Flat: tips voor het kopen en huren van de gezinswoonomgeving
Flat – Het kiezen van de juiste flat is niet eenvoudig, zeker niet voor een beleggingspand. Of u nu uw eigen flat wilt verkopen of een nieuwe flat wilt kopen, u moet altijd goed op de hoogte zijn van de kenmerken van de woning in kwestie. Er zijn veel verschillende soorten flats, en ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Bijvoorbeeld een
Plat. Wat is het? Definitie en andere termen
De naam zegt het al als het gaat om flats met meerdere verdiepingen. Want wat een etage flat maakt, is dat de flat zich uitstrekt over een hele etage van een flatgebouw. Maar dat is nu juist wat soms tot verwarring leidt, omdat veel mensen denken dat een flat op één verdieping meerdere verdiepingen beslaat. Helaas, dit is verkeerd. Als u op zoek bent naar een flat met meerdere verdiepingen, kunt u meer te weten komen over
Bent u op zoek naar een geschikt appartement – als huurder of als investeerder? Kijk dan eens naar onze gids voor flat types A-Z!
Plat vs. plat: wat maakt het verschil?
De woonvorm waarmee de flat op een verdieping het gemakkelijkst kan worden vergeleken, is waarschijnlijk de flat. Dit komt omdat flats ook kamers zijn die zich slechts op één verdieping van het woongebouw bevinden. De flat op een verdieping is in feite een speciale vorm van de flat, die over de gehele verdieping is verspreid in plaats van over een deel van de woonverdieping.
Wanneer u op zoek bent naar een flat, is het belangrijk te letten op wat u ziet en de informatie die u rechtstreeks van de verhuurder krijgt. Deze moeten in twijfel worden getrokken, maar vooral wat de definitie van platte types betreft, bestaat er niet altijd volledige overeenstemming. Verhuurders en verkopers zijn ook niet altijd professionals in de makelaardij, en natuurlijk hebben zij er ook belang bij dat de flat u bevalt. Daarom is het raadzaam van tevoren na te denken over de basisvereisten die u aan een flat stelt en deze misschien zelfs op te schrijven. Op die manier is het gemakkelijker om een geschikt appartement te vinden, omdat u ook specifieker naar bepaalde kenmerken kunt vragen.
Voor- en nadelen: Leefruimte, buren en meer
Elk type flat heeft zijn voor- en nadelen. De flat heeft niet alleen positieve kanten, maar ook een paar negatieve die uw woongeluk kunnen beperken. Opdat u goed voorbereid bent, vooral vóór u tot aankoop overgaat, volgt hier een overzicht van de grootste voor- en nadelen waarmee u rekening moet houden bij het nemen van uw beslissing.
Voordelen: Grote leefruimte?
De voordelen van een flat op een verdieping vloeien in de eerste plaats voort uit de aard van dit type flat. Enerzijds biedt een gelijkvloerse flat vaak meer ruimte dan sommige flats, omdat ze de volledige woonruimte van één verdieping in beslag nemen. Deze kamerindeling betekent ook dat de flats gemakkelijk drempelvrij te ontwerpen zijn.
- Ruim
- Barrièrevrij
Nadelen: Hoge bijkomende kosten?
Vooral de grootte van de flat brengt ook nadelen met zich mee, bijvoorbeeld hogere bijkomende kosten. Met meerdere personen is dit geen probleem, aangezien de rekening per hoofd van de bevolking in dit geval de kostenval enigszins compenseert. Op zichzelf zijn flats echter zeer geschikt voor gezinnen en flatdelende gemeenschappen.
- Hogere verwarmingskosten
- Omgevingsgeluid
Grootte en prijs: Perfect voor gezinnen en flat-sharing gemeenschappen
U wilt eindelijk een eigen huis kopen voor u en uw gezin? Dan is een gelijkvloerse flat misschien iets voor u, want het biedt u veel ruimte en vaak ook de mogelijkheid voor iedereen om een kamer te hebben die naar eigen wens en behoefte kan worden ingericht.
Een groot voordeel van etagewoningen is dat u ze op bijna elke locatie kunt vinden. Op het platteland, in de voorsteden of midden in de stad: de grote wooneenheden komen vaker voor dan je zou denken. De prijzen variëren echter sterk, afhankelijk van de plaats, natuurlijk. Dus als u op zoek bent naar een flat op een verdieping, kijk dan specifiek naar de locatie voor uw keuze en vertrouw niet te veel op ruwe schattingen.
Huurindexen zijn ook nuttig om de juiste prijs te vinden en niet te veel te betalen voor uw nieuwe woning. Huurindexen vertellen u de gemiddelde prijs per vierkante meter in een woonwijk. Dit betekent echter niet dat er daar geen flats te koop kunnen staan die ver boven of onder de vermelde prijs liggen. De algemene staat van het gebouw kan u ook informatie geven over de prijs.
Bezichtigingsafspraak: checklist, voorbereiding en tips
Vooral flats in de stad en de buitenwijken zijn momenteel zeer concurrerend, maar elke bezichtigingsafspraak moet worden voorbereid om te garanderen dat u uw droomflat krijgt. Omdat bezichtigingsafspraken eigenlijk een soort sollicitatiegesprek zijn tussen eigenaar en huurder of koper.
Voorbereiding: Onderzoek en meer
Net zoals huurders en kopers het internet als bron gebruiken, kijken verhuurders en verkopers ook naar tips die helpen bepalen wie in het geding komt. Betrouwbaarheid en sympathie staan hier boven aan de lijst. Wees dus ontspannen en probeer uw plichtsgevoel en betrouwbaarheid te bewijzen door specifieke vragen te stellen. En probeer vooral niets te verbergen, want een huurcontract op basis van valse verklaringen kan snel onaangenaam worden.
Het is ook de moeite waard om persoonlijke gegevens bij u te hebben of deze elektronisch naar de verkoper of makelaar te sturen voor of na de bezichtigingsafspraak. De volgende documenten kunnen belangrijk zijn:
- Salarisstrook
- Schufa informatie
- Kennisgeving van garantie
- Contactgegevens van voormalige huisbaas
- Persoonlijke gegevens
Bekijken: Tips over woonomgeving, eigenaar/verhuurder, prijs & co.
Niet alleen leer je elkaar kennen, maar je probeert ook in te schatten of de persoon de optimale match is voor het pand. Daarom moet u de advertentie en de informatie over de woonomgeving goed bekijken om een gevoel te krijgen voor wat de aanbieder zoekt en of u in dat plaatje past. Niemand wil een luidruchtige flat-sharing gemeenschap in een flatgebouw, maar als je professioneel en geschikt overkomt, zullen de verhuurders van je houden.
Hetzelfde geldt voor gezinnen. Neem gerust uw kinderen mee naar de bezichtigingsafspraak, maar alleen als u er zeker van bent dat de kleintjes geen spaak in uw wiel zullen steken. Een bezichtiging kan snel saai worden voor kinderen en uw kind zal op zoek gaan naar dingen om te doen. Neem uw kind dus mee, maar vergeet niet iets bij u te hebben om hem bezig te houden. U moet ook rekening houden met de oppervlakte van de flat. Als u in een chique buurt wilt wonen, vindt u hier alle informatie over de
Checklist flat: omgeving, eigendom en huurprijzen
Na de voorbereiding en tijdens de bezichtigingsafspraak is het nuttig om een checklist te hebben. Wij hebben dit reeds aan het begin van het artikel aanbevolen om het zoeken naar een flat te beginnen, maar het mag ook tijdens het actieve gedeelte niet op de achtergrond raken.
Informatie zoals prijsklasse, afstand tot openbaar vervoer en dergelijke moeten nog steeds in het oog worden gehouden. Uw checklist moet persoonlijk zijn en uw persoonlijke wensen weerspiegelen. Tegelijkertijd moet u ook nagaan of uw ideeën realistisch zijn. Als u een gezin bent, probeer dan ieders ideeën in de lijst op te nemen, maar geef ze wel voorrang.
In het algemeen zijn er bepaalde punten die op uw checklist moeten staan. Dit zijn de punten die u moet overwegen:
- Prijsklasse
- Woonwijk
- Nabijheid van openbaar vervoer
- Parkeerplaatsen en parkeerterrein
- Kamerindeling
- Kleuterscholen en scholen in de buurt
- Uitrusting (keuken, natte ruimten, enz.)
- Servicekosten (controleer eventueel de rekeningen van vorige huurders)
- Buurt (notulen van vergaderingen van eigenaars?)
Koop en verkoop van onroerend goed: overdrachtsbelasting, aankoop van een flat & Co.
Het kopen van een woning is een grote stap en als koper moet u zich uitgebreid voorbereiden. Hier vindt u een aantal aanvullende artikelen over onderwerpen zoals het kopen van een flat, de overdrachtsbelasting, enz. om de aankoop van uw condominium zo ontspannen mogelijk te laten verlopen.
Koop een flat: Makelaars, kosten & huren – tips
De beslissing om een flatgebouw (ETW) te kopen wordt door de meeste kopers om twee redenen genomen: De koper wil ofwel het appartement gebruiken om er zelf in te wonen. Of de koper is op zoek naar een financiële investering die op middellange of lange termijn een goede winst zal opleveren. In het volgende artikel leest u waar u op moet letten bij het kopen van een flat, en hoe huren en eigendom precies in elkaar zitten.
Belasting op de overdracht van onroerende goederen: tips, bedrag en kosten
Bij de aankoop van een woning – of het nu om een flat of een huis gaat – moet de zogenaamde overdrachtsbelasting worden betaald. Veel potentiële kopers nemen deze extra kosten niet mee in hun eerste berekeningen. Er moet echter hoe dan ook overdrachtsbelasting worden betaald, en het bedrag varieert naar gelang van de deelstaat. In het hier gelinkte artikel kunt u vinden wat overdrachtsbelasting is, hoe hoog deze is in de federale staat waar uw eigendom zich bevindt, en waar nog meer rekening mee moet worden gehouden.
Taxatie: Bereken aankoopprijs en verkoop condominium
U hebt een flatgebouw en wilt weten wat het waard is? Met deze vraag kunt u natuurlijk meteen naar een taxateur en/of makelaar gaan. De exacte waardebepaling wordt echter pas belangrijk wanneer u het appartement wilt verkopen of nalaten. Ook als u een hypotheek op het onroerend goed neemt – bijvoorbeeld omdat u een ander onroerend goed wilt kopen – moet de waarde zeer nauwkeurig worden bepaald. Dan komt de expert in het spel. Waardefactoren, locatie, inrichting, marktwaarde, realistische prijs: Zo kunt u uw flat taxeren.