Boedelinsolventie (erfenis): proces, procedure en vereisten

Boedelinsolventie – Wanneer men zich bezighoudt met het onderwerp onroerend goed, komt men vaak woorden tegen die men niet onmiddellijk begrijpt. U bevindt zich plotseling in een situatie waarin u nog nooit bent geweest en hebt daarom vaak snel advies nodig. In dit artikel leert u alles wat u moet weten over insolventie van een nalatenschap. Maak je geen zorgen over het opzoeken van onbekende woorden, maar wijd je aan onderwerpen die echt belangrijk voor je zijn.

Boedelinsolventie – Wat is het?

De dood van een persoon die ons dierbaar was, is altijd een zware last. Ongeacht of het al te voorzien was dat iemand niet lang meer te leven zou hebben of dat het een verrassende speling van het lot was, de situatie is nooit gemakkelijk voor de nabestaanden. Het overlijden van een persoon gaat gewoonlijk niet alleen gepaard met een zware rouw, maar ook met de kwestie van de nalatenschap. Er zijn veel verschillende situaties: Sommige mensen hebben al voor hun dood nagedacht over wie welke aandelen moet erven en andere mensen hebben er niet over nagedacht of hebben geen tijd gehad om zich met dit onderwerp bezig te houden omdat zij door een speling van het lot werden verrast.

Wettelijke of vrijwillige erfopvolging?

Eerst en vooral moet u weten wat het verschil is tussen intestatoire en vrijwillige erfopvolging. In principe is het belangrijk te weten dat de vrijwillige erfopvolging altijd voorrang heeft op de erfopvolging bij versterf. Men spreekt van vrijwillige erfopvolging als de overledene een testament heeft nagelaten waarin hij of zij heeft bepaald welke erfgenamen wat erven. In deze context kunnen de erfgenamen alle natuurlijke personen zijn. De erfgenamen hoeven geen familie van de overledene te zijn.

Wettelijke erfopvolging treedt altijd in werking als de overledene geen testament of zelfs geen testamentaire beschikking heeft nagelaten. De rechtsopvolging is geregeld in het Burgerlijk Wetboek en heeft betrekking op drie beroepsgronden: verwantschap, huwelijk en verbondenheid met de staat.

  • Opzettelijke erfopvolging: de overledene heeft een testament nagelaten waarin is bepaald wie wat erft
  • Wettelijke erfopvolging: de overledene heeft geen testament nagelaten. Gronden van beroep: Verwantschap, huwelijk en verwantschap met de staat zijn inbegrepen.

Geërfde schulden – De negatieve kant

Maar het is niet altijd zo dat erfgenamen grote rijkdom erven. Als de overledene openstaande schulden had aan schuldeisers en aansprakelijk was met zijn erfenis, dan kunnen de schuldeisers deze opeisen van de erfgenamen. Zelfs het eigen vermogen van de erfgenamen is in een dergelijke situatie niet beschermd. U moet er rekening mee houden dat u de schulden van uw familielid of echtgenoot zult moeten betalen. Maar wat kun je doen als zo’n erfenis je failliet zou maken? Als u de schulden van uw familielid of partner in geen geval kunt vereffenen, is er een uitweg uit deze situatie.

  • Erfgenamen kunnen niet alleen rijkdom erven, maar ook schulden
  • Schuldeisers hebben het recht om de schulden op te eisen van de erfgenamen
  • De erfgenamen kunnen bij de bevoegde insolventierechter een aanvraag tot insolventie van de nalatenschap indienen

Dit is waar het woord insolventie van de boedel in het spel komt. Maar wat is het eigenlijk? Hoe werkt het precies? Wat zijn de vereisten voor een faillissement van een boedel?

Boedelinsolventie: vereisten, proces en procedure

Het doel van een aanvraag tot boedelafstand is het eigen vermogen te beschermen tegen beslaglegging door de schuldeisers van de overledene. Tot zover alles goed, maar hoe werkt de procedure precies? Een aanvraag tot boedelinsolventie moet altijd bij de bevoegde insolventierechter worden ingediend. Wanneer de procedure wordt ingeleid, moet de insolventieschuldenaar zich nog steeds verantwoorden voor de erfenis, maar hij loopt niet langer het risico dat hij met zijn eigen vermogen aansprakelijk is voor de schulden van de overledene. In deze situatie moet de insolventieschuldenaar de uitstaande schulden alleen met zijn vermogen betalen.

  • Het verzoek moet worden ingediend bij de bevoegde insolventiedienst

Er zijn twee mogelijke vereisten voor het openen van een boedelinsolventie:

  • Overmatige schuldenlast van de nalatenschap
  • Insolventie van de nalatenschap

Nu zul je erachter komen hoe de hele zaak werkt. Zodra u met succes het faillissement hebt aangevraagd, begint het werk van de curator. De insolventiebeheerder heeft tot taak een lijst op te stellen van de uitstaande schulden en contact op te nemen met de schuldeisers om aflossingsvoorstellen uit te werken. Het komt vaak voor dat de uitstaande schulden niet met de nalatenschap kunnen worden vereffend. Is dit het geval, dan is het de taak van de curator om regelingen te treffen met de schuldeisers. Het doel van deze administratie is ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk schulden kunnen worden vereffend.

Als u zich in een dergelijke situatie bevindt, is het belangrijk dat u aangifte doet zodra u weet dat u niet in staat zult zijn de schulden van de overledene te betalen. Zodra u over deze kennis beschikt, bent u zelfs verplicht deze aanvraag bij de insolventierechter in te dienen. Informeer u tijdig en u zult veel kosten bespaard blijven.