Onroerend goed nieuws: Kranten over stadsvlucht en lage rente – Week19
Vastgoed Nieuws – Net deze week hadden we onze grote special over het onderwerp: Appartement bekijken. Vandaag behandelt ook de Süddeutsche Zeitung het onderwerp. Meer bepaald gaat het om het betrekken van de nieuwe flat of het nieuwe droomhuis. Door de lage rente stijgen momenteel de huren en de koopprijzen. In het tijdschrift Der Spiegel van deze week wordt nagegaan waarom dit gebeurt, maar interessanter is het artikel “Die neue Stadtflucht” (De nieuwe stadsvlucht) in de Bundesanzeiger (Staatscourant). Na alle lange jaren van “plattelandsvlucht” gaat het over het nieuwe fenomeen dat veel mensen naar de buitenwijken van de grote steden of nog verder naar het platteland worden getrokken.
City escape: Het gevoel om weer op het platteland te willen wonen
Nog maar enkele jaren geleden werd de leegloop van het platteland beschouwd als een integraal onderdeel van de Duitse demografie (Meer over statistieken / Onroerend goed & huisvesting). Steeds meer plattelandsbewoners wilden hun geluk in de stad beproeven. Lange tijd werden de plattelandsgebieden niet alleen bedreigd door de uittocht van mensen, maar miljoenen mensen trokken zelfs van kleine dorpen naar de stad. Grote metropolen als Berlijn of Frankfurt am Main kunnen zich nauwelijks redden van de toestroom van bewoners. Alleen al in Berlijn verhuizen elk jaar 30.000 mensen naar de stad. Natuurlijk zijn er ook veel mensen die naar Duitsland verhuizen en hier nog niet eerder hebben gewoond. Maar de meeste mensen komen uit Duitsland en meestal uit dunbevolkte, landelijke gebieden.
De groeiende aantrekkingskracht van de steden zorgt er niet alleen voor dat er steeds minder mensen op het platteland wonen, maar natuurlijk heeft ook de plaatselijke economie daaronder te lijden. Uiteindelijk lijdt natuurlijk ook het sociale leven eronder, met als klassiek voorbeeld de bus die maar één keer per uur komt, als hij al komt. Tot en met de bakker om de hoek of de supermarkt die moet sluiten omdat er niet meer genoeg klanten zijn voor de zaak. Lange tijd was er vrijwel niets dat wij konden doen om deze trend tegen te gaan. Red de provincie! Dat was het motto de hele tijd.
Geen goede vooruitzichten voor verkopers, maar nu komen mensen en jonge gezinnen terug! Vandaag is er stilaan een tegenstroom, steeds meer mensen proberen de agglomeraties te ontvluchten en zoeken hun geluk opnieuw op het platteland. Zij gaan niet meer alleen naar de voorsteden, maar naar de buitenwijken van de steden. Meer over dit onderwerp kunt u lezen in de Bundesanzeiger van deze week:
Onroerend goed kranten: Overzicht van stedelijke vlucht naar handel in zorgvastgoed
Federaal Staatsblad over stadsmigratie en de gevolgen daarvan
Herinnert u zich nog de grote debatten over het onderwerp “plattelandsvlucht”? De trend lijkt zich langzaam te keren. Steeds meer mensen, ook jongeren, zoeken hun geluk enigszins buiten de agglomeraties. De Bundesanzeiger neemt de kwestie onder de loep en belicht de achtergrond van het besluit van velen. Deze week in Bundesanzeiger o.a. “Waar de prijzen bijzonder sterk zijn gestegen” maar ook het zojuist genoemde “De nieuwe stadsvlucht” . Nieuwe artikelen, krantenkoppen en trends:
- De nieuwe stedelijke exodus
- Waar de prijzen bijzonder sterk zijn gestegen
- ZIA eist: Een Europese aanpak van het klimaatbeleid
Huisvesting in Tokio: toekomst voor Duitse steden?
Tot 2.000 euro voor een éénkamerflat. Tokio is de duurste stad ter wereld als het om huisvesting gaat. In dit Galileo-verslag kunt u zien waartoe de toenemende woningnood in de grote steden leidt. Is dit ook een toekomstscenario voor Duitsland?
Zelfs satirische tijdschriften zoals Extra 3 behandelen het thema van de plattelandsvlucht – een tendens die zich voortzet maar aan het afzwakken is.
Berlijn.de over de protesten tegen het huidige debat over onteigening
Nieuwe artikelen en berichten van Berlin.de deze week zijn onder meer “Onteigening van eigenaars van onroerend goed is een “debiel idee”” en “FDP: schrap de mogelijkheid van onteigening uit de basiswet”. Er is dus veel gaande in de Berlijnse politiek op het ogenblik. Waarom de FDP precies dit deel van de wet wil schrappen, kunt u vandaag op Berlin.de te weten komen. Meer krantenkoppen van de week:
- <a title=”Onteigening van vastgoedeigenaren is een “debiel idee” href=”https://www.berlin.de/special/immobilien-und-wohnen/nachrichten/berlin/5730451-5650048-enteignung-von-immobilienbesitzern-ist-s.html” target=”_blank” rel=”nofollow noopener noreferrer”>Onteigening van vastgoedeigenaren is een “debiel idee”</a></li>
- Bedrijfsverenigingen waarschuwen: “Onteigening leidt naar de zijlijn”.
- FDP: mogelijkheid tot onteigening uit basiswet schrappen
Onroerend goed krant over de handel in onroerend goed voor de gezondheidszorg
Beleggen in verpleeghuizen en ziekenhuizen is niets nieuws voor veel beleggers. Daarom neemt de Real Estate Newspaper van vandaag een kijkje in de handel. Deze week staan in het tijdschrift Immobilien Zeitung interessante onderwerpen als “Gebrek aan logistiek vastgoed doet investeringsvolume wegsmelten” en “Prijzen voor woongebouwen stijgen binnen een jaar met 4,8%”. De berichten en meer tips zijn hier te vinden:
- Gebrek aan logistiek vastgoed doet investeringsvolume wegsmelten
- Gezondheidsvastgoed verhandeld voor 427 miljoen euro
- Prijzen voor woongebouwen stijgen binnen een jaar met 4,8%
Spiegel over de prijsstijging van onroerend goed als gevolg van de lage rente
De rentevoeten zijn de trigger voor veel overkoepelende effecten van de nationale economie. Strategieën en plannen veranderen naar gelang van de ontwikkeling van, bijvoorbeeld, de bouwrente. Dit heeft ook gevolgen voor de onroerend-goedsector en, uiteraard, voor de stijging van de huurprijzen en de koopprijzen. Het nummer van Spiegel van deze week gaat over “Dubieuze schikkingen: Huurders verdedigen zich tegen woongigant Vonovia” en “Vastgoedcrisis: wat helpt echt tegen de woningnood” . Meer nieuws van deze week:
- Huisvestingscrisis: wat helpt echt tegen de woningnood
- Huur- en koopprijzen: Hoe lage rente onroerend goed duurder maakt
- Dubieuze rekeningen: Huurders verdedigen zich tegen woongigant Vonovia
Süddeutsche Zeitung over de hoofdzetel van de Bayerische Versorgungskammer (nieuwbouw)
Er is geen nieuw record in Beieren. Meer bepaald gaat het om het winnende ontwerp voor het nieuwe hoofdkantoor van de Beierse Kamer van Bevoorrading aan de Richard-Strauss-Strasse. Het gebouw had nog hoger kunnen zijn, maar de Süddeutsche onthult in haar artikel over het winnende ontwerp waarom niet:
Star over de oplichterij van de hulpdiensten
Ambachtelijke afzetterij! Het onderwerp komt vaak ter sprake, of het nu gaat om een afwasdienst of om handelaars die de wasmachine komen herstellen. Stern’s blog gaat over “Top 10 fabrieken: Megafabrieken – de grootste fabriek staat in Duitsland” en “Oplichterij hulpdiensten: mislukte bouw: vaklui innen 150.000 euro – en laten alleen maar chaos achter” . Meer nieuws van de week: