Een weekendhuis kopen: Procedure, makelaar, kosten, prijzen & belasting

Een weekendhuis kopen – Een weekendhuis kan op verschillende manieren worden gebruikt. U kunt er uw vrije tijd en vakanties doorbrengen. Bovendien is het mogelijk om het weekendhuis te verhuren en zo extra inkomsten te genereren. Bovendien kan een weekendhuis een heerlijk toevluchtsoord zijn waar u zich even kunt terugtrekken uit het leven van alledag. Of het nu in de naburige deelstaat of aan de Duitse kust is, er zijn in principe geen grenzen aan de locatie van uw weekendhuis! Als u zich echter meer aangetrokken voelt tot het platteland, dan moet u denken aan een vakantiehuis & vakantiewoning.

Eigen grond of gepachte grond: verschil

Sommige weekendhuizen zijn gelegen in populaire vakantiegebieden. Andere worden meer als een insidertip beschouwd en liggen verscholen aan de rand van de bergen, bij de Main of midden in de natuur. Als u een weekendhuis wilt kopen, kunt u kiezen of u de voorkeur geeft aan natuur, water of bergen. Beslis over een locatie die u individueel verkiest. Weekendhuizen zijn niet ontworpen voor woondoeleinden. Ze zijn voor recreatie. Daarom is het belangrijk dat u zich op uw gemak voelt in de omgeving. Als u van plan bent te gaan huren, moet u nagaan welke locaties bijzonder populair zijn. Wij zullen u daarbij graag helpen en u weekendhuizen aanbieden die precies aan uw individuele ideeën beantwoorden.

Leestip: Koop een boerderij

Het besluit om een boerderij te kopen wordt genomen door gezinnen, maar ook door paren of alleenstaanden van middelbare of oudere leeftijd, die de individuele vorm van leven te midden van de natuur willen veranderen en waarderen. Wij bieden u boerderijen op aantrekkelijke landelijke locaties. Lees meer hier: Koop een boerderij.

Vakantiehuis met tuinperceel:

Landhuis en idylle in één:

De perfecte tijd uit op vakantie (+ potentieel voor verhuur):

Woonbestemming en koopcontract

Bij de aankoop van een weekendhuis stellen de kopers andere eisen dan degenen die een woning voor residentiële doeleinden willen kopen. Weekendhuizen zijn vaak kleiner en eenvoudiger ingericht dan woonhuizen. De grond waarop een weekendhuis staat, hoeft niet noodzakelijk het voorwerp van de koopovereenkomst te zijn. Veel weekendhuizen staan op gepachte grond. Dit is vooral het geval in tuinkolonies, waar weekendhuisjes vaak worden beheerd op gepachte grond.

Land pachten

Als u het land verhuurt, wordt het niet uw eigendom. Het voordeel is dat de aankoop van het weekendhuis aanzienlijk goedkoper is dan wanneer u ook de grond koopt. Het nadeel is echter dat u de gepachte grond soms niet kunt gebruiken zoals u zou willen. Vooral in de tuinsecties zijn er specificaties. Zo moet u bijvoorbeeld een deel van de tuin beplanten met fruit of groenten en deze dienovereenkomstig gebruiken. Informeer van tevoren naar de gebruiksmogelijkheden en de eisen met betrekking tot de gepachte grond. Het is ook belangrijk informatie te verkrijgen over hoe de gepachte grond in de toekomst zal worden gebruikt. Soms heeft de eigenaar plannen voor een ander gebruik. Wij zullen u graag helpen bij het verkrijgen van deze informatie.

Eigendom grond zorgt voor hogere aankoopprijs

Als het weekendhuis dat u op uw shortlist heeft staan, op grond in eigendom is, zult u een hogere aankoopprijs moeten betalen. In ruil daarvoor verwerft u een eigendom dat u in staat stelt het weekendhuis en de grond te gebruiken zoals u wilt. Er zijn geen voorwaarden, tenzij u koopt in een geprivatiseerd volkstuincomplex en de eigenaars samen in de vergadering hebben besloten bepaalde voorwaarden op te leggen. U kunt dit van tevoren te weten komen. Anders kunt u het tuingrond gebruiken zoals u wilt en een oase voor ontspanning en recreatie creëren.

Dromerig op de Noordzee:

Perfect voor gezinnen: dicht bij het strand.

Flat of huis? Tips voor de aankoop

Bezit in plaats van huur. De meeste mensen brengen hun vakantie het liefst op dezelfde plaats door, steeds weer opnieuw. Dus waarom huur betalen als je de eigenaar kan zijn?

Nog beter, het condominium of weekendhuis kan gemakkelijk verhuurd worden met beheer. Op die manier levert het weekendappartement of -huis ook een rendement op.

Koop een flat: Condominium in plaats van huur

Als je een flat wilt kopen, heb je de keuze uit verschillende eigendommen. U kunt investeren in een duur appartement op een gunstige locatie in het centrum van de stad om het te verhuren op de vrije woningmarkt of er zelf intrekken en wonen in een aantrekkelijke en populaire woonomgeving. U kunt ook kiezen voor een appartement aan de rand van een stad of op het platteland. Ook daar zijn er flatgebouwen waar de appartementen soms tegen zeer redelijke prijzen worden aangeboden. Als u op zoek bent naar een vorm van huisvesting die goedkoop is in termen van maandelijkse kosten en als u geen hoge aankoopprijs kunt investeren, is deze optie een zeer goede keuze voor u.

Een huis kopen: Tips voor het tweede huis

De droom van een eigen huis, zelfstandig wonen binnen je eigen vier muren in plaats van in een gehuurde vakantiewoning, alles zelf kunnen ontwerpen en inrichten volgens je eigen wensen. Kopen in plaats van huren betekent: kennis opbouwen. Waar gaat het om bij het kopen van een huis?

Het wensdenken over het “droomhuis” voor de vakantie is geenszins het einde van het verhaal. Er komt veel meer kijken bij het kopen van een huis. Er is nog een lange weg te gaan om het doel te bereiken, namelijk achterover te kunnen leunen, te ontspannen in je eigen tuin en te genieten van het leven in het weekend. Om dit zo gemakkelijk mogelijk te maken, vindt u hier de beste tips en trucs over waar u op moet letten bij het kopen van een huis en welke valkuilen u kunt vermijden.

  • Een huis kopen: Tips

Een weekendhuis kopen: Belangrijke criteria

Zodra u alle informatie hebt ingewonnen die relevant is voor de aankoop van de woning, moet u ook de criteria in overweging nemen die van belang zijn voor de aankoop van een weekendhuis.

Oud gebouw: Controleer gebouwsubstantie naar watervoorziening

Besteed aandacht aan de bouwstructuur, vooral in oudere huizen en huizen die niet volgens degelijke bouwmethoden zijn gebouwd. Houten huizen, bijvoorbeeld, hebben zeer goed onderhoud nodig, idealiter van binnen en van buiten. Neem de staat van het dak mee in uw onderzoek en ga na of en hoe het weekendhuis verwarmd kan worden. Vooral in afgelegen streken langs de Main of in de Taunus zijn verwarming of aansluiting op de centrale watervoorziening niet vanzelfsprekend. Berghutten, die ook vaak als weekendhuisjes worden verkocht, hebben soms alleen een open haard en een put waaruit helder water kan worden gehaald. Het is echter juist deze uitrusting die een bijzondere aantrekkingskracht uitoefent op vele kopers van weekendhuizen.

Conditie: Ramen, deuren & co.

De staat van de ramen en deuren is ook een belangrijk aankoopcriterium. Ga na of er in de nabije toekomst renovatiewerkzaamheden gepland zijn en hoe hoog de investering waarschijnlijk zal uitvallen. Hoe meer informatie u verzamelt, hoe zekerder uw aankoop zal zijn.

Droomhuis in de Alpen: Kitzbühel

Uitzicht op de vallei met klassieke houten elementen

Bouwvergunning en uittreksel uit het kadaster

Een beetje voorzichtigheid is geboden met weekendhuizen, die tegen zeer lage prijzen worden aangeboden. Besteed bijzondere aandacht aan het bouwweefsel van deze panden en vraag naar eventuele voorwaarden, bijvoorbeeld van de instantie voor de bescherming van het erfgoed. Het is ook belangrijk dat u altijd vraagt om de bouwvergunning te zien en, als het eigendom is, het uittreksel uit het kadaster. Er zijn weekendhuizen die zonder toestemming zijn gebouwd. Als u onder de aandacht van de autoriteiten komt, zult u in het ergste geval het weekendhuis moeten slopen en geen schadevergoeding kunnen eisen.

Koop een boerderij: Landhuis in het groen

Een boerderij kopen – De beslissing om een boerderij te kopen wordt zowel door gezinnen als door paren of alleenstaanden op middelbare of oudere leeftijd genomen, die de individuele vorm van leven midden in de natuur willen veranderen en waarderen. Wij bieden u boerderijen op aantrekkelijke landelijke locaties.

Een eigen boerderij kopen als permanente verblijfplaats of als weekendhuis. U moet beslissen of u een pand wilt kopen dat gerenoveerd moet worden. Deze boerderijen kunnen vaak tegen een zeer redelijke prijs worden gekocht. Er zijn ook woningen die al door de vorige eigenaar zijn gerenoveerd en in een moderne en zeer goede staat verkeren. Deze boerderijen zijn meestal klaar voor onmiddellijke bewoning. U moet echter rekening houden met een hogere aankoopprijs. Dit geldt vooral als de boerderij zeer centraal gelegen is en over een goede infrastructuur beschikt.

Koop een vakantiehuis: Wonen en huren

Vakantiewoning & vakantiewoning – De droom van een vakantiewoning bestaat voor veel stadsbewoners. Of het nu een huis aan zee is, in het warme zuiden of gewoon een toevluchtsoord op het platteland. Er komt echter heel wat kijken bij het nemen van zo’n grote beslissing en u moet goed plannen voordat u besluit de grote stap te nemen.

Prijzen van € 200.000 tot € 300.000 zijn heel gebruikelijk voor kleinere woningen van 40 tot 50 vierkante meter woonruimte.

Moderne woningen op het platteland of in vakantiegebieden worden vaak aangeboden. De perfecte woning voor hen die zich rustig willen terugtrekken. Een dergelijke investering is echter geenszins goedkoop en het vinden van het juiste onroerend goed is niet eenvoudig. Bovendien moet u een paar dingen overwegen voordat u tot aankoop overgaat.

Dit is waar we het liefst weekendhuizen kopen

Welke plaatsen zijn bijzonder populair? Wij hebben de huidige zoekopdrachten van de Duitsers geëvalueerd en zijn tot de volgende toplijst gekomen van de meest populaire plaatsen in Duitsland, voor weekendhuizen.

Sauerland: Weekendhuis in NRW

In feite is een van de populairste plaatsen in Duitsland het Sauerland. Het Sauerland ligt in Noordrijn-Westfalen en is een echte hotspot voor vakantiewoningen en weekendhuisjes voor 17,93 miljoen mensen die alleen al in NRW wonen.

Noordzee: zeelucht en strand

Frisse zeelucht en rustige stranden. Samen met NRW is de Noordzee een andere hotspot in Duitsland voor de vakantiedomicilie. Welverdiend, want hier vindt u alles, van culinaire lekkernijen tot amusement, ver weg van de rust van de stranden.

Eifel: Natuur en Nationaal Park

De Eifel ligt niet ver van het Sauerland. Rijn, Moezel, absolute natuur. Van het Nationaal Park en zijn toerisme, tot het wandelen over kilometerslange wandelpaden, trekt de Eifel vooral kopers aan die ook op zoek zijn naar buitenactiviteiten.

Nedersaksen: Noordzee, Nederland …

Wie van Noordrijn-Westfalen naar de Noordzee wil reizen en aan de Noordzee is, is in Nedersaksen. Zo is de federale staat geleidelijk uitgegroeid tot de absolute regio als het erom gaat zich terug te trekken uit het stressvolle leven van alledag.

Hesse: Retraite

Hessen ligt in het midden van de dichtstbevolkte deelstaat NRW en het welvarende Baden-Württemberg, en deelt ook het noordelijke deel van Beieren. Dit is wat de staat zo populair maakt en waarom het ook nummer 5 is op de ranglijst.

Oostzee: Vakantiewoningen

De Noordzee was al zeer populair voor het kopen van een weekendhuis, en de Oostzee is dat natuurlijk ook. Als u een vakantiehuis wilt huren, vindt u meer dan 20.000 aanbiedingen. Als u op zoek bent naar een eigen huis, kunt u kiezen voor een eigen weekendhuis.

Buitenlandse bezittingen: Denemarken, Zwitserland en Nederland

Denemarken, Zwitserland en Nederland – veel mensen kopen hun weekendhuis in een nabijgelegen land. Bergen, zeelucht, zon, strand en zee: op slechts een paar uur van Duitsland liggen vele droombestemmingen voor vakantiegangers en kopers.

Italië is niet alleen een van de populairste reisbestemmingen in Europa; veel mensen besluiten ook om naar dit prachtige land te emigreren. Maar niet iedereen kan besluiten zo’n stap te zetten, omdat de familie in Duitsland woont en veel herinneringen sterk met dit land verbonden zijn. Als u het geluk hebt dat u zich een andere woning in het buitenland kunt veroorloven, dan zou dit het ideale alternatief voor u zijn.

Frankrijk: bergen, kusten en leven

Elke vakantie die je jezelf trakteert, breng je altijd door in Frankrijk? Frankrijk voelt bijna als je tweede thuis? Heeft u ooit overwogen een huis in het buitenland in Frankrijk te kopen? Een dergelijke beslissing vergt natuurlijk veel overwegingen en moet worden afgewogen. Wij zullen u helpen bij de beslissing en u in dit artikel online portalen laten zien waar u de mooiste woningen in het buitenland in Frankrijk kunt vinden en u de mooiste woonwijken kunt laten zien.

  • Buitenlandse bezittingen Frankrijk

Spanje / Majorca: Finca’s

Spanje is een van de populairste vakantiebestemmingen voor Duitsers. Geen wonder, want naast zon en strand zijn er ook prachtige landschappen. Naast Mallorca zijn er nog vele andere mooie vakantiebestemmingen in Spanje. Als u er echter al zeker van bent dat uw woning in het buitenland op Mallorca moet zijn, kunt u ons artikel lezen dat specifiek over Mallorca gaat.

  • Eigendom Spanje
  • Onroerend goed Mallorca

Italië: Tirol, Milaan, Gardameer

Het Gardameer is een van de populairste bestemmingen in Italië. Het is niet geheel onwaarschijnlijk dat vakantiegangers die elk jaar dezelfde vakantiebestemming in Italië bezoeken, hier hun eigen kleine vakantiehuis zouden kopen. Niet alleen besparen zij zich de moeite van het zoeken naar geschikte accommodatie en zich zorgen te maken of deze beschikbaar zal zijn op het door hen gewenste tijdstip, maar zij besparen ook veel geld. Niettemin moet u er rekening mee houden dat een woning in het buitenland een zekere mate van onderhoud vergt. Op dit punt moet u afwegen of de aankoop voor u de moeite waard is.

  • Vastgoed Italië

Onroerend goed kopen: Tips van een investeerder (extern)

Vastgoed kopen, maar ook investeren in vastgoed, vergt veel kennis en deskundigheid. De beste manier om te leren is te putten uit de ervaring van professionals. Daarom wil ik afsluiten met een aanbeveling voor beginners in onroerend goed.

Tips voor beginners + Duitsland vergelijking: Onroerend goed kopen

Externe gids (link opent in nieuw tabblad):

Stedenvergelijking: Aankoopprijzen in Duitsland (extern)

Deze individuele gidsen voor de grote Duitse steden bevatten de belangrijke wijken voor kopers van onroerend goed, informatie over de infrastructuur, alsmede de voorwaarden voor de aankoop, zoals inkomen, kredietwaardigheid, banken en eigen vermogen. Maar veel belangrijker: fouten, risico’s, huurrendementen en meer. Wat is doorslaggevend voor de aankoopprijs en de taxatie? Alles over locatie, bouwmateriaal, verbouwingen, uitrusting en dat alles, gratis.

Externe gidsen (link opent in nieuw tabblad)

Stad / Aankoopprijs huidig: