Eigendomslening met en zonder eigen vermogen: vergelijking van gedeeltelijke, volledige en 110% financiering

De juiste financiering voor de aankoop van een woning is een van de belangrijkste beslissingen die je als toekomstige huiseigenaar moet nemen. Eigen vermogen speelt hierbij een cruciale rol, omdat het een directe invloed heeft op de financieringsopties en de financiële lasten op de lange termijn. Hier vergelijk ik 3 verschillende financieringsscenario’s voor je, van volledige financiering tot eigenwoningbijdrage, en analyseer ik de impact op de maandelijkse termijnen en totale kosten. We bekijken ook waarom het raadzaam kan zijn om een bepaalde hoeveelheid eigen vermogen aan te houden en hoe dit de rente beïnvloedt!

Allereerst: Waarom is 110% of volledige financiering de moeite waard?

Als investeerder neem je liever een lening voor onroerend goed en betaal je die over een lange periode terug (ongeveer 35 jaar). Dit heeft voordelen: je hebt minder eigen vermogen nodig, dus je kunt meer geld “investeren” (omdat je dat niet nodig hebt). Hierdoor kun je meer huurinkomsten genereren. Ja, er is rente, maar er is ook inflatie. Deze devaluatie van het geld zorgt ervoor dat de aflossing van de lening “goedkoper” wordt. Lees hier meer: Vastgoed als investering Voordelen.

Daarom is het de moeite waard om de 3 scenario’s door te rekenen!

Volledige financiering van een woning: Kosten

Voorbeeld van volledige financiering: Stel dat de aankoopprijs van het onroerend goed EUR 240.000 is en er geen eigen vermogen wordt ingebracht:

  • Aankoopprijs van het pand: 240.000 euro
  • Eigen vermogen: 0 Euro
  • Leningbedrag: 240.000 euro

Voorwaarden van de lening:

  • Rentevoet (effectief): 2,5% – afhankelijk van de bank / kredietrating kan de rente voor volledige financiering hoger zijn, met 0,05 tot 0,1%.
  • Looptijd: 20 jaar
  • Maandelijkse afbetaling: 1.218,75 euro

Financiering tegen 110% van de aankoopprijs: Kosten

Voorbeeld van 110% financiering – In dit scenario wordt 10% van de aankoopprijs gefinancierd bovenop de aankoopprijs voor bijkomende kosten en reserves:

  • Aankoopprijs van het pand: 240.000 euro
  • Eigen vermogen: 0 Euro
  • Leningbedrag (inclusief 10% bijkomende kosten): 264.000 euro

Voorwaarden van de lening:

  • Rentevoet (effectief): 2,5% – afhankelijk van de bank / kredietrating kan de rente voor volledige financiering hoger zijn, met 0,05 tot 0,1%.
  • Looptijd: 20 jaar
  • Maandelijkse afbetaling: 1.345,00 euro

Financiering met eigen vermogen: Kosten

Voorbeeld met eigen vermogen – Laten we aannemen dat je 20% van de aankoopprijs bijdraagt als eigen vermogen:

  • Aankoopprijs van het pand: 240.000 euro
  • Eigen vermogen: 48.000 euro
  • Leningbedrag: 192.000 euro

Voorwaarden van de lening:

  • Rentevoet (effectief): 2.5%
  • Looptijd: 20 jaar
  • Maandelijkse afbetaling: 975,00 euro

Hoe financier je een huis en appartement?

Het kiezen van de juiste financieringsoptie is cruciaal voor het succes op lange termijn van de aankoop van je woning. Volledige financiering stelt je in staat om zonder eigen vermogen te kopen, maar leidt tot hogere maandelijkse aflossingen en hogere totale kosten door rente. Financiering met een hoger leenbedrag, bijvoorbeeld 110% van de aankoopprijs, kan de extra kosten dekken, maar verhoogt de maandelijkse aflossingen nog meer.

Het inbrengen van eigen vermogen maakt het mogelijk om de maandelijkse aflossingen te verlagen en de totale kosten te verlagen, omdat het leenbedrag kleiner is. Dit zorgt ook voor een betere rentevoet, omdat het risico voor de bank lager is. Het is echter raadzaam om een bepaald bedrag aan eigen vermogen te behouden voor onvoorziene uitgaven of reparaties.

Uiteindelijk hangt de beste financieringsoptie af van je individuele financiële situatie en je langetermijndoelen. Het is raadzaam om zorgvuldig te plannen, verschillende scenario’s door te nemen en indien nodig advies te vragen aan een financieel expert om de juiste beslissing te nemen.

Gunstige financiering voor huis & condominium?

Maak het jezelf gemakkelijk en bereid je vroeg voor op de aankoop van je huis of appartement. Stap 1 is altijd het verduidelijken van de financiering. Eenvoudig gezegd:

Hoeveel huis kun je je veroorloven? Hoeveel flat kun je je veroorloven?

Stap 1: Regel de financiering voordat je koopt

Laten we beginnen met de financiering.

Lees hier meer:

Tip. Bouwfinanciering in vergelijking [jaar]

Goede aanbieders, goede voorwaarden, goede investering. Vergelijk verschillende aanbieders en hun huidige rentetarieven en voorwaarden online en gratis: