Vakantiewoning & vakantiewoning: Kopen in plaats van huren! Financiering, belastingen en huur

Vakantiewoning & vakantiewoning – De droom van een vakantiewoning bestaat voor veel stadsbewoners. Of het nu een huis aan zee is, in het warme zuiden of gewoon een toevluchtsoord op het platteland. Er komt echter heel wat kijken bij het nemen van zo’n grote beslissing en u moet goed plannen voordat u besluit deze grote stap te nemen. In dit artikel kom je alles te weten over belastingen, kosten, tweede huizen en onroerend goed in het buitenland. Als u echter meer geïnteresseerd bent in de voor- en nadelen en de kenmerken van een dergelijke woning, neem dan gerust een kijkje in ons artikel over het kopen van een vakantiehuis.

Vakantiewoning en appartement: bijkomende kosten, ligging & belastingen

Moderne woningen op het platteland of in vakantiegebieden worden vaak aangeboden. De perfecte woning voor hen die zich rustig willen terugtrekken. Een dergelijke investering is echter geenszins goedkoop en het vinden van het juiste onroerend goed is niet eenvoudig. Bovendien moet u een paar dingen overwegen voordat u tot aankoop overgaat.

Prijzen van € 200.000 tot € 300.000 zijn heel gebruikelijk voor kleinere woningen van 40 tot 50 vierkante meter woonruimte.

Als je een luxe woning wilt, moet je veel meer betalen. Afhankelijk van het gebied, verschillen de prijzen natuurlijk en variëren de eigendommen. Of het nu in het buitenland is of thuis, u moet belangrijke punten ophelderen voordat u een tweede woning koopt.

Beleggen in onroerend goed: Frankrijk

Wonen en werken in het buitenland is een zeer gedenkwaardige ervaring, op professioneel, persoonlijk, cultureel en natuurlijk financieel vlak. In deze gratis gids krijgt u beleggingstips voor alle grote steden in Europa, Amerika en Azië, van New York tot Londen en Parijs.

Bijkomende aankoopkosten: Wat moet u betalen?

Wanneer u een vakantiehuis koopt, moet u rekening houden met soortgelijke bijkomende kosten als bij de aankoop van een normaal huis. Afhankelijk van het eigendom kunnen de renovatiekosten eerst bij de aankoopprijs worden opgeteld, aangezien de meeste eigendommen eerst een likje verf nodig hebben, eventueel een nieuwe keuken of een nieuwe badkamer.

Op zoek naar inspiratie? In FIV Magazine vindt u tips voor de woonkamer, keuken, badkamer & co (extern): Inrichting.

Naast de nieuwbouw is ook de inrichting van het huis belangrijk. Uw vakantiehuis moet ook gemeubileerd zijn, want u wilt zich comfortabel voelen in uw ontspanningsoord. Afgezien van deze extra kosten, zijn er ook nog de kosten voor de rente.

Een vakantiehuis financieren met een vastgoedlening

Als u een lening afsluit om uw vakantiehuis te financieren, zult u meestal alleen een lening krijgen met een hoge rente voor een dergelijk project. Vergelijk dus verschillende kredietverstrekkers en ga na waar zij u de beste rente bieden. Natuurlijk moet u ook bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting of de notaris betalen.

Vastgoed kopen in het buitenland in Europa

 • New York, LA, Londen & Co: Luxe Onroerend Goed
 • Buitenlandse bezittingen Frankrijk
 • Onroerend goed in het buitenland Spanje
 • Onroerend goed in het buitenland Mallorca

Locatie en vastgoedprijzen

Afhankelijk van de locatie van het huis dat u zoekt, kunnen de prijzen van onroerend goed goedkoper of duurder zijn. Bedenk dus van tevoren goed hoeveel ruimte u nodig heeft in een vakantiehuis en zoek expliciet alleen naar huizen die echt aan uw eisen qua grootte voldoen.

Huizen die te groot zijn zullen u alleen maar meer werk bezorgen en de prijs onnodig opdrijven. Denk ook na over waar uw vakantiehuis moet komen, want de locatie kan ook een groot verschil maken voor de prijs.

Voorbeeld: Romantisch vakantiehuis aan zee, bij Hamburg.

Wintertuin en idyllische zomeravonden:

Belastingen: Toeristenbelasting vakantieverblijf (tweede woning belasting)

Afhankelijk van de gemeente waar uw vakantiehuis gelegen is, kan de gemeente een zogenaamde tweede woning belasting heffen, die meestal ongeveer 10 procent van de jaarlijkse huur bedraagt.

Belasting tweede verblijfplaats ca. 10 % van de jaarlijkse koude huur

Volkstuinen met tuinhuisje?

Eigenaars van volkstuinen met een tuinprieel vallen echter niet onder deze verordening zolang het tuinprieel niet groter is dan 24 vierkante meter en het terrein niet wordt gebruikt voor permanente bewoning.

Onroerend goed in vakantiegebieden

Voor woningen in vakantiegebieden is ook toeristenbelasting verschuldigd. Ook hier is er een uitzondering voor volkstuinen, die alleen aan de bezoekersbelasting worden onderworpen als er een water- en elektriciteitsaansluiting is, waardoor de volkstuin een eigendom wordt.

Lease, recht van opzegging en technische uitrusting

Als u echter bang bent voor deze kosten, zijn er nog andere manieren om aan een vakantiehuis te komen. U zou een woning kunnen huren, maar het risico bestaat dat de eigenaar van de woning zal aandringen op zijn recht om de huurovereenkomst te beëindigen en u zou kunnen worden ontslagen. De droom van een vakantiehuis is dan snel voorbij.

Natuurlijk kunt u ook zelf een vakantiehuis bouwen. Hier komen de kosten voor de grond en een bouwvergunning nog bij. Bovendien geldt er een bouwverbod in sommige vakantiegebieden, bijvoorbeeld in overstromingsbeschermingsgebieden. Er zij ook op gewezen dat er extra kosten kunnen zijn voor water- en elektriciteitsaansluitingen die naar de bouwplaats moeten worden aangelegd.

Belasting op de overdracht van onroerende goederen bij de aankoop van onroerend goed

Bij de aankoop van een vakantiehuis, of beter gezegd van een stuk grond of een gedeelte daarvan, is grondoverdrachtsbelasting verschuldigd. Het bedrag van de belasting wordt bepaald door de afzonderlijke federale staten. In de regel varieert de belasting op de overdracht van onroerend goed tussen 3,5 en 6,5 procent. Het huidige tarief van de overdrachtsbelasting vindt u hier, met als voorbeeld aankoopprijzen van 1 – 5 miljoen euro:

 • Belastingtabel overdracht onroerend goed

Vakantiehuis in het buitenland: bijzondere voorschriften & juridische situatie

Het kopen van een vakantiehuis in het buitenland kan al snel moeilijker blijken dan u denkt en u moet op de hoogte zijn van de juridische situatie in het land voordat u een beslissing neemt. In sommige gevallen gelden in het buitenland geheel andere voorschriften dan in Duitsland en algemene richtlijnen zijn niet mogelijk, omdat het van land tot land verschilt. Afhankelijk van de situatie in het land, zijn er verschillende voorschriften die u in acht moet nemen.

Mallorca: nr. 1 voor vakantiehuizen in Duitsland

Exclusief luxe onroerend goed te koop op Mallorca:

Kleine, groene oase met open haard in de achtertuin.

Koopcontract: schriftelijke vorm en notaris zijn verplicht

Het belangrijkste is waarschijnlijk dat u nooit een onroerend goed koopt zonder een schriftelijke en notariële koopovereenkomst. Met een koopcontract staat u altijd aan de goede kant en bent u beschermd. In Spanje is een mondelinge toezegging gewoonlijk voldoende om juridisch bindende gevolgen te hebben. In Turkije is de eigendomsoverdracht op een stuk papier voldoende. En hoewel in het buitenland vaak andere regelingen gebruikelijk zijn, moet u toch aandringen op een schriftelijke overeenkomst.

Toewijding. Wat betekent dat?

In sommige landen is voor het gebruik van het onroerend goed als vakantiewoning een specifieke toewijding vereist. Ga daarom vóór de aankoop na of een dergelijke regeling in het contract is opgenomen, zodat u het eigendom later ook naar behoren kunt gebruiken. U moet ook nagaan of u, als buitenlander, in het gewenste land/gebied überhaupt onroerend goed kunt bezitten of dat u daar geen recht op hebt. Ook hier zijn er verschillende regelingen, afhankelijk van het land.

Verordeningen inzake kustbescherming, erfrecht en bouwvergunningen

Wanneer u in het buitenland koopt, moet u ook rekening houden met de bestaande verordeningen inzake kustbescherming, erfrecht of recht van overpad.

Veel huizen of appartementencomplexen zijn gebouwd zonder bouwvergunning of in kustbeschermingszones en kunnen derhalve op elk moment op last van de regering worden afgebroken. Woningen zijn ook vaak van dubieuze bouwkwaliteit of illegaal gebouwd, waardoor uw bescherming in gevaar komt.

Vraag dus bij de aankoop van een eigendom om alle nodige documenten te zien en sta erop dat u de bouwvergunning krijgt. Een kadaster is ook belangrijk om af te bakenen wat het eigendom omvat. In sommige landen zijn hier slechts ruwe indicaties gegeven en is er voor u geen rechtszekerheid.

Europa: Frankrijk, Italië, Turkije & Co.

Vakantiehuis in Istanbul:

Exclusief interieur in Kartepe.

Ontspannen boven de daken van de stad.

Een tweede huis verhuren als vakantiehuis: Tips en trucs

Veel mensen kopen een vakantiehuis in de veronderstelling dat zij het ook zullen verhuren als zij het niet zelf gebruiken. Dat is geen slecht idee, want een beetje extra inkomen is altijd goed. Als u echter uw eigendom wilt verhuren, moet u met een aantal zaken rekening houden.

Goede locatie wekt interesse

Locatie, bijvoorbeeld, is erg belangrijk.

Vakantiegangers willen centraal gelegen vakantiewoningen.

Bijvoorbeeld dicht bij het strand of zelfs bij het stadscentrum. Ze willen meestal de plaats zien en niet alleen maar de hele dag in de flat blijven. Een aantrekkelijke locatie is dus de sleutel tot het succesvol verhuren van uw woning en ook om er een goede prijs voor te kunnen vragen. Hoe beter de locatie, hoe hoger de prijs die je kunt vragen.

Aantrekkelijke uitrusting

Bovendien moet uw woning een uitrusting hebben om aantrekkelijk te zijn voor gasten. Voldoende slaapkamers, eventueel een slaapbank om meer slaapmogelijkheden te creëren, een goede keuken met moderne apparatuur en een entertainmentprogramma, zoals TV of WLAN.

Uw woning mag niets te wensen overlaten en moet uw gasten alles bieden wat ze tijdens hun vakantie nodig hebben. Beddengoed, handdoeken en een goed uitgeruste keuken zijn net zo belangrijk als tips voor leuke excursies en restaurants in de buurt en netheid bij aankomst. Speciale kenmerken, zoals een dakterras of een zwembad, voegen veel waarde toe aan uw woning.

Kopen en huren

De onroerend goed markt is booming, iedereen wil een stukje van de taart. Zij weten ook dat als je het slim aanpakt, je echt rijk kunt worden met investeringen in onroerend goed. Maar hoe begin je eraan? Hoe kom je daar, koop je eerste flat en verhuur je die? U kunt het hier te weten komen van onroerend goed belegger Alex Fischer:

Afspraak voor bezichtiging: Overtuig verkoper/makelaar

U bent al lange tijd op zoek naar een nieuwe woning. Berlijn, Hamburg, Keulen of München, een huis voor het gezin omdat de flat gewoon te klein is voor iedereen, een nieuwe flat omdat u met uw partner wilt gaan samenwonen of gewoon een verhuizing naar een nieuwe stad. Als je op zoek bent naar een flat, kom je altijd op één punt uit – de bezichtigingsafspraak. Voor velen is dit een opwindende afspraak omdat u het pand nu in het echt kunt zien dat u tot dan toe alleen op foto’s hebt gezien, maar voor anderen is het ook een stressvolle afspraak waarbij u andere medebelanghebbenden ontmoet, de verhuurder of de makelaar.

 • Moet u documenten meebrengen?
 • Wat is de beste manier om je te gedragen?
 • Hoe maak je de perfecte eerste indruk om echt de woning van je dromen te krijgen?

Om te voorkomen dat u fouten maakt die achteraf uw ondergang blijken te zijn, moet u een aantal zaken in gedachten houden. Van de belangrijke eerste indruk bij de bezichtigingsafspraak tot de goede organisatie van alle documenten. Opdat u niets vergeet en snel uw droomhuis kunt betrekken, volgen hier de 11 belangrijkste tips.

 • Bezichtiging afspraak

Koop een weekendhuis: Weg uit de dagelijkse sleur

Een weekendhuis kopen – Een weekendhuis kan op verschillende manieren worden gebruikt. U kunt er uw vrije tijd en vakanties doorbrengen. Bovendien is het mogelijk om het weekendhuis te verhuren en zo extra inkomsten te genereren. Weekendhuizen worden vrij vaak aangeboden in Hessen en Rijnland-Palts. Er zijn veel mooie streken in de deelstaten die zeer geliefd zijn bij de mensen die er wonen.

Sommige weekendhuizen zijn gelegen in populaire vakantiegebieden. Andere worden meer als een insidertip beschouwd en liggen verscholen aan de rand van de bergen, bij de Main of midden in de natuur. Als u een weekendhuis wilt kopen, kunt u kiezen of u de voorkeur geeft aan natuur, water of bergen. Beslis over een locatie die u individueel verkiest. Weekendhuizen zijn niet ontworpen voor woondoeleinden. Ze zijn voor recreatie. Daarom is het belangrijk dat u zich op uw gemak voelt in de omgeving. Als u van plan bent te gaan huren, moet u nagaan welke locaties bijzonder populair zijn. Wij zullen u daarbij graag helpen en u weekendhuizen aanbieden die precies aan uw individuele ideeën beantwoorden.

 • Koop een weekendhuis

Koop een boerderij: Landhuis in het groen

Een boerderij kopen – De beslissing om een boerderij te kopen wordt zowel door gezinnen als door paren of alleenstaanden op middelbare of oudere leeftijd genomen, die de individuele vorm van leven midden in de natuur willen veranderen en waarderen. Wij bieden u boerderijen op aantrekkelijke landelijke locaties.

Een eigen boerderij kopen als permanente verblijfplaats of als weekendhuis. U moet beslissen of u een pand wilt kopen dat gerenoveerd moet worden. Deze boerderijen kunnen vaak tegen een zeer redelijke prijs worden gekocht. Er zijn ook woningen die al door de vorige eigenaar zijn gerenoveerd en in een moderne en zeer goede staat verkeren. Deze boerderijen zijn meestal klaar voor onmiddellijke bewoning. U moet echter rekening houden met een hogere aankoopprijs. Dit geldt vooral als de boerderij zeer centraal gelegen is en over een goede infrastructuur beschikt.

 • Boerderij kopen

Vastgoed kopen in het buitenland: Tips

 • New York, LA, Londen & Co: Luxe Onroerend Goed
 • Onroerend goed makelaar
 • Buitenlandse bezittingen Frankrijk
 • Onroerend goed in het buitenland Italië
 • Onroerend goed in het buitenland Spanje
 • Onroerend goed in het buitenland Mallorca
 • Luxe onroerend goed Mallorca
 • Off Market – vooral in warme vastgoedmarkten

Onroerend goed kopen: Tips van de belegger (extern)

Vastgoed kopen, maar ook investeren in vastgoed, vergt veel kennis en deskundigheid. De beste manier om te leren is te putten uit de ervaring van professionals. Daarom wil ik afsluiten met een aanbeveling voor beginners in onroerend goed.

Tips voor beginners + Duitsland vergelijking: Onroerend goed kopen

Externe gids (link opent in nieuw tabblad):

Stedenvergelijking: Aankoopprijzen in Duitsland (extern)

Deze individuele gidsen voor de grote Duitse steden bevatten de belangrijke wijken voor kopers van onroerend goed, informatie over de infrastructuur, alsmede de voorwaarden voor de aankoop, zoals inkomen, kredietwaardigheid, banken en eigen vermogen. Maar veel belangrijker: fouten, risico’s, huurrendementen en meer. Wat is doorslaggevend voor de aankoopprijs en de taxatie? Alles over locatie, bouwmateriaal, verbouwingen, uitrusting en dat alles, gratis.

Externe gidsen (link opent in nieuw tabblad)

Stad / Aankoopprijs huidig: