Bereken de aankoopprijs: Eigendom, bijkomende kosten, belastingen, notaris, kadaster, … Checklist + voorbeeld

Berekening van de aankoopprijs inclusief bijkomende kosten – Wat is de uiteindelijke aankoopprijs van een onroerend goed? Hoe hoog zijn de bijkomende aankoopkosten en hoe wordt de commissie van de makelaar verdeeld? Naast de overdrachtsbelasting zijn ook kosten verschuldigd voor de notaris, de inschrijving in het kadaster en de makelaar. Ontdek hier hoe u de uiteindelijke aankoopprijs van uw woning berekent, met een checklist en een voorbeeld.

Bereken de aankoopprijs: Belangrijke factoren

Bij de berekening van de aankoopprijs zijn verschillende factoren van belang. De ligging van het onroerend goed, het terrein en het bouwjaar zijn van belang. Zodra de aankoopprijs van het onroerend goed tijdens de taxatie is vastgesteld, moeten de bijkomende aankoopkosten worden toegevoegd.

De uiteindelijke aankoopprijs is derhalve samengesteld uit

 1. Aankoopprijs van het onroerend goed
 2. Incidentele inkoopkosten

Bijkomende aankoopkosten: overdrachtsbelasting, makelaar & Co.

Niet alle bijkomende aankoopkosten zijn in alle federale staten gelijk. Sommige bijkomende kosten, zoals de belasting op de overdracht van grond, verschillen van de ene federale staat tot de andere. Soms hangt het er ook van af of u een huis, een flat of een appartementsgebouw koopt. De beleggingsstrategie, d.w.z. inkomenseigendom of vastgoedbelegging, kan ook een verschillend effect hebben op de bijkomende aankoopkosten. Als u ook via een makelaar koopt, zult u ook een makelaarscourtage moeten betalen, die eveneens verschilt naar gelang van de deelstaat.

Leestip: Onroerendgoed overdrachtsbelasting per federale staat

Wat telt dan als incidentele aankoopkosten?

 • Belasting op de overdracht van grond (3,5-6,5%)
 • Notariskosten (1,5%)
 • Inschrijving in het kadaster (0,5%)
 • Makelaarscourtage (3,57-7,14%; 50:50 bij particuliere aankoop)

in je eigen huis in een droomachtige omgeving. Wat zijn hier de bijkomende aankoopkosten?

Voorbeeld: Kopen van een huis in NRW inclusief bijkomende aankoopkosten

Dit korte voorbeeld laat zien hoe deze bijkomende aankoopkosten optellen tot de oorspronkelijke aankoopprijs. Stel dat u wilt investeren in een vrijstaande woning in NRW. Laten we, om het voorbeeld eenvoudig te houden, aannemen dat na technische en commerciële inspectie de aankoopprijs 100.000 euro bedraagt.

 • Koopprijs voor huis in NRW: 100.000 euro

Overdrachtsbelasting in NRW berekenen

Afhankelijk van de deelstaat bedraagt de belasting op de overdracht van grond tussen 3,5% en 6,5%. Ons eigendom is in NRW. Eén blik op de tabel en we zien: de onroerendgoedbelasting in NRW bedraagt 6,5%.

 • Grondoverdrachtsbelasting in NRW (6,5%): 6.500 euro

Notariskosten: Verzegeling van het koopcontract

U zult ook notariskosten moeten betalen. Het koopcontract moet immers worden verzegeld. U kunt dit bedrag ramen op 1,5% van de aankoopprijs van het onroerend goed.

 • Notariskosten (1,5%): 1.500 euro

Inschrijving in het kadaster Kosten: Overdracht van eigendom

De overdrachtsbelasting is betaald, net als de notaris? Heel goed. Daarna komt de kadastrale inschrijving. Hier wordt het eigendom dat u hebt gekocht, nu geregistreerd als uw eigendom. U moet 0,5% voor deze overdracht toestaan.

 • Inschrijving in het kadaster (0,5%): 500 euro

Makelaarskosten: commissie en distributie

Als er een makelaar bij betrokken is, is de makelaarscourtage verschuldigd in de laatste stap. Het is belangrijk hier op te merken: Als het om een aankoop van privé-eigendom gaat, wordt de commissie van de makelaar 50/50 verdeeld tussen koper en verkoper. Indien de aankoop van onroerend goed echter een commerciële aankoop is (bijvoorbeeld voor rekening van een bedrijf), dan zijn de commissie en de verdeling vrij onderhandelbaar. Het bedrag van de provisie van de makelaar varieert naar gelang van de federale staat. In NRW is dat 3,57%.

 • Makelaarscourtage (3,57% [3.570 / 2]): 1.785 euro

Conclusie: Aankoopprijs en bijkomende aankoopkosten in een oogopslag

De werkelijke aankoopprijs van het pand is dus 100.000 euro. Als de bijkomende aankoopkosten daarbij worden opgeteld, komen we uit op 110.285 euro, die in totaal moeten worden geïnvesteerd. Onze tip: Maak van meet af aan een beknopte checklist van de bijkomende aankoopkosten die u zult maken en voeg deze bij de oorspronkelijke aankoopprijs. Dit voorkomt onaangename verrassingen met betrekking tot de financiering.

U wilt investeren in een onroerend goed en bent op zoek naar een geschikte gids? Hier vindt u alles van A tot Z: koop of huur, financiering van een appartement, zoeken naar appartementen, vastgoedportalen, makelaars, taxatie, aankoopprijzen, onderhandelingen en belastingen. Kennis en ervaring van experts, in één gids.

✓ Een gids
✓ Alle feiten
Tips van insiders
✓ Aankoop checklists

Leer stap voor stap het proces van het kopen van een flat en veel insider tips!

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.