Ambachtslieden – taken, plichten en de rechtspositie
Wie kent niet het probleem met ambachtslieden? Het is in de loop der jaren een cliché geworden, maar de ervaring bevestigt zichzelf keer op keer. De ambachtslieden komen te laat, komen afspraken niet na of verlaten hun werkplaats niet zoals het hoort. Natuurlijk zijn er veel uitzonderingen op dit vooroordeel. Maar welke rechten en aanspraken hebt u als vaklui zich toch misdragen?
Problemen met handelaars vermijden – vertragingen, fouten & afvalverwijdering
Wat is de beste manier om te ontsnappen aan het gedoe van handelaars? Wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor de ontstane rotzooi en welke rechten heb je als je te laat bent of je niet aan de afspraak houdt? Opdat u voorbereid bent op het volgende bezoek van de handelaar, worden hier alle vragen over handelaars beantwoord.
Te laat komen – tolerantie voor afspraken en stiptheid
In principe krijgen de ambachtslieden een tolerantie van vijftien minuten. Als u echter meer dan een kwartier te laat bent, hebt u recht op eennieuwe afspraak. In dat geval mogen de aankomst- en vertrektijden slechts eenmaal in rekening worden gebracht. Als u bijvoorbeeld naar een afspraak moet en de vakman is te laat en staat vervolgens voor een gesloten deur, dan mag deze aankomst- en vertrektijd niet in rekening worden gebracht. In een dergelijk geval kunt u echter slechts zeer zelden schadevergoeding eisen. Werknemers die betaald verlof hebben opgenomen voor de afspraak gaan meestal met lege handen weg, want verspilling van vrije tijd is volgens de wet geen schade.
Om uzelf te beschermen, moet u voor grotere bouwprojecten een schriftelijke contractuele boete overeenkomen met het ambachtsbedrijf, die verschuldigd wordt wanneer de termijn wordt overschreden. Voor kleinere projecten of montagewerk is een dergelijke regeling in de meeste gevallen echter niet de moeite waard. Dus als er geen schadeclaims zijn, kunt u toch iets doen aan een aanzienlijke vertraging of een geannuleerde afspraak zonder afzegging. U kunt natuurlijk een nieuwe datum eisen en hiervoor een redelijke respijtperiode vaststellen. Dit varieert naar gelang van de zaak. In dringende gevallen, zoals waterschade, kunt u snel een termijn stellen. Voor eenvoudige installatiewerkzaamheden is twee weken een gebruikelijke termijn. Stuur de vakman per aangetekende brief een herinnering met een uiterste datum en alleen als na de herinnering geen resultaat is bereikt en de vakman nog steeds niet op tijd is, kunt u zich terugtrekken uit het contract met het bedrijf en een ander laten komen. In tegenstelling tot werknemers kunnen freelancers aanspraak maken op inkomstenderving zolang zij een afspraak met de handelaar hadden, maar de handelaar u toch verplaatst.
Als algemene regel geldt dat handelaars alleen schadevergoeding moeten betalen als zij zelf schuld hebben. Hieronder vallen bijvoorbeeld vertragingen omdat de vakman te laat was op de vorige afspraak of omdat hij materialen was vergeten. Zij zijn ook aansprakelijk voor schade als materialen niet door derden worden geleverd, omdat de ambachtslieden het zogenaamde aanschaffingsrisico dragen. U hoeft echter geen schadevergoeding te betalen als het arbeidsongeval te wijten is aan een ernstige ziekte of aan overmacht. Dit omvat, bijvoorbeeld, stormschade in het bedrijf.
Afval, gereedschap en materialen – wie is verantwoordelijk?
Werknemers moeten hun werkplek bezemschoon achterlaten. Als er werkzaamheden worden verricht die veel stof doen opwaaien, moet de vakman na afloop de betrokken plaats vegen en veegschoon achterlaten. Ook het afval dat zich tijdens de werkzaamheden ophoopt, moet door de vaklieden worden meegenomen en afgevoerd. Wanneer u een apparaat vervangt, moet u met het bedrijf afspreken dat het oude apparaat en de verpakking van het nieuwe door de vakman worden meegenomen en op de juiste manier worden afgevoerd.
Als vuistregel geldt dat voor de heen- en terugreis een kwartier wordt gerekend. Het is echter het beste als u van tevoren met het bedrijf een vast bedrag voor de reiskosten afspreekt. Als de vakman materiaal of gereedschap vergeet, hoeft u niet te betalen voor de reiskosten of de tijd die nodig is om het nieuwe gereedschap/materiaal te verkrijgen. Mocht u echter van gedachten veranderen en bijvoorbeeld de muren door uw schilder in een andere kleur laten verven, dan kan de schilder de extra kosten aan u doorberekenen.
Rechtsgrondslag – welke vorderingen en rechten hebt u?
Klanten zijn zich vaak niet bewust van de rechten en vorderingen die zij hebben tegen handelaars. Een kleine lijst met de belangrijkste voorwaarden:
- Werknemers moeten hun eigen vuilnis meenemen
- De uurlonen worden berekend volgens kwalificatie: halfgeschoolde arbeiders en leerlingen worden minder aangerekend dan gezellen of meester-ambachtslieden
- Indien materiaal of gereedschap door de vakman wordt vergeten, mag hij de reis en de extra tijd niet in rekening brengen
- Vervangen eenheden moeten worden weggehaald en weggegooid
- Als de handelaar meer dan 15 minuten te laat is, hebt u recht op een nieuwe afspraak. Aankomst- en vertrektijd mogen dan slechts eenmaal in rekening worden gebracht.
- Voor montagewerkzaamheden die door één monteur kunnen worden uitgevoerd, is het niet noodzakelijk twee werklieden te betalen
- De werkplek in kwestie moet veegschoon worden achtergelaten
- Berekeningen per uur of een gedeelte daarvan zijn niet toegestaan, tenzij zij van tevoren zijn overeengekomen.
Maar om echt zeker te zijn van uw volgende vakman, zijn er nog enkele juridische tips die u in overweging moet nemen. Voordat u een keuze maakt voor een ambachtelijk bedrijf, is het raadzaam om van tevoren de uurtarieven te vergelijken, evenals de materiaalprijzen en de voorwaarden van het bedrijf. Niet alleen de prijs is belangrijk, maar ook de kwalificaties. Een goed bedrijf zal u later veel stress besparen, daarom loont het om vooraf te zoeken. Honoraria voor een kostenraming mogen door de ambachtslieden of de klantendienst van de onderneming alleen in rekening worden gebracht indien dit vooraf uitdrukkelijk is overeengekomen.
Uiteraard is het voor u het veiligst om van meet af aan een vaste prijs af te spreken, die op deze manier niet mag worden overschreden. Dergelijke overeenkomsten tegen een vaste prijs moeten in detail worden geregeld en zowel de omvang van het te verrichten werk als de materialen moeten in de order worden gespecificeerd. Sommige ambachtslieden bieden deze dienst echter niet aan. Daarom moeten handelaars zonder vaste prijs hen onmiddellijk op de hoogte brengen als de geraamde kosten aanzienlijk worden overschreden. Als de kosten met 15 tot 20 procent worden overschreden, kunt u het contract opzeggen, maar moet u nog wel betalen voor de gedeeltelijke werkzaamheden die tot dan toe zijn verricht.
Na voltooiing van de werkzaamheden moet u controleren of de diensten en werkzaamheden naar behoren zijn uitgevoerd. U hoeft niet te betalen voor werk dat niet in het contract was opgenomen. Betaal de rekening niet voordat de aanvaarding bevredigend is geweest en alles volgens het contract is gedaan. Raadpleeg in geval van twijfel een specialist. Als er gebreken zijn, moet u die op foto’s vastleggen. Het bedrijf moet de gebreken verhelpen en zolang dit niet is gebeurd, kunt u een deel van het verschuldigde factuurbedrag inhouden totdat de gebreken zijn verholpen. De vuistregel hier is tweemaal het bedrag van wat het zou kosten om de gebreken te verhelpen. Indien u echter pas na de aanvaarding een gebrek ontdekt, moet het bedrijf de gebreken binnen een redelijke termijn kosteloos verhelpen. Als de gebreken niet of niet met succes worden verholpen, kunt u een ander bedrijf opdracht geven de verbeteringen uit te voeren en de kosten verhalen op het bedrijf van de oorspronkelijke vakman.