Commanditaire vennootschap (KG): oprichting, aansprakelijkheid, rechtsvorm, beheer, belastingen
Commanditaire vennootschap (KG) – De commanditaire vennootschap is een Duitse rechtsvorm die door twee of meer personen wordt opgericht en door ten minste één vennoot wordt bestuurd. Het belangrijkste kenmerk van deze rechtsvorm van vennootschap is de verdeling van het aansprakelijkheidsrisico: ten minste één vennoot is onbeperkt aansprakelijk en ten minste één vennoot is met zijn inbreng uitsluitend aansprakelijk op commerciële basis. Ook als extra gids:
Commanditaire vennootschap: oprichting, voordelen en nadelen
Hieronder vindt u alles wat u moet weten over het oprichten van een commanditaire vennootschap. Hoe wordt u partner in een commanditaire vennootschap? Wanneer is de commanditaire vennoot aansprakelijk? Hoe is de beherende vennoot aansprakelijk? Wat zijn de voordelen? Wat zijn de nadelen? Hoe richt ik een bedrijf op? Wat is een bedrijf? U krijgt antwoorden op al deze vragen en meer – eenvoudig en snel uitgelegd. Plus alles wat u moet weten over
Als u overweegt een commanditaire vennootschap op te richten, moet u eerst meer weten over het oprichtingsproces: Wie kan wat precies oprichten, wanneer en met hoeveel… wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de verschillende vormen van vennootschapsrecht? Het is even belangrijk om de voor- en nadelen van een KG te kennen: Van winstuitkering tot belastingbesparing – een overzicht van de zeven belangrijkste oprichtingscriteria.
Wat zijn de stichtingscriteria?
- Aantal aandeelhouders
- Beheer
- Stichting
- Bedrijfsnaam
- Financiering
- Aansprakelijkheid
- Winstverdeling
Leer hier alles wat je moet weten! Daarnaast vindt u alle Duitse vennootschapsvormen en
Maatschap KG: Beheer volgens HGB
In de ondernemerswereld zijn er veel verschillende ondernemingsvormen waaruit u kunt kiezen. Zij worden ruwweg in twee categorieën onderverdeeld, namelijk eenmanszaken en vennootschappen, die op hun beurt weer worden onderverdeeld in onvolledige vennootschappen – hiertoe behoren slapende vennootschappen en BGB-vennootschappen – en volledige vennootschappen – personenvennootschappen, vennootschappen en nog wat meer.
De commanditaire vennootschap – kortweg Kommandite of KG – behoort tot de zogenaamde volledige personenvennootschappen en is, in tegenstelling tot de onvolledige personenvennootschappen, niet onderworpen aan het Duitse burgerlijk wetboek (BGB) maar aan het Duitse wetboek van koophandel (HGB). Als personenvennootschap is de KG een ongecompliceerde vorm van vennootschapsrecht, aangezien zij informeel kan worden opgericht en een minimum van slechts twee stichtende leden vereist is.
Andere typische partnerschappen:
- Vennootschap onder firma (OHG)
- Naamloze Vennootschap en Compagnie Limited Partnership(GmbH & Co KG)
- Vennootschap met beperkte aansprakelijkheid en Vennootschap onder firma(GmbH & Co OHG)
De commanditaire vennootschap komt tot op zekere hoogte ook voor als aandelenhandelaar, namelijk in de vorm van een commanditaire vennootschap op aandelen (KGaA). Dit is niet langer een personenvennootschap in juridische zin, maar een vennootschap op basis van een naamloze vennootschap (AG), die de kenmerken van een vennootschap heeft gekregen…. Niettemin komt het bijzondere karakter van een traditionele commanditaire vennootschap tot uiting in een KGaA, waardoor het een aantrekkelijke rechtsvorm zou kunnen worden voor startende ondernemingen die de combinatie van beherend vennoot en commanditair vennoot op prijs stellen.
Lees meer over de commanditaire vennootschap op aandelen:
- Commanditaire
vennootschap op aandelen (KGaA)
Oprichtingsproces van de KG: van het aantal aandeelhouders tot de verdeling van de winst
U wilt een commanditaire vennootschap oprichten? Geen probleem. De oprichting van een commanditaire vennootschap is vrij eenvoudig: enerzijds hebt u ten minste één andere persoon nodig om een commanditaire vennootschap te kunnen oprichten. In de tweede plaats volstaat een informele partnerschapsovereenkomst, voor zover geen onroerend goed in de maatschap wordt ingebracht. Wegens de grote gelijkenis van het oprichtingsproces en de formaliteiten wordt de KG vaak een variant van een vennootschap onder firma genoemd.
KG Formatie vanaf 2 personen: Belasting ID, handelsregister, bedrijfsnaam
Voor de oprichting van een commanditaire vennootschap zijn ten minste twee natuurlijke personen – of ook rechtspersonen – vereist. Een maximum aantal toegelaten vennoten is niet bij wet bepaald. De interne verhouding bepaalt de aanvang van het partnerschap als de datum die contractueel tussen de partners is overeengekomen. In de externe relatie dateert de totstandkoming van de KG echter van de eerste handeling namens de vennootschap, d.w.z. ten laatste met de bindende inschrijving in het handelsregister. Registratie kost gemiddeld zo’n 200 tot 300 euro en wordt meestal door een notaris uitgevoerd. U ontvangt een fiscaal identificatienummer – of afgekort belastingnummer – van uw plaatselijke belastingkantoor. De registratie van de commanditaire vennootschap wordt uitgevoerd door het handelskantoor tegen een verwerkingstarief van ongeveer 10 tot 65 euro. Alleen in het geval van ingebracht onroerend goed worden extra kosten gemaakt voor de notariële akte van de partnerschapsovereenkomst.
Aangezien u als KG-partner in het handelsregister bent ingeschreven, kunt u officieel handel drijven – net als een beherend vennoot. Dit betekent dat uw bedrijf een bedrijfsnaam heeft, d.w.z. een officiële naam, die u samen met de andere partners vrij kunt vormgeven. Het maakt niet uit of het een persoonlijke vennootschap is, een vennootschap in natura, een fictieve vennootschap of een gemengde vennootschap… Zolang de naam in overeenstemming is met het verbod om mensen te misleiden en het achtervoegsel “KG” heeft, is bijna alles toegestaan.
Commanditaire vennoot en beherende vennoot: een kwestie van aansprakelijkheid
Wat is een commanditaire vennoot en een beherend vennoot? Dit is een vraag die veel mensen zich stellen wanneer zij voor het eerst horen over de bijzondere kenmerken van een commanditaire vennootschap. In tegenstelling tot alle andere vennootschappen zijn de vennoten van een commanditaire vennootschap immers duidelijk onderverdeeld in algemene vennoten en commanditaire vennoten. Eenzelfde natuurlijke of rechtspersoon kan dus nooit tegelijk beherend vennoot en commanditair vennoot zijn.
De algemene vennoten van een KG worden algemene vennoten genoemd. Zij dragen hetzelfde aansprakelijkheidsrisico als de vennoten van een vennootschap onder firma: zij zijn onbeperkt aansprakelijk met hun zaken- en privé-vermogen, rechtstreeks en hoofdelijk. Ook hun rechten en verplichtingen als vennoten zijn grotendeels dezelfde als die van de beherende vennoten – alleen de verdeling van winst en verlies is anders.
De commanditaire vennoten van een KG worden commanditaire vennoten genoemd. Vanaf het moment van inschrijving van de maatschap in het handelsregister zijn zij slechts aansprakelijk voor de aldaar ingeschreven inbreng, de zogenoemde aansprakelijkheidssom. Tussen de toetreding tot de maatschap en de registratie bestaat voor commanditaire vennoten echter hetzelfde aansprakelijkheidsrisico als voor beherende vennoten: gedurende deze periode zijn er juridisch gezien alleen volledig aansprakelijke vennoten. Dus als er iets misgaat en de CV in gebreke blijft en in financiële moeilijkheden raakt, moet u als toekomstige commanditaire vennoot – zelfs in het geval van verkeerde beslissingen van uw medevennoten – de onbeperkte verantwoordelijkheid voor de schulden van de CV op u nemen met uw privévermogen.
Management met volledige aansprakelijkheid, collusie & controle
Het beheer is een zaak van de beherend vennoot. In de regel kunnen commanditaire vennoten niet deelnemen aan de besluitvorming over de gewone bedrijfsuitoefening, tenzij een dergelijk gezamenlijk beheer uitdrukkelijk in de partnerschapsovereenkomst is bedongen. In het geval van het uitsluitende beheer door een commanditaire vennoot wordt daarentegen betwist of en hoe de eenmaal aan de vennoot verleende uitsluitende beheersbevoegdheid bij besluit van de aandeelhouders weer kan worden ingetrokken. Om onduidelijkheden en geschillen te voorkomen, worden commanditaire vennoten daarom gewoonlijk uitgesloten van beheersactiviteiten.
Juridische transacties zijn ook onderworpen aan de individuele vertegenwoordigingsbevoegdheid van de beherende vennoten. Dit betekent dat elke volledig aansprakelijke vennoot volledig en onbeperkt rechtshandelingen kan verrichten in naam van de commanditaire vennootschap. Afwijkingen – zoals gezamenlijke vertegenwoordiging – zijn contractueel mogelijk, mits alle partners daarmee instemmen. Alleen voor handelingen die verder gaan dan de gewone bedrijfsuitoefening moet u als beherend vennoot overleg plegen met uw medevennoten. Ook hier kunnen de commanditaire vennoten inspraak hebben en gebruik maken van hun recht van verzet.
Aangezien de beheersbevoegdheid en de vertegenwoordigingsbevoegdheid de afzonderlijke beherende vennoten een grote beslissingsvrijheid geven, kan elke vennoot – ongeacht of hij beherende dan wel commanditaire vennoot is – te allen tijde persoonlijk inlichtingen inwinnen over de gang van zaken in de vennootschap, de handelsboeken inzien of een balans opmaken uit de vennootschapsstukken. Dit zorgt ervoor dat geen van de partners achter de rug van de anderen om handelt en dat meningsverschillen persoonlijk worden aangepakt.
Financiering, winst- en verliesverdeling
De financiering van uw bedrijf is geheel aan u, dus u kunt theoretisch zonder enig startkapitaal. Het is echter raadzaam enige reserves aan te leggen en een financieringsplan op te stellen om financieel voorbereid te zijn in geval van onaangename verrassingen.
In tegenstelling tot de vennootschap onder firma geschiedt de winstuitkering in een commanditaire vennootschap doorgaans niet tegen 4 procent van het kapitaalaandeel plus extra winst naar hoofdsom; in plaats daarvan wordt de extra winst “naar evenredigheid” uitgekeerd overeenkomstig de wettelijke voorschriften. Dit geldt ook voor de verdeling van de verliezen. Om geschillen te voorkomen, moeten vooraf duidelijke regels worden vastgelegd in de partnerschapsovereenkomst.
Bovendien worden winstaandelen in het algemeen op de kapitaalrekening bijgeschreven totdat zij overeenstemmen met de inbreng die in het handelsregister is ingeschreven. Alle winsten daarboven worden beschouwd als verplichtingen van de CV aan haar commanditaire vennoten en worden ofwel buiten de kapitaalrekening om gecrediteerd, ofwel rechtstreeks uitbetaald.
Rechten van de commanditaire vennoten: bezwaar, zeggenschap, winst & Co.
De rechten van de gedeeltelijk aansprakelijke vennoten stellen uw positie in de CV veilig ondanks de verdeling van het aansprakelijkheidsrisico over de beherende vennoten: Het recht van bezwaar komt in het spel bij buitengewone acties voor het bedrijf… het controlerecht zorgt ervoor dat u op de hoogte bent van alle zaken… Winsten worden naar behoren uitgekeerd en u heeft dezelfde rechten van beëindiging als een beherend vennoot.
Overzicht van de rechten van de commanditaire vennoten:
- Recht van bezwaar
- In het geval van handelingen die ongebruikelijk zijn voor de maatschappij
- Recht van controle
- Voor bedrijfsaangelegenheden
- Winstaandeel
- 4 % van haar aandeel in het kapitaal
- Extra winst in redelijke verhouding
- Recht van beëindiging
- 6 maanden voor het einde van een boekjaar
Plichten van de commanditaire vennoten: verplichte inbreng, aansprakelijkheid en verlies
Als commanditaire vennoot kunt u in veel gevallen niet zelf beslissen en bent u voor de dagelijkse gang van zaken afhankelijk van de begeleiding van de beherende beherend vennoot. Vooral wat aansprakelijkheidskwesties en de kapitaalinbreng betreft, is het echter van belang dat u niet alleen vertrouwd bent met uw rechten, maar ook met uw verplichtingen als commanditaire vennoot.
Taken van de commanditaire vennoten in een oogopslag:
- Kapitaalbijdrage
- Verplichte bijdrage kan verschillen van aansprakelijkheidsbedrag
- Aansprakelijkheid vóór inschrijving
- Onbeperkt
- Rechtstreeks
- Solidariteit
- Aansprakelijkheid na inschrijving
- Tot geregistreerde bijdrage (aansprakelijkheidsbedrag)
- Verliesaandeel
- In redelijke verhouding
Voordelen: Soepelheid van handelen, kapitaalgroei, aansprakelijkheidsrisico bij keuze
Na de typische kenmerken van een commanditaire vennootschap te hebben uiteengezet, hebt u de voordelen die deze rechtsvorm u biedt, ongetwijfeld al ingezien: De oprichting is betrekkelijk ongecompliceerd en u hebt geen startkapitaal nodig. U kunt actief worden in het team en uw onafhankelijkheid behouden als beherend vennoot of, als commanditair vennoot, anderen de dagelijkse gang van zaken laten beheren zonder de omzet te beperken. In beide gevallen biedt dit u een aantrekkelijke flexibiliteit van handelen tegen betrekkelijk lage kosten.
Bovendien hebt u als commanditaire vennoot de steun van uw volledig aansprakelijke mede-oprichter(s): u neemt samen alle buitengewone beslissingen, terwijl de beherende vennoten hoofdelijk het beslissende aansprakelijkheidsrisico dragen. Door bijkomende commanditaire vennoten aan te trekken kan de kapitaalbasis ook snel en gemakkelijk worden verhoogd, hetgeen de reden is waarom banken doorgaans zeer positief staan tegenover het verstrekken van leningen aan commanditaire vennootschappen.
- Snelle en ongecompliceerde oprichting
- Flexibel aandelenkapitaal
- Aantrekkelijke flexibiliteit van handelen in het team
- Geen omzetlimiet
- Team beslissingen voor uitzonderlijke zaken
- Hoofdelijke aansprakelijkheid van de beherende vennoten
- Laag aansprakelijkheidsrisico voor commanditaire vennoten
- Snelle en gemakkelijke kapitaalgroei
- Hoge kredietwaardigheid
Nadelen: Volledig risico voor beherende vennoten, registratieplicht en HGB.
Ook de nadelen van de oprichting van een commanditaire vennootschap zijn snel onderkend: Enerzijds hebt u geen honderd procent beslissingsbevoegdheid en moet u het in bijzondere gevallen met uw partners eens worden. Niettemin moet u in geval van twijfel volledig aansprakelijk zijn – ook privé! -zelfs als je niet verantwoordelijk was voor de verliezen. Bovendien delen de commanditaire vennoten slechts in de schulden van de vennootschap tot het bedrag van de respectieve aansprakelijkheidssom. Ten derde bent u als commanditaire vennootschap verplicht zich in te schrijven in het handelsregister en bent u niet langer alleen onderworpen aan het BGB. Last but not least: Aangezien het succes van een commanditaire vennootschap grotendeels afhangt van de teamgeest en de samenwerking van de afzonderlijke vennoten, kunnen interne geschillen of ernstige inbreuken op het vertrouwen leiden tot de ontbinding van de vennootschap en moeten afspraken over de opvolging uitdrukkelijk in de vennootschapsovereenkomst worden vastgelegd.
- Toestemmingsvereiste in een bijzonder geval
- Volledige aansprakelijkheid (inclusief privé-vermogen) voor beherende vennoten
- Verliesdeelneming van de commanditaire vennoten slechts tot het bedrag van de aansprakelijkheid
- Verplichting tot inschrijving in het handelsregister
- Geldigheid van het HGB
- De continuïteit van het bedrijf in gevaar brengen door onenigheid in het team
- Vastlegging van de erfopvolgingsregeling in de aandeelhoudersovereenkomst
Evaluatie: Actief en passief met teamgeest naar het doel
Na een vergelijking van de voor- en nadelen komt het volgende naar voren: Een commanditaire vennootschap biedt een groot aantal mogelijkheden om direct of indirect in een vennootschap deel te nemen. Het is daarom geschikt voor personages die graag hun eigen beslissingen nemen en bereid zijn een zeker risico te nemen voor hun doelen…. alsook voor degenen die ondernemersrisico’s schuwen en streven naar kapitaalgroei zonder grote persoonlijke inspanningen. Gemeenschappelijke voorwaarde: Om bij een KG betrokken te zijn, moet je een teamspeler zijn en in staat zijn de mening en het advies van anderen te respecteren en te aanvaarden.
Immobilien KG: vermogensbeheer, familiepool & Co.
U vindt het idee van een commanditaire vennootschap helemaal niet slecht en vraagt zich nu af hoe u uw vennootschap kunt combineren met de vastgoedsector? Van makelaars tot vermogensbeheerders en familie zwembaden. Alle essentiële informatie over vastgoedvennootschappen onder firma, vastgoed-GBR’s en vastgoed-KG’s in één oogopslag.
Een kleine tip: zorg er bij de verwerving en/of het beheer van onroerend goed voor dat alle details duidelijk in de partnerschapsovereenkomst worden vermeld. Vanwege het beginsel van gezamenlijke, onbeperkte en rechtstreekse aansprakelijkheid moet u er ook voor zorgen dat uw beherende mede-vennoten personen zijn met een vergelijkbare kredietwaardigheid – anders zouden er moeilijkheden kunnen ontstaan met de financiering en de kredietwaardigheid.
Variant 1: Onroerend goed makelaar met bedrijfsvergunning
Als je zelfstandig makelaar wilt worden, is dat niet zo gemakkelijk. Het beroep van vastgoedmakelaar is onderworpen aan de handelsplicht en behoort niet tot de vrije beroepen. Dit betekent dat u, om deze activiteit te kunnen uitoefenen, eerst toestemming moet vragen aan het bureau voor handelsvergunningen en moet hopen op een positief licht. De officiële vergunning is wettelijk vereist om uw betrouwbaarheid vooraf te kunnen beoordelen.
Onroerend goed OHG, GbR & KG
Vennootschappen kunnen ook als makelaar optreden. De vennootschappen onder firma, de burgerlijke vennootschappen en de commanditaire vennootschappen, die geen eigen rechtspersoonlijkheid hebben, moeten echter voor elke beherende vennoot afzonderlijk een officiële vergunning verkrijgen. Naast het aanvraagformulier voor toestemming moeten ook andere documenten worden ingediend. Deze omvatten:
- Een politieattest van goed gedrag – verkrijgbaar op aanvraag bij het Bewonersbureau;
- Een uittreksel uit het Trade Central Register – verkrijgbaar op verzoek bij het Ordnungsamt;
- Een certificaat van belastingvrijstelling – verkrijgbaar op verzoek bij het belastingkantoor;
- Een bewijs van niet-voortzetting van de insolventieprocedure – op verzoek verkrijgbaar bij de plaatselijke rechtbank;
- Een bewijs van ontbrekende vermeldingen in het debiteurenregister – op verzoek verkrijgbaar bij de arrondissementsrechtbank.
Een getuigschrift van vakbekwaamheid kan ook op vrijwillige basis worden verkregen.
Variant 2: partnerschap voor vermogensbeheer
Als u actief wilt zijn op het gebied van overinkomsten – d.w.z.: inkomsten uit arbeid anders dan in loondienst, vermogen, huur en leasing of andere inkomsten – kan een maatschap voor vermogensbeheer iets voor u zijn. Doorgaans kunt u ofwel de rechtsvorm van een GbR gebruiken, ofwel terugvallen op handelsvennootschappen die in het HGB zijn gereglementeerd, zoals het OHG of de KG. Gemengde vormen zoals de GmbH & Co KG zijn in principe ook denkbaar, maar betekenen nadere voorschriften en eisen.
Deelname, zeggenschap & belastingvoordelen
Een partnerschap voor vermogensbeheer is zinvol wanneer verschillende vastgoedbeleggers hun vastgoedbezit gezamenlijk willen beheren. Ook het aspect van het verzekeren van de erfopvolging in geval van vererving is hier interessant. De partnerschapsovereenkomst bepaalt hoeveel zeggenschap de afzonderlijke partners hebben – besluiten worden vaak genomen op basis van aandelen, maar partners met een klein aandeel kunnen ook een dominant stemrecht verwerven – bijvoorbeeld als zij over een enorme deskundigheid, professionaliteit of ervaring beschikken.
Belastingvoordeel van zo’n regeling? De kapitaalvennootschap is niet hetzelfde als het fiscale object: elke vennoot wordt afzonderlijk belast en alle inkomstenbelastingen, alsmede belastingen uit erfenis, verkoop of gratis overdracht van aandelen in de vennootschap moeten door elke vennoot afzonderlijk worden aangegeven voor belastingdoeleinden.
Vermogensbeheerder familiebedrijf / familiepool
De commanditaire vennootschap is bijzonder geschikt voor het beheer van familievermogens. Het interne familiebeheer van de gezamenlijke vastgoedportefeuille – de zogenaamde familiepool – is derhalve voordelig omdat de inkomsten die op deze wijze worden gegenereerd niet als handelsinkomsten worden beschouwd, maar als privé-inkomsten uit verhuur en verpachting. Dit betekent dat er helemaal geen bedrijfsbelasting is en dat men zich niet hoeft te laten registreren bij het handelskantoor, waarvoor kosten in rekening worden gebracht. In het geval van vennootschappen daarentegen wordt onroerend goed tot het bedrijfsvermogen gerekend en als zodanig aan bedrijfsbelasting onderworpen.
Bovendien wordt het verplichte lidmaatschap van de Kamer van Koophandel en Industrie (IHK) zonder bedrijfsbelastingverplichting vermeden en kunt u uw geld laten werken zonder dat het als contributiebetaling naar de IHK vloeit. Verdere belastingen kunnen worden bespaard als het onroerend goed ten minste tien jaar in de vennootschap wordt gehouden, omdat de verkoop dan niet meer wordt belast met inkomstenbelasting.
Kleine tip: door de beperkte aansprakelijkheid van de commanditaire vennoten kunnen ook minderjarige familieleden in de familievennootschap deelnemen, terwijl de ouders als beherende vennoten het volledige risico dragen en dus ook alle gewone zakelijke beslissingen nemen.
Belastingen voor KG-aandeelhouders: ESt, USt & KSt
Als KG-aandeelhouder hoeft u niet ernstig na te denken over enkele soorten belastingen, want zonder de inkomsten van een onderneming hoeft u geen bedrijfsbelasting te betalen. Er wordt echter een uniforme en afzonderlijke vaststelling van de winst gemaakt, die de basis vormt voor de aanslag inkomstenbelasting van de KG-partners. Winstaandelen worden derhalve beoordeeld als inkomsten uit bedrijfsuitoefening. De belastingwetgeving bepaalt dat naast de inkomstenbelasting van elke vennoot – of de vennootschapsbelasting van elke rechtspersoon – nog bijdragen in de omzetbelasting moeten worden betaald, voor zover de commanditaire vennootschap niet alleen belastingvrije omzet behaalt.
- Inkomstenbelasting (ESt)
- Belasting over de toegevoegde waarde (BTW)
- Indien van toepassing, vennootschapsbelasting (KSt)
Welke belastingen u bij een vastgoedonderneming kunt verwachten, kunt u hier vinden:
Commanditaire vennootschap – Voor wie is het de moeite waard?
Als u graag in een vertrouwd team werkt en geen grote bureaucratische hindernissen wilt overwinnen, kunt u snel en gemakkelijk aan de slag als commanditair vennoot. U kunt van tevoren zelf beslissen of u als beherend vennoot wilt optreden en dus ook het volledige risico wilt dragen, of dat u liever achterover leunt als commanditair vennoot terwijl u uw geld voor u laat werken. Grote beslissingsvrijheid versus kapitaalgroei met beperkte aansprakelijkheid – een commanditaire vennootschap is vooral zinvol voor ondernemers die bereid zijn een grote ondernemersverantwoordelijkheid op zich te nemen of die op zoek zijn naar een leuk extra inkomen zonder noemenswaardig te hoeven bijdragen aan de onderneming.
Op het gebied van onroerend goed is een commanditaire vennootschap met name de moeite waard voor beginners die hun kapitaal liever rechtstreeks investeren in het beheer van onroerend goed of in de handel in onroerend goed, in plaats van het aandelenkapitaal te leggen bij een vennootschap. Voor families biedt de commanditaire vennootschap een aantrekkelijke vennootschapsrechtelijke vorm om de gezamenlijke onroerendgoedportefeuille op een kosteneffectieve en ongecompliceerde manier te beheren. Een ander pluspunt is dat ook minderjarige kinderen als commanditaire vennoten in de familiepool kunnen worden opgenomen.
Beperking van aansprakelijkheid, ja of nee? KG & GmbH & Co KG in vergelijking
Veel aspirant-ondernemers staan voor de vraag of zij een commanditaire vennootschap (KG) dan wel een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (Gesellschaft mit beschränkter Haftung & Compagnie Kommanditgesellschaft, GmbH & Co KG) wensen op te richten. De twee vormen van vennootschapsrecht lijken in veel opzichten op elkaar – één belangrijk verschil ligt echter in de kwestie van de aansprakelijkheid. Bij een commanditaire vennootschap neemt de beherende vennoot het volledige risico op zich en is hij aansprakelijk voor zowel zakelijke als privé-aangelegenheden. De situatie is anders bij een GmbH en Co KG: In dit geval is de beherende vennoot geen natuurlijke persoon, maar een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, d.w.z. een Gesellschaft mit beschränkter Haftung. Daardoor blijft zijn privévermogen onaangetast en is de beherende vennoot alleen zakelijk aansprakelijk.
Meer informatie over de GmbH & Co KG vindt u hier:
- Naamloze Vennootschap & Compagnie Limited Partnership(GmbH & Co KG)
Gratis leren: Oprichting van een vennootschap & rechtsvormen
Naast de commanditaire vennootschap (KG) zijn er nog enkele andere alternatieve vennootschapsvormen die interessant kunnen zijn voor u als oprichter! Wilt u meer weten over het opzetten van een bedrijf? Kom meer te weten over aandelenkapitaal, belastingen en de individuele voor- en nadelen van de verschillende vennootschapsvormen.
Hier vindt u alle rechtsvormen die u als oprichter in Duitsland kunt kiezen en een gids met een checklist:
- Rechtsvormen: Lijst
- Een bedrijf oprichten: Procedure, kosten en overzicht
Rechtsvormen: Lijst
Rechtsvormen – Welke soorten vennootschappen zijn er? Als u uw eerste vennootschap wilt oprichten, is de keuze van de ideale rechtsvorm een van de eerste stappen in het proces van de oprichting van een vennootschap. Of u nu een speciaal vastgoedbedrijf of een startende onderneming wilt oprichten, ik heb hier alle soorten ondernemingen in Duitsland voor u op een rijtje gezet.
Rechtsvormen: Lijst
Bedrijfstypen in detail:
- Eenmanszaak
- Geregistreerd zakenman / geregistreerd zakenvrouw (e. K.)
- Burgerlijk partnerschap (GbR)
- Vennootschap onder firma (OHG)
Commanditaire vennootschap (KG) Ondernemend bedrijf (UG) GmbH: vennootschap met beperkte aansprakelijkheid - Real Estate GmbH / Asset Management GmbH
Naamloze vennootschap (AG) Onroerendgoedaandelenvennootschap (REIT-AG) Societas Europaea (SE) - Stichting / Familiestichting
Een bedrijf oprichten: Procedure, kosten en checklist
Oprichting van een vennootschap (onroerend goed) – U wilt uw eerste vennootschap oprichten? Vereisten voor u als oprichter, aandelenkapitaal, aandeelhoudersovereenkomsten, kosten voor de stichting, juridische formulieren en checklists. Dit klinkt ingewikkeld voor beginners, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. De procedure voor de oprichting van een vennootschap is gewoonlijk betrekkelijk gelijk. Ik heb het proces hier in eenvoudige stappen voor u samengevat. Leer hoe u uw eigen bedrijf kunt opzetten. Na de grote gids over alle rechtsvormen en soorten vennootschappen, kijken we vandaag in detail naar het opzetten van een (vastgoed)vennootschap voor beginners.
Een bedrijf gevonden