Flat: Voor- en nadelen van moderne kleine flats voor investering, verhuur & co.

Een flat kopen – Bent u op zoek naar het perfecte investeringsobject, of wilt u een flat kopen maar bent u niet bekend met de verschillende soorten flats, of wilt u meer te weten komen over flats? Hier kunt u alles te weten komen over flats: afmetingen, kenmerken en dingen om op te letten? Net als flats behoren souterrain- of zolderflats tot de kleinere flats met gemiddeld één kamer. Afhankelijk van het type flat, verschilt de kamerindeling van de flat. In wat volgt doen we verslag van het flat type Appartement en geven we alle belangrijke informatie zoals de voor- en nadelen, de doelgroep en het flat bekijken. Klik hier voor een overzicht van alle gangbare flat types.

Plat. Wat bedoelen we daarmee? Eigenschappen, kamers en co.

Flats zijn erg populair, vooral voor de eerste eigen flat, maar kleine flats zijn ook erg aantrekkelijk voor andere flatjagers. Een flat is een kleine flat met slechts één of ten hoogste anderhalve kamer. De appartementen zijn meestal modern ingericht en beschikken over meubilair van hoge kwaliteit.

Naast de klassieke flats zijn er ook gemeubileerde flats. Dit type flat is vooral populair bij mensen die slechts op zoek zijn naar een tijdelijke flat voor een bepaalde periode. Voor een vaste prijs kan de eigenaar of verhuurder het meubilair en de inrichting overnemen. Dit bedrag wordt vaak bij de maandelijkse huur opgeteld.

Het woord “flat” wordt ook gebruikt als synoniem voor “vakantiewoning”.

Bent u op zoek naar een geschikt appartement – als huurder of als investeerder? Kijk dan eens naar onze gids voor flat types A-Z!

Kamerindeling en -subtypes: Eenpersoons- & Studioappartement

De bewoner van een flat heeft gewoonlijk 1 tot 1,5 kamer tot zijn beschikking, met een maximum van 50 vierkante meter. Duurdere woningen met een luxueuze inrichting kunnen ook een oppervlakte tot 100 vierkante meter hebben. Bovendien is de grootte van veel flats ideaal voor doorverkoop op een later tijdstip, aangezien zowel kleine gezinnen als koppels, studenten en alleenstaanden zich hier op hun gemak voelen.

Niet alle flats zijn hetzelfde. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een eengezinswoning en een atelierwoning. Een eenkamerflat is een standaard éénkamerflat met een woon- en slaapkamer in dezelfde ruimte. De keuken kan zich in een aparte ruimte bevinden of als een ingebouwde kitchenette in de flat. De badkamer is in een aparte kamer.

Het Studio-appartement is vergelijkbaar met het eenpersoonsappartement. De slaapkamer en het woongedeelte bevinden zich in dezelfde ruimte. Het verschil tussen de twee soorten flats is de keuken. Veel studio’s hebben een gemeenschappelijke keuken die door meerdere bewoners van het huis wordt gebruikt. De keuken kan echter ook worden geïnstalleerd in de vorm van een compact keukentje in de woonkamer. De sanitaire voorzieningen bevinden zich eveneens in een afzonderlijke ruimte.

Voordelen vs. nadelen van een flat: kosten, omvang & vraag

Flats bieden hun gebruikers en eigenaars een handvol voor- en nadelen, aan de hand waarvan moet worden beslist of een flat aan de huidige woonwensen en -eisen voldoet. Grootte, prijs en andere aspecten kunnen voor sommige mensen een voordeel zijn en voor anderen een nadeel of irrelevant.

Voordelen: Goedkoop en gemeubileerd appartement voor tijdelijke bewoning

Van alle voordelen van een flat zijn de lage kosten misschien wel het grootste voordeel. Ook de bijkomende kosten vallen binnen een beheersbare marge. Een flat is ook geschikt voor mensen die slechts op zoek zijn naar tijdelijke huisvesting.

Gemeubileerde flats zijn bijzonder aantrekkelijk voor studenten die op zoek zijn naar een goedkope flat in de buurt van de universiteit. Flats te huur zijn ideaal voor tussentijdse verhuur.

 • Gunstige huur- of koopprijs
 • Beheersbare bijkomende kosten
 • Tijdelijke huisvestingsmogelijkheid (ook gemeubileerd indien nodig)
 • Geschikt voor huur en interim huur

Nadelen: Grote vraag naar flats op weinig vierkante meter

Afhankelijk van de locatie zijn flats erg populair, wat betekent dat er een grote vraag naar is. Dit wetende, moet de zoektocht naar een appartement vroeg beginnen, aangezien het maken van een afspraak om het appartement te bezichtigen weken of maanden kan duren. Een ander negatief aspect is dat de meeste flats geen tuin, terras of balkon hebben.

 • Klein formaat
 • Slechts geschikt voor één persoon
 • Grote vraag
 • Meestal geen balkon, tuin of terras

Wat u moet overwegen alvorens een flat te kopen/huren

Bij het kopen of huren van een flat moet met veel zaken rekening worden gehouden. Koopt u gehuurd of ongehuurd? Is er een sociale verplichting? Moet u een kennisgeving van eigen bewoning doen? Het belangrijkste aspect van een flat zijn waarschijnlijk de gemaakte kosten – zowel de exploitatiekosten als de bijkomende aankoopkosten. Hier moet u alle kosten in het oog houden (b.v. verwarmingskosten) en duidelijk zijn over het uiteindelijk te betalen bedrag. Punten zoals de huurperiode moeten ook in het contract worden gespecificeerd.

De ligging en de omgeving van de flat zijn doorslaggevend voor de keuze van een flat. De vervoersverbindingen en de infrastructuur moeten absoluut worden gecontroleerd voordat u er gaat wonen. Kelder, parkeerplaats en tuin – velen beschouwen deze zaken als vanzelfsprekend, maar vooral in een klein appartement mogen ruimten zoals de kelder niet worden vergeten tijdens de inspectie. Vooral bij oudere gebouwen moet u de staat en gebreken van het pand nader bekijken. Toekomstige taken zoals het schoonmaken van de trap of het sneeuwschuiven moeten ook van tevoren worden verduidelijkt. Eigenaars van huisdieren moeten ook vragen of huisdieren zijn toegestaan in de flat.

U bezit reeds een eigendom en wilt het verkopen? Onze aanbeveling: verkoop je flat!

Voor wie is een flat geschikt: Flat voor singles, studenten & senioren

Een belangrijk kenmerk van een flat is de kleine omvang, waardoor flats bijzonder geschikt zijn voor alleenstaanden. De doelgroepen van een flat zijn zowel jong als oud. Mensen met een laag inkomen, zoals studenten of gepensioneerden, profiteren van de lage prijs van dit type appartement.

Singles: lage huur voor eigen 4 muren

Vooral in de grote steden is de vraag naar flats groot, veel alleenstaanden zoeken hier een flat. Naast eenkamerappartementen zijn ook tweekamer- of meerkamerappartementen hier bijzonder populair. Voor jonge, werkende alleenstaanden is een flat precies wat je zoekt. Het aanbod van flats is vooral groot in de grote steden. Door de lage huur kan geld opzij worden gezet en gespaard, dat kan worden gebruikt voor vrijetijdsactiviteiten of kan worden gespaard voor een duurdere woning in de toekomst.

Studenten: Privacy, persoonlijke verantwoordelijkheid en onafhankelijkheid

Naast kamers in gedeelde flats en studentenhuizen zijn flats een betaalbaar alternatief voor studenten die meestal slechts een laag inkomen hebben. Hun eigen flat biedt studenten en stagiairs privacy, maar ook een grote mate van persoonlijke verantwoordelijkheid. Kelderflats zijn ook ideaal voor studenten. Dit type flat is meestal minder duur en ligt midden in het centrum van de stad.

Senioren: Gebruik van de goede infrastructuur (specialisten, detailhandel & co.)

Een andere grote doelgroep voor een flat is de senioren. Ouderen die vroeger in de buitenwijken woonden, keren nu terug naar de grote stad. Deze verhuizing wordt vaak gerechtvaardigd door de betere infrastructuur in de stad. Specialisten, kruidenierswinkels en apotheken bevinden zich in de onmiddellijke nabijheid. Voor senioren zonder partner is een drempelloze eenkamerwoning op de begane grond het meest geschikt. Wist u dat loftwoningen ook ideaal zijn voor senioren? Omdat ze één verdieping hoog zijn, zijn er geen barrières zoals trappen, waardoor het risico op verwondingen minimaal is.

Afspraak bekijken: checklist & info

Voordat u uw droomflat gaat bezichtigen, zijn er een paar dingen om te overwegen. Van een verzorgde eerste indruk tot vragen van de huisbaas/agent, met deze checklist vermijdt u fouten en houdt u de belangrijkste punten in het oog.

 • Goed verzorgd en professioneel voorkomen
 • Punctuele verschijning
 • Breng een metgezel mee
 • Kijken bij daglicht
 • Overweeg en stel vragen (huisdieren, extra kosten, verplichtingen enz.)
 • Breng persoonlijke documenten mee (identiteitskaart, bewijs van inkomen, arbeidsovereenkomst, enz.)
 • Bereid je voor op mogelijke vragen van de verhuurder/agent
 • Kijk naar gebreken (schimmel, pleisterwerk, vloerbedekking enz.)
 • Neem foto’s van het object
 • Nadenken over/tijd nemen voor de beslissing voor de flat

Financiering van en investering in uw appartement

Een belangrijk punt is de financiering. Of het nu via eigen vermogen of een lening is. Speciale calculators voor bouwleningen kunnen de bouwrente van de flat bepalen. Het is echter raadzaam om toch ten minste 20-30% van uw eigen kapitaal in het onroerend goed te investeren. Hoe hoger het aandeel eigen vermogen, hoe lager de voorwaarden en u profiteert van lagere rentetarieven.

Voor wie in onroerend goed wil investeren maar niet over veel geld beschikt, is een appartement de juiste oplossing. Je hoeft niet zoveel geld te investeren in een flat als in een grote flat of zelfs een huis. Aangezien er een grote vraag is, kan er snel een huurder gevonden worden.

Tip! In het uitgebreide artikel over de financiering van onroerend goed vindt u tips over leningen, rentetarieven & Co.

Controleer koopcontract / huurovereenkomst: Lijst

Het contract, ongeacht of het een koop- of een huurovereenkomst is, bezegelt de overeenkomst en moet daarom worden herzien. Indien dit niet gebeurt, kunnen de koper en de huurder in valstrikken lopen met ernstige gevolgen. Het moet alle voorwaarden bevatten die door beide partijen moeten worden nageleefd.

Inhoud die in ieder geval moet worden bepaald zijn:

 • Persoonsgegevens van de twee partijen koper en verkoper
 • Voorwerp van de aankoop
 • Beschrijving van het eigendom
 • Aankoopprijs en betalingsvoorwaarden
 • Belasting op grondoverdracht
 • Datum van overdracht van het onroerend goed en economische overdracht
 • Herroepingsrecht van de koper in geval van verborgen gebreken
 • Huurcontracten en pachtcontracten
 • Vervoer
 • Volmacht voor het leven
 • Reserveren
 • Overeenkomsten over verbouwingen of interieur
 • Andere punten

Een flat kopen: kosten, makelaars & huren

Een flat kopen is geen kleinigheid en vergt veel bedenktijd en een goede voorbereiding. Wie eindelijk heeft besloten in een onroerend goed te investeren, staat voor nieuwe taken. Er zijn veel zaken waarmee rekening moet worden gehouden om fouten vanaf het begin te voorkomen. In het uitgebreide artikel over het kopen van een appartement vindt u tips en uitleg over onderwerpen als kosten, makelaars, renovatie en huren, om de aankoop van uw appartement zo soepel mogelijk te laten verlopen. Ook de timing van de investering wordt hier besproken.

Checklist voor uw flat: huurperiode, prijs, enz.

Om het overzicht niet te verliezen, moet er een checklist worden gemaakt voor het nieuwe woonhuis. Dit zal een optimale oriëntatiehulp zijn en alle belangrijke informatie bevatten. Als u deze factoren in gedachten heeft en aan alle noodzakelijke punten is voldaan, dan staat niets de koop of huur van uw flat in de weg.

 • Huurprijs
 • Huurperiode
 • Dienstverleningskosten
 • Keukenontwerp (kitchenette, gemeenschappelijke keuken, individuele keuken)
 • Andere kamers van de flat
 • Taken binnen de huurovereenkomst