Nieuwbouwflats – Wat moet u overwegen? Kosten en procedure

Nieuwbouwflats worden overwegend gebouwd in grotere steden en in structureel sterke regio’s. Op het platteland en buiten de grote steden wordt veel minder gebouwd aan nieuwe woningen. Nieuw gebouwde flats kunnen te huur of te koop worden aangeboden. Ze verschillen in grootte, voorzieningen en locatie. Nieuwbouwflats zijn zeer populair op de woningmarkt, evenals flats in oudere gebouwen. Zelfs eenvoudig gemeubileerde sociale woningen hebben bij de eerste ingebruikneming een hogere standaard dan flats die al jaren of tientallen jaren staan en steeds opnieuw worden verhuurd. De snit van de flats is ook moderner en vaak zelfs verfijnd of ongewoon.

U kunt huren of kopen nieuw gebouwde flats. Als u van plan bent een woning te verkopen in Rijnland-Palts of Hessen en individueel advies wenst, kunt u informatie inwinnen of een afspraak maken op MeinHausverkauf.de. Wij hebben een grote ervaring in de regio en bieden u ondersteuning bij alle vragen over uw eigendom.

Wil je verkopen? Lees meer tips over belastingen, procedures & co. onder Een appartement verkopen.

Sociale huisvesting en de vrije huisvestingsmarkt – de verschillen

Wat de huurprijzen betreft, worden nieuwbouwflats onderverdeeld in vrije en gesubsidieerde woningen. Terwijl de prijzen op de vrije woningmarkt variëren naar gelang van vraag en aanbod, gelden voor gesubsidieerde woningen prijsafspraken. De doelgroep van gesubsidieerde huisvesting bestaat uit gezinnen en mensen met kleine of middelgrote inkomens. Aangezien huren niet op de vrije markt gebeurt, moet het inkomen worden aangetoond. Als het de limieten voor gesubsidieerde huisvesting overschrijdt, kan het appartement niet worden verhuurd.

nkomenscontrole is ook gebruikelijk op de vrije woningmarkt. De huisbaas wil er zeker van zijn dat de huur op tijd betaald kan worden. Wanbetaling en de daarmee gepaard gaande mogelijke gevolgen zijn voor elke verhuurder een last, die niet in de laatste plaats gepaard kan gaan met hoge kosten. Om deze reden controleren veel verhuurders de Schufa van alle potentiële huurders, en moet een bewijs van inkomen worden overgelegd. Wie geen vaste baan heeft, kampt met een slechte kredietwaardigheid of slechts een laag inkomen kan bewijzen, heeft minder kans om een flat te vinden op de vrije woningmarkt. Bij sociale huisvesting worden financiële moeilijkheden of een laag inkomen niet zo streng beoordeeld.

Wat voorzieningen betreft, verschillen sociale woningen in veel opzichten van nieuwbouwwoningen op de vrije woningmarkt. Koop- of huurflats op de vrije woningmarkt hebben vaak een grotere woonoppervlakte en betere voorzieningen. U betaalt dit echter met een hogere huurprijs. U kunt de flats ook kopen, wat bij een sociale woning alleen mogelijk is als de aanbieder verandert en de flats te koop aanbiedt. Aangezien een sociale woningflat in vele gevallen reeds tijdens de bouwfase door de staat wordt gesubsidieerd, zijn er vaak eisen die de huur op de sociale woningmarkt dicteren. In dit geval is een verkoop van deze flats niet mogelijk.

Nieuwbouwflats – de belangrijkste kenmerken

Nieuwbouwflats zijn er in verschillende groottes met één tot zes kamers. Vooral appartementen met drie en vier kamers zijn populair. Deze kunnen op verschillende manieren worden gebruikt door alleenstaanden, gezinnen of stellen. Appartementen met één of twee kamers zijn erg populair bij alleenstaanden, studenten en stagiairs omdat ze erg goedkoop zijn. Flats met vijf kamers of meer worden niet alleen verhuurd aan alleenstaanden of gezinnen, maar ook als onderdeel van een gedeelde flat. Woningbouwverenigingen die opdracht geven voor de bouw van nieuwe flats moeten vaak aan eisen voldoen. Binnen dit kader is het niet mogelijk nieuwbouwflats aan een WG te verhuren. Indien de verhuurder daarentegen een particulier is en het geen gesubsidieerde woning betreft, beslist alleen de verhuurder aan wie hij de flat wil verhuren.

Elke nieuwe flat is uitgerust met een eigen keuken en ten minste één badkamer. Moderne flats en flats die wat groter zijn, hebben naast de badkamer ook een gastentoilet. De meeste nieuwbouwflats hebben een balkon of terras om een kleine buitenrecreatiezone te creëren. Slechts zelden worden nieuwbouwflats gebouwd die helemaal geen buitenrecreatiegebied hebben.

Een nieuw gebouw of een bestaand pand kopen?

De uitrusting van de keuken

De huisbaas beslist of de keuken gemeubileerd is of niet. Het is voordelig voor de huurders als het keukenmeubilair al in de nieuwe flat is geïnstalleerd. Aangezien moderne keukens zijn uitgerust met inbouwkasten, zijn ze precies aangepast aan de betreffende ruimte. Als een huurder zijn keuken meeneemt naar een andere flat, is een verbouwing noodzakelijk. Niet zelden is aanpassing niet mogelijk, en moet de huurder ook investeren in een nieuwe keuken wanneer hij naar een nieuwe flat verhuist.

Een keuken overnemen van de vorige huurder is praktischer. Om redenen van hygiëne, maar ook vanwege de hogere kosten, zien veel verhuurders af van het uitrusten van de keuken en laten dit over aan de huurder. Volgens de wet moet de verhuurder gelegenheid bieden om in de keuken te koken en af te wassen. Hij is niet verplicht keukenmeubelen te verstrekken.

Het probleem van de overname van het keukenmeubilair doet zich niet voor bij nieuwbouwflats. Als de verhuurder de keuken al heeft ingericht, is het meubilair nieuw en wordt het voor de eerste keer door de huurder overgenomen. Als het appartement in eigendom wordt gekocht, neemt de nieuwe eigenaar de inrichting hoe dan ook over. Om deze reden wordt de keuken leeg opgeleverd. Het is belangrijk uit te zoeken of u keukenmeubilair in uw budget moet opnemen of dat het al beschikbaar is wanneer u een aanvraag indient om een nieuwbouwflat te huren of te kopen.

Sanitaire voorwerpen in de badkamer

De inrichting van de badkamer is de verantwoordelijkheid van de verhuurder of de bouwer. Hij beslist of de badkamer wordt uitgerust met een badkuip of een douche of met beide onderdelen. In grotere flats heeft de badkamer vaak een badkuip, terwijl in een kleiner gastentoilet een douche is.

Het soort sanitaire objecten dat in een flat wordt geïntegreerd, wordt ook door de verhuurder gekozen. Dure sanitaire objecten worden vaak geïnstalleerd in flats van hoge kwaliteit die op de vrije woningmarkt moeten worden verhuurd. Sociale woningbouw kan toe met goedkopere oplossingen. Wanneer u echter een nieuwe flat huurt of koopt, kunt u ervan uitgaan dat u gebruik zult maken van een moderne badkamer met hoogwaardige armaturen.

Muren en vloeren in een nieuwbouwflat

Een nieuw gebouwde flat wordt opgeleverd, klaar voor bewoning. Dit betekent dat de muren en vloeren dienovereenkomstig worden ingericht. U zult vloerbedekking of tapijt vinden. De muren zijn meestal wit geschilderd. U kunt het ontwerp naar eigen smaak veranderen. Het is echter belangrijk te weten dat als u verhuist, u het appartement moet afgeven zoals u het heeft aangetroffen. Dit kan betekenen dat u renovatiewerkzaamheden die u volgens uw eigen smaak hebt uitgevoerd, ongedaan moet maken.

Als u een nieuwbouwflat heeft gekocht, kunt u op elk moment beslissen hoe u de kamers wilt inrichten. Als u op tijd koopt, heeft u al inspraak tijdens de bouwfase. Alleen de buitengevel moet uniform blijven. Zo wordt het op veel vergaderingen van eigenaars beslist. Dit betekent bijvoorbeeld dat u de kleur, vorm en structuur van de ramen niet zelf kunt bepalen.

Een nieuw appartement kopen of huren

In principe hebt u de keuze om als eigenaar een nieuwbouwflat rechtstreeks van de projectontwikkelaar te kopen of een flat te huren. Een nieuwbouwflat kopen is alleen mogelijk op de vrije woningmarkt. U kunt de aankoop plannen om het appartement daarna te verhuren, of u kunt besluiten er zelf in te gaan wonen. U kunt deze beslissing in latere jaren op elk moment wijzigen. Dit betekent dat u zich door de aankoop van een flat niet definitief vastlegt op een verblijfplaats. Zorg er echter voor dat u niet onnodig geld verliest wanneer u een flat verkoopt.

Lukinski geeft u graag individueel advies als u een appartement wilt verkopen in de deelstaten Hessen of Rijnland-Palts. Wij kennen onze weg op de markt en kunnen u belangrijke beslissingshulp bieden. U kunt te allen tijde contact met ons opnemen via onze website. Kies voor de diensten van een online makelaar als u de voorkeur geeft aan onafhankelijkheid bij de verkoop van een appartement.

Wij bieden u een verkoop zonder stress die is aangepast aan uw individuele behoeften en, indien u dat wenst, zorgen wij voor alle noodzakelijke formaliteiten in verband met een residentiële verkoop. Dit geldt voor alle cliënten, en ongeacht of u een nieuwbouwflat wilt verkopen of een woning wilt aanbieden die enkele jaren of tientallen jaren geleden is gebouwd. Profiteer van het werk van een professionele makelaar en rond de verkoop van uw appartement snel en zonder complicaties af.