Landhuis: Bouwen, kopen of huren – De juiste keuze voor gezinnen & natuurliefhebbers

Landhuis – Een huis kopen kan zowel als kapitaalinvestering en als stap in de toekomst. Er zijn talrijke woningtypes, zoals de villa, de bungalow, het rijtjeshuis of zelfs het lage-energiewoning. Wanneer men echter de term landhuis tegenkomt, komt bij velen het beeld op van een romantisch-rustieke cottage. Van de keuze van het stuk grond tot de renovatie. De beslissing om een landhuis te bouwen, te kopen of te huren brengt verschillende voor- en nadelen met zich mee. Kenmerken, kosten, financiering zijn doorslaggevende factoren. Een afgelegen landhuis op het platteland met individuele charme is geschikt voor gezinnen of mensen die ontspanning zoeken. Klik hier om terug te keren naar het overzicht van de verschillende soorten huizen.

Wat is een landhuis? Kenmerken, definitie en bijzondere kenmerken

Een landhuis wordt gedefinieerd als een woongebouw gelegen op een landgoed. In de meeste gevallen gaat het om een groot pand met een uitgestrekte tuin. Grootte, open ruimte en een romantische, rustieke stijl bepalen het beeld van een landhuis. Herenhuizen in landhuisstijl worden steeds populairder. Beide voordelen, de goede infrastructuur en het rustieke uiterlijk, worden zo gecombineerd.

De massieve structuren met royale proporties zijn opvallend vormgegeven met lange balkons, terrassen, dakkapellen en paviljoens. Echt hout is een bepalend materiaal van het landhuis – vouwluiken, ramen, deuren en balustrades zorgen voor de harmonieuze stijl van het huis. In sommige gevallen maakt een serre of carport ook deel uit van het huis. Warme tinten, steen, keramiek, rotan en een tegelkachel zorgen voor een behaaglijke sfeer en brengen ontspanning en recreatie.

Kamerindeling: converteerbare plattegrond met woonkamer en grote keuken

Een landhuis staat voor individualiteit, de vrij te kiezen plattegronden leiden tot verschillende kamerindelingen. Deze populaire landhuisvariant kan worden aangepast aan uw eigen smaak en behoeften. De woonkamer is traditioneel ingericht met grote sofa’s en antieke meubels. Het plaatje wordt gecompleteerd door textiel zoals tafelkleden, plaids en kussens. Het slaapgedeelte is meestal in de stijl van een blokhut. De keuken zou ook als een tweede woonkamer kunnen worden beschouwd. Genoeg ruimte om samen te komen en te communiceren en talrijke stoelen maken van de keuken een echte gemeenschapsruimte. Daarnaast is er een eetkamer met ruime houten eettafels, evenals de zolder met houten vloerplanken.

U wilt een huis kopen of bouwen, maar weet niet welk huis het beste bij u past? Bekijk dan onze gids voor woningtypes van A tot Z! Hier vindt u alle soorten huizen, van bungalow tot rijtjeshuis!

Voor- en nadelen: Locatie, infrastructuur en meer

Voor veel mensen ligt de charme van een landhuis in de afgelegen, rustige ligging, maar de landelijke locatie kan ook zijn nadelen hebben. Infrastructuur, voorzieningen, omgeving en kosten zijn essentiële punten als het gaat om het bouwen of kopen van een landhuis. De tussenoplossing tussen een landhuis en een stadswoning zou een klein huis in de stad in landhuisstijl zijn.

Voordelen: Retreat, individuele plattegrond en grote buitenruimte

Een afgelegen landhuis biedt veel voordelen ten opzichte van een stadswoning. De rustige ligging op het platteland belooft een retraite van het lawaaierige leven in de stad.

Door het ruime perceel is de eigenaar niet gebonden aan een specifieke plattegrond en kan hij de ruimte naar eigen behoefte bebouwen. Antieke meubels en natuurlijke materialen spreken voor een hoge kwaliteit van leven en wonen. Naast het interieur van het huis, kunt u ook de buitenruimte en de groene ruimte aanpassen aan uw eigen wensen en de buitenruimte inrichten met gazons, bloemperken en nuttige planten.

 • Terugtrekken vanwege rustige locatie
 • Ruime woning
 • Hoge kwaliteit van leven en wonen
 • Grote buitenruimte

Nadelen: slechte infrastructuur en internetverbinding

Een landhuis kan echter ook negatieve aspecten hebben. De geïsoleerde ligging op het platteland gaat gepaard met een slechte infrastructuur en leidt meestal tot lange reizen naar de stad om winkels, scholen, dokters of het werk te bezoeken. Het is noodzakelijk om één of, in het geval van gezinnen, zelfs meerdere auto’s te bezitten. De afgelegen locatie kan vaak leiden tot problemen met de internetverbinding.

Als het landhuis een nieuwbouwhuis is, kan de bouwer extra hogere kosten hebben. Naast de kosten voor de aanleg van de toevoerleidingen voor elektriciteit, gas en water, zijn er ook de onderhoudskosten voor het landgoed in de loop der jaren. Regelmatig onderhoud van het interieur en het exterieur vergt tijd: de tuin moet worden onderhouden, omheiningen en paden moeten worden gerepareerd en de aanwezige dieren moeten worden gevoederd en verzorgd.

 • Afgelegen locatie -> lange ritten naar school, werk & co.
 • Slechte infrastructuur
 • Slechte internetverbinding
 • Onderhoudskosten voor het landgoed
 • Tijdsintensief onderhoud van de binnen- en buitenruimten

Energieregels voor huiseigenaars, bouwers & co: isolatie, verwarming en energiecertificaten

Huiseigenaren en bouwers mogen bij de bouw van het huis de energieregels niet vergeten. De drie grootste problemen hier zijn verwarming, isolatie en energiecertificaten. De voorschriften en specificaties die de liefhebbers van het landhuis in acht moeten nemen, worden hieronder uiteengezet.

Meer weten over:

Verwarming: vervanging van olie- en gasboilers

Eigenaars van olie- of gasketels moeten er rekening mee houden dat ketels ouder dan 30 jaar uit bedrijf moeten worden genomen. Het Duitse energieagentschap stelt ketels met lage temperatuur en condensatieketels vrij van deze regel, evenals eigenaars van vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen die op 1 februari ten minste één flat in het huis zelf in gebruik hadden.

Isoleren: Daken en bovenverdiepingen

De huiseigenaar moet de plafonds isoleren van verwarmde kamers die grenzen aan een onverwarmde zolder, d.w.z. het dak of het plafond van de bovenste verdieping van het huis. Ook hier sluit Dena alle huiseigenaren uit die op 1 februari 2002 ten minste één flat in hun huis in gebruik hadden.

Energiecertificaten: Energieklassen van A+ tot H

Een andere wijziging in de bepalingen van de energieverordeningen betreft het energiecertificaat. Van nu af aan moet de energiebehoefte worden verdeeld in verschillende energie-efficiëntieklassen, van A+ tot H. Advertenties voor onroerend goed die worden geplaatst, moeten deze informatie over energie-efficiëntie bevatten. Het is de bedoeling dat consumenten, huurders en kopers meer duidelijkheid krijgen over hun eigen energieverbruik.

Perceel: selectie en kenmerken van het juiste perceel

Niet alle grond wordt als bouwgrond beschouwd en kan in enigerlei vorm worden bebouwd. Volgens §30 of §34 van het BauBG (Baugesetzbuch) moet de grond als bouwgrond worden aangemerkt, zodat daar zonder beperkingen een woning kan worden gebouwd.

De juiste keuze bij de keuze van een stuk grond is een beslissende factor bij de bouw van een landhuis. Een van de belangrijkste punten voor elke huiseigenaar is de heersende infrastructuur en de aansluiting op het vervoersnetwerk. Bij de bouw van een huis spelen echter ook zogenaamde “micro-factoren” een niet onbelangrijke rol, zoals storende factoren in de omgeving van de woning, zoals elektriciteitsmasten, lawaai of elektrosmog, maar ook de oriëntatie van de tuin.

Het ontwikkelingsplan geeft informatie over de aankoop van bouwgrond en de hoogte van het grondwaterpeil. Bovendien regelt het plan ook bepalingen inzake de hoogte van de begane grond en van de vloer tot de dakhelling, alsmede het aantal verdiepingen.

Voor een bodemexpertise moet een bedrag van 800-2.000 euro worden berekend. Dit kan worden gebruikt om verontreinigde locaties in de bodem te vinden, zoals olie of bouwpuin.

Checklist: Keuze van het perceel

Om de perfecte woning te vinden, zijn er enkele belangrijke factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Hier vindt u de belangrijkste kernpunten voor u samengevat in een compacte checklist:

 • Is het aangewezen bouwgrond?
 • Is er een goede infrastructuur voorhanden?
 • Zijn er storende factoren in de omgeving?
 • Wat is de aard van de bouwgrond?
 • Is een bodemexpertise vereist?

Meer info hier: Land kopen

Belangrijke aspecten bij het bouwen van een landhuis

Architect, bouwer & Co – Het bouwen van een huis is een grote uitdaging voor de bouwer. Het bouwen van een huis, of het nu een geprefabriceerd of een massief huis is, is een langdurig project. U moet altijd rekening houden met onvoorziene vertragingen in de bouw, die de kosten enorm kunnen opdrijven.

Er zijn twee mogelijkheden bij het bouwen van een huis: Als u met een architect samenwerkt, kan het huis individueel en persoonlijk worden gebouwd volgens uw behoeften. De ontwikkelaar daarentegen stelt u meestal vooraf geplande oplossingen en modules voor die u kunt samenstellen.

Vooral in regio’s die nieuwe burgers proberen aan te trekken, kunnen goedkope stukken grond worden gekocht. Hoewel deze locatie misschien niet overeenkomt met hun gewenste locatie, kan hier geld worden bespaard.

Een landhuis kopen/huren: Wat moet u overwegen?

Landhuizen zijn zowel te koop als te huur en zijn populair bij veel bouwers vanwege hun bijzondere charme. Bij beide opties moet aandacht worden besteed aan de staat van het pand en eventuele gebreken. Populair bij het kopen zijn herenhuizen in landelijke stijl, terwijl bij het bouwen het typische landhuis de eerste keuze is tussen de twee opties.

De inrichting speelt een doorslaggevende rol in een landhuis, omdat dit type huis vooral wordt bepaald door zijn individualiteit. Er moet een groot stuk grond worden gekozen, zodat de plattegrond naar eigen inzicht kan worden ontworpen.

Een ander punt van overweging is de energie-efficiëntie van het huis. De nieuwe energievoorschriften gelden ook voor het landhuis en besparen u op lange termijn geld.

Bouwen of kopen: Argumenten en vergelijking – Een huis bouwen vs. een huis kopen

Potentiële kopers van een landhuis staan voor de vraag of zij het huis moeten bouwen of kopen. Zowel het bouwen als het kopen van een huis heeft verschillende voor- en nadelen, en elke aspirant-koper moet voor zichzelf uitmaken welke optie de beste is.

Een huis bouwen: eerste bewoners in een energie-efficiënt huis

Als u besluit uw eigen huis te bouwen, hebt u de mogelijkheid om het interieur en de kamerindeling vrij te ontwerpen. Als nieuwe bewoner profiteert u van de nieuwste technologie en kunt u uw kosten blijvend verlagen met een energiezuinige eigen woning. Ook al is het zoeken naar geschikte bouwgrond een ander punt op de to-do lijst, de bouwer kan zelf de locatie van zijn huis kiezen.

De exacte kosten van het huis kunnen echter niet als een forfaitair bedrag worden berekend, aangezien vele individuele invloedsfactoren van invloed zijn op de bouwer. De volgende gemiddelde waarde van 1.300 euro per vierkante meter voor een zelfgebouwde eengezinswoning kan echter als richtsnoer worden gebruikt.

Aankoop huis: Prijzen bepaald door locatie

Kopers van een landhuis kunnen hun huis misschien niet naar hun eigen wensen ontwerpen, maar zij worden ook gespaard van de kostbare en tijdrovende bouwfase. Dit bespaart niet alleen kosten, maar het huis kan ook sneller bewoond worden. Zelfs als de plattegrond en de kamerindeling niet naar eigen wens kunnen worden gepland, kan het huis door modernisering na de aankoop meer aan de eigen behoeften worden aangepast.

Het is mogelijk dat verborgen omstandigheden die de waarde van een aangekocht huis verminderen, pas achteraf aan het licht komen. Tegenwoordig wordt een groot deel van de aankoopprijs van een huis bepaald door de ligging van het pand.

Tip. Lees hier meer over het kopen van een huis: Kom alles te weten over financiële planning, makelaars, leningen, bijkomende kosten & Co.

Bouw of koop een landhuis: Tips & mogelijkheden voor financiering

Kopen of bouwen maakt financieel niet altijd een groot verschil. Het verschil tussen het kopen van een huis en het bouwen van een huis wat de financiering betreft, is als volgt:

Bij de aankoop van een huis wordt de lening in haar geheel uitbetaald, terwijl bij de bouw van een huis het geld telkens pas wordt opgevraagd na de voltooiing van de volgende bouwfase, tegen overlegging van de facturen.

Er moet dringend een solide kostenplan met betalingsintervallen worden berekend. Het is niet doorslaggevend of al dan niet eigen vermogen in het project wordt ingebracht. Bovendien moet bij de aankoop een taxatie van het onroerend goed worden verricht. De waarde van het onroerend goed wordt berekend met behulp van interne formules, die uiteindelijk het bedrag van de lening bepalen.

Om de bouw te financieren, verstrekt de bank gewoonlijk leningen die maand na maand in termijnen worden terugbetaald. Oudere eigendommen krijgen gewoonlijk lagere leningen van de bank dan nieuwe gebouwen. Als de vaste periode van gewoonlijk 3 tot 18 maanden wordt overschreden, worden rentetoeslagen aangerekend. De lening kan worden gevolgd door een vervolgfinanciering.

Tips voor het opknappen van een landhuis: subsidies, waardevermeerdering & Co.

Een renovatie kan er niet alleen voor zorgen dat energie wordt bespaard en de nevenkosten aanzienlijk worden verlaagd, maar kan ook de waarde van het huis verhogen. In tegenstelling tot de waarde van het huis, daalt het risico op schade. Wat de verzekeringskosten betreft, is een kernrenovatie dus de moeite waard: de premies voor huizen zonder renovatie zijn aanzienlijk duurder.

Het is belangrijk om een overzicht te krijgen en prioriteiten te stellen. De gebieden die een bijzondere urgentie vereisen, zoals reparaties aan lekkende ramen, moeten het eerst worden gerenoveerd.

Informatie over subsidies en bedrijven moet zorgvuldig worden onderzocht: U kunt bijvoorbeeld recht hebben op subsidies van de staat. Handelsgidsen, familieleden of het internet kunnen u helpen om de juiste bedrijven te vinden.

Tip! Bekijk ons artikel over taxatie om de waarde van uw huis te schatten.

Geschikt voor individualisten, gezinnen & natuurliefhebbers

Door zijn ligging op het platteland gebruiken veel mensen het landhuis als toevluchtsoord en toevluchtsoord in contrast met het snelle en lawaaierige stadsleven. Grote gezinnen profiteren van de royale en uitgebreide ruimte van het pand. De landhuizen overtuigen door hun individuele bouwstijl.

Gezinnen met kinderen: grote buitenruimte voor kinderen en huisdieren

De ruime woon- en buitenruimte biedt vooral grote gezinnen voldoende ruimte voor kinderen, huisdieren en boerderijdieren. De kinderen kunnen de ruimte op het terrein gebruiken als speelplaats en zijn beschermd tegen gevaren zoals drukke wegen. Het nadeel van de afgelegen ligging in de natuur voor gezinnen kan echter zijn dat het langer duurt om naar school en kleuterschool te reizen.

Natuurliefhebbers en rustzoekers: rustige ligging weg van de stad

Mensen die graag in de natuur zijn en het leven weg van de stad waarderen. De afgelegen, rustige locatie biedt succes en ontspanning van het stressvolle stadsleven en het dagelijkse werk. Door het grote perceel kunnen hier gemakkelijk hobbykamers en wellnessfaciliteiten worden geïntegreerd.

Individualisten: individuele huizen volgens persoonlijke stijl

Landhuizen zijn er in verschillende stijlen en elke stijl kan worden aangepast aan de eigen persoonlijke stijl. Dit maakt dit type huis ideaal voor individualisten die graag hun eigen individuele smaak verwerken in de planning en het ontwerp van het huis. Zowel de kamerindeling als de inrichting kunnen aan de eigen behoeften worden aangepast.

Checklist voor uw buitenverblijf: verwarming, uitrusting, koopcontract & Co.

Iedereen heeft andere wensen en behoeften voor zijn eigen huis, en dit geldt vooral voor het individuele landhuis. Van de plattegrond tot de laatste details, er is hier veel om over na te denken.

Welk type woning het beste bij u past, hangt af van uw eigen individuele smaak. Hetzelfde geldt voor de grootte en de afmetingen van de buitenvoorzieningen van de eigendommen. Naast de voor de hand liggende zaken moeten ook belangrijke punten zoals de verwarmingsmethode of de warmte-isolatie een rol spelen.

Hier is een checklist van de belangrijkste punten waarmee u rekening moet houden bij de keuze van uw huis:

 • Verwarmingsmethode
 • Thermische isolatie
 • Badkameruitrusting
 • Ramen (aantal, beglazing)
 • Buitenfaciliteiten
 • Aantal kamers

Controle van het koopcontract / de huurovereenkomst

In het onroerend goed contract moeten punten zoals de persoonlijke gegevens van de koper en verkoper, de overeengekomen prijs, alsmede een beschrijving en de ligging van het onroerend goed worden opgenomen. Bovendien moet hij informatie verstrekken over de apparatuur, het meubilair en de bekende bestaande gebreken in het huis en in de woning. Informatie over de afhandeling van de betaling en het tijdstip van de overhandiging van de sleutels moet ook in het contract van het onroerend goed worden opgenomen.

Het is bijzonder belangrijk in het contract te vermelden dat aansprakelijkheid voor materiële gebreken is uitgesloten. Anders kan de verkoper de koper aansprakelijk stellen voor schade aan reeds bekende gebreken.

Verkopen van land: Procedure, bouwrecht, makelaars & Co.

U wilt uw eigendom verkopen maar bent nog op zoek naar informatie? Allereerst moet u een taxatie van het onroerend goed maken. Of het nu particulier is of met de hulp van een makelaar – marketing is de sleutel tot het vinden van geïnteresseerden en het verkrijgen van de best mogelijke prijs voor uw woning. In het volgende artikel vindt u alles wat u moet weten over de verkoop van grond.