11 tips – waar u zeker rekening mee moet houden tijdens een bezichtigingsafspraak

Bezichtigingsafspraak – U bent al een hele tijd op zoek naar een nieuwe woning. Berlijn, Hamburg, Keulen of München, een huis voor het gezin omdat de flat gewoon te klein is voor iedereen, een nieuwe flat omdat u met uw partner wilt gaan samenwonen of gewoon een verhuizing naar een nieuwe stad. Als je op zoek bent naar een flat, kom je altijd op één punt uit – de bezichtigingsafspraak. Voor velen is dit een opwindende afspraak, omdat u de woning nu in het echt kunt zien die u tot dan toe alleen op foto’s hebt gezien, maar voor anderen is het ook een stressvolle afspraak, waarbij u andere kandidaat-huurders, de huisbaas of de makelaar ontmoet. Moet je documenten meebrengen? Wat is de beste manier om je te gedragen? En hoe maak je de perfecte eerste indruk om echt de woning van je dromen te krijgen?

Voorkom fouten: Dit is wat je in gedachten moet houden

Het vinden van de juiste woning is vaak moeilijker dan verwacht. Vooral in grote steden is er een ware strijd om de beste woningen op locaties in het stadscentrum.

Om te voorkomen dat u fouten maakt die achteraf uw ondergang blijken te zijn, moet u een aantal zaken in gedachten houden. Van de belangrijke eerste indruk bij de bezichtigingsafspraak tot de goede organisatie van alle documenten. Opdat u niets vergeet en snel uw droomhuis kunt betrekken, volgen hier de 11 belangrijkste tips.

De eerste indruk moet goed zijn

Of u nu een enkele bezichtigingsafspraak heeft met de verhuurder of makelaar, of dat u de flat samen met andere gegadigden bekijkt, de eerste indruk moet goed zijn! Maar er komt meer bij kijken dan een grote glimlach en een stevige handdruk.

Je moet er netjes en professioneel uitzien. Geen joggingbroek, geen T-shirt met restjes. Je hoeft niet in pak te komen, maar een verzorgd uiterlijk maakt je sympathiek en brengt je een ronde verder op de shortlist.

Bovendien moeten ze altijd vriendelijk, maar ook standvastig overkomen. Onzekerheid kan snel verkeerd worden geïnterpreteerd. Wees daarom van tevoren duidelijk over wat je wilt en kom zelfverzekerd maar natuurlijk over. Het belangrijkste bij een bezichtigingsafspraak is dat je koste wat kost op tijd komt opdagen. Dit toont aan dat u betrouwbaar en goed georganiseerd bent. Dit is een groot pluspunt dat u meteen in het begin kunt incasseren.

Wees goed georganiseerd

Een goede organisatie is, zoals zo vaak in het leven, het begin en het einde van een bezichtigingsafspraak. U moet goed voorbereid zijn en, vooral, alle documenten bij elkaar hebben. Dit is een eenmalige organisatorische inspanning, want als u eenmaal alles bij elkaar hebt verzameld, kunt u de documenten voor elke bezichtigingsafspraak opnieuw gebruiken.

Documenten: Checklist

Deze documenten bevatten een aantal zaken, bijvoorbeeld:

  1. Identiteitskaart
  2. Zelfonthulling
  3. Bewijs van inkomen
  4. Arbeidsovereenkomst
  5. Schufa zelfonthulling
  6. Bewijs van vrijwaring van huurschulden van de vorige verhuurder
  7. Eventueel referenties van de vorige huisbaas
  8. Eventueel huurgarantie (als het inkomen te laag is)
  9. Eventueel curriculum vitae (in enkele gevallen vereist)

Zelfonthulling, Schufa en sympathiepunten

Het geven van de eigen verklaring direct bij de bezichtigingsafspraak creëert een goede indruk en een vertrouwensrelatie met de verhuurder. Meestal wordt er later om gevraagd, maar het kan geen kwaad hierop te anticiperen en toont uw betrokkenheid.

De Schufa persoonlijke informatie is ook niet vereist, maar toont openheid van hun kant en bespaart de verhuurder werk. In het algemeen worden de documenten die voor de bezichtigingsafspraak worden gevraagd, vooraf meegedeeld. Als dit niet het geval is en u toch met een complete map vol documenten komt opdagen, kan dit u een voordeel opleveren ten opzichte van andere sollicitanten en u sympathiepunten opleveren.

Massa bekijken: Extra tips

In deze zeer goede video krijgt u extra tips over wat belangrijk is bij een massainspectie voor een flat:

Weet waar je naar op zoek bent

Normaal gesproken ga je direct op zoek naar een flat, op zoek naar een bepaald aantal kamers of een vierkante meter. Vóór de bezichtigingsafspraak moet u echter goed nadenken over wat u eigenlijk wilt en vooral wat u echt nodig hebt.

U moet duidelijk weten hoeveel kamers u nodig hebt, hoe groot elke kamer ongeveer moet zijn, op welke verdieping de flat moet komen, wat u verwacht van de keuken en de badkamer, of u een balkon of een tuin wilt, of de flat geschikt moet zijn voor huisdieren en hoeveel u kunt begroten voor renovatiewerkzaamheden. Natuurlijk moet u ook duidelijk zijn over het budget en hoeveel de servicekosten per maand mogen zijn.

U moet uzelf tijdens de afspraak blijven herinneren aan uw behoeften, want het is gemakkelijk om te verdwalen in dromen over een grote flat die u eigenlijk niet nodig hebt en die u zich niet kunt veroorloven. Probeer praktisch en rationeel te denken en laat u niet afleiden van uw zoektocht.

Stel de juiste vragen

Wees niet bang om vragen te stellen tijdens een bezichtigingsafspraak. Als u de juiste vragen stelt en zo blijk geeft van een serieuze belangstelling voor het pand, zult u door de verhuurder of makelaar beter worden herinnerd als een potentiële huurder.

Het is volkomen normaal om geïnteresseerd te zijn wanneer u op zoek bent naar het eigendom van uw dromen, en u moet deze interesse tonen. Het is belangrijk dat u de juiste vragen stelt, die ook betrekking hebben op de woning, zodat u beter kunt beoordelen of de woning aan uw verwachtingen voldoet.

Vragen te stellen tijdens het bezoek: Checklist

Enkele vragen die goed zijn om te stellen bij elk bezoek zijn:

  • Wat is de uitrusting / conditie van de flat? ( Ingerichte keukens, renovaties, enz … )
  • Wat hoort er allemaal bij de huurwoning? ( kelder, tuin, parkeerplaats, … )
  • Zijn huisdieren toegestaan, zo ja welke?
  • Wie woont er in de buurt en wat zijn de omstandigheden daar?
  • Hoe hoog zijn de nevenkosten en zijn deze reeds in de warme huurprijs inbegrepen?
  • Zijn er winkelvoorzieningen / vervoersverbindingen in de buurt?
  • Wat zijn mijn plichten als huurder? ( De trap schoonmaken, sneeuw schuiven, de vuilnisbakken buiten zetten, … )

Al deze vragen geven blijk van serieuze belangstelling van uw kant voor het onroerend goed en helpen u ook te beoordelen of het onroerend goed echt het juiste voor u is.

Ga nooit alleen naar de inspecties.

Of het nu gaat om een individuele afspraak of een collectieve afspraak, u mag nooit alleen naar een bezichtiging van een flat gaan, zelfs niet als u alleen voor uzelf op zoek bent naar een woning. Daar zijn verschillende redenen voor. Enerzijds heeft u een second opinion, van een vriend of familielid, die u nogmaals vanuit een ander perspectief en als buitenstaander kan vertellen of de flat echt de juiste is. Bovendien zien vier ogen altijd meer dan twee en gebreken of fouten die u zelf niet zou hebben ontdekt, zullen door uw metgezel worden opgemerkt.

Als u op zoek bent naar een woning voor meer dan alleen uzelf, is het zinvol om de mensen die met u gaan verhuizen mee te nemen naar de bezichtiging, zodat de verhuurder of makelaar iedereen kan leren kennen die in de woning gaat wonen en zodat ze ook kunnen bespreken of de woning geschikt is voor hen.

Controleer de staat van de woning

Beslissen over een nieuwe woning is een grote beslissing die u niet overhaast moet nemen. Zelfs als de flat u bij de bezichtigingsafspraak volledig aanspreekt, moet u er toch een nachtje over slapen om alles rustig te kunnen overdenken.

Het helpt als u bij de bezichtiging foto’s van het appartement maakt, als geheugensteuntje en om het appartement nog eens vanuit uw perspectief te kunnen bekijken, maar ook om het aan vrienden of familieleden te laten zien en om nog meer meningen te kunnen peilen. Neem de gelegenheid te baat om de flat van zeer nabij te bekijken en te zoeken naar kleine dingen die beschadigd of defect kunnen zijn.

Gebreken: Checklist

  • Is de bedrading up-to-date en zijn er genoeg stopcontacten?
  • Wat is de staat van de ramen en deuren? Kunnen ze zonder problemen worden geopend en gesloten? Hoe zien de zegels eruit?
  • Waar is de aansluiting voor de wasmachine?
  • Zijn er schimmelvlekken of natte plekken?
  • Is er ergens tocht in de flat?
  • Zijn de buitenmuren goed geïsoleerd?
  • Welk type verwarming wordt gebruikt?
  • Is de flat akoestisch lawaaierig?
  • Waar is de TV-aansluiting en welke is er?

Kijk eens goed naar de omgeving

De omgeving en de ligging van het appartement zijn ook een doorslaggevend criterium. In de eerste plaats moet u nagaan of er voldoende winkelmogelijkheden op loopafstand zijn, hoe de vervoersverbindingen zijn en of er bijvoorbeeld scholen zijn. Dit is gemakkelijk te achterhalen door na de bezichtigingsafspraak een korte wandeling door de buurt te maken en de omgeving van dichterbij te bekijken. Bovendien moet u nagaan of de omgeving uw idyllische leven niet zou kunnen hinderen.

  • Ligt het appartement aan een drukke weg en kan het lawaai storen?
  • Bijvoorbeeld, kijkt de slaapkamer uit op de straat?

Licht klinkende muren en luidruchtige buren kunnen ook een probleem worden. Als u de woning serieus overweegt, overweeg dan of u echt alles hebt om in de omgeving te wonen.

Woonalleen bezichtigingsafspraken bij tijdens daglicht

Een afspraak voor bezichtiging moet altijd bij daglicht worden gemaakt. Niet alleen zult u de flat beter kunnen zien en beoordelen, maar u zult ook gebreken veel beter herkennen bij daglicht dan ’s avonds. Het is ook belangrijk om te kunnen beoordelen hoeveel daglicht de kamers binnenkomt, waar de zon vandaan komt en wanneer ze in welke kamer schijnt.

Er moeten voldoende ramen zijn om overdag voor daglicht te zorgen. Bezichtigingsafspraken die ’s avonds worden gemaakt zijn vaak niet erg professioneel, omdat goede makelaars weten dat u een flat bij daglicht moet zien. Dus probeer zulke bezichtigingen te vermijden.

Overtuig de huisbaas / agent van je verdiensten

Als de flat voor u geschikt is, hoeft u de verhuurder alleen nog maar te overtuigen van uw verdiensten. Dit kunt u niet alleen doen door de perfecte eerste indruk te maken, goed georganiseerd te zijn en de juiste vragen te stellen, maar ook door de kleine dingen te doen die de verhuurder in de kaart spelen.

Dat kan zijn dat de gewenste verhuisdatum precies past bij hun ideeën, dat ze misschien handvaardigheid hebben waarmee ze kunnen helpen bij de renovatie en misschien zelfs een maand huur kunnen uitsparen, of zelfs kleine ideeën waarmee ze de huisbaas tegemoet kunnen komen.

Wees positief

Wees positief en verplaats u altijd in de verhuurder en vraag uzelf af: “Wat zou ik van mijn toekomstige huurder verwachten in plaats van de verhuurder?”. Voldoe aan deze verwachtingen en de flat is zo goed als van jou!

Wees altijd voorbereid op vragen

Bij een bezichtigingsafspraak bent u niet de enige die vragen stelt, want als de verhuurder echt in u geïnteresseerd is, staat u ook een kleine ondervraging te wachten, waar u op voorbereid moet zijn. Wees dus voorbereid op vragen over uw financiële situatie en uw beroepsactiviteiten.

De huisbaas wil er natuurlijk zeker van zijn dat u de huur op tijd kunt betalen!

Als u dergelijke vragen krijgt, ga dan niet doorzeuren en leg precies en to the point uit wat u voor de kost doet of hoe uw financiële situatie er vandaag en in de toekomst zou kunnen uitzien. U moet ook voorbereid zijn op persoonlijke vragen, zoals uw kinderwens en dergelijke.

Antwoord in ieder geval eerlijk, maar ga ook hier niet te veel uitweiden. Uw huisbaas wil u kunnen beoordelen en niet uw hele levensverhaal te weten komen. Wees dus voorzichtig en bedenk van tevoren goede en precieze antwoorden.

Het juiste afscheid

Het afscheid bij een bezichtigingsafspraak moet ook goed doordacht zijn. Als u serieus geïnteresseerd bent in de flat, moet u dit duidelijk benadrukken bij het afscheid.

Als je tijdens de bezichtiging merkt dat het appartement gewoon niet goed is, moet je ook zo eerlijk zijn om dat aan de makelaar of de huisbaas te vertellen, zodat je de kansen van iemand anders niet verpest.

Geef ook duidelijk aan of en wanneer de verhuurder of makelaar contact met u zal opnemen. Als u nog steeds een afwijzing ontvangt, wees dan niet beledigd maar vraag de verhuurder of makelaar beleefd of hij een soortgelijk appartement te koop heeft dat beschikbaar is of binnenkort beschikbaar komt. Op deze manier kunt u op een positieve manier contact houden en misschien op deze manier uw droomhuis vinden.