Een flat huren in de gewenste stad: gids, procedure, prijzen, …

Een flat huren – Van het zoeken naar een geschikte huurflat over het huurcontract tot het huurrecht en de teruggave van de oude flat – bij het huren van een flat moet u met heel wat zaken rekening houden. U kunt hier vinden welke rechten en plichten u als huurder heeft.

Een flat huren – Waar moet u rekening mee houden

Misschien denkt u dat het goedkoper is om een flat van een particuliere eigenaar te huren. Er zijn echter enkele struikelblokken voor huurders die heel klein in het huurcontract worden geschreven en u later veel geld en zenuwen kosten. Daarom raden wij u aan om via een makelaar een appartement te zoeken. Via ons makelaarskantoor Lukinski krijgt u alleen flats die volgens de wet verhuurd zijn, zodat u later niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Natuurlijk zult u ook meer succes hebben bij het zoeken naar een appartement, want wij hebben een grote selectie huurappartementen in verschillende groottes en prijsklassen, die wij u graag laten zien tijdens een bezichtiging. Maar eerst zullen we uitleggen hoe u als huurder de juiste flat kunt vinden.

Voordat u op zoek gaat naar een flat, moet u nadenken over de ruimte die u nodig heeft. Hoeveel mensen zullen met u in het nieuwe appartement gaan wonen, d.w.z. hoeveel slaapkamers hebt u nodig? Heeft u spullen die meer ruimte nodig hebben, zoals een piano of een grote verzameling grammofoonplaten? Moet de flat gemeubileerd of ongemeubileerd zijn? En wilt u beslist een open ruimte, zoals een balkon, terras of zelfs een tuin?

Een tweede belangrijk punt is de kwestie van het budget. Bedenk hoe hoog de huur kan zijn. Wees realistisch, want de huur moet elke maand op tijd betaald worden. Overschat je financiën dus niet. U hebt ook genoeg geld nodig voor andere uitgaven en reserves.

Zodra de benodigde ruimte, speciale wensen en de maximale huurprijs duidelijk zijn, kunt u op zoek gaan naar uw droomflat. U kunt hiervoor contact met ons opnemen. Een makelaar van Lukinski toont u graag alle huurappartementen die momenteel beschikbaar zijn en aan uw zoekprofiel voldoen. Natuurlijk is het ook de moeite waard om een kijkje te nemen op de verschillende onroerend goed platforms op het internet, evenals in de regionale kranten. Bovendien kunt u nog steeds een gratis zoekopdracht plaatsen, zodat eigenaars van flats rechtstreeks contact met u kunnen opnemen.

Voordelen van het vinden van een appartement via een makelaar

Het voordeel van het zoeken van een appartement met een makelaar is echter dat hij of zij zeer vertrouwd is met de vastgoedmarkt in uw stad of gemeente. Onze makelaar van het makelaarskantoor Lukinski neemt u veel werk uit handen en is bovendien zeer goed op de hoogte van de actuele juridische situatie en van contracten. Als u via de makelaar een geschikte flat hebt gevonden, moet u eerst afwachten. Dit komt omdat de eigenaar ook moet instemmen met u als huurder. Zodra u aanvaard bent, zal de makelaar of de verhuurder u de huurovereenkomst overhandigen. Formele huurovereenkomsten zijn gebruikelijk. Theoretisch kunnen huurovereenkomsten echter ook vrij worden geformuleerd.

Tip: Als het contract clausules bevat die in strijd zijn met de geldende wetgeving, zijn ze ongeldig.

Vergeet ook niet dat de meeste verhuurders een borgsom vragen, die u bij hen moet achterlaten voor de duur van de huur en die u terugkrijgt wanneer u vertrekt, op voorwaarde dat het appartement in een behoorlijke staat verkeert. Dit komt omdat de verhuurder de borg houdt om eventuele schade te vergoeden nadat u bent verhuisd.

Zodra de huurovereenkomst met succes is afgesloten en de sleutels zijn overhandigd, kunt u bij aanvang van de huurperiode in uw nieuwe appartement trekken. Vergeet niet enkele bureaucratische zaken af te handelen. Breng banken, verzekeringsmaatschappijen en uitgevers van tijdschriften waarop u geabonneerd bent op de hoogte van uw nieuwe woonadres. Het is bijzonder belangrijk dat u het gemeentekantoor binnen twee weken op de hoogte brengt van uw nieuwe adres.

Een appartement huren – Tips & Tricks – Video

Zoek al in het onroerend goed aanbod naar een flat die onder de huurwet valt

Wat veel huurders van flats niet weten, is dat niet elke flat onder de huurwet (MRG) valt. Dit kan altijd problematisch worden als er een geschil is tussen u en de verhuurder. De meeste oude gebouwen vallen binnen de werkingssfeer van deze wet. Er zijn echter ook talrijke uitzonderingen waarvan u op de hoogte moet zijn.

Wanneer u op zoek bent naar een nieuwe huurflat, moet u er nu al op letten of u als toekomstige huurder beschermd bent door de MRG. Veel belangrijke rechten vloeien er immers uit voort, zoals voorschriften inzake huurverhogingen en ontslagbescherming. De Huurwet is niet op alle huurcontracten op dezelfde manier van toepassing. Er zijn verschillen zoals volledige toepassing, gedeeltelijke toepassing en niet-toepassing. Gedeeltelijke toepassing betekent dat de Huurwet slechts in beperkte mate van toepassing is. Samenvattend kan worden gesteld dat de bepalingen inzake bescherming tegen opzegging, termijnen, borgtochten en regelingen bij overlijden van de MRG van toepassing zijn.

Als u wilt dat uw toekomstige huurflat volledig onderworpen is aan de voorschriften van de MRG, let dan op de volgende criteria:

  • Bevindt het gehuurde appartement zich in een bouwwerk dat vóór 1.7.1953 is gebouwd en waarin meer dan twee appartementen worden verhuurd?
  • Gaat het om een particulier verhuurd appartement in een huis dat vóór 9.5.1945 is gebouwd en waarin zich meer dan twee huurobjecten bevinden?
  • Is het gewenste appartement een huurwoning in een gebouw met gesubsidieerde huurwoningen waar meer dan twee appartementen beschikbaar zijn?
  • Is het door u gewenste appartement een zolderappartement waarvoor na 31.12.2001 een bouwvergunning is afgegeven?
  • Of is uw woning nieuw gebouwd door een aanbouw waarvoor de eigenaar de vergunning na 30.9.2006 heeft verkregen?

Bovendien is de MRG volledig van toepassing indien het appartement gelegen is in een gebouw dat na 30 juni 1953 zonder subsidies voor volkshuisvesting werd gebouwd. Bovendien bent u volledig beschermd door de huurwet als u een flatgebouw huurt in een huis dat na 8.5.1945 is gebouwd.

Indien u bij het zoeken naar een flat aanbiedingen tegenkomt die zich in een vrijstaande of halfvrijstaande woning bevinden, zelfs indien het een derde eenheid op zolder betreft, is de MRG niet van toepassing. Dienst- of bedrijfswoningen die u van uw werkgever krijgt, vallen ook niet onder de huurwet. Bovendien geniet u geen bescherming uit hoofde van de MRG wanneer u een tweede woning van categorie A of B huurt wegens een tijdelijke verandering van standplaats om beroepsredenen. Hetzelfde geldt voor appartementen van deze uitrustingscategorie indien zij om andere redenen slechts tijdelijk zijn voor een half jaar of minder. De huurwet is ook niet van toepassing op vakantiewoningen, woningen voor studenten of senioren en woningen die worden verhuurd door liefdadigheidsorganisaties.

Breng de oude gehuurde flat terug in goede staat

Nadat u de huurovereenkomst voor uw nieuwe flat hebt ondertekend en bent verhuisd, moet u niet vergeten de terugkeer van de oude flat te regelen. Heeft u de oude huurovereenkomst tijdig opgezegd? Heeft de huisbaas de lege flat al gezien? Of eist hij bepaalde “cosmetische reparaties” van u voordat hij u de borgsom volledig terugbetaalt?

In veel gevallen wil de huisbaas dat de flat pas geschilderd wordt opgeleverd. Cosmetische correcties aan de oude flat moeten nog gebeuren binnen de looptijd van de huurovereenkomst. Het is echter goed te weten wanneer een dergelijke clausule in een huurovereenkomst doeltreffend is en wanneer niet. Misschien hoeft u helemaal niets te schilderen. Als u in uw huurovereenkomst een clausule aantreft waarin staat dat u reparaties zelf en op eigen kosten moet uitvoeren, moet u weten dat dergelijke clausules vaak juridisch ongeldig zijn. Dit komt omdat cosmetische reparaties onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder vallen, hoewel zij in bijna elke huurovereenkomst aan de verhuurder worden doorberekend. Als u al hebt gerenoveerd, kunt u volgens het federale gerechtshof een schadevergoeding eisen. Deze vordering tot schadevergoeding vervalt echter zes maanden na het einde van de huurovereenkomst.

U moet de muren echter wel verven als u ze tijdens uw huurperiode in een bonte kleur hebt overgeschilderd. De verhuurder heeft namelijk het recht om de muren van de flat in een neutrale kleur terug te krijgen. Als de huisbaas een volledige renovatie van de flat eist, staat hij met lege handen. Volgens het Bundesgerichtshof (BGH) hoeft u als huurder alleen de schade te herstellen die u zelf hebt veroorzaakt.

Tip: Volgens Sectie 28, Paragraph 4, Sentence 3, II. BV, cosmetische reparaties omvatten het witten, behangen en schilderen van muren en plafonds, binnendeuren, ramen en buitendeuren, alsmede vloeren. Zo omvatten “cosmetische reparaties” in de juridische zin bijvoorbeeld niet het schilderen van de buitenkant van deuren en ramen of het schuren en verzegelen van parketvloeren. Evenmin omvatten deze reparaties het opnieuw leggen van vloerbedekking, werkzaamheden aan het metselwerk of de vervanging van een versleten tapijt. U hoeft de bovengenoemde cosmetische reparaties alleen uit te voeren als u een volledig gerenoveerd appartement heeft gekregen.

Conclusie: Het huren van een flat is een spannende zaak en vereist enige kennis, niet alleen om de juiste huurflat te vinden, maar ook om betrokken te raken bij een huurovereenkomst die aan de wettelijke voorschriften voldoet. Wij van het Lukinski makelaarskantoor helpen u graag bij het vinden van een geschikte huurflat. Geef ons een belletje! Wij tonen u geschikte flats in de gewenste regio.

https://ihrhausverkauf.de/immobilien-mieten-mietvertrag-kosten-ratgeber-makler-provision/