De warmtepomp – verwarmen met hernieuwbare energiebronnen

Er zijn nu verschillende manieren om je eigen vier muren te verwarmen. Van de traditionele methoden met gas en olie tot alternatieven met hernieuwbare energie. Een van de hernieuwbare energieën die verwarming mogelijk maakt, is de warmtepomp. Maar wat doet een warmtepomp precies, hoe werkt hij en is hij goedkoper in aanschaf dan conventionele verwarmingssystemen?

Efficiënt verwarmen met milieuvriendelijke energie – de warmtepomp maakt het mogelijk

De warmtepomp is een van de nieuwste hernieuwbare energiebronnen die kunnen worden gebruikt om gebouwen te verwarmen. Naast zonne-energie en de milieuvriendelijke alternatieven met biogas en bio stookolie, biedt de warmtepomp een CO2-neutrale optie voor bouwers en vastgoedeigenaars.

Functionaliteit – hoe werkt de warmtepomp

De warmtepomp gebruikt de thermische energieën die reeds in de omgeving zijn opgeslagen om ze om te zetten in bruikbare warmte voor verwarming. Het bijzondere aan deze technologie is dat hier niets wordt verbrand, zoals bij hout-, gas- of olieverwarmingssystemen, maar dat een technisch proces de thermische energieën omzet in warmte. Het principe is hetzelfde als in een koelkast. Thermische energie met lage temperaturen moet naar een hoger niveau worden getild. Met de warmtepomp, werkt het alleen andersom. De omgevingswarmte kan dus niet alleen in het verwarmingssysteem worden gebruikt, maar ook voor de warmwatervoorziening van het huishouden.

De energiebronnen van de warmtepomp – lucht, aarde & water

De warmtepomp gebruikt verschillende energiebronnen om warmte op te wekken. De grond/water-warmtepomp gebruikt de aarde als energiebron, de water/water-warmtepomp gebruikt het water als energiebron en de lucht/water-warmtepomp gebruikt de lucht als energiebron. Welke warmtepomp het meest geschikt is voor uw woning, hangt af van verschillende factoren, maar vooral van de ligging van de woning.

De lucht-water warmtepomp – thermische energie uit de lucht

De energielucht is de gemakkelijkste van de warmtepompen om te gebruiken. De warmtepomp werkt met een eenvoudig systeem dat de lucht aanzuigt en uitblaast. Hiervoor gebruikt de warmtepomp de buitenlucht, die altijd beschikbaar is en dus als hernieuwbare energie geldt. Maar ook als de warmtepomp met buitenlucht werkt, kan hij binnen in huis worden geplaatst. Het gebruikt dan kanalen om lucht van buiten aan te zuigen. Maar het is ook mogelijk om het systeem buiten de woning te plaatsen. Er zijn geen leidingen nodig, aangezien het systeem rechtstreeks gebruik maakt van de lucht in de omgeving. Bij een warmtepomp die met lucht werkt, is het echter belangrijk dat deze in de winter altijd vorstvrij wordt gehouden. Aangezien het systeem moet werken met luchttemperaturen onder nul, wordt het steeds moeilijker om de koude lucht om te zetten in bruikbare warmte. Hoe kouder de lucht, hoe moeilijker de conversie. Om het rendement van de warmtepomp zo hoog mogelijk te houden, moet u hem regelmatig vorstvrij maken en zorgen voor het nodige onderhoud.

De grond/water-warmtepomp – De aarde als energiebron

Er is ook thermische energie opgeslagen in de aarde, die de grond/water-warmtepomp gebruikt om warmte voor verwarming te genereren. Daartoe worden buizen in de grond gelegd waarin een mengsel van water en antivries circuleert. De vloeistof, ook wel pekel genoemd, onttrekt de warmte aan de aarde en transporteert deze naar de warmtepomp, die de warmte naar het verwarmingssysteem voert. Elke meter grond levert een thermische energie van ongeveer 50 watt die de pekelvloeistof eraan kan onttrekken. Voor een normaal gebouw is gemiddeld zo’n 150 meter diepte nodig, die echter in meerdere boringen kan worden verdeeld. Afhankelijk van de individuele omstandigheden van het pand kunnen diepe boorgaten of ondiepe collectoren worden geïnstalleerd. Diepe boringen gaan tot 100 meter diep in de grond en vereisen daarom speciale vergunningen en zijn niet in elk gebied toegestaan. Bij deze methode worden dan plastic buizen (sondes) in de grond aangebracht.

Als deze variant technisch of juridisch niet mogelijk is, kan de variant met vlakke collector worden gebruikt. Hier worden, net als bij vloerverwarming, buizen gelegd op een diepte van 1,50 m, die 25 watt per vierkante meter kunnen onttrekken. Een modern vrijstaand huis heeft ongeveer 350 vierkante meter buizen nodig om te verwarmen. Het grote voordeel ten opzichte van de lucht-water warmtepomp is dat de warmte het hele jaar door kan worden onttrokken zonder enig verlies. Dit verhoogt het rendement van de warmtepomp en verlaagt dus de elektriciteitskosten.

De water/water-warmtepomp – thermische energie in grondwater

Thermische energieën die voor warmteopwekking kunnen worden gebruikt, worden ook in grondwater aangetroffen. De water/water-warmtepomp heeft een relatief eenvoudige werking, aangezien er twee putten zijn die het grondwater naar de water/water-warmtepomp transporteren en weer terug. De putten moeten in de stromingsrichting van het grondwater worden geplaatst met een minimumafstand om te voorkomen dat het reeds afgekoelde grondwater opnieuw in het verwarmingstoestel terechtkomt.

Voordat een water/water-warmtepomp wordt geïnstalleerd, moet het grondwater echter worden getest. Een goede waterkwaliteit is een eerste vereiste voor de installatie, omdat chemische bestanddelen de warmtewisselaar zwaar kunnen belasten en zo het rendement enorm kunnen beperken. Bovendien is het gebruik van grondwater in een water/water-warmtepomp onderworpen aan goedkeuring en is het niet overal toegestaan. De thermische energie die uit grondwater kan worden gebruikt, is echter het hele jaar door het meest constant, aangezien de temperaturen in het grondwater niet aan grote schommelingen onderhevig zijn. De water/water-warmtepomp is een van de meest doeltreffende varianten van de warmtepomp.

De kosten van een warmtepomp – installatie, werking en energiebron

De kosten die verbonden zijn aan de installatie van een warmtepomp worden over het algemeen verdeeld in drie gebieden. De kosten voor de energiebron, d.w.z. de winning van thermische energie uit de lucht, de aarde of het water, de kosten voor het systeem zelf en de kosten voor exploitatie en onderhoud. Afhankelijk van welk systeem geschikt is voor uw woning, verschillen de kosten naargelang het model en het systeem.

Kosten voor de winning van milieu-energie uit lucht, aarde of water

De keuze van de thermische energie waarmee de warmte moet worden opgewekt, is doorslaggevend voor de kosten. Een luchtwarmtepomp bijvoorbeeld heeft nauwelijks extra techniek nodig, terwijl bij een brine-warmtepomp ook de boringen en extra materialen betaald moeten worden. De kosten van een meter diep boren bedragen ongeveer 60 tot 80 euro, terwijl een vierkante meter oppervlaktecollector 10 tot 20 euro kost. De water-warmtepomp vergt ook kosten voor het boren, omdat de twee putten naar het grondwater en terug moeten worden aangelegd. De kosten hier liggen rond de 5000-6000 euro voor beide putten. Afhankelijk van de aard van de omgeving en de ligging van het onroerend goed kunnen de prijzen echter variëren. Een exact aanbod kan alleen door een specialist worden gedaan.

Kosten voor de warmtepomp zelf

De warmtepomp zelf bestaat uit dezelfde onderdelen, ongeacht de energiebron, en kan met alle drie de opties worden gecombineerd. Afhankelijk van de grootte variëren de installatiekosten van 8000 tot 12000 euro. De installatie van een warmtepomp kan echter worden gesubsidieerd via diverse subsidies. Nogmaals, afhankelijk van de vereiste omvang en de individuele omstandigheden van de locatie, kunnen de prijzen variëren. Voor precieze prijzen kunt u een offerte aanvragen bij een gespecialiseerd bedrijf.

Kosten voor de werking van de warmtepomp

Alle warmtepompen werken elektrisch en hebben elektriciteit nodig om de thermische energie om te zetten in warmte. Het bedrag van deze exploitatiekosten is echter zeer variabel. Ze zijn afhankelijk van de gekozen energiebron, de energietoestand van het pand en het type warmteoverdracht naar de verschillende ruimten. Daarom is het niet mogelijk hier een exacte prijs te geven en moet deze voor elke woning afzonderlijk worden berekend.