Vakantiewoning: koop en verhuur een eigendom aan zee, aan een meer of in de bergen en behaal rendement op uw investering

Een vakantiehuis kopen – Bijna geen ander soort onroerend goed is geschikter als investering dan een vakantiehuis. Het wordt niet alleen gekenmerkt door een uitstekende ligging, maar moderne media en internetportalen hebben het ook bijzonder gemakkelijk gemaakt om deze huizen te verhuren. Dit maakt het veel gemakkelijker om inkomsten te genereren met vakantiewoningen. Natuurlijk is de kosten-batenanalyse hier bijzonder relevant. Maar als u het goed aanpakt, kunt u zich een vakantiehuis veroorloven, kapitaal verdienen door het te verhuren en ook een heel eigen toevluchtsoord hebben in uw favoriete vakantiehuis. Waar u op moet letten bij het kopen van een vakantiehuis – en nog veel meer – vindt u hier. Klik hier om terug te keren naar het overzicht: Soorten huizen.

Vakantiehuis: Bijzondere kenmerken – zee, bergen en meren direct voor de deur

Natuurlijk is het vrijstaande huis zoals de villa, een bungalow of het rijtjeshuis ideaal als woonplaats voor gezinnen. Maar wie wil er nu niet een eigen huis in zijn favoriete vakantieoord? En deze droom is niet ver weg. Wij zullen u vertellen hoe u een vakantiehuis kunt kopen en er geld mee kunt verdienen. Met een paar simpele methodes. Het is echter van belang vooraf te vermelden dat de verhuur van vakantiewoningen ook afhankelijk is van de algemene economische situatie. Als het financieel beter gaat met de mensen, gaan ze meer op vakantie. Dus ook hier moeten we niet alleen winstgevende jaren verwachten.

U wilt een huis kopen of bouwen, maar weet niet welk huis het beste bij u past? Bekijk dan onze gids voor woningtypes van A tot Z! Hier vindt u alle soorten huizen, van bungalow tot rijtjeshuis! Alle: Huis types.

Vakantiewoning / vakantiewoning: organisatorische zaken – belastingen, kosten, locatie, aankoop in het buitenland & nog veel meer

Bent u ook geïnteresseerd in vakantiewoningen en organisatorische aspecten zoals belastingen, (bijkomende) kosten, koopcontracten en het kopen van een vakantiewoning of appartement in het buitenland? Bekijk dan zeker ons artikel over vakantiehuizen en -appartementen. Daar leert u veel over organisatorische zaken en hoe de aankoop en verhuur van uw vakantiehuis in zijn werk zou kunnen gaan.

Een weekendhuis kopen: Procedure, makelaar, kosten & Co.

Naast het vakantiehuis is ook het weekendhuis een populaire accommodatie. Een weekendhuis kan op verschillende manieren worden gebruikt. U kunt er uw vrije tijd en vakanties doorbrengen. Bovendien is het mogelijk om het weekendhuis te verhuren en zo extra inkomsten te genereren. U vindt hier een gedetailleerd artikel over onderwerpen als pachtgrond, de procedure, de koopovereenkomst, het doel van het huis, koopgrond en nog veel meer.

Huis types: Deze huisvormen zijn bijzonder geschikt als vakantiehuis – villa, bungalow & co.

Of u nu een vakantiehuis wilt kopen of bouwen, het is altijd een voordeel te weten wat voor soort huis geschikt is voor vakantieaccommodatie en vooral wat potentiële huurders aanspreekt, want een belangrijke beperking van vakantiewoningen, althans als u van plan bent ze te verhuren, is dat u ook moet kijken naar wat goed verhuurt.

Bungalows

Bungalows zijn zeer geschikt als vakantiehuis, vooral aan het strand of aan het meer, maar op zich in bijna alle gebieden, omdat bij bungalows de binnen- en buitenruimten van een huis mooi gecombineerd kunnen worden, zodat veel tijd besteed kan worden aan het genieten van de prachtige omgeving van het vakantieoord.

Meer voor- en nadelen van:

Strandhuisjes

Strandhuisjes zijn natuurlijk ook een goede optie, want vakanties aan het strand zijn populair en vaak helpt het hebben van een eigen wooneenheid om te ontspannen. Natuurlijk kan het strandhuis ook gecombineerd worden met een schoonmaakdienst, zoals elk ander type huis, om de luxe te maximaliseren.

Frisse bries en lucht van de zee:

Zolder flats

Loftwoningen zijn een populair vakantieverblijf, vooral in stedelijke omgevingen. Lofts strekken zich vaak uit over een van de bovenverdiepingen van gebouwen of oude, omgebouwde industriehallen en geven daarom een eerder rustiek maar tegelijk extravagant woongevoel.

Andere voor- en nadelen van:

Penthouse appartement

Penthouses zijn een andere luxe optie voor binnenstedelijk wonen. De extra woningen zijn luxe appartementen op de daken van hoge woongebouwen en worden vaak gekenmerkt door bijzondere luxe, zoals daktuinen, terrassen en zwembaden, die anders moeilijk te vinden zijn in de stad.

Leven boven de daken:

Villa’s

Villa’s zijn het toppunt van luxe. Geen wonder dus dat ze ook bijzonder goed te verhuren zijn. Veel mensen die in de stad wonen, waar de toegang tot villa’s beperkt kan zijn, genieten van deze luxe op vakantie. Niet iedereen bezit een eigen vakantiehuis, omdat sommigen de kosten te hoog vinden.

Rust en stilte:

Voordelen en nadelen: Bron van inkomsten, goedkope vakanties en verhuur

Veel mensen hebben de droom van een vakantiehuis, maar niet iedereen vervult die, ook al zou het financieel mogelijk zijn. Maar waarom is dat? Wij hebben erover nagedacht en hebben de volgende punten gevonden die de verwezenlijking van uw droom in de weg staan. Tegelijkertijd maken we echter een afweging tussen deze en de voordelen, zodat u een idee krijgt van wat u van uw vakantiehuis kunt verwachten.

Voordelen: ontspannen wonen met uitzicht

Het is duidelijk dat een vakantiehuis veel positieve aspecten heeft en dat alleen al de persoonlijke waarde een verschil maakt. U voelt zich thuis op uw favoriete vakantiebestemming en kunt zelfs een tweede huis bouwen. Afhankelijk van het werk kunnen sommige zaken vanuit het vakantiehuis worden gedaan en heeft u de mogelijkheid om van de luxe van uw eigen vier muren te genieten.

 • Mooie woonomgeving
 • Goedkope vakantie
 • Een gevoel van thuis op vakantie

Nadelen: moeilijk laagseizoen?

Helaas brengt een vakantieverblijf ook werk met zich mee, vooral als u van plan bent het te verhuren. Natuurlijk hebben verschillende internetplatforms het gemakkelijker gemaakt om een woning voor een korte periode te verhuren, maar je kunt niet erg kieskeurig zijn met je huurders. Bovendien zijn de grond- en onroerendgoedprijzen bijzonder hoog in populaire vakantiegebieden.

 • Minder verhuur in het laagseizoen
 • Hoge grondprijzen
 • Onbekende huurders

Dingen om te weten over vakantiehuizen in het buitenland: populaire locaties, ligging en regels

Waar u precies uw persoonlijke vakantiehuis wilt is natuurlijk aan u, maar er zijn een paar locaties die bijzonder populair zijn onder Duitsers. Om u te helpen hiervan te profiteren of deze plaatsen te vermijden, hebben wij een lijst opgesteld van de meest populaire plaatsen en speciale regels.

Noordzee: Vakantiehuizen in Duitsland, Denemarken en Nederland

Als u een vakantiehuis aan de Noordzee wilt, hoeft u niet ver te reizen om er te komen. Zoals bekend heeft Duitsland immers toegang tot de Noordzee en behoren enkele Noordzee-eilanden ook tot Duitsland. Deze zijn echter niet altijd helemaal gelukkig met alleen maar seizoensburgers, want de massa’s vakantiehuizen die buiten het vakantieseizoen leeg staan, kan schadelijk zijn voor de plaatselijke economie. Andere landen met toegang tot de Noordzee zijn:

 • Holland
 • Denemarken
 • België
 • Noorwegen
 • Zweden
 • Groot-Brittannië
 • IJsland

Baltische Zee: Denemarken of beter Zweden?

De Oostzee is ook vanuit Duitsland bereikbaar en biedt vele mooie gebieden waar u uw vakantie kunt doorbrengen. Een plek in het bijzonder heeft je gefascineerd? Waarom koop je daar geen stuk grond of een huis? Prachtige stranden bieden het perfecte vakantiegevoel, maar pas op: het kan hier vaak behoorlijk fris worden en een huis kopen in het buitenland is soms heel anders dan in Duitsland.

 • Denemarken
 • Zweden
 • Polen
 • Litouwen
 • Letland
 • Estland
 • Finland
 • Rusland

Kroatië: Vakantiehuizen aan zee

De laatste jaren is Kroatië een van de belangrijkste reisbestemmingen voor Duitsers geworden. Geen wonder, want de Adriatische kust belooft turkoois-blauwe meer, witte zandstranden en stralende zon. Bovendien is de Kroatische keuken onvergelijkbaar goed en geschikt voor zowel vleesliefhebbers als vegetariërs.

Dus als u geïnteresseerd bent in het kopen van een vakantiehuis in Kroatië, kan dat zeer lucratief zijn, vooral als u zoekt in de volgende gebieden, die vaak toegang tot de zee en zon bieden:

 • Istrië
 • Brela
 • Brač
 • Baška

Een vakantiehuis kopen: Financieringsmogelijkheden

U hebt zich al geïnformeerd en uitgezocht hoe u een eigendom kunt kopen in het land van uw keuze? Dan moet u toch juridisch advies inwinnen. Veel advocaten in Duitsland en in het buitenland zijn gespecialiseerd in de juridische aspecten van de aankoop van een buitenlands onroerend goed en zullen u graag helpen bij de aankoop van uw huis.

Er zijn namelijk kosten verbonden aan het kopen van onroerend goed in het buitenland waarmee u wellicht nog geen rekening hebt gehouden, omdat deze kosten in het binnenland niet van toepassing zijn. Dingen zoals:

 • Vertaler
 • Reiskosten
 • Administratieve kosten / dienstverleningskosten

Onroerend goed financiering: vergelijking, leningen & rente

De aankoop van een vakantiehuis vereist ook bepaalde voorwaarden. Enerzijds natuurlijk een zekere hoeveelheid eigen vermogen, en anderzijds ofwel een lening of een krediet waarmee de aankoop van het huis wordt gefinancierd. Er zijn hier verschillende opties, afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur.

Leningen zijn bijzonder populair, met rentepercentages die vaak binnen de perken blijven en ook geschikt zijn voor het kopen van een huis. Zij worden op de voet gevolgd door leningen voor onroerend goed. Maar zoals altijd met leningen en kredieten, is het belangrijk te vergelijken, vergelijken, vergelijken: Vergelijk, vergelijk, vergelijk en zorg ervoor dat je de kleine lettertjes leest. Indien u meer informatie wenst over de verschillende mogelijkheden, kijk dan hier:

Verhuur uw flat met winst: Vereisten en tips

De aankoop van het huis is voltooid en het droomhuis is van jou. Je wilt natuurlijk niet dat je huis het grootste deel van het jaar leeg staat. Om dit te vermijden, is het zinvol om vakantiewoningen te verhuren. Zolang de inrichting en de huurprijs goed zijn, kan dit zelfs heel winstgevend zijn. Een groot voordeel hiervan is dat gehuurde panden fiscaal aftrekbaar zijn.

Hoewel er belasting moet worden betaald, kunt u veel geld besparen op uw vakantiehuis als u het goed aanpakt. Als verhuurder moet u toch de volgende secundaire factoren in het oog houden, omdat zij extra kosten kunnen veroorzaken:

 • Vacature
 • Reserves voor onderhoud
 • Servicekosten: vuilnisophaaldienst, dienstverleners, enz.

Inrichting en uitrusting met een concept: gasten moeten zich thuis voelen

Om uw eigendom tegen een redelijke prijs te kunnen verhuren, moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Vakantiehuizen moeten ook qua inrichting anders worden bekeken dan een standaardflat, omdat vakantiegasten vaak meer eisen dan vaste huurders van een woning, en het huis moet ook aan bepaalde normen voldoen als u ter plaatse bent, zodat uw vakantie bijzonder ontspannend is.

Het appartement moet volledig zijn uitgerust met keuken, badkamer, verwarming, water en, indien nodig, ventilatiesystemen. Vooral in warmere streken is airconditioning aan te bevelen. Voor maximale huurprijzen zijn extra goed onderhouden faciliteiten zoals sauna’s en zwembaden zeer bevorderlijk.

Wi-Fi en TV zijn ook erg in trek. Bovendien moet u beslissen of rokers en huisdieren al dan niet welkom zijn in uw flat. Als u besluit huisdieren te houden, is het zinvol deze te vermelden in uw huurcontract of huurvoorwaarden.

De slaapkamers en de keuken moeten ook voorzien zijn van alle basisbenodigdheden. Dit betekent dat de volgende zaken aanwezig moeten zijn:

 • Beddengoed
 • Handdoeken
 • Keukengerei
 • Vodden en sponzen

Diensten: Schoonmaak, kosten en meer

Afgezien van de lopende kosten, moet u nadenken over hoe u uw vakantiehuis tussen de gasten gaat onderhouden. De hele verhuurprocedure kan vaak worden overgenomen door een dienstverlener, vooral in vakantieoorden, die erop toeziet dat het appartement zonder schade wordt opgeleverd en op tijd wordt verlaten. Deze dienstverleners zorgen vaak ook voor de schoonmaak, enz.

Anders is er de mogelijkheid om deze diensten over verschillende aanbieders te verdelen en zo nodig wat geld te besparen.

U wilt uw vakantiehuis verkopen of verhuren? Dat moet je van tevoren weten!

Het kopen van een huis is een niet te onderschatten onderneming en kost vaak meer tijd en zenuwen dan u in het begin misschien dacht. Om u voor te bereiden op alles wat op u af kan komen, hebben wij alvast wat voorbereidend werk gedaan en belangrijke punten voor u op een rijtje gezet.

Onroerend goed kopen: financiering en planning

Van de zoektocht tot het koopcontract, begeleiden wij u door het koopproces. Het zoeken naar een makelaar, het kiezen van de juiste woning en dergelijke kan erg vervelend zijn en veel stappen zijn verwarrend. Om de belangrijkste zaken niet uit het oog te verliezen en het overzicht te bewaren, vindt u in dit artikel alles, van het zoeken naar een makelaar en financieringsmogelijkheden tot statistieken en tips over bouwen en verbouwen. Immobilienkauf XXL vindt u hier:

Verhuur van onroerend goed: Dit moet in acht worden genomen

In het artikel over huren hebben wij ook praktische tips over huren opgenomen. Hoe u de juiste huurders vindt, prijsbeslissingen neemt en waar u op moet letten om het meeste uit de huuropbrengsten en de belastingvoordelen te halen, kunt u hier lezen: