Kelderflat: definitie, kenmerken en kelderflat om te ontwikkelen, verkopen of verhuren

Kelderflat – U wilt een flat huren, een flat kopen of u denkt eraan een omaflat in uw huis te bouwen? Dan is een kelderflat misschien de juiste keuze. Kelder – Wat is het? Dit type appartement bevindt zich ondergronds, d.w.z. in de kelder. Vaak vindt u dergelijke woningen midden in het centrum van de stad, dat wil zeggen op een perfecte locatie. Potentiële huurders/kopers worden echter vaak afgeschrikt om een dergelijke woning te kopen vanwege de positie ervan in het gebouw. Bent u geïnteresseerd in het huren of kopen van zo’n appartement om het daarna te verhuren? Wij hebben voor u onderzoek gedaan en alles uitgezocht over de voordelen, nadelen, mogelijke schimmel, huurprijzen en nog veel meer. U kunt hier terugkeren naar het overzicht: Flat types.

Kelderflat. Wat is het? – Kenmerken & definitie

Een kelderflat is vooral goedkoop. Ondanks de betrekkelijk lage huurprijs is het pand, dat gewoonlijk midden in het stadscentrum is gelegen, nogal impopulair en sommige aspecten schrikken potentiële huurders af. Desondanks kun je met een paar eenvoudige trucs een kelder gemakkelijk ombouwen tot een flat en wat geld bijverdienen. U kunt uw eigen kelder verbouwen en verhuren of een flatgebouw in de stad kopen. Hier kunt u alles te weten komen over souterrainwoningen.

Bent u op zoek naar een geschikt appartement – als huurder of als investeerder? Kijk dan eens naar onze gids voor flat types A-Z!

Belangrijke kenmerken: Wonen in de kelder

Zoals u reeds heeft ondervonden, bevindt een kelderflat zich in de kelder of souterrain. Dit hoeft echter niet te betekenen dat uw leefruimte oncomfortabel of somber zal zijn. Souterrains zijn nu opgenomen in de constructie van veel huizen en worden daarom ontworpen als echte flats. Meestal heeft u uw eigen trap die naar uw flat leidt en in veel gevallen is een klein terras of een groene zone inbegrepen als vervanging voor een balkon. Ondanks enkele voordelen, mag u de minpunten niet negeren. De plafonds zullen iets lager zijn en de ramen zullen over het algemeen kleiner zijn en u zult relatief weinig daglicht binnenkrijgen.

Kan elke kelder een kelderflat worden?

De kelder wordt vaak omgebouwd tot een kleine flat voor persoonlijk gebruik. Als de kinderen bijvoorbeeld wat meer privacy willen, hebt u de mogelijkheid om de kelder te verbouwen en een tweede ingang te creëren via de aparte trap. Indien u echter van plan bent uw eigen kelderverdieping om te bouwen tot een appartement om daarna te verhuren, moet u enkele richtlijnen volgen. De belangrijkste daarvan is de hoogte van het plafond, die een bepaalde grootte moet garanderen. Deze richtlijnen zijn verschillend in elke federale staat. In de loop van dit artikel zult u meer te weten komen over de constructie.

Voor- en nadelen van een kelderflat: klimaat, daglicht, trappen & co.

Zoals bij elke flat moet u de voor- en nadelen van een kelderflat in overweging nemen. Voordat u van plan bent uw kelder om te bouwen tot een appartement, erin te trekken of er een te kopen, moet u er zeker van zijn dat een kelder geschikt is voor u. Wij hebben hier de belangrijkste feiten op een rijtje gezet, zodat u de juiste keuze kunt maken.

Voordelen: goed binnenklimaat, korte afstanden, eigen terras

Een groot pluspunt is het binnenklimaat in een souterrainflat. Omdat het onder de grond ligt, blijft het er ’s zomers aangenaam koel en kan er slechts een beetje warmte binnenkomen. Tegelijkertijd kan de warme lucht in de winter niet snel ontsnappen. Een ander voordeel is de korte afstanden in uw flat. In tegenstelling tot andere huurders heeft een souterrainflat een aparte ingang via een eigen trap, waardoor je nooit lang met je drankkratten en boodschappentassen hoeft te sjouwen. Het is ook niet ongebruikelijk om een eigen terras en eventueel een kleine groene zone te hebben als vervanging voor een balkon. Last but not least is het grootste pluspunt natuurlijk de doorgaans uitstekende ligging in het centrum van de stad voor een relatief lage prijs.

  • Goed binnenklimaat
  • Korte afstanden, weinig trappen
  • Eigen terras, groenvoorziening
  • Lage prijzen ondanks stadscentrum

Nadelen: weinig daglicht en hogere verwarmingskosten

Het grootste nadeel is waarschijnlijk het gebrek aan daglicht door de kleine ramen. Bovendien zijn de muren meestal lager dan in andere flats en de trappen, die u moet gebruiken, betekenen dat een souterrainflat niet drempelvrij is. Een ander nadeel is dat de verwarmingskosten hoger kunnen zijn. Normaal gesproken kunt u profiteren van de verwarmde muren van uw buurhuurders, maar dat is niet het geval bij een kelder. U moet zich er ook van bewust zijn dat de ingang van uw flat meestal aan de straat ligt en de kans op inbraak dus groter is.

  • Minder dagelijkse vis
  • Lage muren
  • Niet drempelvrij
  • Mogelijk hogere verwarmingskosten

Bent u geïnteresseerd in het kopen van een flat? Hier vindt u nuttige tips en alle belangrijke informatie over dit onderwerp!

Kelderflat: Voor wie is de kelderflat geschikt?

Een kelderflat is anders dan andere flats. U bent gedwongen een aantal nadelen te aanvaarden die u anders niet zou hebben gehad. Zelfs als u wilt investeren in een kelder of van plan bent uw kelder om te bouwen tot een kelder om deze vervolgens te verhuren, moet u aandacht besteden aan de potentiële huurders. We hebben twee groepen voor je op een rijtje gezet die perfect in een kelder zouden passen.

Studenten: Dicht bij de universiteit en kleine huur

Studenten zijn waarschijnlijk de eerste keuze voor huurders van kelders. Een doorslaggevende reden hiervoor is de ligging van zo’n flat. Meestal vindt u dit soort accommodatie midden in het centrum van de stad en dicht bij de universiteit. Dit geeft u veel flexibiliteit. Ook de huurprijs speelt een doorslaggevende rol. Vooral studenten staan erom bekend geen fortuin te hebben en daarom zou een souterrainflat perfect voor hen zijn. Je kunt heel centraal wonen en er geen hoge huur voor betalen. Daar staat tegenover dat de meeste jongeren ook een aantal nadelen aanvaarden. Een ander pluspunt is de mogelijkheid om de huur te verlagen als er slechts in enkele delen van de flat een plafondhoogte van 1m-2m is. Met de overeenkomstige vierkante meters, hoeft u slechts de helft van de prijs per vierkante meter te betalen.

Singles: perfecte overgangsflat

Voor singles of alleenstaanden is een souterrainflat ideaal. De centrale ligging en de lage kosten zijn ook een grote factor voor hen. Je bent goed verbonden en hebt meestal maar korte afstanden naar je werk. U heeft ook de mogelijkheid om uw eigen terras en een kleine groene zone te hebben, die u kunt inrichten volgens uw persoonlijke wensen. Een kelderflat wordt vaak ingebouwd in het ouderlijk huis of gebruikt als tijdelijke woning om geld te besparen.

Afspraak voor bezichtiging: Licht, klimaat & verzekering

Vooral bij souterrainwoningen moet je tijdens de bezichtiging op een aantal belangrijke zaken letten. Als u van plan bent uw geld in een dergelijk onroerend goed te investeren, moet u er alles over weten en een aantal aspecten in overweging nemen, zodat u met uw geld kunt plannen. Een souterrain flat is anders dan een gewone flat. Om op alles voorbereid te zijn wanneer u gaat verhuizen of kopen, hebben wij de belangrijkste punten tijdens de bezichtiging samengevat en op een rijtje gezet.

Tip! Als u meer wilt weten over condominiums, kunt u hier een nuttig artikel vinden!

Licht & Ramen: bezoek op het juiste moment van de dag

Deze tip klinkt in eerste instantie misschien een beetje vreemd, maar wij raden u aan uw bezichtigingsafspraak in de middag te plannen (12:00-16:00). De eenvoudige reden hiervoor is dat dit het tijdstip is waarop het meeste licht de flat binnenvalt en u kunt zien of het binnenvallende daglicht voor u voldoende is. U moet ook aandacht besteden aan de oriëntatie van de ramen. Als ze naar de straat gericht zijn, is het mogelijk dat voorbijgangers naar binnen kunnen kijken en zou u extra privacyschermen moeten installeren. Als de ramen uitkijken op een groene zone, zal de kamer er helderder en uitnodigender uitzien.

Klimaat: let op tekenen van schimmel

Het klimaat speelt ook een belangrijke rol in een souterrainflat. Als je binnenkomt, kijk dan uit naar mogelijke geuren. Ruikt het vochtig, muf of muf? Helaas zijn dit tekenen van schimmel, en dit kan snel gebeuren in een kelderflat. Controleer dus de vensterbanken en muren en kijk of er vlekken of verkleuringen zijn. Het kunnen lekkende leidingen of slecht geïsoleerde muren zijn die de schimmel veroorzaken. Dit zijn allemaal belangrijke aspecten die u moet controleren alvorens te kopen/huren.

Verzekering: voor overstromings- en stormschade

Ga ook na of de flat een achterwaterverzekering heeft en of uw verzekering overstromings- of stormschade vergoedt. Soms kan het gebeuren dat er water in de kelder komt tijdens zware stormen, alleen deze keer zou het uw flat zijn. U moet dus verzekerd zijn, of u nu eigenaar of huurder bent, zodat er in het ergste geval niets kan gebeuren.

Verbouw je kelder: Plan uw kelderflat

Vooral in grote steden wordt woonruimte steeds schaarser en zijn souterrainwoningen populairder dan ooit. Veel eigenaars van appartementsgebouwen richten woonruimtes in de kelderverdieping in om deze nadien te verhuren. Als u, als eigenaar, ook geïnteresseerd bent in een kelderverbouwing, zijn hier de belangrijkste feiten waarmee u rekening moet houden. Je moet enkele officiële richtlijnen volgen om het huiselijk te maken en wij hebben ze voor jou samengevat.

Kelderverbouwing en bouwvoorschriften: waar u rekening mee moet houden

Vooral bij het verbouwen van kelderruimtes zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. In elke deelstaat worden de bouwvoorschriften en dus ook de minimumeisen voor woonruimten anders geïnterpreteerd en moet u zich bij de verbouwing aan uw voorschriften houden. De minimale kamerhoogte is bijvoorbeeld 2,50 meter in Berlijn en slechts 2,30 meter in Sleeswijk-Holstein. De richtsnoeren verschillen ook wat betreft de grootte van de raamoppervlakken. In de meeste Länder moeten de raamoppervlakken 10% van het vloeroppervlak van de kamer uitmaken. In Beieren is dat 12,5%. Daarom moet u zich vóór het bouwen precies op de hoogte stellen om boetes te voorkomen.

Hoge kosten bij verbouwing: bijkomende kosten, riolering & meer

Op het eerste gezicht lijkt het bijzonder eenvoudig en goedkoop om een kelderflat te bouwen. Men mag echter niet de bedragen negeren die met de omzetting gemoeid zijn. Dit begint met de plannings- en goedkeuringskosten, aangezien een architect het gebouw onder meer door de autoriteiten moet laten goedkeuren. Bovendien moet er geluidsisolatie aan het plafond worden aangebracht en moeten er verwarmingssystemen worden geïnstalleerd. Tegelijkertijd zijn er meestal opvoerinstallaties voor afvalwater nodig en moeten de ramen worden vergroot. Vaak moeten ook de buitenmuren extra geïsoleerd worden. Ruwweg kunnen extra kosten van 2000€/ m² worden gemaakt om een kelder om te bouwen tot een souterrainflat.

Tip! Bent u geïnteresseerd in onroerend goed als investering? Kijk dan eens naar ons artikel!