Wanneer is een energiecertificaat nodig bij de verkoop van een huis?

Een energiecertificaat is een document waarin de energieprestaties van een gebouw worden beoordeeld. In Duitsland is de afgifte en het gebruik van een energiecertificaat geregeld in de energiebesparingsverordening.

Wanneer is er een verplichting om een energiecertificaat voor te leggen?

Huiseigenaren die hun eigendom willen verkopen, moeten ten laatste bij de bezichtiging een energiecertificaat voorleggen. Belangrijke gegevens zoals de uiteindelijke energievraag of het eindverbruik in kilowattuur per vierkante meter (kWh/m²) en het jaar, de belangrijkste energiebron van het verwarmingssysteem van het gebouw en het bouwjaar van het woongebouw moeten ook bij de reclame worden vermeld. Voorzichtigheid is geboden bij het ontbreken van informatie, boetes tot 14.000 euro kunnen worden opgelegd. Het certificaat of een kopie ervan moet aan de nieuwe eigenaar worden overhandigd wanneer het koopcontract wordt gesloten. Er is slechts één uitzondering en dat zijn gebouwen met minder dan 50 m² bruikbare vloeroppervlakte en historische monumenten.

Welke energie-efficiëntieklassen zijn opgenomen in een energiecertificaat?

Energiecertificaten voor woongebouwen die na 1 mei 2014 worden afgegeven, worden ingedeeld in een energie-efficiëntieklasse van “A+” tot “H”. Deze indeling moet ook worden vermeld in advertenties voor onroerend goed. Potentiële kopers kunnen zo een directe, goed gefundeerde indruk krijgen van de energiestatus van een gebouw.

“A+” classificeert gebouwen met een eindenergievraag of -verbruik van minder dan 30 kWh/m² per jaar. De efficiëntieklasse “H” duidt op woongebouwen waarvan de vraag of het verbruik hoger is dan 250 kWh/m² per jaar. De classificatie wordt gecombineerd met de bandtacho die reeds bekend is van het oude energiecertificaat, waarbij de energie-efficiëntie wordt gevisualiseerd in kleuren gaande van groen (zeer efficiënt) via geel (gemiddeld efficiënt) tot oranje en rood (laag efficiënt).

Welke verschillen zijn er in het energiecertificaat?

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een verbruikscertificaat en een vraagcertificaat. Het verbruikscertificaat is gebaseerd op het energieverbruik, zoals gas of stookolie. In het geval van het vraagcertificaat wordt een berekende warmtebalans van het gebouw opgesteld. Het te verwachten energieverbruik voor de warmteverliezen van de onderdelen van het gebouw, de ventilatie van het gebouw en de werking van de gebouwdiensten wordt berekend en vergeleken met een referentiegebouw.

Wat is een energiecertificaat en hoe lees je het?

Voorbeelden, kosten, wanneer welke