Loft flat: Exclusief wonen in een industriële look? Voordelen & nadelen, kosten en tips

Een loft kopen – U wilt een flat kopen of een flat verkopen? Dan moet je weten over de respectieve platte type! Of het nu een oud gebouw is, een penthouse of een maisonnette. Hier kunt u alles te weten komen over lofts. Vooral in grote steden als New York of Londen werden in de jaren veertig voor het eerst lofts gebouwd. Oude fabrieken en pakhuizen werden omgebouwd tot woonruimte. Deze bijzondere eigendommen zijn zeer populair, exclusief en vooral duur, mede door hun omvang. De plattegrond van de oude industriële woestenij wordt uitbundig gemoderniseerd en aangepast aan de luxenormen van de kopers, die meestal jonge, succesvolle volwassenen zijn. Wilt u uw geld investeren in een onroerend goed en zo jarenlang extra inkomsten verwerven? Dan kunt u alles te weten komen over de voor- en nadelen van lofts, en waar u op moet letten bij het kopen/huren van een flat. Klik hier om terug te keren naar het overzicht van de verschillende soorten flats.

Loft. Wat betekent dat? Kenmerken & definitie

De historische achtergrond van dit soort onroerend goed is heel bijzonder. Oude industriële gebouwen worden omgebouwd tot luxueuze woonruimte. Dit is uniek. Vooral als u zo’n pand wilt kopen, is de koopprijs meestal niet erg hoog als de loft nog niet gerenoveerd is. U hebt de mogelijkheid om de flat op te knappen, klaar te maken en dan tegen een hoge prijs te verhuren. Velen zouden een grote som betalen om in een loft te wonen omdat het aantal beperkt is. Dat maakt het exclusief.

Kenmerken van een loft flat: bakstenen muren, zichtbare leidingen en co.

In veel gevallen bevindt een loft zich op de begane grond of de benedenverdieping en biedt één tot twee verdiepingen. De flat is een grote, open en vrije ruimte zonder tussenschotten. Kenmerkend zijn de betonnen vloeren en plafonds en de bakstenen of ongepleisterde muren, die vooral aan oude fabrieken doen denken. Opengewerkte buizen zijn ook vaak te vinden. Zoals u ziet, behoudt een loftflat zijn historische charme, en dat is wat deze woning zo bijzonder maakt.

Indeling kamer: grote, open ruimte met hoge plafonds

Een loft is meestal een grote kamer met hoge plafonds. Dat komt omdat de flat vroeger een pakhuis was. Grote ramen van vloer tot plafond zijn ook niet ongewoon. Je hebt veel daglicht om de grote kamer licht en vriendelijk te maken. U bent ook nergens aan gebonden als het gaat om de kamerindeling. Als koper of huurder hebt u de mogelijkheid om uw eigen grenzen te trekken met hoge kasten of rekken en alles naar uw wensen in te delen.

Bent u op zoek naar een geschikt appartement – als huurder of als investeerder? Kijk dan eens naar onze gids voor flat types A-Z!

Voordelen & nadelen van een zolder: vrije ruimte, oppervlakte, kosten & Co.

Voordat u besluit in een pand te investeren, moet u de voor- en nadelen van dit type gebouw grondig onderzoeken. Vooral een loft flat verschilt sterk van andere flats wat de constructie betreft en moet minstens eenmaal gerenoveerd en gemoderniseerd worden om het huiselijk te maken. Zeker, dit soort architectuur is niet voor iedereen weggelegd en u moet er goed over nadenken of u in een dergelijke woning wilt investeren en wonen. Om u te helpen beslissen, hebben wij de belangrijkste voor- en nadelen van een loftflat voor u op een rijtje gezet.

Voordelen: Ontwerpvrijheid en een extravagante ambiance

Een open sfeer en veel vrije ruimte. Dit is een groot voordeel, vooral voor jonge volwassenen. U hebt veel ontwerpmogelijkheden en kunt een individuele kamerindeling maken. Het is ook mogelijk om een combinatie van werk en privéleven te creëren door uw flat dienovereenkomstig in te delen. De extravagante sfeer en de bijzondere charme van een loftflat maken deze zeer populair. De historische achtergrond van het grotendeels onder monumentenzorg vallende gebouw is ook iets heel bijzonders en unieks.

 • Veel vrije ruimte, individuele kamerindeling
 • Extravagante ambiance
 • Meestal genoteerd
 • Combinatie van werk en privé-leven

Nadelen: hoge prijzen en weinig privacy

Ondanks de vele voordelen die een loftflat biedt, zijn er ook enkele nadelen waarmee u bij de aankoop rekening moet houden. Veel lofts zijn aan renovatie toe vanwege hun historische achtergrond en je moet er veel tijd en geld in investeren. Als de woning al is gemoderniseerd, zal de flat meestal erg duur zijn. U moet er ook rekening mee houden dat de servicekosten hoger zullen zijn dan voor andere eigendommen en dat het moeilijker zal zijn om ze te verwarmen. Door de bakstenen muren is de flat meestal minder goed geïsoleerd en ook hier moet u rekening houden met extra kosten. Tenslotte moet u weten dat, vooral als u alleen woont, terugtrekken en privacy nogal moeilijk zijn.

 • Hoge prijzen of renovatie nodig
 • Hoge bijkomende kosten
 • Slecht geïsoleerd, moeilijk te verwarmen
 • Weinig privacy

Loft: geschikt voor wie? Kantoren, luxe loft of retraite

Loft flats zijn een goede investering en kapitaalgoed. Zij zijn zeer gewild op de vastgoedmarkt en vooral beperkt. Dit maakt dit soort woningen nog exclusiever. Als u van plan bent een oud pakhuis te kopen, kunt u het in verschillende richtingen verbouwen, want een loft kan op vele manieren worden gebruikt. Hier tonen wij u twee verschillende manieren om een loft te gebruiken en wie de perfecte doelgroep is als huurder.

Bedrijf: open kantoorruimte, aangename sfeer en uitwisseling

Je hoeft een loft niet uitsluitend te gebruiken als woonruimte. Vooral de laatste jaren is gebleken dat het pand ideaal kan worden gebruikt als kantoorruimte. Vooral jonge bureaus of startende ondernemingen proberen af te stappen van een steriele, afgebakende kantoorsfeer en een ontspannen en open sfeer te creëren. Dit wordt mogelijk gemaakt door de grote ruimte in een loft. Het moedigt uitwisseling en samenwerking aan, wat de filosofie is van veel jonge ondernemingen. Elke werknemer kan zijn eigen werkplek kiezen, en er kunnen zitjes of creatieve hoekjes worden ingericht om het werken aangenamer te maken. De charme van de loft speelt een grote rol bij de uitvoering.

Yuppies: jonge, succesvolle volwassenen

Een loft is ook perfect voor alleenstaanden. De doelgroep hier is jonge, succesvolle volwassenen. De zogenaamde yuppies. Zij kunnen zich al op jonge leeftijd zo’n dure flat veroorloven en als je de kans krijgt, ligt alles voor je open op het gebied van design. Creëer je eigen ruimte en leef creatief. Een zeer populaire indeling is ook een mix van professioneel en privé. U zou uw grote leefruimte zo kunnen inrichten dat u een privégedeelte hebt met de slaapkamer en een tweede gedeelte waar u klanten of zakenpartners kunt ontvangen. Op die manier kunt u gemakkelijk van thuis uit werken en toch uw partners in een exclusieve omgeving ontvangen.

Tip! Bent u geïnteresseerd in het kopen van luxe onroerend goed en wilt u er meer over weten? Hier vindt u een artikel met nuttige tips!

Wat u moet overwegen alvorens een zolderruimte te kopen/huren

Vooral bij oudere gebouwen, waaronder lofts, moet u zich grondig informeren over het gebouw voordat u het huurt of koopt. Vooral bij aankoop investeert u veel geld in het onroerend goed en wilt u onverwachte kosten vermijden. Je moet op een paar dingen letten en wij hebben wat onderzoek voor je gedaan. De belangrijkste punten vindt u hier.

Als u meer wilt weten over het kopen van een flat, kunt u hier een gedetailleerd artikel vinden!

Omgeving & ligging: Geen stadscentrum, maar een perifere wijk

Zoals u reeds in de loop van dit artikel hebt geleerd, worden loftflats gecreëerd uit oude industriële braakliggende terreinen en pakhuizen. Natuurlijk vindt u ze niet midden in het centrum van de stad, maar aan de rand van de stad in (meestal oude) industriegebieden. Deze wijken zijn in veel gevallen gemoderniseerd en je hoeft niet meer tussen de fabrieken te wonen, maar het is nog steeds vaak een perifere wijk waar de populaire flats te vinden zijn. Bedenk of u aansluiting moet hebben op het openbaar vervoer of dat u zelf een auto heeft. Als u een auto had, zou u waarschijnlijk snel op de snelweg zijn en zou u geen problemen hebben om een parkeerplaats te vinden. Zorg ervoor dat u de locatie van uw woning kent voordat u koopt. Als de locatie niet goed is, zal het moeilijk zijn om een goed betalende huurder te vinden.

Verbouwing & Renovatie: Creëer een luxe woning

Een ander belangrijk aspect is de noodzaak van renovatie van uw woning, die u moet nagaan voordat u koopt. Veel brownfields zijn nog niet voldoende gemoderniseerd, en vooral als u van plan bent een luxueus pand te bouwen, zult u meestal veel geld moeten investeren. Wij raden u aan een deskundige te raadplegen die u kan helpen bij de aankoopbeslissing. Laat uw potentiële flat vooraf inspecteren en maak een lijst van de kosten. Vervolgens kunt u overwegen of u deze investering wilt doen en of het uiteindelijke bedrag in uw budget past.

Een ander aspect is de thermische isolatie van een zolder. Vaak zult u bakstenen muren aantreffen die er mooi uitzien, maar niet goed geïsoleerd zijn. Als dit het geval is, zullen uw energiekosten hoger zijn door de verwarming. Controleer dit dus ook en breng de nodige verbeteringen aan.

Afspraak voor bezichtiging: Kantoorruimte & checklist

Zoals u reeds hebt ervaren, is een loft niet alleen geschikt als woonruimte, maar ook als kantoorruimte. Bent u zelf ondernemer en wilt u met uw team een nieuw pand betrekken? Dan vindt u hier de belangrijkste tips voor het zoeken en bezichtigen van uw kantoor. Maak een checklist met aspecten die speciale aandacht nodig hebben en waar u misschien niet aan gedacht hebt.

Het juiste kantoor: productiviteit door de juiste kantooromgeving

Studies tonen aan dat de kantooromgeving een invloed heeft op de werksfeer en dus ook op de productiviteit van een bedrijf. Daarom moet u uw nieuwe kantoorruimte zorgvuldig kiezen en een aantal aspecten in overweging nemen. Elk bedrijf en elke ondernemer heeft individuele ideeën over de ideale kantoorruimte en vooral jonge bureaus of startende ondernemingen geven de voorkeur aan een open en vriendelijke sfeer. De uitwisseling tussen werknemers is van doorslaggevend belang voor de doeltreffendheid van het werk en bij het ontwerp van de lokalen moet hiermee rekening worden gehouden. Een loft biedt vele voordelen en is ideaal om deze doelen te bereiken.

Wil je investeren? Kom hier alles te weten over commercieel vastgoed.

Checklist voor ondernemers

Hier vindt u een checklist om met name ondernemers te helpen het juiste kantoorpand te kiezen. Met deze factoren moet altijd rekening worden gehouden bij de keuze van een kantoor.

 • Locatie van het kantoor (terrein, infrastructuur, groene ruimten)
 • Kantoorruimte (groeimogelijkheid, efficiëntie, keuken, enz.)
 • Kantooruitrusting (energiekosten, snel internet, temperatuur, licht)
 • Huurprijzen (bijkomende kosten,…)
 • Tijdens het bezoek (verkeer, omgeving, buren, aangename sfeer,…)

Financiering van een loft: leningen, eisen en co.

Een loft kopen is een ideale investering. U zult veel moeten investeren als u een oude fabrieksvloer wilt ombouwen, maar het zal de moeite waard zijn. Zo moet de voorgevel van de ramen op een eigentijdse manier worden beglaasd en moet er een efficiënt verwarmingssysteem worden geïnstalleerd. Als uw woning echter op de monumentenlijst staat, kunt u de renovatiekosten vaak aftrekken van uw belastingen.

Kredieten en leningen: Verschillen, vergelijking & het aanvragen van een lening

Als u een loft wilt kopen, moet u bijna altijd een lening afsluiten, omdat u het hele bedrag moeilijk uit uw eigen kapitaal kunt betalen. In de regel, heb je een onroerend goed lening nodig. Meestal kunt u kiezen tussen een annuïtaire lening en een lening met vaste rentevoet, die beide hun voor- en nadelen hebben. Bij een annuïtaire lening moet u elke maand dezelfde aflossing betalen, maar verandert de verhouding tussen rente en aflossing. Bij een lening met vaste rente wordt daarentegen elke maand slechts één rentebetaling gedaan, plus een soort aflossingsbetaling.

Hier vindt u meer informatie over het onderwerp leningen!

Vereisten voor een vastgoedlening: kredietwaardigheid, eigen vermogen & documenten

Om van de bank een lening te krijgen voor de financiering van een loft, moet u aan verschillende eisen voldoen. Dit is vooral ter bescherming, omdat de bank er zeker van wil zijn dat de lening kan worden terugbetaald. Een kandidaat-lener moet een regelmatig en zeker inkomen hebben. Bovendien zijn een goede kredietwaardigheid en positieve Schufa-informatie voordelig. De banken kijken ook naar een Duitse lopende rekening en een Duitse woonplaats.

Financiering van eigen vermogen in onroerend goed: investering, kosten & investeringsvergelijking

Veel banken eisen een bepaald bedrag aan eigen vermogen bij de aankoop van een woning. In het algemeen moet ongeveer 20% van de koopprijs door de koper persoonlijk worden gedekt; dit bedrag moet dan worden gebruikt om de bijkomende aankoopkosten te betalen (inschrijving in het kadaster, notaris). Sommige kredietinstellingen bieden ook volledige financiering aan, zodat geen eigen vermogen hoeft te worden ingebracht. Dit is echter slechts in zeldzame gevallen mogelijk, is gewoonlijk duurder en vereist een zeer goede kredietwaardigheid.