Infraroodverwarming: oude gebouwen, nieuwe gebouwen en alle voor- en nadelen

Infraroodverwarming – Ook al hebben conventionele verwarmingssystemen zich bewezen, toch is infraroodverwarming zeker een alternatief dat moet worden overwogen. Hoewel verwarming met elektriciteit over het algemeen als duur wordt beschouwd, zijn er andere relevante factoren die verwarming met elektriciteit economisch maken. Welke punten belangrijk zijn en wanneer elektrisch verwarmen de moeite waard is, kunt u lezen in onze gedetailleerde gids.

Verwarming met elektriciteit via infrarode stralen

Bij het bouwen van een huis is er altijd de vraag naar het juiste verwarmingssysteem. Er zijn vele varianten die hier in aanmerking moeten worden genomen, en infraroodverwarming is er daar één van. Het model biedt vele voordelen die zich goed aanpassen aan een grote verscheidenheid van woonsituaties. Maar onder welke voorwaarden is de installatie van infraroodverwarming de moeite waard en hoe werkt verwarming met elektriciteit eigenlijk precies?

Aangename en gezonde warmte door infraroodstralen

De straling van infraroodverwarming werkt anders dan die van andere verwarmingssystemen, omdat de straling niet de lucht in de kamer verwarmt, maar rechtstreeks het lichaam. Dit omvat niet alleen het menselijk lichaam, maar ook muren, plafonds, vloeren en meubilair. Het principe kan worden vergeleken met zonnebaden in de winter. Dankzij deze techniek wordt de warmte door het lichaam als aangenaam warm ervaren, zelfs bij lage temperaturen. Daardoor zijn slechts lage temperaturen nodig, waardoor elektriciteit en verwarmingskosten worden bespaard. Een ander voordeel van infraroodverwarming is dat de kamers niet lang hoeven te worden voorverwarmd, zodat het lichaam aangenaam warm is. Dit zorgt voor behaaglijke warmte en verhoogt zo het welzijn en de gezondheid.

Infraroodverwarming installeren – weinig installatiewerk & lage kosten

De installatie van een infraroodverwarming is zeer eenvoudig. Alles wat nodig is, zijn de verwarmingselementen in de kamer en ook een stopcontact in de buurt. Andere verwarmingssystemen vereisen leidingen die door het hele huis moeten worden gelegd, evenals boilers, warmwaterreservoirs en de radiatoren die moeten worden aangesloten. Dit brengt installatie- en materiaalkosten en arbeidslonen voor vaklieden met zich mee. Bij infraroodverwarming zijn, afhankelijk van het model (wandmontage, plafondmontage, vrijstaand of hangend), geen of slechts minimale installatiewerkzaamheden vereist. De installatiekosten zijn dan ook aanzienlijk lager dan de kosten voor de installatie van andere verwarmingssystemen.

Ook de duurzaamheid van infraroodverwarming steekt gunstig af bij die van andere verwarmingssystemen. De meeste verwarmingssystemen vereisen regelmatig onderhoud om hun prestaties op peil te houden. Dit brengt niet te verwaarlozen kosten voor reparatie en onderhoud met zich mee, die in de langetermijnplanning moeten worden opgenomen. Infraroodverwarming wordt op dit gebied over het algemeen als zeer kosteneffectief beschouwd. Het heeft een lange levensduur en behoeft geen onderhoud, aangezien het een zeer eenvoudige structuur heeft en de weinige onderdelen niet gevoelig zijn voor beschadiging.

De installatie van infraroodverwarming als aanvulling op andere verwarmingssystemen

Vooral in oude gebouwen vormt infraroodverwarming een goede aanvulling op reeds bestaande verwarmingssystemen. Bij uitbreiding binnen een reeds bestaand verwarmingssysteem is het meestal moeilijk om nieuwe leidingen aan te leggen, aangezien dit tijdrovend en duur is. Een alternatief hier is infraroodverwarming, die in combinatie met het oorspronkelijke verwarmingssysteem extra kamers kan verwarmen, gewoon door de stekker in het stopcontact te steken. De geringe installatie-inspanning en de lage aankoopkosten trekken bouwers en vastgoedeigenaars aan. De lage onderhoudskosten compenseren de relatief hoge bedrijfskosten en spreken in het voordeel van infraroodverwarming. Maar infraroodverwarming is ook een goed alternatief voor occasionele ruimteverwarming. De korte tijd die nodig is voor het voorverwarmen en het individuele gebruik van het systeem zijn voordelig voor het slechts zelden of bij bepaalde gelegenheden verwarmen van bepaalde ruimten.

Installatie van infraroodverwarming als enige verwarmingssysteem

In nieuwe gebouwen is alleen verwarmen met infraroodverwarming geen probleem. De moderne isolatie die tijdens de bouw is aangebracht, zorgt voor voldoende warmte in de kamers. In oude gebouwen is de situatie enigszins anders. Hier is infraroodverwarming als enig verwarmingssysteem slechts onder bepaalde voorwaarden zinvol. Om ervoor te zorgen dat de warmte niet verloren gaat, moet het gebouw een bepaald niveau van isolatie hebben. Hoe beter de isolatie van het gebouw, hoe lucratiever het gebruik van infraroodverwarming. Bij het renoveren en opknappen van een oud gebouw is het geen probleem om de isolatie te versterken en infraroodverwarming te installeren.

Tip! Verwarming in vergelijking

Tot 55% besparen op kosten (thermische energie)? Tip! Niet alleen nu al, maar praktisch? Bespaar energie met het verwarmingssysteem in uw woning. Maak gebruik van de volgende gelegenheid voor renovatie of uw aanstaande nieuwbouw. Hier vindt u onze verwarmingssystemen gids: zonne-energie, olie, gas, warmtepomp, pellets in vergelijking en als extra, staatssubsidies. Lees hier verder:

  • Vergelijking van verwarmingssystemen

Voor- en nadelen in een oogopslag

Voordelen van infraroodverwarming

Infraroodverwarming is een waardevol alternatief voor andere, conventionele verwarmingssystemen en biedt verschillende voordelen voor zowel oude als nieuwe gebouwen.

Snel gevoel van warmte in de hele kamer ondanks lage temperaturen

Infraroodverwarming verwarmt kamers niet via de lucht, maar door het lichaam rechtstreeks te verwarmen met infraroodstralen. Het lichaam slaat deze warmte op en draagt ze met zich mee, waardoor de warmte in de hele kamer als gelijk wordt ervaren. Door de warmteopslag in het lichaam zijn lage kamertemperaturen voldoende om aangename behaaglijke temperaturen te creëren.

Gezond binnenklimaat voor mensen met een allergie

In tegenstelling tot conventionele verwarmingssystemen wordt bij infraroodverwarming geen stof opgewerveld, waardoor de stofconcentratie in de lucht laag blijft. Voor mensen met stof-, dierenhaar- en pollenallergieën is de lucht gemakkelijker in te ademen en ook astmapatiënten kunnen gemakkelijker ademhalen. Verspreiding van allergiestoffen in de ruimte wordt vermeden, wat leidt tot minder stofverspreiding en dus schonere lucht.

Positief effect op het lichaam

De infraroodverwarming verwarmt het lichaam door stralingswarmte van IR-A infraroodstraling. Deze straling dringt enkele millimeters in onze huid door en verhoogt zo de weefseltemperatuur. We voelen een aangename warmte door deze techniek, vergelijkbaar met zonnebaden. De verhoogde weefseltemperatuur verwijdt de bloedvaten en bevordert de bloedcirculatie. Vergelijkbaar met een behandeling met rood licht, kunnen de infraroodstralen een spanningsverlichtend effect hebben en dus gunstig zijn voor de gezondheid bij spierklachten of rugpijn.

Variabele en voordelige kosten

De aanschafkosten voor infraroodverwarming zijn zeer laag. Alles wat je nodig hebt zijn de verwarmingspanelen en een stopcontact. In vergelijking met andere verwarmingssystemen, waarbij veel materiaal- en installatiekosten worden gemaakt, is infraroodverwarming waarschijnlijk het goedkoopst in aanschaf.

Bij het gebruik van een infraroodverwarming worden alleen verwarmingskosten gemaakt wanneer er daadwerkelijk wordt verwarmd, d.w.z. alleen wanneer de verwarming is ingeschakeld. Hoe minder verwarming nodig is, hoe lager de kosten zijn.

Aangezien het lichaam zelfs lage niveaus van stralingswarmte van de infraroodstralen als aangenaam ervaart en opslaat, hoeft de verwarming niet op hoge temperaturen te werken zoals bij andere modellen om een aangenaam ruimteklimaat te creëren. De exploitatiekosten kunnen dus zo laag mogelijk worden gehouden.

Omdat infraroodverwarming bestaat uit weinig en eenvoudige onderdelen die niet gevoelig zijn voor storingen, heeft infraroodverwarming een lange levensduur en lage onderhoudskosten.

Nadelen van infraroodverwarming

Maar infraroodverwarming heeft ook enkele nadelen waarmee eigenaars en bouwers rekening moeten houden alvorens tot aanschaf over te gaan.

Hoge kosten voor elektriciteit en bedrijfskosten

Verwarming met elektriciteit is in verhouding vrij duur. De elektriciteitsprijzen schommelen voortdurend, wat betekent dat ook de bedrijfskosten voor infraroodverwarming variëren. Om de elektriciteitskosten zo laag mogelijk te houden, moet de woning goed geïsoleerd zijn, zodat zo weinig mogelijk warmte naar buiten verloren gaat.

Kooldioxide-emissies en milieuvriendelijkheid

Verwarmen met elektriciteit is niet milieuvriendelijk. Het produceert zelfs meer kooldioxide-uitstoot dan conventionele verwarmingssystemen. Door het te combineren met groene stroom of een fotovoltaïsch systeem kan de milieubalans worden verbeterd, maar zelfs dan is er nog steeds een grote impact op het milieu.

Ruimtetemperatuur moeilijk te bepalen

De kamertemperatuur is moeilijk te meten omdat hij door ons eigen lichaam wordt waargenomen als warmer dan hij in werkelijkheid is. De temperatuur van de kamer is dus altijd iets lager dan wij voelen. Daarom kan de temperatuur van de kamer worden bepaald, maar niet de temperatuur die wij voelen.

Verwarmingsgids: types, prijzen & vergelijking

Verwarming & Types – Het onderwerp verwarming is niet alleen interessant voor bouwers, maar ook voor eigenaars van onroerend goed. Verwarming is niet alleen noodzakelijk in een woning, maar ook wettelijk verplicht. Welke soorten verwarming zijn er, hoe moeten deze worden onderhouden en zijn er wettelijke subsidies voor de aanleg van bepaalde soorten verwarming of moeten de kosten volledig door de eigenaar worden gedragen? Vooral bij de bouw van een huis of bij renovatie en modernisering speelt het verwarmingssysteem een doorslaggevende rol, omdat een groot deel van de latere bedrijfskosten ervan afhangt, voor u of voor uw huurders.

Bij de keuze van een verwarmingssysteem moet met een aantal zaken rekening worden gehouden, want er zijn grote verschillen. Afhankelijk van het object moet een individuele beslissing worden genomen over welk systeem het meest geschikt is om het hele pand efficiënt te verwarmen. De systemen verschillen niet alleen in milieuvriendelijkheid, maar ook in efficiëntie en prijs. Zonne-energie, olie, gas, warmtepomp, pellets:

  • Verwarming: Vergelijking & Kosten