Smart Home – Wat zit er achter de trend ‘Intelligent House’ ?

Het woord smart home roept onmiddellijk gedachten op aan een zelfbedieningskoelkast of een wasrobot. Maar dat is (nog) niet een van de toepassingsgebieden van een slimme woning. Maar wat is een smart home precies, hoe kan het worden bestuurd en vooral, hoe verandert het ons dagelijks leven?

Smart Home – Bedien uw huis rechtstreeks vanaf uw smartphone

De drie belangrijkste aspecten van een slimme woning zijn comfort, energiebesparing en veiligheid. Op deze drie gebieden worden de systemen verondersteld ons te steunen en aan onze zijde te staan. Maar daar is niet veel technologie voor nodig, zoals sommige mensen in eerste instantie misschien denken, want slimme huizen zijn heel eenvoudig in te stellen en bevatten al vertrouwde zaken als radiogestuurde stopcontacten, rookmelders of dimmers. Het enige nieuwe is dat al deze dingen met elkaar en met de smartphone of tablet in een netwerk zijn verbonden en dus kunnen worden bediend. Een smart home-systeem maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat de vaatwasser via radio contact onderhoudt met de smartphone en een bericht stuurt zodra de vaat schoon is.

Meer comfort – dit is hoe slimme huizen werken

Smart Home-systemen omvatten een aantal componenten. Zoals radiogestuurde stopcontacten, raamsensoren, rookmelders, LED-verlichting of dimmers. Deze worden bestuurd via een centrale eenheid en zijn ook onderling in een netwerk verbonden. Tijdsbesturing en individuele scenario’s worden mogelijk gemaakt via WLAN.

Het is niet alleen mogelijk uw huis vanuit uw luie stoel te besturen en bijvoorbeeld de verwarming hoger te zetten wanneer uw voeten koud worden of de rolluiken naar beneden te doen wanneer de TV wordt aangezet, maar het is ook mogelijk uw huis aan tijdssequenties aan te passen. Zo kan bijvoorbeeld de individuele lichtstemming automatisch worden bepaald aan de hand van het uur van de dag en de lichtinval, of kan de voordeur of de garagedeur worden geopend wanneer u thuiskomt van uw werk en met uw auto komt aanrijden. Het wordt nog spannender wanneer de afzonderlijke systemen aan elkaar worden gekoppeld en via software werken. Op die manier denkt het huis niet alleen met u mee, maar zelfs vóór u. Op een warme zomerdag wordt het zonnescherm dankzij de warmtesensor uitgeschoven, de gazonsproeier wordt gestart en de airconditioning in het huis zorgt voor een aangename temperatuur voor u. Uw comfort wordt enorm verhoogd door een slimme woning en u geniet van zoveel gemakken binnen uw eigen vier muren als nooit tevoren.

De installatie – dit is hoe uw huis verandert met Smart Home

Iedereen die zich nu zorgen maakt over hoge kosten, renovatiemaatregelen of iets dergelijks, moet gewaarschuwd zijn, want dit is niet langer nodig. Een paar jaar geleden was een slimme woning alleen mogelijk in nieuwe gebouwen of bij ingrijpende renovaties in oude gebouwen. Er moesten kabels worden gelegd en de prijzen liepen al snel op tot enkele duizenden euro’s. Vandaag de dag zijn slimme woningen gelukkig heel gemakkelijk te installeren, zelfs in huurflats. Dit wordt mogelijk gemaakt door de huidige module-oplossingen, die verbinding maken via radio in de nabije omgeving of via het elektriciteitsnet als datalijn over een afstand en uw huis op een zeer ongecompliceerde manier intelligenter maken. U hoeft echter niet direct het hele pakket aan te schaffen. Voor degenen die langzaam willen beginnen, zijn er startpakketten die op verschillende gebieden zijn toegesneden. Of het nu gaat om draadloze stopcontacten en LED-lampen om het licht via een app te bedienen of draadloze thermostaten en raamsensoren om de verwarming energiezuinig te regelen. Als u overtuigd bent van het systeem, kunt u de startsets gemakkelijk uitbreiden en uw huis stukje bij beetje slimmer maken.

Energie besparen – hoe groen te gaan met Smart Home

Energiebesparing is een van de belangrijkste aspecten van het slimme huis, samen met comfort. U kunt uw smartphone gebruiken om het stroomverbruik van alle apparaten in huis te achterhalen en ze ook aan en uit te zetten. Als u een zonnesysteem op het dak hebt, kunt u zelfs de geproduceerde energie achterhalen. Zo kunt u met één tikje van uw vinger alle apparaten uitschakelen wanneer u het huis verlaat, of alleen de apparaten die de meeste energie verbruiken. De beste manier om energie te besparen is het uitschakelen van apparaten die niet onnodig energie verbruiken terwijl u niet eens in huis bent. Maar niet alleen op deze manier wordt energie bespaard, maar ook door het gasverbruik via verwarmingsregeling te regelen. Draadloze sensoren op de ramen registreren wanneer en hoe ze worden geopend, sturen de informatie rechtstreeks door naar het controlecentrum en de software regelt automatisch dat de verwarmingsthermostaten omlaag gaan. De warmte ontsnapt niet naar buiten en er wordt niet onnodig energie verspild. Dit is ook praktisch als u vergeet apparaten uit te zetten of de verwarming lager te zetten voordat u op vakantie gaat. U kunt dit gemakkelijk doen via uw smartphone en energie besparen.

Voordelen & nadelen – Smart Home in de test

Natuurlijk heeft een slimme woning ook voor- en nadelen. Uw huis ombouwen tot een slim huis is een beslissing waar goed over moet worden nagedacht, want een slim huis is niet voor iedereen weggelegd. Je moet je gewoonten volledig veranderen en wennen aan de nieuwe manier van leven.

Voordelen van een slimme woning – comfort, energie-efficiëntie, veiligheid

De voordelen van comfort en energie-efficiëntie zijn waarschijnlijk al zeer duidelijk geworden, maar er is nog een ander aspect dat een groot voordeel van slimme woningen vormt. De beveiliging. Omdat een slim huis uw huis veiliger kan maken. Of het nu verschillende verlichtingsscenario’s afspeelt in vakantiemodus of een met WLAN verbonden camera bij de voordeur een inbraak kan detecteren. Het Smart Home biedt beveiliging en kan zelfs beschermen tegen brand- of waterschade. Dankzij de draadloze verbinding kunt u het vergeten strijkijzer of het fornuis uitschakelen terwijl u onderweg bent, maar waterdetectoren kunnen ook een gesprongen waterslang herkennen, zelfs als het water slechts 1,5 millimeter hoog staat. U ontvangt onmiddellijk een bericht op uw mobiele telefoon en kunt onmiddellijk reageren en ergere schade voorkomen. Investeren in een slimme woning kan dus niet alleen u en uw huis beschermen, maar ook uw portemonnee.

Nadelen van een Smart Home – gebonden aan één fabrikant

De systemen van het Intelligente Huis hebben echter nog een nadeel. De afzonderlijke systemen van verschillende fabrikanten zijn niet compatibel met elkaar. Dit komt hoofdzakelijk doordat de fabrikanten verschillende transmissiepaden gebruiken. Sommige maken gebruik van Bluetooth, andere van land en weer andere van stroomkabels. Het is dus geen wonder dat de systemen niet met elkaar kunnen samenwerken. Gelukkig zien steeds meer fabrikanten de noodzaak in om hun toestellen compatibeler te maken en werken zij daarom samen. Er is dus een straaltje hoop in zicht om eindelijk het laatste mankement in slimme huizen weg te werken.