10 tips voor het kopen van onroerend goed & de weg naar uw droomhuis

Een huis kopen is een belangrijke beslissing. Alvorens een onroerend goed te kopen, moet u zorgvuldig nagaan over welke financiële middelen u beschikt, wat voor soort onroerend goed u wilt kopen, enzovoort. Om al deze belangrijke punten te behandelen en zodat u er echt zeker van kunt zijn dat u aan alles hebt gedacht, volgt hier een top 10 van tips voor een succesvolle aankoop van onroerend goed. Alle informatie over bijkomende kosten bij het kopen van een huis vindt u in onze gids over het onderwerp bijkomende kosten bij het kopen van een huis.

Tip 1 – Maak een financieringsplan voor onroerend goed

Onroerend goed is schaars en heeft hoge prijzen, vooral in deze tijd. Er zijn veel belangstellenden die concurrenten van hen zouden kunnen worden. Daarom moet men altijd goed voorbereid zijn en zijn financiën in het oog houden. Om dit te garanderen en een kans te maken om uw droomhuis te vinden, moet u een paar punten in overweging nemen. In de eerste plaats moet u een budgetcalculator gebruiken en daarmee uw maandelijkse uitgaven berekenen, zodat u kunt schatten hoeveel u beschikbaar hebt voor de lening voor onroerend goed. Vervolgens moet u een budgetcalculator gebruiken om te berekenen welke aankoopprijs u zich kunt veroorloven, rekening houdend met uw eigen kapitaal. Zodra deze twee punten zijn opgehelderd, moet u bij verschillende banken een niet-bindend financieringsverzoek indienen om na te gaan of u een lening voor onroerend goed kunt krijgen en hoe hoog deze lening zou zijn.

Door deze stappen bent u goed voorbereid, weet u of u een banklening zou krijgen en welke eigendommen financieel geschikt voor u zouden zijn. Nu kun je beginnen met het zoeken naar onroerend goed. Vertel de makelaar of verkoper over uw voorbereidingen, want dit onderstreept hoe serieus u bent over uw zoektocht naar een woning en u kunt de voorkeur krijgen boven andere kopers.

Tip 2 – wees op de hoogte van de eisen voor uw nieuwe woning

Natuurlijk is het uiterst belangrijk te weten wat zij zich financieel kunnen veroorloven, maar zij moeten ook duidelijk zijn over wat zij van het onroerend goed willen. Zij moeten zichzelf vragen stellen als: “Waar wil ik wonen?” In de stad of op het platteland? Wat moet er in de buurt zijn? Scholen, supermarkten, treinverbindingen, …. “Hoeveel kamers hebben we nodig? “Willen we een grote of een kleine tuin? “Willen we liever bouwen? “Willen we renoveren of instapklaar verhuizen? Zodra u deze vragen hebt beantwoord, kunt u het zoeken naar een woning enorm beperken en kostbare tijd besparen. U moet zeker zijn van een huis omdat u het koopt en er langer dan drie of vier jaar wilt wonen. Zij moeten ook nadenken over hoe hun leven er over tien of twintig jaar zal uitzien en of de eisen die aan het huis worden gesteld dan misschien zullen veranderen.

https://www.instagram.com/p/BluxavnFrk9/?tagged=housegoals

Tip 3 – zoek en vind uw droomhuis

Nu weten ze al hoeveel budget ze beschikbaar hebben en aan welke eisen hun nieuwe huis moet voldoen. Nu is het tijd om op zoek te gaan naar onroerend goed. Het is altijd raadzaam om in zoveel mogelijk richtingen te zoeken en veel keuze te hebben. Zoek daarom in verschillende onroerend goed portalen, geef opdracht aan makelaars, vraag het uw vrienden en kennissen en ga gewoon eens wandelen in uw gewenste woonplaats, vaak zult u huizen te koop vinden. Neem niet overhaast en ondoordacht een beslissing. Meerdere huisbezichtigingen kunnen u ook helpen om uw eisen voor een huis te verbreden.

Tip 4 – Onderzoek de ligging van het huis

U heeft een woning gevonden die past bij uw budget en uw ideeën? Geweldig. Maar zelfs als het er op het eerste gezicht goed uitziet, moet u geen overhaaste beslissing nemen. Kijk eerst eens goed naar de ligging van het pand. Ga na of je alles wat je nodig hebt in de buurt kunt vinden. Dit kunnen bushaltes zijn, supermarkten, scholen, maar bijvoorbeeld ook een kapper. Vervolgens moeten zij het huis op verschillende tijdstippen van de dag bezoeken en nagaan of er onaangename geuren worden geproduceerd door bijvoorbeeld een rioolzuiveringsinstallatie of de boer naast de deur, of er storende geluiden zijn die op den duur hinderlijk kunnen zijn. Dergelijke bezoeken kunnen ook nuttig zijn, bijvoorbeeld om te observeren wanneer de zon waar in huis of in de tuin schijnt.

https://www.instagram.com/p/Bluvt77lL09/?tagged=housegoals

Tip 5 – Controleer het huis van boven tot onder

Natuurlijk wilt u uw geld niet investeren in iets dat kapotte leidingen, een vochtige kelder of mogelijk waterschade heeft. Dus voordat je een huis koopt, moet je het laten onderzoeken. Hiervoor kunt u een deskundige raadplegen die het huis voor u zal inspecteren. Je moet dingen controleren zoals: Energie-efficiëntie, vocht, schimmel, spons, verontreinigende stoffen of asbest. Maar u moet ook zaken als insectenplagen door termieten en dergelijke voorkomen. Waar u zelf op kunt letten tijdens een inspectie is de staat van het dak, de ramen en het gebruikte hout, maar ook de geur, die bijvoorbeeld kan wijzen op schimmelaantasting.

Tip 6 – haal alle belangrijke documenten over het huis

De ligging van het huis is perfect en er is geen ernstige schade te bespeuren. Je komt dichter en dichter bij je droom om je eigen huis te bezitten! Vervolgens moet u de verkoper of de makelaar vragen om alle belangrijke documenten voor het huis te overhandigen. Deze helpen niet alleen om open vragen op te helderen, maar zijn soms ook nodig om financieringskwesties met de bank op te helderen. De belangrijke documenten omvatten: Plattegronden, grondplannen en eventueel bouwdocumenten, in het geval van erfpacht de huurovereenkomst, het uittreksel uit het kadaster, het energiecertificaat, indien van toepassing het uittreksel uit het opstalregister en in het geval van gemeenschappelijk eigendom, zoals rijtjeshuizen, bijvoorbeeld de verklaring van splitsing, het certificaat van afscheiding, de gemeenschapsverordening, het verdelingsplan en de notulen van de laatste vergadering van eigenaars.

https://www.instagram.com/p/Bluor5iH1gV/?tagged=housegoals

Tip 7 – Onderhandel over de beste aankoopprijs en sluit de financiering af

Zodra alle punten zijn opgehelderd en u er zeker van bent dat u het onroerend goed wilt kopen, hoeft u alleen nog maar de koopprijs vast te stellen. In normale gevallen is er altijd enige ruimte voor onderhandeling over de vraagprijs. Dit hangt sterk af van de locatie van het onroerend goed, want waar er behalve u veel potentiële kopers zijn, is de onderhandelingsruimte vrij klein, maar als u de enige geïnteresseerde partij bent, moet u zich vrij voelen om een beetje poker te spelen. Stuur het exposé van het eigendom gewoon naar uw financieel adviseur. Zij kunnen voor u de marktwaarde en de hypotheekwaarde vanuit het oogpunt van de bank berekenen en u kunt de vraagprijs beter inschatten. U kunt ook informatie inwinnen over de prijzen per vierkante meter in de regio of online zoeken naar vergelijkbare eigendommen.
Het is ook belangrijk dat u het huis pas kunt kopen als u de financieringstoezegging van de bank in handen heeft, want pas dan kan een afspraak bij de notaris worden gemaakt. Daarom moet u alle documenten zo vroeg mogelijk bij elkaar hebben om het proces niet onnodig te vertragen.

Tip 8 – Maak uzelf vertrouwd met de bureaucratische procedures voor het kopen van een huis

Wanneer u een huis koopt, wordt u geconfronteerd met een bureaucratische handeling, omdat met veel zaken rekening moet worden gehouden. Om te voorkomen dat u volledig wordt overweldigd, moet u zich van tevoren vertrouwd maken met de belangrijkste termen en procedures. Dit omvat bijvoorbeeld de koopovereenkomst, de inschrijving in het kadaster en de betalingsprocedure. Als u meer wilt weten over dit onderwerp, bekijk dan onze grote gids over het kopen van een huis!

https://www.instagram.com/p/BluhvAhnWHD/?tagged=housegoals

Tip 9 – Onderschat de koopovereenkomst niet

Een koopcontract is een zeer uitgebreid contract. U moet nu geen tijd verliezen, maar het koopcontract volledig lezen en om opheldering vragen! U moet het koopcontract ten minste twee weken voor de notarisafspraak ontvangen, zodat u voldoende tijd hebt om het te controleren. Belangrijke punten die in het verkoopcontract moeten worden opgenomen, zijn de details van de inrichting en het toebehoren die worden verkocht, zoals de inbouwkeuken, de open haard of zonneschermen. Maar ook de verzekering van de verkoper dat hij niet op de hoogte is van verontreinigde locaties, zoals verontreinigende stoffen, die niet in de koopovereenkomst worden genoemd. De exacte aankoopprijs moet ook in het contract worden vermeld.

Tip 10 – de contractuele overdracht

In het notariële contract wordt geregeld wanneer de overdracht plaatsvindt en welke delen van het huis ook overgaan op de koper. Daarom moet u vóór de afspraak nog eens nagaan welke afspraken er zijn gemaakt en erop toezien dat deze tijdens de overdracht worden nageleefd. Uiterlijk op deze datum moeten ook de volgende documenten aan u worden overhandigd: alle sleutels, met inbegrip van kelder- en garagesleutels, enz., de documenten voor de verzekering van de huiseigenaar, alle documenten voor de diensten van het gebouw, zoals onderhoudscontracten, gebruiksaanwijzingen, enz. maar ook de documenten voor de apparaten die u hebt overgenomen.

Als deze afspraak vlot is verlopen, bent u nu de trotse eigenaar van uw droomhuis en kunt u eindelijk de verhuizing aanpakken!

https://www.instagram.com/p/BlVgFMpjgZ_/?tagged=housekeys