitleg hebt gevonden die er is voor koopprijsfactor en huurrendement! Als u nog meer wilt weten over het kopen van een woning, voor eigen gebruik of als investering, vindt u bij ons talloze artikelen, gidsen en checklists, allemaal gratis en 24 uur per dag online beschikbaar!
Flat, huis, appartementsgebouw, alles voor vastgoed beginners!
Nu nieuw op Immobilien-Erfahrung.de:
- Onroerendgoed kopen: leren – extern
Ook, voor alle beginners, deze tip: