Penthouse: Huur, koop en prijs van luxe flats – kosten, voordelen & nadelen
Koop een penthouse – Dit type flat belooft absolute luxe boven de daken van de stad. U wilt een flat huren of kopen en bent op zoek naar het ideale type flat? Er zijn talrijke soorten flats op de vastgoedmarkt, zoals de terrasflat, de loft of de maisonnette. Hier stellen we u voor aan het penthouse. Penthouses zijn flats in een klasse apart, vaak luxueus ingericht met grote ramen die de kamer overspoelen met natuurlijk licht en u laten genieten van het adembenemende uitzicht. Luxe heeft zijn prijs, maar er is altijd ruimte voor besparingen. Wat u moet zoeken in een penthouse, en hoe u er het beste een kunt krijgen, wordt hier onthuld. Laat u meeslepen in de wereld van het luxueuze penthouse, misschien wordt het wel uw volgende woning – of het nu in Düsseldorf of New York is: penthouse-appartementen vindt u overal ter wereld! Terug naar het overzicht hier: Soorten flats.
Penthouse flat: Wat maakt deze extravagante eigenschappen? – Definitie
Penthouses zijn, net als lofts, ontstaan in de Verenigde Staten en waren een manier om exclusieve woonruimte te creëren boven stadswoningen. Aangezien er in de binnenstad weinig ruimte is voor eengezinswoningen, werden de vrije platte daken gebruikt om meer woonruimte te creëren die voldoet aan de eisen van welgestelde klanten. Het concept is tot op de dag van vandaag blijven bestaan en is ook naar ons in Duitsland overgewaaid, minder vaak in de vorm van complete penthouses en veel meer als penthouse-appartementen. De luxefactor is gebleven.
Bent u op zoek naar een geschikt appartement – als huurder of als investeerder? Kijk dan eens naar onze gids voor flat types A-Z!
Kenmerken van een penthouse: prachtig uitzicht en veel ruimte
De ligging op het dak of op de bovenste verdiepingen van een gebouw leidt tot bijzondere kwaliteiten van de leefomgeving, die anders slechts weinig panden met zich meebrengen. Enerzijds resulteert dit in een zeer bijzonder uitzicht, dat op zichzelf zijn prijs heeft. Bovendien hebben penthouses veel vaker terrassen en daktuinen die deel uitmaken van het onroerend goed dan andere soorten flats. Al deze omstandigheden maken dat penthouse-flats tot de meest exclusieve vormen van huisvesting behoren. Bovendien is een massa penthouses groter dan de gemiddelde wooneenheid. Dit betekent automatisch dat meerdere slaapkamers en vaak meerdere badkamers deel uitmaken van de flat.
Wil je in de grote steden van
Penthouses vs. penthouse flats: Vergelijking en verschillen
In de vorige tekst werden penthouses en penthouse-flats quasi als synoniemen gebruikt. Hoewel er zeer grote gelijkenissen zijn tussen de twee soorten flats, zijn zij niet precies hetzelfde.
De voor- en nadelen lijken vaak sterk op elkaar en gelden voor beide soorten. Toch willen wij u graag vertellen over de kleine maar subtiele verschillen. Vooral als u op zoek bent naar een nieuw of zelfs uw eerste huis, is het relevant voor u om de verschillen tussen de twee vormen te kennen.
Penthouses zijn eigenlijk hele, kleinere woningen die zich op het dak van een woongebouw bevinden. Deze vorm van huisvesting is vooral zinvol in grote steden, met enorme flatgebouwen, omdat het goedbetalende klanten een unieke woonervaring kan bieden.
Penthouse-flats doen meestal niet onder voor penthouses wat de kwaliteit van hun inrichting betreft; het gaat hier echter niet om een huis, maar vaak om de goed uitgebouwde bovenste verdieping van een flatgebouw, die bovendien is voorzien van terrassen of balkons. Toch kunt u ook hier een grote leefruimte verwachten.
Voor- en nadelen van een penthouse: hoogte, ligging en prijzen
Ondanks de hoge eisen die bouwprojectmanagers aan penthouses stellen, kan de extra-klasse woonervaring ook niet zonder nadelen die gemakkelijk te vermijden zijn en bij een juiste uitvoering nauwelijks gewicht in de schaal leggen.
Voordelen: Wonen op een groot terrein met uitzicht & rust?
Penthouses en penthouse-flats hebben natuurlijk een aantal voordelen die variëren van eigendom tot eigendom. Luxe voorzieningen kunnen zeker worden verwacht, maar deze zijn afhankelijk van de individuele flat. Bijna altijd echter kunt u genieten van de volgende voordelen:
- Terras en balkon
- Grote leefruimte
- Luxe uitrusting
Nadelen: Niet voor mensen met hoogtevrees – Kosten en prijzen
De aard van deze woonvorm is dat de appartementen zich helemaal bovenin bevinden. Het bijbehorende uitzicht en de grote buitenruimten maken penthouse-flats uiterst aantrekkelijk. Voor sommigen brengt deze omstandigheid echter ook een aantal nadelen mee:
- Niet voor mensen met hoogtevrees
- Grote vensteroppervlakken die professioneel moeten worden gereinigd
- Vaak hoog geprijsd
- Zeldzaam: Een penthouse is zeldzamer te vinden dan, bijvoorbeeld, een flat of een oud gebouw.
Penthouse als investering? Rendement, investering & winstgevendheid
Als het om investeringen gaat, zien velen vastgoed als een geschikte optie, omdat met name steden de afgelopen jaren sterk in waarde zijn gestegen. Bovendien stijgt en daalt de vraag naar bepaalde soorten woningen steeds naar gelang van de demografische ontwikkeling. Onroerend goed is dus nog steeds een van de populairste vormen van investering. U kunt hierover meer te weten komen in het volgende.
Waarom onroerend goed? Kopen en verhuren: Rendement en inkomen
Onroerend goed wordt als belegging vaak verkozen boven andere vormen van kapitaalbelegging omdat het, indien goed beheerd, soms een hoger rendement oplevert en ook nooit volledig zijn waarde verliest. Sommige mensen associëren onroerend goed ook met de mogelijkheid om medeverantwoordelijk te zijn voor de prestaties ervan.
Onroerend goed is echter niet het snelle, gemakkelijke geld. Bouwprojecten en flats, evenals huizen, vergen onderhoud en diensten, omdat de huurders natuurlijk niet alleen betalen voor de geboden woonruimte, maar ook voor onderhoud en reparaties. In deze scriptie wordt er echter van uitgegaan dat u zelf de eigenaar en verhuurder van een onroerend goed bent en dus rechtstreeks door deze vorderingen wordt geraakt.
Investeringsvormen Onroerend Goed: Financiering, Fondsen & Leningen
Dit is niet altijd de realiteit. Er zijn verschillende manieren om in onroerend goed te investeren. Vooral als kleine belegger bent u bijzonder beschermd op de markt, maar tegelijk hebt u beperkte opties. Kleine beleggers zijn degenen die slechts een beperkte kennis van de financiële markten hebben. Particuliere beleggers mogen slechts kleine tot middelgrote bedragen beleggen. De Wet ter bescherming van kleine beleggers, kortweg KASG, zorgt ervoor dat u in situaties van crowd investment bijzondere bescherming geniet.
Als u nog geen volledig vertrouwen hebt in de vastgoed- en financiële markten, zijn andere opties open-end of closed-end beleggingsfondsen. Als deze u interesseren, is het de moeite waard een afspraak te maken met uw bankadviseur of de verschillende fondsen op het internet te onderzoeken om een fonds te vinden dat bij u past.
Zoals altijd wanneer het om beleggingen gaat, mag men echter niet uit het oog verliezen dat er altijd een basisrisico aan verbonden is, dat niet wordt geëlimineerd door een beschermende wet. Het is daarom raadzaam u uitgebreid te informeren over de mogelijkheden.
De klassieke aankoop van een onroerend goed wordt beschouwd als een directe kapitaalinvestering en wordt inderdaad geregeld door een contract, maar het bezit en vooral het verhuren van een onroerend goed vergt niet weinig werk. De secundaire activiteit mag niet worden onderschat. Het is ook belangrijk te weten dat huuropbrengsten ook van invloed zijn op de belastingschijf.
Checklist penthouse: waar moet op gelet worden bij het kopen van een penthouse
Heeft u nagedacht over de aankoop van uw nieuwe huis en besloten dat u de stap wilt nemen om eindelijk huiseigenaar te worden? Dan hebben wij voor u de ultieme checklist met punten die u beslist moet controleren voordat u tot aanschaf overgaat.
- Raamisolatie
- Servicekostenafrekening van de vorige huurder
- Uitlijning en zonlicht
- Noodzaak tot renovatie
- Buurt
- Nabijheid van openbaar vervoer
- Parkeergelegenheid
Makelaars: Meer kans om het perfecte penthouse te vinden?
Vooral als het gaat om luxe eigendommen zoals penthouse flats, loont het vaak om een makelaar in te huren om de juiste flat voor u te vinden. Open bezichtigingen van penthouse flats zijn zeldzaam, en de meeste worden uitsluitend via makelaars geadverteerd.
Bovendien is zelfbouw zo goed als uitgesloten. U kunt het beste een kijkje nemen bij woningbouwprojecten in het gebied waarin u geïnteresseerd bent om een overzicht te krijgen van het aanbod en de prijzen. Als u vindt dat de mogelijkheden niet aan uw verwachtingen voldoen, kan een makelaar u helpen alternatieven te vinden.
Agenten kennen meestal de woningmarkt van de stad waarin zij actief zijn als hun broekzak en zullen u zeker kunnen vertellen waar u eigendommen kunt vinden die aan uw eisen voldoen en u ook helpen om uw ideeën zo nodig te controleren en aan de omstandigheden aan te passen.
Makelaars- en commissielonen
Veel mensen denken dat het inhuren van een makelaar het zoeken naar een flat makkelijker kan maken. Dit is in feite waar, maar u moet uw ogen openhouden wanneer u een vastgoedmakelaar zoekt, want vastgoedmakelaar is geen beschermde beroepstitel. Theoretisch kan iedereen zich een makelaar noemen.
Een paar rode vlaggen bij het inhuren van een makelaar kunnen bijvoorbeeld zijn dat betaling vooraf wordt geëist, want eigenlijk is het honorarium van een makelaar een succesfee en is het alleen verschuldigd wanneer een flat wordt bemiddeld. Uiteraard kunnen bepaalde diensten vooraf worden gefactureerd. Deze kosten moeten echter vanaf het begin op transparante wijze worden behandeld.
Als u bijvoorbeeld merkt dat een makelaar u steeds kosten in rekening brengt zonder dit vooraf met u te bespreken, moet u dit zeker aankaarten en kijken of de samenwerking daardoor verandert. Vooral wanneer u op zoek bent naar een flat, is er een wettelijke limiet aan de courtage van de makelaar. Het mag niet hoger zijn dan twee netto koude huren plus BTW.
Koopcontract: laat het controleren of controleer het zelf
De aankoop van uw eerste woning is bijna voltooid. Je staat voor je koopcontract en opeens raak je in paniek. Wat als er iets in zit wat je over het hoofd hebt gezien? Laten we een stap terug doen en terugkomen op uw contract.
Vóór de koopovereenkomst: zorg & aandacht zijn vereist
Heb je in het kadaster gekeken? Dit kan u informatie geven over vele zaken die anders problemen zouden kunnen veroorzaken. Wie zijn de buren, is de verkoper wel de enige eigenaar?
Hebt u volledige plannen van het huis en het land en komen die overeen met wat u hebt gezien? Een eerlijke verkoper zou u alle documenten moeten geven, want hij heeft niets te verbergen. Ook kunt u de kadastrale uittreksels onafhankelijk van de verkoper op het internet verkrijgen.
Potentiële valkuilen in het koopcontract: checklist
U dient het koopcontract ten minste twee weken vóór de datum van terinzagelegging van de notaris te ontvangen, zodat u het grondig kunt controleren. De hulp van een advocaat is hier zeer nuttig. Indien u het contract echter zelf wilt controleren, dient u op de volgende punten te letten:
- Volledige gegevens van verkoper en koper
- Duidelijke aanduiding van het voorwerp van aankoop
- Vaste prijzen en termijnen
- Vaste handovertijd
- Tekortkomingen
Meer over het onderwerp: Luxe onroerend goed als kapitaalbelegging
Heeft dit artikel niet al uw vragen beantwoord, of wilt u meer weten? Wij hebben een breed scala van aanvullende artikelen die verdere vragen beantwoorden, zoals: Waar moet ik op letten als ik onroerend goed koop, of is onroerend goed de moeite waard als investering? Als u ook geïnteresseerd bent in vastgoed als investering, kijk dan eens naar onze statistieken over trends op de vastgoedmarkt!