Rijtjeshuis: kopen, bouwen of renoveren? Prijzen, verkoopwaarde & meer over de gezinswoning vorm

Rijtjeshuis – Het kiezen van het juiste type huis is niet eenvoudig, of u nu een investeerder bent of een aspirant-koper op zoek naar uw eerste huis. Een huis kopen of zelfs een huis bouwen zijn geweldige manieren om geld te investeren of uw eigen huis te creëren. Er zijn veel opties als het gaat om het kiezen van een huis. Van bungalows tot geprefabriceerde huizen tot villa’s, er is van alles. Rijtjeshuizen zijn bijzonder populair bij gezinnen, en daarom een nadere beschouwing waard: het rijtjeshuis is een betaalbare woonoptie voor gezinnen en stellen die zich prettig voelen in de buurt van de stad. Maar zijn ze ook geschikt als investering? Wij helpen u alles te weten te komen over de aankoopprijs en verkoopwaarde van uw eigendom. Wij zullen u ook uitrusten met nuttige kennis over het bouwen van een huis en het zoeken naar onroerend goed. Wilt u meer weten over veel voorkomende woningtypes? Dan kunt u hier het overzicht van woningtypes vinden.

Kenmerken van rijtjeshuizen: Woonwijk, directe buren en architectuur

Jonge gezinnen en paren, en iedereen die van plan is een gezin te stichten, worden op dezelfde manier aangetrokken tot rijtjeshuizen. Niet omdat ze zo modern en cool zijn. Integendeel, rijtjeshuizen hebben in de loop der jaren een wat stoffig imago gekregen. Maar het cliché dat rijtjeshuizen alleen voor pleinen zijn, is helemaal niet waar.

Door zijn ruimtebesparende ontwerp heeft deze vorm van huisvesting een enorm voordeel, omdat je ze vaak relatief dicht bij het stadscentrum kunt krijgen, zelfs in grote steden. Vaak weet je niet eens dat je met een rijtjeshuis te maken hebt, omdat het beeld dat we hebben gekregen verkeerd is. Rijtjeshuizen zijn te vinden in Parijs, Londen, New York, Berlijn en alle andere metropolen.

De eenvoudige reden hiervoor is dat rijtjeshuizen naast elkaar worden gebouwd zonder ruimte te laten tussen de afzonderlijke wooneenheden, zodat zij weinig perceelruimte nodig hebben en zelfs in stedelijke gebieden vaak een voortuin of een eigen tuin hebben.

U wilt een huis kopen of bouwen, maar weet niet welk huis het beste bij u past? Bekijk dan onze gids voor woningtypes van A tot Z! Hier vindt u alle woningtypes, van bungalow tot appartementsgebouw!

Ruimte en kamerindeling: Meerdere verdiepingen, veel kamers & ruimte voor kinderen

Een kenmerk van rijtjeshuizen zijn de twee verdiepingen waarover de woonomgeving zich uitstrekt. Als je geluk hebt, heeft je rijtjeshuis zelfs een kelder en een tuin. Vaak bevinden zich in rijtjeshuizen de woonkamers, zoals de keuken en de woonkamer, op de benedenverdieping, terwijl de slaapkamers en badkamers zich op de bovenverdieping bevinden.

De ruimte hangt natuurlijk helemaal af van de grootte van het huis, maar zoals we al eerder zeiden, zijn rijtjeshuizen meestal ontworpen om plaats te bieden aan een klein gezin. Dus je kunt ervan uitgaan dat er minstens twee slaapkamers zijn.

Voor- en nadelen van een rijtjeshuis: buurt, bijkomende kosten en prijs

Beslissen over een nieuwe woning kan moeilijk zijn en brengt vele overwegingen met zich mee, die uiteraard ook op persoonlijke basis moeten worden gemaakt. Om u een idee te geven van wat u van een rijtjeshuis kunt verwachten en om onaangename verrassingen op het eind te voorkomen, hebben wij alvast een paar voor- en nadelen voor u op een rijtje gezet.

Voordelen: Kosten, bouwtijd, bijkomende kosten

De ruimtebesparende bouwmethode en het kleine stuk grond dat nodig is, zorgen ervoor dat rijtjeshuizen voor velen betaalbaar en gemakkelijker te financieren zijn. Dit komt ook tot uiting in de bouwkosten. Bovendien zijn de bijkomende kosten lager, vooral voor rijtjeshuizen die in het midden van de huizenrij staan, omdat men elkaar in zekere zin verwarmt.

  • Gunstige aankoopprijs
  • Lage bouwkosten
  • Lage servicekosten

Nadelen: burenoverlast?, Verkoop & meer

Vooral de middelste huizen zijn minder populair omdat ze een paar nadelen hebben die veel mensen afschrikken. Dat hoeft echter niet zo te zijn, want de nadelen hebben dezelfde oorsprong als sommige voordelen. Helaas hebben deze huizen echter een lage doorverkoopwaarde, waardoor ze minder geschikt zijn als beleggingsobject, maar de kansen om een betaalbare woning te bezitten wel toenemen.

  • Directe huismuur naar buren
  • Lage wederverkoopprijs
  • Beperkt daglicht, indien van toepassing

Tip! Belasting besparen op onroerend goed: kopen, huren of verkopen? Ideale investering.

Belangrijke aspecten bij het bouwen van een rijtjeshuis: waar u op moet letten

Een rijtjeshuis wordt meestal gebouwd om er slechts één te bewonen en de rest van de huizen te verhuren. Van tijd tot tijd zijn er echter aanbiedingen voor percelen in een rij huizen. Als u het geluk hebt zo’n perceel te bemachtigen, zijn er een aantal voordelen die daaraan verbonden zijn. U bent niet vrij om te bouwen en het basisconcept voor het huis staat grotendeels vast, maar met wat geluk kunt u er nog een paar kleine accenten aan toevoegen.

U hebt veel meer inspraak in hoe het huis is gebouwd en hoe de kamers zijn ingedeeld, en u kunt uw huis veel gemakkelijker aan uw eigen behoeften aanpassen.

Buurt en woonomgeving: controle en grondig onderzoek van de locatie

Het is de moeite waard om vóór het bouwen andere kopers en bouwers te leren kennen en een beetje met hen te praten. Enerzijds kunt u ervaringen uitwisselen, anderzijds kunt u afspraken maken over de bouwbedrijven die u inschakelt en mogelijk zelfs geld besparen door samen te boeken.

Het is ook nuttig om vooraf de buren te leren kennen om de omgeving wat beter te leren kennen. Zoals wij reeds hebben vermeld, is de buurt en het dicht bij elkaar wonen vaak een factor die een negatieve invloed kan hebben op het woongeluk. Dit kan niet volledig worden vermeden door uitwisseling, maar het is nuttig uw buurt te kennen.

Bouwen of kopen: Wat is meer de moeite waard?

In de zoektocht naar de perfecte woonoplossing komen verschillende opties naar voren en wordt u al snel geconfronteerd met de grote vraag: bouwen of kopen? Welke heeft meer voordelen en is één optie eigenlijk goedkoper? Wij hebben geprobeerd belangrijke aspecten voor u op een rijtje te zetten.

Rijtjeshuizen: aankoop of nieuwbouw?

Vooral in het geval van rijtjeshuizen is het vrij eenvoudig te beantwoorden wat meer de moeite waard is. Het is zinvol rijtjeshuizen te kopen in plaats van ze van de grond af op te bouwen. Tenzij je de rij huizen wilt bouwen om ze daarna te verhuren.

Bouwen gaat echter gepaard met veel verantwoordelijkheid. Vooral als u geen ervaring hebt met bouwen of huren, is het niet aan te raden, omdat u een groot risico draagt. Vacatures kunnen duur zijn en u probeert ze indien mogelijk te vermijden.

Andere leefomgevingen: Nieuwbouw met meer vrijheden maar ook grotere risico’s

Zodra men zich verwijdert van de rijtjeshuisvorm, ziet de situatie er enigszins anders uit. Want hier kan bouwen zeker de moeite waard zijn. Vaak is het voordeel niet noodzakelijk van financiële aard, maar komt het eerder voort uit het feit dat men vrijheden verwerft die een huis kopen niet biedt. Tegelijkertijd neemt u als bouwer ook meer verantwoordelijkheid op u.

Nieuwbouw is vaak duurder dan het kopen van een huis. Dit hangt echter af van hoe oud het huis is dat u koopt en welke kenmerken het heeft. Als je een huis koopt, wil de verkoper vaak winst maken op de verkoop, dat is logisch. Voordat u besluit een huis te kopen, moet u de gemiddelde prijs en de waarde van het beslag kennen.

Bezichtigingsafspraak: tips om te bezichtigen en geld te besparen

De eerste bezichtigingsafspraak is een belangrijke stap bij het kopen of huren van een woning. Hier krijgt u de kans om gebreken vast te stellen en, als u geluk hebt, kunt u zelfs de eigenaars vragen stellen over het eigendom. Het is bijzonder interessant als zij in het huis hebben gewoond en informatie kunnen verstrekken over bijkomende kosten en dergelijke. Maar ook hier is een beetje gezond verstand vereist, want de verkopers willen de woonomgeving natuurlijk bijzonder positief voorstellen. Denk er dus aan om alles met een bijzonder kritisch oog te bekijken.

Afgezien daarvan is de indruk die u op de verkoper en eventueel de makelaar achterlaat van groot belang. De kans is groot dat u niet de enige belangstellende bent, maar dat nog meer mensen het pand bezoeken. Een goede indruk maken op de verkopers is de sleutel tot het krijgen van uw droomhuis. Wees voorbereid, georganiseerd en breng eventueel de eerste documenten mee die vereist zijn.

Daarnaast moet u aandacht besteden aan een goed onderhouden buitenkant. U moet immers de indruk wekken dat u in de buurt past.

Aanbodprijs vs. verkoopprijs: goedkoop onroerend goed kopen

U bent op zoek naar de perfecte woning en hebt een goed idee van de waardering in een bepaalde buurt. U vindt ook dat u en uw gezin perfect passen in dit gebied. Maar de huizenprijzen zijn toch wat hoger dan u zich had voorgesteld? We zullen je vertellen waarom het nog steeds de moeite waard is om een afspraak te maken.

De reden is heel eenvoudig. Zoals we al eerder zeiden, zijn verkopers natuurlijk geïnteresseerd in winst en willen ze het meeste uit het onroerend goed halen, net zoals u dat later mogelijk zult doen. Het is waar dat de vraagprijzen in de eerste plaats worden bepaald op basis van de kenmerken en de ligging van het onroerend goed.

Prijsonderhandeling: Kopen en verkopen van een huis – Onderhandelen en grenzen stellen

Vaak kan echter worden aangenomen dat de vraagprijs hoger is dan de verkoopprijs. Vooral in het geval van onder architectuur ontworpen huizen komt het vaak voor dat de huizen een vrij hoge vraagprijs hebben vanwege het werk en de tijd die in het ontwerp zijn gestoken.

Als het op onderhandelen over de verkoopprijs aankomt, loont het om niet alleen onder de vraagprijs te zitten, maar ook onder de prijs die u bereid bent te betalen. Het is tenslotte een onderhandeling en deze aanpak is niet ongewoon bij de aankoop van een onroerend goed.

Als u op zoek bent naar meer informatie over hoe u de vraag- en verkoopprijs kunt bepalen, kijk dan hier. We hebben al enkele tips voor u op een rijtje gezet:

Onroerend goed bekijken: Criteria & Co.

Rijtjeshuizen in het bijzonder staan erom bekend een gezinsvriendelijke woonomgeving te bieden. De vraag of kinderen al dan niet moeten meegaan naar de bezichtiging van de flat is dus alomtegenwoordig. Over het geheel genomen is het bezichtigen van een flat zonder kinderen een stuk relaxter, maar in sommige buurten heeft het meenemen van kinderen een voordeel ten opzichte van andere.

Het is echter belangrijk dat de ouders erop toezien dat het kind zich behoorlijk gedraagt. Voor kinderen zijn er weinig dingen saaier dan huisbezoeken en aangezien papa en mama het helaas druk hebben, moet je je eigen afleiding zoeken. Dit kan problematisch zijn, dus wees voorbereid op de verveling van uw kind en neem iets mee om hem bezig te houden.

Onroerend goed kopen: financiering en meer

Uw eerste huis kopen is een grote stap, maar het kan ook snel een financiële last worden. Om dit te voorkomen, is het de moeite waard om vooraf een uitgebreide financiële planning te maken, zodat u later geen spijt krijgt van uw beslissing.

Wij gaan ook dieper in op de voor- en nadelen van het kopen van een huis, het kopen van een woning en het kopen van een huurwoning, zodat het voor u gemakkelijker is om uw persoonlijke situatie te beoordelen en een weloverwogen beslissing te nemen.