Gehuurd of ongehuurd kopen? Voordelen en nadelen voor kopers

Koop onroerend goed: Gehuurd of ongehuurd? – U heeft een woning gevonden die past bij uw persoonlijke doelstellingen, maar deze is verhuurd? Geen probleem. U kunt ook een huurwoning kopen voor eigen gebruik of als investering. Het staat u natuurlijk ook vrij om op elk moment een leegstaand pand te kopen. Ontdek hier alle voor- en nadelen van het kopen van een al dan niet gehuurde woning!

Eigenwoningbezit: kopen gehuurd of ongehuurd?

Dus laten we aannemen dat u het pand wilt kopen voor eigen gebruik. Dat betekent dat u uw woning wilt kopen, er direct in wilt trekken en misschien zelfs wilt herinrichten. In dit geval is een onverhuurde woning het meest geschikt. U bespaart tijd, omdat u een huurder niet hoeft op te zeggen, en kosten en moeite.

Voordelen wanneer de woning niet wordt verhuurd: minder kosten, tijd en moeite

Maar wat doe je als je het huis van je dromen hebt gevonden en het is verhuurd? Dan moet u uw eigen behoeften kenbaar maken.

Beëindiging van eigen gebruik: Wettelijke termijn, uitzonderingen & Co.

Huurders kunnen dus worden opgezegd als zij de woning voor eigen gebruik nodig hebben. U hoeft alleen maar de wettelijke termijn van 3 tot 9 maanden voor beëindiging van de huur voor eigen gebruik in acht te nemen.

Bovendien moet u begrijpelijke redenen geven waarom u het huis of de flat voor eigen gebruik nodig hebt. Dit is ook mogelijk als een begunstigde om dringende redenen moet verhuizen. De loutere wens om zich persoonlijk te verplaatsen is dus niet voldoende. Uitzonderingen gelden ook in geval van ziekte, ouderdom of alleenstaande ouders.

Leestip: Kennisgeving van beëindiging van eigen gebruik

Gehuurd vs. ongehuurd voor kapitaalinvesteringen

Als u een pand koopt als investering, hebben zowel verhuurde als onverhuurde panden hun voor- en nadelen.

Gehuurd kopen: Geen nieuwe huurcontracten of leegstand

Als u een pand wilt kopen dat al verhuurd is, biedt dat zeker voordelen. U hoeft geen nieuwe huurders te zoeken en vermijdt zo het risico van leegstand. De verkoper kan u ook informatie geven over het betalingsgedrag van de huurders. Tegelijkertijd betekent huren dat je alle huurcontracten moet overnemen. Dit geldt ook voor onjuiste formuleringen.

Hier zijn de voordelen op een rij:

  • Geen nieuwe lease nodig
  • Huurders zijn al bekend
  • Laag risico op leegstand

Koop ongehuurd: Huidige huur- en marktprijs

Als u een pand koopt dat niet wordt verhuurd, moet u eerst rekening houden met leegstand. U kunt hier ook uw eigen huurcontracten opstellen en de woning verhuren tegen een actuele, marktconforme huurprijs. Nu we het erover hebben: renovatiewerkzaamheden die dienen om de waarde van het onroerend goed te verhogen zijn fiscaal aftrekbaar – nog een pluspunt!

Dit zijn dus de voordelen die u kunt verwachten wanneer u een niet-verhuurde woning koopt:

  • Marktprijs voor nieuwe verhuringen
  • Onafhankelijk opstellen van een huurcontract
  • Genoeg tijd voor renovatiewerkzaamheden

Conclusie: Moet u gehuurd of ongehuurd kopen?

Bij de beantwoording van deze vraag gaat het niet alleen om het doel en de doelstelling van het pand, maar ook om de vraag welke voordelen het best met het pand kunnen worden gecombineerd. Wilt u de nieuwe woning snel betrekken? Dan kost een niet-verhuurde woning aanzienlijk minder tijd, kosten en moeite. Als het huis of de flat een investering is, moet u voor uzelf beslissen met welke volgende stappen u zich het beste voelt.

Tip! Meer voor- en nadelen van verhuurde en niet-verhuurde woningen vindt u op mijn nieuwe project voor kopers van onroerend goed (Immobilien-Erfahrung.de):