Een huis snel verkopen: Procedure, juridische grondbeginselen en de beste tips

Snel een huis verkopen – Het verkopen van een huis is een complexe aangelegenheid en omvat veel verschillende stappen. Van het opstellen van een aantrekkelijke advertentie tot de taxatie van het onroerend goed en de daaropvolgende juridische stappen, zoals het koopcontract en de afspraken met de notaris. Tijdens al deze stappen moet met verschillende punten rekening worden gehouden om de verkoop van het onroerend goed zo winstgevend en snel mogelijk af te ronden. Tip! Hier vind je mijn gratis XXL gids van A-Z met alle checklists: Een eigendom verkopen.

Snel onroerend goed verkopen: zo werkt het

Een eigendom zo snel mogelijk succesvol verkopen is moeilijker dan u denkt. Er zijn veel zaken waarmee rekening moet worden gehouden en veel fouten die kunnen worden gemaakt. U moet dus vanaf het begin op de hoogte zijn van de processen en er zeker van zijn dat u alles goed doet. Het proces wordt voor u alleen maar gemakkelijker gemaakt door de juiste deskundigheid en de juiste ondersteuning op dit gebied.

Nu de grote vraag: Wat te doen?

4 opties: Met / zonder makelaar, gedeeltelijke verkoop, verlies … of verkoop rechtstreeks aan ons in 5 staten!

De opties in versneld vooruit:

 1. Met / zonder makelaar: verkoopproces, maak hier kennis
 2. Gedeeltelijke verkoop: verkoop aan financiële vennootschap (snel)
 3. Gunstige verkoopprijs: snel maar pijnlijk
 4. Verkoop rechtstreeks aan ons: Wij kopen in 5 federale staten

Laten we aan de achterkant beginnen:

Verkoop rechtstreeks aan ons: Wij kopen in 5 federale staten

U wilt uw huis / woning heel snel verkopen? Verkoop dan rechtstreeks, zonder omwegen, zonder commissie, rechtstreeks aan ons. Wij kopen ter plaatse in Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts, Hessen en in Berlijn, of binnen een straal van ~ 50 tot 100 km in Mecklenburg-Vorpommern.

Zonder makelaars, zonder vastgoedportalen, zonder bezichtigingsafspraken, zonder stress voor u.

De volgende optie, je geeft een lage verkoopprijs op – wat pijnlijk is!

Daarom slaan we de lage uitverkoopprijs meteen over en springen we naar de gedeeltelijke uitverkoop – ooit van gehoord?

Gedeeltelijke verkoop: de echt snelle huisverkoop?

Voordat we overgaan tot de instructies voor het snel verkopen van een huis – misschien heeft u al gehoord van de “gedeeltelijke aankoop” of “gedeeltelijke verkoop” van onroerend goed. Of het nu gaat om een huis, een flat of een stuk grond, advertenties zeggen dat het een “snelle en gemakkelijke” manier is om geld te verdienen. U kunt uw huis snel verkopen, in het reguliere verkoopproces, van de taxaties van uw huis, tot de advertenties in portals, communicatie met geïnteresseerden, individuele bezichtigingsafspraken, kredietcontroles…

Wat is een gedeeltelijke verkoop van een onroerend goed?

Of, u kunt kiezen voor een nog snellere manier, de gedeeltelijke verkoop. Hierbij verkoopt u niet het gehele eigendom aan een nieuwe eigenaar, meestal particulier, maar verkoopt u een deel van uw eigendom aan een financiële maatschappij.

Afhankelijk van het aandeel dat u verkoopt (meestal tussen 20-50%), betaalt u vervolgens een maandelijkse gebruiksvergoeding, de zogenaamde “usage fee” (vergelijkbaar met huur). Zoals uit de vergelijking blijkt, is dit ongeveer 3% per jaar (van het verkochte aandeel). (van het verkochte aandeel). U blijft echter de enige gebruiker van het eigendom.

Voordelen, maar ook nadelen: Gedeeltelijke aankoop

Een belangrijke opmerking voor wie aan gedeeltelijke verkoop denkt:

Hypothecaire leningen zijn een goed alternatief

Voor velen heeft zo’n gedeeltelijke verkoop grote voordelen, u kunt immers snel aan geld komen. Er zijn echter ook nadelen. Zo is de gebruiksvergoeding aanzienlijk hoger dan een hypotheek op uw eigendom of een hypothecaire lening. Het is dan ook de moeite waard om de balans op te maken en de voor- en nadelen (follow-upkosten) tegen elkaar af te wegen.

Vergelijking van aanbieders en kosten

Mijn aanbeveling gaat duidelijk in de richting van hypothecaire leningen, in plaats van gedeeltelijke verkoop. Als u nog meer wilt weten, kunt u hier een vergelijking van alle aanbieders vinden:

 • Vergelijking gedeeltelijke verkoop

Procedure: Hoe uw huis te verkopen

Een vlot verloop van de verkoop is het allerbelangrijkste. Er zijn veel verschillende stappen nodig om een huis winstgevend te verkopen. Voor de meeste mensen is het zeer tijdrovend om dit alleen aan te pakken. Er is een uitgebreide deskundigheid nodig, die alleen al veel tijd kost om te verwerven.

Om de verkoop van een huis voor u zo gemakkelijk en vooral zo snel mogelijk te maken, helpen makelaarsexperts u met hun kennis en jarenlange ervaring. Het proces kan dus snel en gemakkelijk verlopen voor huiseigenaars, zonder dat zij veel tijd moeten investeren. Leun achterover en ontspan terwijl makelaars het werk voor u doen.

Tip. Verkoop van de markt (niet openbaar)

U wilt niet dat uw eigendom op de open vastgoedmarkt verschijnt?

Off market betekent dat de verkoop van uw eigendom nooit publiekelijk zichtbaar zal zijn. Uw eigendom zal alleen worden aanbevolen aan een interne, solvabele groep kopers met een ideale constellatie. Off Market-verkoop wordt met name gebruikt door prominente personen die de verkoop, alsmede het adres, de foto’s en nog veel meer geheim willen houden. Ook particulieren maken gebruik van de dienst, bijvoorbeeld wanneer de familie of de buurt niet op de hoogte mag zijn van de aanstaande verkoop. Voor zo’n discrete, niet-marktconforme verkoop heb je een gerenommeerde makelaar met een goed netwerk nodig. Uw voordeel: niemand komt achter de verkoop.

 • Van de markt verkopen

Snel onroerend goed verkopen: 3 veelgestelde vragen

We willen niet te veel van uw tijd in beslag nemen, dus hier zijn 3 specifieke vragen die ons het vaakst gesteld worden tijdens counseling sessies.

Hoe snel kun je verkopen?

Vraag 1: Hoe snel kunnen goede makelaars een eigendom verkopen?

Elke plaats, elke omstandigheid varieert de tijd. Wij kunnen u een aanbieding doen voor uw onroerend goed in Duitsland, in Hamburg, Berlijn, München, Keulen, Düsseldorf, Frankfurt en voor alle andere steden in het gebied van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

In ongeveer 32% van de aanvragen van onze cliënten hebben wij nog dezelfde dag, d.w.z. binnen 24 uur, een voorlopig aanbod. Na nader onderzoek en evaluatie is de kortste periode 72 uur. Daarnaast zijn er echter de gebruikelijke procedures voor het koopcontract en de benoeming van de notaris. Over beide komt u zo dadelijk meer te weten.

Makelaar met koperspool of online portaal?

Vraag 2: Waarom zou u een makelaar inschakelen voor een snelle woningverkoop en niet gewoon online verkopen?

U moet contact opnemen met een makelaar voor een snelle verkoop van uw huis. Als u een gegarandeerde snelle verkoop wilt, zonder gedoe en zonder extra kosten.

Als u uw eigendom op een van de gebruikelijke online portalen zet, zijn er geen garanties dat het ook werkelijk wordt verkocht – zelfs niet tegen de door u zelf bepaalde gewenste prijs.

Zonder een makelaar (met contacten, off market koperslijsten en investeerders op de achtergrond) kan uw eigendom maandenlang op de open markt staan zonder bezichtigingen, laat staan aanbiedingen.

U zult geen betere deal krijgen van particulieren voor een snelle, gegarandeerde contante verkoop – verkoop aan professionals die bereid en in staat zijn om uw eigendom te ontwikkelen.

Bovendien hebben wij een rigoureus taxatieproces, wat betekent dat wij altijd de meest nauwkeurige taxatie voor elk onroerend goed krijgen.

Gegarandeerd snel te verkopen?

Vraag 3: Hoe kunt u garanderen dat ik mijn huis snel aan u kan verkopen?

Wat Investor Brokers onderscheidt van andere bedrijven is dat wij het eigen geld van onze partners klaar hebben staan om uw huis te kopen. Onze investeerderspartners zitten al meer dan 25 jaar in de sector en hebben samen honderden jaren ervaring. Dit stelt ons in staat een snel verkoopproces te hebben en betekent dat wij in staat zijn een aankoop in slechts zeven dagen te voltooien indien nodig.

Met een extern team van juristen en ervaren professionals verloopt het proces van taxatie tot afsluiting naadloos. U hebt regelmatig rechtstreeks contact met een toegewijde verkoopvertegenwoordiger, zodat u altijd op de hoogte blijft en eventuele problemen snel kunnen worden opgelost.

Hier zijn gratis gidsen voor alle veel voorkomende gevallen van verkoop:

Bepaal de waarde van het eigendom: Dit is hoe taxateurs te werk gaan

Wat zijn de precieze criteria voor het bepalen van de waarde van een onroerend goed en hoe gaan taxateurs precies te werk bij het opstellen van de taxatie? In het algemeen moet de marktwaarde volgens § 194 BauGB de prijs weerspiegelen die in het normale handelsjaar op het tijdstip van de taxatie zou zijn bereikt, zonder rekening te houden met ongewone of persoonlijke omstandigheden. Om deze waarde te bepalen, laten de deskundigen zich leiden door verschillende criteria:

Ligging van de eigendommen

Enerzijds omvat de ligging van het onroerend goed de infrastructuur van de nabije omgeving, zoals vervoersverbindingen, winkelvoorzieningen, maar ook verbindingen met artsen of ziekenhuizen. Aan de andere kant hebben trendy locaties een voordeel, vooral in grote steden. Hoe hoger de populariteit van de buurt, hoe hoger de waarde van het onroerend goed daar.

Natuurlijk is het bijzonder gemakkelijk om eigendommen te verkopen in de stadscentra en in de voorsteden van populaire agglomeraties.

Prijsvergelijking onroerend goed Duitsland:

 • Berlijn
 • Düsseldorf
 • Frankfurt
 • Keulen
 • Hamburg
 • Hannover
 • München
 • Stuttgart

Standaard grondwaarde

De standaardgrondwaarde is waarschijnlijk het belangrijkste criterium voor het bepalen van de marktwaarde, aangezien deze de basis vormt voor de berekening ervan. De standaard grondwaarde geeft de waarde aan voor één vierkante meter onbebouwde grond in de respectieve standaard grondwaardezones.

Verontreinigde locaties op het terrein

Verontreinigde terreinen op het onroerend goed zijn uiteraard niet voordelig voor het onroerend goed, aangezien zij door de nieuwe eigenaar moeten worden overgenomen. Dergelijke verontreinigde terreinen worden opgenomen in het kadaster en hebben een negatieve invloed op de taxatie, aangezien potentiële kopers meer kosten moeten maken.

Tip! Wenst u meer gedetailleerde informatie over het onderwerp verkoop van grond? Lees hier meer: Land verkopen.

Energetische conditie

Allereerst moet natuurlijk het energiecertificaat worden overgelegd. Hieruit blijkt hoe hoog het energieverbruik is. Hoe hoger, hoe slechter. Daarnaast is er de kwaliteit en de nieuwheid van de isolatie van de buitenmuren en het dak. Deze hebben een doorslaggevende invloed op het energieverbruik, en de energiekosten stijgen enorm bij slechte isolatie. Onze tip als tijd geen rol speelt en u snel moet verkopen: renoveren voor waardestijging.

Structurele en technische staat van een onroerend goed

Het tweede belangrijke criterium is uiteraard de staat van het onroerend goed. Dit omvat niet alleen de gebruikte materialen, zoals bouwmaterialen, bedrading, leidingen of elektrische systemen, maar ook de ouderdom van het pand en de materialen. Bovendien kunnen extra’s zoals buitenfaciliteiten, carports, tuinen en garages een positief effect hebben op de taxatie en een positieve beoordeling versterken.

Huidige marktsituatie

De prijs van een onroerend goed wordt altijd bepaald door vraag en aanbod, en daarom speelt dit criterium ook voor de deskundige een belangrijke rol. Hier worden verkoopgegevens van vergelijkbare eigendommen op soortgelijke locaties gebruikt en vergeleken met de gegevens van het onderzochte goed.

Mate van ontwikkeling van het onroerend goed

Ook belangrijk voor de waarde van het onroerend goed is de mate van ontwikkeling. Dit betekent dat moet worden nagegaan of de woning is aangesloten op belangrijke netwerken zoals het waterleidingnet, het telefoonnet maar ook de elektriciteit. Natuurlijk is het een voordeel als de woning is aangesloten op alle belangrijke netwerken.

Belasting op de overdracht van onroerend goed

Telkens wanneer in Duitsland een eigendom of een aandeel in een eigendom wordt gekocht, moet overdrachtsbelasting worden betaald. Maar hoeveel bedrijfsbelasting is verschuldigd bij de aankoop van onroerend goed? Het bedrag van de belasting wordt bepaald door de afzonderlijke federale staten. In de regel varieert de belasting op de overdracht van grond tussen 3,5% en 6,5%, afhankelijk van de federale staat waarin het onroerend goed of het stuk grond is gelegen. Voor een snelle oriëntatie hebben wij de tarieven van de overdrachtsbelasting samengevat voor alle 16 deelstaten met voorbeeldkoopprijzen van 1 – 5 miljoen euro, van Beieren tot Hamburg.

 • Belasting op de overdracht van onroerend goed

Gratis fooi? Ja!

Al mijn tips in deze gids zijn gratis voor u. Als makelaar bemiddelen wij in eigendommen met een verkoopwaarde van 1 miljoen euro of meer in de categorie luxe eigendommen. Wij geven u graag tips en trucs voor uw verkoop, gratis, gedetailleerd en stap voor stap uitgelegd. Kijk ook eens naar onze links, waar u meer gedetailleerde informatie vindt over de afzonderlijke onderwerpen. Als u uw eigendom met ons wilt verkopen: Weet je wat ons onverslaanbaar voordeel is? Wij bereiken zelfstandig meer dan 250.000 lezers per maand, wat neerkomt op een totaal van 3 miljoen mensen per jaar. Wij zijn onafhankelijk van de gewone vastgoedportalen en bereiken een solvabele, speciale doelgroep. Bovendien bieden wij in onze zone buiten de markt interessante kopersgroepen en investeerders aan tot wie u geen toegang hebt via de gebruikelijke aanbiedingen. Lees hier meer: Makelaars in onroerend goed.

Exposé: presenteer en verkoop uw huis

De juiste advertentie is de enige manier om een eigendom zelf aan de man te brengen. Maar ook andere aspecten moeten in aanmerking worden genomen. Als u de verkoop van een huis zonder hulp aanpakt, moet u rekening houden met veel tijd en organisatie. Dit proces kan alleen worden vergemakkelijkt als u over de juiste specialistische kennis ter zake beschikt.

Reclame: Formuleringen, de beelden en de eerste indruk

Er is niets erger dan dat uw advertentie verloren gaat in de massa. Korte, sobere beschrijvingen vervelen potentiële kopers en zijn niet uitnodigend. Zorg er daarom voor dat de titel losjes is, maar toch serieus. Om dit te bereiken moet u taal gebruiken die zo rijk mogelijk is aan beeldspraak, die emoties opwekt en zo de aandacht trekt.

Bedenk op welke kop je zelf zou blijven steken.

Bijzondere voordelen van uw woning kunt u benadrukken met zinsneden als “elegant oud gebouw met stucwerk” of “zonovergoten terras op het zuiden”, omdat u enthousiast overkomt en de woningzoeker direct uitnodigt. Probeer de koper al met de kop aan te trekken, zodat hij op uw advertentie blijft klikken.

Foto’s: Interieur, perceel en details

Maar de belangrijkste factor zijn waarschijnlijk de foto’s. Een koper wil natuurlijk zoveel mogelijk van de woning zien om een idee te krijgen of de woning iets voor hem zou kunnen zijn.

Om geweldige foto’s van uw eigendom te maken, zijn er een paar dingen die u moet overwegen. Allereerst moeten de kamers netjes en schoon zijn. Zorg ervoor dat de foto’s bij daglicht worden genomen, zodat de kamers echt goed te zien zijn en kopers kunnen zien hoeveel daglicht er in de kamers valt. Uw omslagfoto moet het meest expressief zijn en het beste van de flat weergeven.

De mooiste kamer, het dakterras, de open keuken of misschien de erker met uitzicht. Foto’s van alle kamers en, indien beschikbaar, van de tuin/balkon/terras, een buitenaanzicht en, vooral, een plattegrond mogen nooit ontbreken. De plattegrond mag nooit ontbreken, omdat het potentiële kopers een indruk geeft van de verhoudingen van de afzonderlijke kamers ten opzichte van elkaar en hen helpt de indeling van de kamers te zien.

Dit is hoe een professional werkt met onroerend goed foto’s:

Tekst: Exacte beschrijving en voordelen

Zodra de potentiële koper op uw advertentie staat, kunnen twee andere factoren hem overtuigen van het eigendom. De tekst van de advertentie en uw foto’s. In uw tekst moet u belangrijke kerngegevens over het onroerend goed en de eigendomscriteria toelichten. Deze omvatten

 • Aantal kamers
 • District
 • Balkon
 • Ingerichte keuken
 • Verdieping maar ook volledig bad
 • Kelder kamers

Beschrijf de ligging van de flat, de voordelen en noem ook de apparatuur zo precies mogelijk. Dit omvat keukenapparatuur, verwarmingssystemen, maar ook andere voorwerpen die in het pand zullen blijven. Vermeld daarbij de kosten voor de vergoedingen voor bestaande apparatuur en makelaarskosten. Het is ook belangrijk informatie op te nemen zoals de huurprijs, bijkomende kosten en de grootte van de flat in vierkante meter.

De 5 meest gemaakte fouten in verkoop

De meeste huizenverkopers zijn nogal onervaren op dit gebied en weten niet waar te beginnen. Ze nemen vaak een paar foto’s en zetten die op een onroerend goed portal. De huiseigenaren weten echter niet wat zij kunnen verwachten, waar zij op moeten letten en wat hen allemaal te wachten staat. Om deze onzekerheid te voorkomen, is het vóór de verkoop van een huis het belangrijkste dat u zich informeert en de hulp inroept van deskundigen op dit gebied.

De makelaar is vanaf het begin uitgesloten

Natuurlijk is het ook mogelijk om een verkoop van onroerend goed zonder makelaar tot een goed einde te brengen. Dus voordat u beslist voor of tegen een makelaar, overweeg wat voor u in uw situatie het meest zinvol is. Een makelaar kan u veel werk en tijd besparen bij de verkoop van een woning. Zij kunnen u ook adviseren over financiële en marketingkwesties. Dus stel jezelf de vragen:

 • Heb ik de tijd om de hele verkoop van mijn huis alleen te organiseren, te begeleiden en af te ronden?
 • Is mijn kennisniveau en mijn beroepsbekwaamheid echt voldoende om de verkoop zonder makelaar tot een goed einde te brengen?
 • Kan ik de verkoop alleen coördineren in de snel veranderende, regionale en doelgerichte vastgoedmarkt?

U moet zich ervan bewust zijn dat de verkoop van onroerend goed veel tijd, organisatie en deskundigheid vergt. Een makelaar ontvangt een commissie op een succesvolle verkoop, maar dit kan worden vastgelegd in het contract van een makelaar. Daarnaast neemt de makelaar dan werkzaamheden van u over, zoals het op de juiste wijze adverteren van de woning, het regelen en uitvoeren van bezichtigingsafspraken, het opstellen van koopcontracten en het bijwonen van de notarisafspraak. Dit betekent dat u iemand met voldoende deskundigheid aan uw zijde heeft om u in alle zaken te adviseren.

Ontmaskeren geeft een valse indruk

Het exposé is een van de belangrijkste zaken voor een succesvolle verkoop van uw eigendom. Het exposé is het eerste wat een potentiële klant ziet en moet daarom de perfecte eerste indruk maken. Een slecht exposé kan zelfs het mooiste huis ruïneren.

Waar je zeker op moet letten zijn goede foto’s. Het helpt om ze door een fotograaf te laten maken, maar zelfgemaakte foto’s kunnen er ook geweldig uitzien. Zorg ervoor dat de foto’s bij daglicht worden genomen en dat de kamer goed te zien is. Het moet ook opgeruimd en schoon zijn, zodat de potentiële koper zich onmiddellijk op zijn gemak voelt en zich kan voorstellen dat hij er woont.

Maak foto’s van alle kamers en idealiter ook van de plattegrond, zodat kopers zich een duidelijk beeld kunnen vormen van de woning. Foto’s van de tuin of speciale kenmerken van het huis zien er ook goed uit. Wees eerlijk in de tekst van je exposé. Geef de klant geen valse hoop en overdrijf niet, want dat leidt alleen maar tot teleurstelling bij de bezichtigingsafspraak.

De marktwaarde van onroerend goed is u onbekend

Iedere huiseigenaar herinnert zich hoeveel hij voor zijn huis heeft betaald en hoeveel renovatie, opknapbeurt enz. heeft gekost. Het komt echter vaak voor dat de waarde van het onroerend goed afwijkt van de oorspronkelijke aankoopprijs, aangezien de prijzen van onroerend goed worden bepaald door vraag en aanbod.

Dus voordat u uw eigendom te koop aanbiedt, moet u de waarde ervan kennen. U kunt de waarde van het onroerend goed laten schatten door een taxateur, maar ook door een makelaar en zo beter weten in welke marge u zich met de prijs kunt bewegen. Kleine gebreken aan het huis kunnen de waarde van de woning verlagen en een reden zijn voor potentiële kopers om de aankoopprijs te verlagen. Overweeg daarom vóór de verkoop of u kleine gebreken vooraf kunt laten repareren en zo een hogere verkoopprijs kunt vragen. Taxateurs of makelaars kunnen u echter ook helpen bij deze beslissing en beoordelen of een dergelijke investering de moeite waard is.

U bent niet voorbereid op bezichtigingsafspraken

Potentiële kopers staan voor de beslissing om al dan niet een grote investering te doen. Dus willen ze op veilig spelen en 100% zeker zijn van hun beslissing. Om ervoor te zorgen dat uw huisverkoop een succes wordt, moet u potentiële kopers zo veel mogelijk zekerheid geven.

Bij een bezichtigingsafspraak moet u dus voorbereid zijn op veel vragen van kopers en op al die vragen een goed antwoord hebben. Vaak gaat het over de staat van het huis:

 1. Hoe oud zijn de ramen/deuren?
 2. Wanneer was de laatste renovatie en opknapbeurt?
 3. Wat voor soort isolatie is er?
 4. Hoe hoog zijn de bijkomende kosten?
 5. … en en en

Wees voorbereid op al deze vragen en informeer u van meet af aan in detail over uw huis. Onwetendheid kan potentiële kopers afschrikken of een excuus zijn om de prijs te drukken. Sta ook open voor taxateurs en begrijp dat uw kopers gewoon op veilig willen spelen.

Je bent niet zakelijk vloeiend

Natuurlijk wilt u als verkoper uw eigendom zo winstgevend mogelijk verkopen. Maar tegenover u staat een koper die het liefst aan het eind winst maakt.

Verpest uw kansen om een huis te kopen dus niet door onwillig te zijn om te onderhandelen, maar kom uw koper ook tegemoet. Er is maar één ding dat helpt bij onderhandelingen en dat is een goede voorbereiding.

U moet van meet af aan nagaan wat u zich kunt veroorloven en wat voor u het absolute minimum is. U moet ook met goede argumenten komen om uw verkoopprijs te rechtvaardigen. Het gaat bijvoorbeeld om een goede infrastructuur, de ligging van het huis of bijzondere voordelen van uw eigendom. Een makelaar met onderhandelingservaring kan u ook helpen bij de voorbereiding van een succesvolle onderhandeling of u zelfs ter plaatse bijstaan.

Koppigheid kan veel bederven en de onderhandelingen onnodig rekken. Benader elkaar en vind een prijs waar beide partijen tevreden mee zijn.

Juridisch: Notaris, kadaster en koopcontract

Een huis verkopen is een grote beslissing die veel wettelijke procedures, contracten en vereisten met zich meebrengt. Als huiseigenaar moet u van tevoren goed geïnformeerd zijn over wat er voor u in de pijplijn ligt en waar u op moet letten om met winst uit de deal te komen. Voor de niet-ingewijde op dit gebied zijn er veel juridische basisprincipes waarmee rekening moet worden gehouden en vooral kleine struikelblokken die ten koste van alles moeten worden vermeden.

Notaris: toezicht op het koopcontract

De taken van een notaris bestaan erin om als onpartijdige juridische autoriteit de verkoop van onroerend goed zodanig te regelen dat alle partijen tevreden zijn en alle mogelijke geschilpunten van het begin tot het einde worden vermeden of beslecht. De notaris stelt een openbare akte op (het koopcontract) waarin alle noodzakelijke juridische kwesties op transparante en duidelijke wijze worden geregeld.

Bovendien waarmerkt de notaris het koopcontract voor onroerend goed:

In Duitsland bepaalt §311b van het Duitse burgerlijk wetboek (BGB) dat voor alle juridische overeenkomsten met betrekking tot grond, goederen, landgoederen en onroerend goed een verplichte notariële waarmerking vereist is.

Een andere taak van notarissen is het waarborgen van de bescherming van koper en verkoper. Met het oog op de rechtsbescherming van de koper reserveert de notaris het eigendom voor de koper in het kadaster als prioriteitsmededeling, zodat de verkoper het eigendom niet op korte termijn aan iemand anders kan verkopen. Met het oog op de rechtsbescherming van de verkoper zorgt de notaris voor de definitieve overdracht van de eigendom in het kadaster zodra de koper de koopprijs daadwerkelijk heeft betaald.

Afdwingbare vorderingen

Notarissen zorgen bovendien voor onmiddellijk afdwingbare vorderingen. Dit betekent dat de vorderingen die in notariële overeenkomsten zijn vastgelegd, onmiddellijk afdwingbaar zijn. Voor de tenuitvoerlegging van de vorderingen is het dus niet langer nodig een extra klacht in te dienen bij een rechtbank, maar kan onmiddellijk een deurwaarder worden aangesteld. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de koopprijs niet wordt betaald.

Bovendien legt een notaris alle onopgeloste juridische kwesties bij een verkoop van onroerend goed uit. Hij of zij moet alle juridische en gerechtelijke kwesties aan alle partijen bij de overeenkomst zo uitvoerig, begrijpelijk en toereikend uitleggen dat een schriftelijke vastlegging van de wil van beide partijen mogelijk is. U bent hiertoe verplicht uit hoofde van uw openbaar ambt.

De kosten voor de notaris zijn altijd dezelfde, aangezien de notariskosten in heel Duitsland op uniforme wijze zijn geregeld in de wet inzake de kosten van rechtbanken en notarissen (Gerichts- und Notarkostengesetz, GnotKG).

Indien een notaris een afwijkende kostenregeling nastreeft, is deze dus ondoeltreffend, aangezien dit bij wet verboden is. Dit geldt zowel voor kostenverlagingen als kostenstijgingen.

Koopcontract in de onroerendgoedsector

Hoe kan een koopovereenkomst tot stand komen? Wanneer is er sprake van een koopovereenkomst? En wat moet er allemaal in een koopcontract staan?

De koopovereenkomst is de rechtsgrondslag waarop de verkoop van een huis is gebaseerd. Naar gelang van het geval ziet een koopcontract er altijd anders uit, bevat het meer of minder voorschriften, afhankelijk van wat de partijen zijn overeengekomen.

Een koopcontract is een ingewikkeld en uitgebreid contract dat veel juridische onduidelijkheden bevat en voor sommige mensen ook valkuilen. De uitvoering kan ook veel tijd in beslag nemen.

Snel verkopen? Soms verstrijken er wel 8 weken tussen de ondertekening van het contract bij de notaris en de eigendomsoverdracht in het kadaster.

Dit verschil tussen de overdracht van de koopprijs, de verandering van bezit en dus van vruchtgebruik en bezwaring, en de uiteindelijke verandering van eigendom en overdracht doet nog andere juridische vragen rijzen bij de verkoop van een huis, die in detail in het koopcontract moeten worden geregeld.

Checklist: 14 punten in het koopcontract

Gewoon om te vragen: Wat moet er allemaal in een koopcontract staan?

De belangrijkste punten die in elk koopcontract moeten worden geregeld, zijn de volgende:

 1. Welk voorwerp van aankoop wordt verkocht?
 2. Wie verkoopt aan wie?
 3. Wat wordt er mee verkocht? (Ingerichte keuken, woning,…)
 4. Hoe wordt het verkocht?
 5. Hoe wordt betaald? (Contant, bankoverschrijving, …)
 6. Wanneer is de overdrachtsdatum?
 7. Wat is de uitsplitsing van neven- en onderhoudskosten?
 8. Hoe worden de ontwikkelingskosten geregeld?
 9. Zijn er mogelijke garantieclaims?
 10. Wat is de toestand van het object?
 11. Heeft het object gebreken?
 12. Welke vergunningen zijn beschikbaar en welke ontbreken?
 13. Toerekening van de kosten
 14. Toestemming van het notariskantoor

Verkopen van onroerend goed: XXL Gids + Checklists

Procedure, kosten en tips – alles in één groot, gratis artikel voor onroerend goed, flat, huis, villa, appartementsgebouw. Leer stap voor stap hoe u een woning kunt verkopen: woning verkopen.

Kent u de 3 fasen van de verkoop van een onroerend goed al?

De 3 fasen bij de verkoop van onroerend goed

 1. Voorbereiding: Voorbereiding eigendom en verkoop
  1. Timing
  2. Afspraak makelaar
  3. Documenten
  4. Vastgoed klaarmaken
  5. Bied prijs
  6. Exposé
 2. Verkoopfase: het pand op de markt brengen en kopers vinden
  1. Marketingstrategie
  2. Neem verzoeken aan
  3. Contact met belanghebbende partijen
  4. Kredietcontrole
  5. Data bekijken
  6. Verkoop praatje
 3. Verkooptransactie: Koopovereenkomst tot overdracht
  1. Koopovereenkomst
  2. Notaris afspraak
  3. Inschrijving in het kadaster en aankoopprijs
  4. Overdracht
  5. Facturen voor notaris en makelaar
  6. Belasting betalen

In deze gids leert u alle stappen stap voor stap. Perfect voor diegenen die hun eerste eigendom verkopen.

 • Eigendom verkopen