Maisonnette: huren, kopen en financieren van de populaire woonvorm

Een maisonnette kopen – Op zoek naar de perfecte woning? U wilt een flat kopen, een flat verkopen of bent op zoek naar het juiste investeringsvastgoed? Er zijn talrijke soorten onroerend goed, zoals een penthouse, een loft of een appartement in een oud gebouw. Hier kunt u alles te weten komen over het flat type maisonnette: “Klein huis”, dat is wat de Franse naam betekent. De titel is aan dit type appartement gegeven vanwege de twee verdiepingen die het belooft. Dit is precies wat de woonomgeving zo charmant maakt, want kamers met verschillende verdiepingen doen de bewoners even vergeten dat het maar een flat is. Daarom zoeken veel mensen specifiek naar flats met een galerij. Hier vind je alles wat je moet weten over het vinden van een maisonnette. Deze link brengt u terug naar het overzicht van de meest voorkomende types flats.

Maisonette: Betekenis, structuur en indeling

Zoals reeds kort vermeld, is een maisonnette een optie met twee verdiepingen, waarbij het bovenste gedeelte vaak slechts een halve verdieping omvat. De platte vorm wordt vaak aangetroffen op de bovenste verdiepingen van een gebouw, waar de bovenste verdieping met een open trap verbonden is met het gedeelte van de flat eronder. Deze optie maakt de flat breder en bevordert het gevoel van een grote, ruime flat, terwijl de leefruimte wordt gemaximaliseerd.

Bent u op zoek naar een geschikt appartement – als huurder of als investeerder? Kijk dan eens naar onze gids voor flat types A-Z!

Kamerindeling: kamers, trappen & co.

De twee verdiepingen van een maisonnette geven de bewoners een heel nieuw gevoel van ruimte; hoewel de bovenverdieping vaak maar een halve verdieping is, biedt deze extra bruikbare ruimte. Het is ook bijzonder prettig om woon- en slaapgedeelten of woon- en werkgedeelten van elkaar te kunnen scheiden. Er zij op gewezen dat de plafondhoogte op de galerij iets lager kan zijn, afhankelijk van de aard van de woonmogelijkheid. Daarom leent een slaapruimte zich voor deze locatie.

Eigenlijk altijd onderdeel van een maisonnette zijn open trappen die naar de bovenverdieping leiden. Deze kunnen slim worden geïntegreerd in het omringende meubilair, maar zijn mogelijk een factor die de ruimte enigszins kan beperken.

Het verbouwen van een galerijflat: Renovatie, mogelijkheden en bouwplan

Het kan moeilijk zijn om een maisonnette te vinden op de vrije woningmarkt. Vooral een die aan je eigen eisen voldoet. Een andere manier om aan de populaire flats te komen is het ombouwen van bestaande wooneenheden.

Deze optie zou bijzonder interessant kunnen zijn voor eigenaars van flatgebouwen om het bestaande pand nog aantrekkelijker te maken voor huurders door er een speciaal appartement aan toe te voegen. Maisonnettes zijn vaak meer gewild dan zolderflats en trekken dus enerzijds potentiële huurders aan en zijn anderzijds ook gemakkelijker te regelen. Vooral als de zolder een zeer lage plafondhoogte zou hebben, biedt de galerijoplossing zich aan.

Als eigenaar van de wooneenheden in een flatgebouw moet de verandering echter ten minste eenmaal worden besproken met de vergadering van eigenaars of de coöperatie. Voor dit soort bouwprojecten , zelfs als zij binnen de eigen vier muren plaatsvinden, evenals voor de verbouwing van een zolder, althans als zij grootschalig zijn, moet een bouwvergunning worden verkregen. Als u echter gebruik wilt maken van de hoogte van het plafond door een platform in de leefruimte aan te brengen, zal dit veel gemakkelijker te beheren zijn.

Voor- en nadelen: Bijkomende kosten en omvang

Afhankelijk van de positie waarin men zich bevindt, kunnen duplexflats voor- en nadelen hebben die vanuit een ander perspectief als precies het tegenovergestelde kunnen worden beschouwd. De voor- en nadelen, die hieronder worden opgesomd, moeten worden gezien vanuit het perspectief van de bewoners.

Natuurlijk is het in het belang van de verhuurder en de verkoper om het maximale uit het appartement te halen, maar bepaalde zaken liggen nu eenmaal in de aard van het onroerend goed en kunnen niet worden omzeild.

Voordelen: Woont u met veel leefruimte en veel kamers?

Wat is het dat zoveel mensen aantrekt in maisonnettes? Ten eerste hebben ze natuurlijk hun eigen charme, die niet zo gemakkelijk uit te leggen is. Ze zijn ook een teken dat er is nagedacht over het gebruik van de ruimte in het gebouw. Vooral in oude gebouwen kunnen maisonnettes een teken zijn dat het gebouw is opgewaardeerd. Bovendien biedt de woonoplossing het volgende:

 • Maat
 • Toewijzing
 • Maximaal gebruik van de ruimte

Nadelen: Lage plafonds en hoge kosten?

Natuurlijk is er ook het compleet tegenovergestelde, dat ervoor zorgt dat mensen worden afgeschrikt door het type flat omdat het niet past in hun ideeën van de perfecte leefomgeving. Huurders en kopers die een maisonnette overwegen, moeten zich op deze zaken voorbereiden:

 • Hogere prijs
 • Lage plafonds
 • Beperkte toegankelijkheid

Bespaar op bijkomende kosten: Een galerij efficiënt ontwerpen

Een maisonnette heeft een grotere, open leefruimte, wat ervoor zorgt dat u verantwoordelijk bent voor het verwarmen van een ruime wooneenheid. Dit kan leiden tot een ruw ontwaken wanneer de verwarmingsrekening komt. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om al in een vroeg stadium na te denken over hoe de flat energie-efficiënt kan worden gemaakt. Enerzijds zijn externe factoren zoals isolatie en ramen natuurlijk belangrijk, maar u kunt ook kleine successen vieren met de binnenhuisarchitectuur. In het algemeen houden meubels, vooral gestoffeerde meubels, de warmte in de kamer. Bovendien kunnen tapijten en muurdecoratie helpen om een kamer verder te isoleren.

Duplex flats: Checklist voor huren en kopen

U heeft zich uitvoerig laten informeren en bent er vast van overtuigd dat een galerijflat de enige is die bij u past? Dan kan het zoeken naar een flat beginnen! Als eerste stap raden wij u aan een checklist te maken om u te helpen uw prioriteiten voor ogen te houden. Het is vooral belangrijk dat u aan uw budget denkt en de extra kosten in de berekening meeneemt.

Belangrijke kenmerken: Age, building measures & co.

U moet ook denken aan de inrichting en de kamers. Hoeveel slaapkamers moet uw nieuwe huis hebben? Hoeveel badkamers? Wat is er niet mogelijk? Schrijf alles op wat je kunt bedenken en geef vervolgens de factoren een prioriteit.

Om te vermijden dat u te veel betaalt voor het appartement, moet u ook de volgende punten in gedachten houden:

 • Leeftijd van de woning
 • Laatste bouwmaatregelen
 • Locatie
 • Plafondhoogte < 2 m = halve leefruimte
 • Plafondhoogte < 1 m = telt niet als woonruimte

Selecteer makelaars en gebruik off-market aanbiedingen

Het zoeken naar een flat kan moeilijk en stressvol zijn. Een makelaar kan het een stuk makkelijker maken. Goede makelaars geven u de kans om uw wensen en ideeën kenbaar te maken, en uw makelaar zal u appartementen voorstellen waarvan hij of zij denkt dat ze bij u en uw wensen passen.

Wat doet een makelaar?

Vastgoedmakelaars hebben vaak toegang tot eigendommen die niet op internetportalen staan en in sommige gevallen helemaal niet op de vastgoedmarkt te vinden zijn, de zogenaamde“off market” eigendommen. Als u besluit met een makelaar te werken, moet u zich ervan bewust zijn dat de exclusieve service natuurlijk zijn prijs heeft. Vaak ontvangen makelaars hun commissie als een percentage van de prijs van het onroerend goed.

Makelaarscourtage: prijzen en onderhandeling

Maar maak je geen zorgen, je hoeft het niet altijd zelf te betalen. Bij het kopen/verkopen van een woning kan de commissie van de makelaar worden verdeeld tussen de koper en de verkoper. Een gerenommeerde makelaar is zeer transparant over zijn betaling. Tegelijkertijd zal dit tarief zelden onderhandelbaar zijn. Vooral bij de verkoop van een onroerend goed is het echter waarschijnlijker dat er met een makelaar over de commissie kan worden onderhandeld. In het algemeen moet echter worden gezegd dat een goede makelaar de moeite waard is.

Uw eigen huis financieren: opties, leningen en meer

Financieringsinformatie is van belang voor u, uw makelaar en degene die u de woning verkoopt. Het moet dus duidelijk zijn hoe de financiering eruit zal zien voordat de contracten worden opgesteld. Daarnaast wilt u natuurlijk weten hoeveel u voor een nieuwe wooneenheid kunt betalen.

Financiering van onroerend goed: aandelen en leningen

Iets dat in het beste geval altijd beschikbaar moet zijn bij de aankoop van een flat of een huis is eigen vermogen. Als vuistregel kan men aannemen dat het eigen vermogen ten minste ongeveer 10 % van de aankoopprijs moet dekken. Hoe meer eigen vermogen je hebt, hoe beter.

Het resterende bedrag kan worden gedekt door een lening. Kort gezegd is krediet geld dat u van de bank leent en vervolgens afbetaalt in termijnen, die in de kredietovereenkomst zijn vastgelegd, samen met rente. Een renteloze lening krijgt u hoogstens van familieleden, want aan de rente verdient de bank haar geld. Anders zou het systeem voor hen niet rendabel zijn. De rentevoet kan echter sterk variëren, dus het loont de moeite verschillende offertes te vragen.

Promotionele leningen en bouwspaarcontracten: tips, vergelijking & definitie

De kredietmogelijkheden veranderen ook naargelang van het bouwproject, mocht u uw droom van een eigen huis willen verwezenlijken met een nieuwbouw of met een verbouwing. In dit geval zijn er gesubsidieerde leningen die eveneens door de staat worden gesubsidieerd en die tegen nog betere voorwaarden beschikbaar zijn. Voorwaarde hiervoor zijn echter maatregelen die bijvoorbeeld het woongebouw duurzamer maken.

Als u geluk heeft, heeft u of iemand die veel om u geeft, een bouwspaarcontract afgesloten. Deze contracten zijn vaak gekoppeld aan het feit dat er over een bepaalde periode geld in het contract is gestort. Deze storting was gekoppeld aan bonussen en dergelijke. Zodra dit bouwspaarcontract klaar is voor distributie, biedt het u een startkapitaal en een gunstige financieringslening waarmee u uw bouwproject in de praktijk kunt brengen.

Vastgoed als investering: bespaar belastingen en extra kosten

Wanneer u een huis of een appartement koopt, hoopt u het pand op lange termijn als investering te behouden. Maar zelfs voordat het huis eindelijk van u is en u eventueel huisbaas kunt worden, moeten er bij de aankoop belastingen en andere extra kosten worden betaald, wat een domper kan zetten op uw woongeluk.

Om ervoor te zorgen dat u voorbereid bent en weet wanneer bepaalde belastingkosten niet van toepassing zijn, volgt hier een overzicht van alle belastingen die extra kosten veroorzaken en informatie over wanneer ze verschuldigd zijn. Wij zullen u ook helpen uitzoeken waar u mogelijke besparingen kunt vinden en gebruiken. Steuertalk kan droog zijn, maar het is ons doel om voor u een overzicht te creëren dat toegankelijk is: