Gezondheid – advies over verzekeringen

Gezondheid – Sinds 2009 zijn ziektekosten- en langdurige-zorgverzekeringen in Duitsland wettelijk verplicht. Uitzonderingen zijn uitgesloten, zodat u een ziektekostenverzekering moet hebben, zelfs als u zelfstandige, freelancer of met een laag inkomen bent. Als u in loondienst werkt en verplicht verzekerd bent, bent u automatisch gedekt door een ziektekostenverzekering via uw werkgever en hoeft u niet zelf voor uw basisgezondheidsbescherming te zorgen. De situatie is anders als u geen baan hebt waarvoor een verplichte verzekering geldt; in dat geval moet u zelf voor uw ziektekostenverzekering zorgen.

Ziektekostenverzekering – wettelijk, particulier, met of zonder aanvullende verzekering?

De ziektekostenverzekering is de belangrijkste verzekering, niet alleen omdat zij wettelijk verplicht is, maar in het algemeen. Door de kosten van noodzakelijke en preventieve behandelingen bij de dokter te dekken, voorkomt u dat u zich in de schulden moet steken en belangrijke medische maatregelen moet weigeren om redenen die verband houden met de kosten. Met de wettelijke ziekteverzekering krijgt u alle standaardprestaties, die u met een aanvullende verzekering kunt optimaliseren en aanpassen aan uw persoonlijke behoeften. Het voorbeeld van de tandprothese toont aan waarom een aanvullende verzekering de moeite waard is en u beschermt tegen kosten die ontstaan bij een tandprothese en die, ver van de standaardbehandeling, een eigen bijdrage in de orde van grootte van vier tot vijf cijfers kunnen meebrengen.

Verzekeren als zelfstandige en freelancer

Als zelfstandige of freelancer en als privépersoon bent u verantwoordelijk voor uw eigen ziektekostenverzekering. Maar met welke maatschappij moet u een contract afsluiten en welk tarief past bij uw eisen voor een optimale gezondheidsbescherming? Alleen als u de verschillende opties vergelijkt en nagaat welke voordelen in het contract zijn opgenomen, kunt u de juiste beslissing nemen en uw gezondheid volledig verzekeren. Vooral het gebied van de aanvullende verzekeringen moet met de grootste zorg worden onderzocht en mag niet worden veronachtzaamd. Om in geval van nood de gewenste voordelen te krijgen, kan een aanvullende ziektekostendekking voor behandelingen buiten de dekking van een ziektekostenverzekering de moeite waard zijn.

Vergelijking aan te raden voor ziektekostenverzekering

Er zijn 110 wettelijke ziekenfondsen in Duitsland. Daarnaast zijn er talrijke particuliere ziektekostenverzekeringen met verschillende tarieven, alsmede aanvullende verzekeringen, die een goede aanvulling vormen op de eigenlijke ziektekostenverzekering met diverse voordelen. Zonder een vergelijking die is toegespitst op uw behoeften inzake verzekeringsdekking, is het nauwelijks mogelijk een tarief op maat af te sluiten.

U kunt een gratis online vergelijking gebruiken om een overzicht te krijgen van de opties en de verschillen in tarieven. Vooral als u geïnteresseerd bent in een particuliere ziektekostenverzekering of een vrijwillig lidmaatschap van een wettelijk ziekenfonds, is het belangrijk dat u zich op de hoogte stelt van de kosten in verhouding tot de voordelen. Houd er rekening mee dat de duurste ziektekostenverzekering niet automatisch de beste voordelen voor u hoeft te bieden.

Verdere informatie over het onderwerp gezondheid:

Wettelijke ziekteverzekering

Als werknemer bent u automatisch aangesloten bij een wettelijk ziekteverzekeringsfonds. De inschrijving en de betaling van de maandelijkse premies worden door uw werkgever gedaan. Als zelfstandige of freelancer kunt u zich echter ook inschrijven bij een wettelijk ziekteverzekeringsfonds en als vrijwillig lid profiteren van de voordelen van de ziekteverzekeringsfondsen. Aangezien er verschillende wettelijke ziekteverzekeringsfondsen bestaan, kan een vergelijking ook in dit geval de moeite waard zijn en als basis dienen om niet per se in het door uw werkgever of uw plaatselijke ziekteverzekeringsfonds gekozen ziekenfonds te blijven. In het algemeen doen de wettelijke ziekenfondsen het zeer goed, zelfs met vrijwillig lidmaatschap.

  • Hier vindt u meer informatie over de wettelijke ziektekostenverzekering.

Aanvullende ziektekostenverzekering

De uitkeringen van de wettelijke en particuliere ziektekostenverzekeringen worden steeds geringer. Sommige gewenste prestaties, zoals een eenpersoonskamer en behandeling door een hoofdarts in het ziekenhuis, zijn niet inbegrepen in het standaardtarief van een ziektekostenverzekering. Evenzo moet u in het geval van tandprothesen met implantaten alle diensten die buiten de kostendekking van de zorgverzekeraars vallen, uit eigen zak betalen en dus hoge extra kosten verwachten. Met een aanvullende ziektekostenverzekering compenseert u uw eigen financiële uitgaven en hebt u de mogelijkheid uw ziektekostenverzekering aan te passen aan uw rechten en uw individuele behoeften.

  • Hier vindt u meer informatie over aanvullende ziektekostenverzekeringen.

Particuliere ziektekostenverzekering

Het is algemeen bekend dat u als particuliere patiënt een aantal voordelen geniet en bijvoorbeeld niet in de rij hoeft te staan voor een afspraak met een specialist. De voordelen van een particuliere ziektekostenverzekering zijn lonend als u uw verzekering verstandig en volgens uw behoeften kiest. Zelfstandigen, freelancers, particulieren en iedereen die geen ziektekostenverzekering heeft via zijn werkgever of een sociale instantie, kunnen kiezen voor een particuliere ziektekostenverzekering en profiteren van de tariefvergelijking. Over het algemeen heeft u vanaf een bepaald bruto-inkomen per jaar de keuze tussen een wettelijke ziektekostenverzekering of een particuliere ziektekostenverzekering.

  • Hier vindt u meer informatie over particuliere ziektekostenverzekeringen.