Energie en technologie: Energie-efficiëntie van technische installaties en beveiligingssystemen

Energie en technologie – Veel waardeverhogende componenten van een huis vallen onder het gebied van energie en technologie. Indien u uw eigendom zonder stress wenst te verkopen, bieden wij u graag onze individuele diensten als makelaar aan. Dit omvat ook de voorbereiding van een exposé. Dit dient om uw eigendom te beschrijven aan alle belangstellenden die op de advertentie reageren.

Vergelijking van nieuwe en gerenoveerde gebouwen: energie en technologie

Nieuwe huizen hebben vaak een zeer hoge standaard, terwijl oudere gebouwen vaak moeten worden gerenoveerd op het gebied van energie en technologie. Energie-efficiëntie heeft een zeer hoge prioriteit bij het bouwen of renoveren van een huis. Voor nieuwbouw zijn er voorschriften waaraan elke bouwer moet voldoen. Zo moet bijvoorbeeld een energie-efficiënt verwarmingssysteem worden geïnstalleerd in combinatie met een zonneboilersysteem. Er zijn ook eisen voor de isolatie van de buitenmuren, het dak en de ramen. U kunt ook aan de eisen voldoen in het kader van een verbouwing. Er is momenteel geen wettelijke regeling voor renovaties. De eigenaars van gebouwen profiteren echter van aanzienlijk lagere energiekosten. Aangezien de kosten regelmatig stijgen, zult u in de loop der jaren een groot deel van de investering weer terugverdienen. Bovendien levert u een belangrijke bijdrage aan het behoud van het milieu.

Onafhankelijkheid van de energieleverancier

Veel eigenaars van gebouwen willen grotendeels onafhankelijk zijn van de energieleverancier. Zij willen ook geen olie kopen, vooral omdat de tanks die nodig zijn voor olieverwarming kostbare ruimte innemen in de kelder of in een bijgebouw. Bovendien worden gas- en olieverwarming niet meegerekend als hernieuwbare energiebronnen. Verwarmingssystemen met warmtepompen worden steeds populairder. U kunt kiezen voor luchtverwarming of geothermische warmte.

Kostenterugwinning door thermisch zonnesysteem

Warmtepomp-verwarmingssystemen hebben elektriciteit nodig om te werken. In veel regio’s is het mogelijk om aardwarmte te winnen. Als alternatief worden luchtwarmtepompen geïnstalleerd. De hoge energiekosten die nodig zijn voor de werking van de warmtepomp worden geheel of gedeeltelijk gedekt door een thermisch zonnesysteem. Deze wordt geïnstalleerd op het dak van het huis of een bijgebouw. De elektriciteit wordt rechtstreeks toegevoerd aan het verwarmingssysteem en het energiecircuit van het huis.

Stroomoverschot of gebrek aan middelen?

Als op heldere dagen meer elektriciteit wordt geproduceerd dan nodig is, kan die worden opgeslagen in een batterij. Als de zonne-energie niet voldoende is, worden de capaciteiten in de batterij aangesproken. Pas wanneer ook deze capaciteiten uitgeput zijn, is de dienst van een plaatselijke of nationale leverancier nodig. Dit betekent dat u een contract moet ondertekenen. Maar je gebruikt dit maar een paar weken per jaar.

Zonnesysteem en warmtepompverwarming: een zuinige combinatie!

Als u een krachtig zonnesysteem installeert in combinatie met een hoogwaardige accu, kunt u uw verwarmingssysteem het grootste deel van het jaar laten werken zonder extra energiekosten als u zuinig omspringt met energie. Bovendien voldoet de combinatie van een thermisch zonnesysteem en warmtepompverwarming aan hoge energie-efficiëntienormen. U maakt gebruik van hernieuwbare energiebronnen en ontlast het net door uw eigen elektriciteit te produceren en op te slaan.

Technische bijlage

De eisen die aan de technische installaties in huizen en flats worden gesteld, zijn de laatste jaren sterk gestegen. De mogelijkheden van technische installaties zijn zeer divers. Tijdens een renovatie moet alle elektrische bedrading worden vervangen. Nieuwe bekabeling voor de installatie van een netwerk of voor elementen van het smart home-systeem kan in kabelgoten of onder de vloer worden gelegd. Dit vergemakkelijkt latere installatie of uitbreiding van componenten.

Huur een specialist in om uw systeem te beveiligen

Bij de installatie van een technische installatie is de beveiliging van de zekeringen van groot belang. Dit geldt vooral voor krachtige apparaten zoals het elektrische fornuis. Ook de wasmachine en de vaatwasser moeten veilig worden geïnstalleerd. Bij deze toestellen werken water en elektriciteit samen en mag er in geen geval een elektrische schok optreden. De planning en installatie van de zekeringen moet door een vakman worden uitgevoerd. Een hoofdzekering is vereist om het gehele elektrische systeem te beveiligen. Bovendien zijn de circuits voorzien van afzonderlijke zekeringen.

Moderne faciliteiten zien er beter uit in de exposé

Het is raadzaam om oudere beveiligingssystemen volledig te vervangen door nieuwe componenten. Dit dient niet alleen de veiligheid, maar heeft ook een positief effect op de doorverkoopwaarde van het huis. Moderne systemen op het gebied van energie en technologie krijgen een speciale vermelding in het exposé en verhogen de koopprijs van het onroerend goed. Potentiële kopers zijn bereid iets meer te betalen voor een huis dat technisch up-to-date is.

Nadere informatie over het onderwerp woningbouw

Hier vindt u meer informatie en tips over het onderwerp woningbouw.

Bouwmaterialen: beton, hout, steen, glas en kunststoffen

Bouwmaterialen zijn onmisbaar voor de bouw van een nieuw huis, maar ook voor renovatie. Materialen zoals hout, steen en beton worden overwegend gebruikt. Maar ook gipsplaat, glas en diverse kunststoffen worden gebruikt. Eigenaars van gebouwen kunnen invloed uitoefenen op het soort bouwmaterialen. In principe is het belangrijk aandacht te besteden aan hoge kwaliteit. Het maakt niet uit of u toezicht houdt op de bouw van een nieuw huis of hebt besloten een bestaand gebouw te renoveren. De gebruikte bouwmaterialen worden meestal decennia lang gebruikt. Zij worden blootgesteld aan zeer hoge belastingen, zowel buiten als binnen. Bij het gebruik van bouwmaterialen die kwalitatieve beperkingen hebben, zijn kleine renovaties vaak met korte tussenpozen noodzakelijk. U kunt dit voorkomen door bouwmaterialen van hoge kwaliteit te kiezen.

Inrichting van nieuwe gebouwen en renovaties

De binnenafwerking van het huis omvat het ontwerp van de muren, plafonds en vloeren. Bovendien vindt de installatie van de elektrische systemen, de verwarming en het watercircuit plaats. Trappen en deuren worden geïnstalleerd en vaste armaturen worden geïntegreerd in de keuken en de badkamer. Bij de bouw van een huis neemt de binnenafwerking ongeveer evenveel tijd in beslag als de bouw van het gebouw tot aan de uittredingsceremonie. De binneninrichting kan door de bouwer zeer individueel worden ontworpen. Niet alleen in het geval van een nieuw gebouw, maar ook in het kader van een verbouwing is een nieuwe planning van de binneninrichting mogelijk. Indien een uitgebreide renovatie met een verandering van de binnenstructuur van het huis is gepland, moet het huis leeg staan voor de periode van de bouwwerkzaamheden. Anders zal de renovatie moeilijk worden.