9 tips voor het opbouwen van geld: hoe financiert u uw nieuwe woning
Nadat u hebt besloten uw droomhuis te kopen, rijst de vraag naar de juiste financiering. Hier moet u zich informeren over alle opties, want u zult de komende jaren moeten leven met de beslissing over de financiering. Denk dus goed na over uw beslissing en volg de onderstaande tips op.
Benader financiering op de juiste manier: Uw droomhuis kopen
Om tot een succesvolle financiering te komen en echt de beste voor u te vinden, moet u een paar punten in overweging nemen. Vooral voor onervaren mensen is het aangaan van schulden een grote stap, dus u moet er vooral zeker van zijn dat u het juiste aanbod vindt. De volgende tips zullen u helpen om de financiering op de juiste manier aan te pakken en overal aandacht aan te besteden. Een lijst van alle kosten die u zult moeten betalen, vindt u hier:
Tip 1 – Bepaal uw uitgangssituatie
Voordat u met uw zoektocht begint, moet u uw budget en uw eisen in detail bepalen. Dit omvat de woonruimte, het aantal kamers, de constructie en de uitrusting, de ligging, de architectuur, het plaatselijk vervoer en de afstand tot belangrijke plaatsen zoals de werkplek of scholen. Zodra u zeker bent van uw behoeften, moet u uw budget verduidelijken. Hoeveel eigen vermogen kunt u bijeenbrengen? Het is ook belangrijk om de maximale toekomstige maandelijkse kosten te bepalen en hoeveel u zich werkelijk kunt veroorloven. Vergelijk uw huidige maandelijkse vaste kosten en uitgaven. Zodra u een overzicht hebt gemaakt, hebt u een ruw idee van waar u naar kunt zoeken.
Tip 2 – Neem de terugbetaling van de lening op
Huur en rente zijn reële kosten, maar met een aflossing wordt het geld gebruikt als een soort spaarplan op afbetaling. Dit betekent dat uw leenschuld afneemt terwijl uw netto-activa toenemen. U moet dus ook de aflossing die u elke maand op de lening moet doen, in uw berekeningen opnemen. Denk na over hoeveel jaar u de schuld afbetaald wilt hebben en reken met deze waarde. Vergeet niet dat de huur die u elke maand betaalt geen investering is, terwijl de aflossing toch elke maand uw nettowaarde zal verhogen.
Tip 3 – Zoek een goede locatie
Bij het zoeken naar een woning is de ligging een doorslaggevende parameter. Vermijd prestigieuze locaties of trendy wijken, want de prijzen zijn er onredelijk hoog. Zoek daarom niet naar de trendy locatie van vandaag, maar naar die van morgen. Op die manier kan de waarde van uw eigendom over een paar jaar zelfs stijgen door de ligging. De locatie moet ook aan andere belangrijke aspecten voldoen. Niet alleen de verbindingen met belangrijke winkels zoals supermarkten, apotheken of het postkantoor moeten in aanmerking worden genomen, maar ook de afstand tot belangrijke plaatsen zoals de school of uw werk. Het is beter om af te zien van een grote woning die ver weg is van uw werkplek, omdat de dagelijkse pendelen alleen maar kost je zenuwen en geld dat je beter kunt investeren in de financiering van een andere woning.
Tip 4 – Vergelijk zo veel mogelijk aanbiedingen
Hoe meer offertes u aanvraagt en vergelijkt, hoe meer keuze u hebt en hoe groter de kans dat u uw droomhuis vindt. Wees niet bang om uitgebreid te zoeken en veel eigendommen te bekijken. Zoek niet alleen op onroerend goed portals maar ook in kranten, vraag het uw vrienden en kennissen en houd altijd uw ogen open. De moeite die je in je zoektocht steekt, zal je op de lange termijn zeker lonen.
Tip 5 – Kies voor financiering op lange termijn
Het belangrijkste bij langetermijnfinanciering is dat u de lage rente zo lang mogelijk vasthoudt. Bij voorkeur voor de komende 15 jaar of langer. Dit garandeert u een solide aflossingspercentage. Gebruik, afhankelijk van de aankoopprijs, 20% eigen vermogen of minder en kies voor een klassieke annuïteitenlening. Het terugbetalingspercentage voor deze lening moet ongeveer 2% bedragen. Als het hoger is, zal uw rendement hoger zijn in geval van inflatie. Is het lager, dan voldoet u echter niet aan het bepaalde aflossingsbedrag dat u nodig hebt om niet in moeilijkheden te komen met een vervolgfinanciering. Indien u ook een andere lening neemt, zoals een gesubsidieerde lening, moeten de voorwaarden overeenstemmen, anders dreigt u bij verkoop boetes te krijgen voor vervroegde aflossing.
Tip 6 – Vraag verschillende financieringsaanbiedingen
Het is natuurlijk het gemakkelijkst en het eenvoudigst om de lening gewoon bij uw bank af te sluiten en de financiering via haar te regelen. Er zijn echter grote verschillen in de financieringsaanbiedingen van de verschillende banken. Vraag daarom ten minste twee verschillende offertes aan, zo niet meer, om uit te zoeken welke bank u de eerlijkste en beste voorwaarden biedt. Verlies nooit uit het oog dat het om een lening op lange termijn gaat, zodat een rentebesparing van 0,2% per jaar voor u een groot verschil kan maken.
Tip 7 – Vermijd extravaganties
Vooral met de lage rentetarieven is het verleidelijk om een woning te kopen die iets heel bijzonders is, een eigen architectuur heeft en zich onderscheidt van de rest. Het is natuurlijk een geweldig gevoel om een eigendom te bezitten dat individueel uniek is en dat niemand anders heeft. Je moet je echter niet laten verblinden door uiterlijkheden. Zelfs als u zich dankzij de minirente een XXL-huis kunt veroorloven, moet u altijd uw eisen in het oog houden. Een groot huis is veel werk en slokt veel geld op, en dat alles alleen maar om kamers te hebben die je niet nodig hebt? Wanneer u op zoek bent naar een woning, kunt u beter met beide benen op de grond blijven staan en het rentevoordeel gebruiken om geld te besparen of een droom te verwezenlijken, zoals het hebben van een eigen zwembad in de tuin, in plaats van een woning te kopen die u niet echt nodig hebt.
Tip 8 – Schroom niet om schulden te maken
Schulden maken is een grote beslissing, maar als u een ‘goede schuld’ kiest, wint u er uiteindelijk geld mee. Woningfinanciering is een van deze “goede scholen” omdat u bespaart op woonlasten en u goed beschermt tegen inflatie. Uiteindelijk wint u aan reële rijkdom en verliest u niets, zoals bij een belegging in consumptiegoederen. Daarom moet u niet te snel aflossen en vasthouden aan een eerste aflossing van 2% en een looptijd van 15 jaar. Op die manier hoeft u zich geen zorgen te maken over stijgende rentevoeten.
Tip 9 – Koop wanneer de huren duurder worden
Als het huren van een woning duurder is dan het kopen van een vergelijkbare woning, is het op lange termijn de moeite waard om te kopen in plaats van te huren. Als de rente op de lening laag is, geldt dit meestal vanaf de dag van aankoop. Een klein voorbeeld om dit te illustreren.
Ze wonen in een flat van 100 vierkante meter op huurbasis. Je maandelijkse huur is 880 euro netto koud. Voor u is dit een goede prijs voor een mooie flat op een goede locatie, maar u speelt met het idee om in een flatgebouw te gaan wonen. U wilt niet uitbreiden en een flatgebouw vinden van dezelfde grootte op een vergelijkbare locatie. De aankoopprijs inclusief bijkomende aankoopkosten bedraagt 300.000 euro. U kunt 50.000 euro eigen vermogen bijeenbrengen, dus heeft u een lening van 250.000 euro nodig. U rekent met een rentevoet van 2%, wat betekent dat u in het begin 5.000 euro rente per jaar moet betalen. Omgerekend naar beneden, moet je 417 euro per maand betalen. Op het eerste gezicht is dit veel minder dan uw huidige huur. Maar vergeet de kosten voor onderhoud en de beheerder niet. Reken daar 150 euro per maand meer voor. Uw maandelijkse kosten zijn nu 567 euro/maand. U bespaart dus 313 euro per maand en 3.756 euro per jaar die u anders zou hebben uitgegeven aan de koude huur. In verhouding tot uw eigen vermogen behaalt u een mooi rendement van 7,5% per jaar, en dat is belastingvrij! Zoals je kunt zien, is het al de moeite waard. Vergelijk dit met het volgende scenario: als u uw vermogen gewoon op een spaarrekening had gezet, zou u slechts 1% rente ontvangen, waarover u ook belasting zou moeten betalen. Dit voorbeeld toont snel aan hoe een aankoop voor u de moeite waard kan zijn in vergelijking met huren.