Wat gebeurt er als de vastgoed zeepbel barst? – Onroerend goed nieuws Week32

Onroerend goed zeepbel – Het grote onderwerp in Der Spiegel deze week. Wat gebeurt er als de vastgoed zeepbel barst? De cyclus die tot de vastgoedzeepbel leidt, is snel verklaard: als de rente binnenkort weer stijgt, zullen theoretisch minder mensen zich nieuwe financieringen en leningen voor nieuwbouw of een eigen huis kunnen veroorloven. Daarom zullen, met de lage rente, steeds meer mensen hun geld op alternatieve manieren willen beleggen. Dit zorgt ervoor dat andere vormen van investeringen aantrekkelijker worden, zodat er minder geld naar de markt voor onroerend goed stroomt en op lange termijn de vraag zal afnemen, wat op zijn beurt zal leiden tot een daling van de prijzen. Met name de Spiegel van deze week gaat over hernieuwde speculatie rond een nieuwe zeepbel op de vastgoedmarkt (lees meer: Ontstaan van een vastgoedzeepbel). Al het onroerend goed nieuws vindt u direct hier: Onroerend goed nieuws.

Wat is een vastgoed zeepbel?

Wat is een vastgoed zeepbel? Velen die het woord vastgoedzeepbel horen, vragen zich eerst af wat de term inhoudt. Een vastgoedzeepbel is een vorm van speculatieve zeepbel. De term vastgoedzeepbel betekent dat vastgoed tegen te hoge prijzen wordt verkocht en over het algemeen overgewaardeerd is. Hoe hoger deze prijzen worden, hoe groter de vastgoedzeepbel wordt, tot hij uiteindelijk barst nadat hij zijn hoogtepunt heeft bereikt. Zodra het barst, dalen de prijzen abrupt.

Der Spiegel meldt deze week dat economen momenteel verhoogde alarmsignalen zien in de huidige speculatie op de vastgoedmarkt. Daarom schatten economen het risico van een zeepbel op 92 procent. Bovendien ziet Spiegel een oververhitting op de vastgoedmarkt: deskundigen waarschuwen voor een zeepbel voor deze steden en wijken. Het kan kritiek worden voor vastgoedeigenaars. Zoals WDR het beschrijft: “Wie zijn eigendom moet verkopen om aan geld te komen, zal op dit moment alleen maar lagere prijzen krijgen, zegt Voigtländer. Het samen met een bank opgezette financieringsmodel zou dan kunnen wankelen. Maar degenen die hun eigendom op middellange of lange termijn behouden, ondervinden geen directe gevolgen”.

Waar stijgen de vastgoedprijzen het meest?

De prijstendens is momenteel het sterkst in het zuiden van Duitsland. Beieren, Baden-Württemberg, maar ook aangrenzende deelstaten zoals Hessen en Rijnland-Palts hebben te kampen met stijgende prijzen per vierkante meter. Wat kopers van huizen en condominiums ergert, is natuurlijk een absolute zegen voor verkopers van huizen, omdat er momenteel topprijzen kunnen worden gehaald, zoals u hier in de statistische analyse kunt zien:

Meer infografieken vindt u op Statista

Is het nog steeds de moeite waard om in onroerend goed te investeren?

Toegegeven, de huidige vastgoedmarkt is in beweging en opgewarmd. De prijzen van onroerend goed per vierkante meter zijn al enige tijd aan het stijgen. Wat zeker is en blijft, is dat vastgoed nog steeds een van de weinige beleggingsobjecten is die beleggers momenteel nog voldoende aantrekkelijke rendementen opleveren. Tip: Hier vindt u alle actuele prijzen van de belangrijkste vastgoedbedrijven. Ondanks de huidige en al lang aanslepende discussie over een vastgoedzeepbel, lijkt de investering niet helemaal uit de lucht gegrepen. Meer informatie vindt u hier: Onroerend goed als investering.

Interview: “De vastgoed zeepbel zal barsten”.

Prof.Max Otte in een interview met SWR met de uitspraak: “De vastgoedzeepbel zal barsten”. Het onderwerp: “De Grote Geldvloed – Hoe de Rijken Rijker en Rijker worden”.

Tip! Nieuw bij Lukinski: een hotel verkopen

Profiteer van de huidige hausse in het toerisme en verkoop uw oude hotel tegen een goede verkoopprijs. Nog meer tips? Lees hier: Verkoop een hotel.

Onroerend goed nieuws

IM Real Estate Manager over zorgvastgoed

Deze week bij IM Immobilienmanager onder meer artikelen over “Zorgvastgoed: nauwelijks grote deals” en “Eden Tower: 110 miljoen euro financiering rond”. Meer nieuws vindt u hier:

Frankfurter Allgemeine over gezondheid: Zo werk je in de tuin zonder rugpijn

In de Frankfurter Allgemeine van deze week staan boeiende artikelen zoals “Tuinontwerp: de bloeiende schatkist van juni” en “Goed harken en maaien: zo tuiniert u zonder rugpijn”. Meer nieuws van de afgelopen dagen:

  • Tuinontwerp: Juni’s bloeiende schatkist
  • Vakantie-architectuur: hoe trekt u gasten aan met speciale vakantieverblijven
  • Goed harken en maaien: zo tuiniert u zonder rugpijn

Onroerendgoedkrant over politieke inmenging in kredietverstrekking

Deze week staan in het tijdschrift Immobilien Zeitung interessante onderwerpen als “Outletcentra zullen de omzet in Duitsland verdubbelen” en “In Münster zullen vooral middelgrote woonwijken duurder worden”. De berichten en meer tips zijn hier te vinden:

Spiegel over speculatie op de vastgoedmarkt

De Spiegel van deze week gaat over “Oververhitting op de vastgoedmarkt: deskundigen waarschuwen voor een zeepbel voor deze steden en wijken” en “Onroerend goed: bank biedt bouwlening zonder rente aan in Denemarken”. Meer nieuws van deze week:

Handelsblatt over Mexico Stad: Paradijs voor flatbewoners

Daarentegen bericht Handelsblatt deze week over “Vonovia verhoogt winst met 13 procent dankzij overnames en hogere huuropbrengsten” en “Lage rente is niet alles: Dit zijn de beste aanbieders voor bouwleningen”. Meer krantenkoppen van de week:

Ster aan nieuwe concepten: De kitwoning

Sterns blog gaat in op “Londen: huurder moet 112.000 euro boete betalen voor het verhuren van zijn gemeenteflat via Airbnb” en “Huizenbouw: zet zelf dit dromerige kithuis neer” . Meer nieuws van de week:

Haufe met witwaspraktijken in het vizier en verdachte huurovereenkomsten

Nieuw van Haufe deze week zijn onder meer “Woningbouw: Vorpommern eist concrete hulp van deelstaat en federale overheid” en “Witwassen: makelaars moeten verdachte huurcontracten melden” . Meer onroerend goed nieuws voor huurders, kopers en verkopers:

Manager Magazin over HQ Capital: Weggegokt in New York

Er zijn deze week ook nieuwe koppen uit Manager Magazin, zoals “Extreme renteontwikkeling: Denen krijgen voor het eerst langlopende leningen tegen nulrente” en “Adenauer vs Quandt: HQ Capital gokt weg in New York” . Meer krantenkoppen:

T-Online over deadlines in de woningbouw

Deze week heeft T-Online onderwerpen behandeld als “Garantie bij de bouw van een huis – geen enkele bouwer mag deze termijn missen” en “Huurachterstand – huur niet betaald: Wanneer mag de verhuurder opzeggen?” . Nieuwe onderwerpen van de week:

Süddeutsche Zeitung met landlord interview

De blog van de Süddeutsche Zeitung van deze week gaat over “We zijn praktisch volledig verhuurd” en “Database in plaats van onderbuikgevoel” . Updates en nieuws van de krant:

Federaal Gazet over hervorming overdrachtsbelasting bedreigend voor bedrijven

Deze week in Bundesanzeiger o.a. “Bouwjaar moet kloppen” maar ook “Eerst ja, dan nee”. Nieuwe artikelen, krantenkoppen en trends:

  • Eerst ja, dan nee
  • Het bouwjaar moet juist zijn
  • Hervorming overdrachtsbelasting kan bedrijven bedreigen: federale regering keurt mislukte hervorming goed

Berlin.de over Tegel na gebruik

Nieuwe artikelen en berichten van Berlin.de deze week zijn onder meer “Huiseigenaren moeten reserves aanleggen voor onderhoud” en “Meer bouwaanvragen voor flats door uitbreidingen en verbouwingen” . Meer krantenkoppen van de week:

Beleggingsaandelen: Onroerend goed Winnaar van de week

CR Capital Onroerend Goed

CR Capital Real Estate Aktie Chart

Cursusaanbieder: L&S RT

CR Capital Onroerend Goed

CR Capital Real Estate Aktie Chart

Cursusaanbieder: L&S RT

AGROB Onroerend Goed Vz

AGROB Immobilien Vz Aktie Chart

Cursusaanbieder: L&S RT

DEMIRE Deutsche Mittelstand Onroerend Goed

DEMIRE Deutsche Mittelstand Real Estate Aktie Chart

Onroerend goed Eyemaxx

Eyemaxx Real Estate Aktie Chart

Cursusaanbieder: L&S RT