Nieuwe evaluatie huurindex: huurverhoging in Duitsland – Nieuws KW 9

Deze week bericht Spiegel onder meer over de huidige evaluatie van de huurindex voor 2018. Er moeten meer dan 1.000.000 nieuwe flats komen door de verbouwing van parkeergarages en supermarkten, wat goedkoper is dan nieuwbouw. Focus behandelt het onderwerp dat federaal minister van Financiën Olaf Scholz zijn model voor de hervorming van de onroerendgoedbelasting na hevige kritiek heeft afgeslankt en Manager Magazin laat zien waar de dure villa’s op Mallorca staan en wat de nieuwe regels voor makelaarskosten zijn.

Huurindex: de nieuwe evaluatie 2018

Uit de huidige evaluatie van de huurindex in Duitsland blijkt dat woningen steeds duurder worden. Het onderzoeksbureau F+B kwam tot een verrassende conclusie in zijn evaluatie van 350 steden met gemeenten van 20.000 inwoners of meer. Hoge huurprijzen maken grote steden voor veel mensen onbetaalbaar, maar ook in de omliggende gebieden wordt het duurder. Volgens de nieuwe evaluatie van de huurindex staat München voor het eerst in 20 jaar niet meer aan de top. Dat de vastgoedmarkt in München overspannen is, blijkt ook uit het feit dat de prijzen in de omliggende gebieden stijgen. In de jaren negentig was het al niet gemakkelijk en goedkoop om een nieuwe woning te vinden, maar intussen is de situatie nog drastischer veranderd door de vastgoedhausse. Betaalbare huisvesting is bijna onmogelijk te vinden voor normale verdieners in de trendy wijken.

München en Stuttgart boom in de omgeving

Karlsfeld, een voorstad van München met 22.000 inwoners in het district Dachau, neemt voor het eerst in meer dan 20 jaar de plaats in van München. München staat niet langer aan de top wat de huurprijzen betreft. Karlsfeld wordt de duurste gemeente volgens de huurindex met een netto koude huur van 10,62 euro per vierkante meter voor een flat van 65 vierkante meter, met een gemiddelde inrichting en op een gemiddelde locatie. München volgt met 10,45 euro per vierkante meter en Stuttgart met 9,97 euro. Tot de 10 duurste steden behoorden Dachau en Germering, twee voorsteden in de omgeving van München. In de regio Stuttgart behoren Leinfelden-Echterdingen, Ditzingen en Ludwigsburg tot de duurste steden.

Berlijn huurt relatief goedkoop, prijzen stijgen in de metropolen

De relatief lage huurprijzen in Berlijn zijn verbazingwekkend. In het westen van Berlijn bedraagt de prijs per vierkante meter 7,27 euro, in het oosten 6,58 euro. De huren stijgen echter in alle metropolen zoals München, Berlijn, Stuttgart of Hamburg, maar eenOok in de omliggende gebieden stijgen de prijzen gestaag. De koopprijzen voor onroerend goed stijgen nog sterker dan de huurprijzen. De stijging van de vastgoedprijzen is al meer dan negen jaar aan de gang. Condominiums zijn in 2018 in Duitsland gemiddeld 8,2 procent duurder geworden, meldt de voorjaarsenquête van de vastgoedsector. Het jaar daarvoor was het daarentegen 0,3 procent minder.

De 10 duurste steden

Standaard lokale vergelijkende huurprijzen 2018 als percentage van het Duitse gemiddelde; bron: F+B Mietspiegelindex 2018. Gerangschikt volgens rangorde, locatie en index.

 1. Karlsfeld 153
 2. München 151
 3. Stuttgart 144
 4. Leinfelden-Echterdingen 144
 5. Dachau 139
 6. Tübingen 137
 7. Germering 137
 8. Ditzingen 128
 9. Ludwigsburg 128
 10. Darmstadt 127

Onroerend goed nieuws:

Spiegel over dure woningen en ombouw parkeergarages

Het artikel in de Spiegel van deze week “Te weinig panden: gebrek aan kantoren drijft bedrijven uit de grote steden” gaat over te weinig ruimte voor ambachtslieden. Vooral bedrijven zijn belangrijk voor steden en gemeenten omdat zij voor belastinginkomsten zorgen. Bovendien gaat het spel van deze week over de huidige evaluatie van de huurindex: “Zo duur is het wonen in Duitsland”, waar we in het begin al dieper op ingegaan waren. Meer nieuws van deze week:

Focus Online op de hervorming van de onroerendgoedbelasting en het “Scholz Plan

Deze week werpt Focus Online een speciale blik op de politieke ontwikkelingen op de vastgoedmarkt. De minister van Milieu wil strengere specificaties: Een miljoen huishoudens worden bedreigd met dure verbouwingen van schoorstenen en rookkanalen. En het draait allemaal om overheidssubsidies: een hervormde huisvestingssubsidie zal meer helpen dan de bouwsubsidie. Meer nieuws van Focus Online:

Hervorming grondbelasting? Eenvoudig uitgelegd met grondwaardemodel

Nieuwe huizen worden belast met een veel hogere onroerendgoedbelasting dan oude huizen, hoewel de eigendommen evenveel waard zijn. Het Federale Constitutionele Hof heeft nu ook bepaald dat dit oneerlijk is en zal zich hierover tot eind volgend jaar buigen. Hier is een artikel over de huidige situatie en over welke modellen wordt onderhandeld:

IM Immobilienmanager: Vastgoed wordt in de toekomst verhandeld als aandelen op de beurs

Deze week in IM Immobilienmanager onder meer artikelen over “PwC en Evana richten denktank over digitalisering op” en “Deka zoekt opvolger voor Thomas Schmengler”. Wat zal de toekomst brengen, zal vastgoed verhandeld worden zoals aandelen op de beurs? Meer van de blog:

 • In de toekomst zullen we onroerend goed verhandelen zoals aandelen op de beurs
 • Deka zoekt opvolger voor Thomas Schmengler
 • PwC en Evana richten denktank voor digitalisering op

Frankfurter Allgemeine informeert hoeveel uw eigendom waard is

Er staan deze week spannende dingen in de Frankfurter Allgemeine, bijvoorbeeld de column “Frag den Mohr”: Hoeveel is mijn eigendom waard?” Wanneer is een onroerend goed een lucratieve investering en in welke vorm? Wat zijn de meest voorkomende misvattingen? Evenals het thema “Gebruik van industrieterreinen: Er is nog genoeg bouwgrond in Berlijn”. Meer nieuws van deze week:

Handelsblatt: Deutsche Bank verwacht dat vastgoedprijzen nog jaren zullen stijgen

Daarentegen bericht Handelsblatt deze week over hoe Deutsche Bank verwacht dat de vastgoedprijzen de komende jaren zullen blijven stijgen en hoe de huidige situatie zal blijven veranderen en hoe Softbank CEO Masayoshi Son de vastgoedsector wil digitaliseren. Meer krantenkoppen van de week:

Stern geeft informatie over het onderwerp financiering. Stap voor stap naar een onroerend goed lening

De blog van Stern richt zich op de “Architectuurwedstrijd: Tijdloos mooie droomhuizen: de winnaars van de House Award 2019”. De wedstrijd werd gehouden onder de titel “In de traditie van de moderniteit”. Bauhaus-stijl ontmoet klassiek modernisme, er werd gezocht naar een combinatie van beide stijlen. Voorts zijn er 5 tips over het onderwerp “Financiering: zo eenvoudig is het: stap voor stap naar een vastgoedlening”. Meer nieuws van de blog:

Haufe: Aantrekkelijke leefruimte met beweegbare glazen gevels

Nieuw van Haufe deze week is onder andere “Real estate business: events and happenings 2019” en “Beweegbare glazen gevels”. Niet alleen kunnen hiermee heldere, lichte woonruimten worden ontworpen, maar optimale geluidsisolatie kan er ook de waarde van onroerend goed mee verhogen. Meer social media nieuws:

T-Online rapporteert over clausules in de huurovereenkomst. Wanneer is het verboden huisdieren te houden?

Deze week heeft T-Online onderwerpen zoals “Clausules in de huurovereenkomst – wanneer het houden van huisdieren in de flat verboden is”. Huisdieren zijn niet in elk appartementsgebouw welkom. Vaak heeft de huisbaas niets te zeggen, maar dat geeft de huurder niet alle recht op een dier. “BGH onderhandelt – Is het toegestaan om de flat aan toeristen te verhuren? ” Stijgen de vastgoedprijzen door de bevordering van het Baukindergeld? Nieuwe onderwerpen van de week:

Süddeutsche Zeitung: Wat te doen als een kandidaat-huurder niet voldoende Duits spreekt

De blog van de Süddeutsche Zeitung gaat deze week over de volgende onderwerpen: “Als woorden tekortschieten”: Wat te doen als een kandidaat-huurder niet genoeg Duits spreekt? U kunt onroerend goed Engels leren tijdens seminars. “Moscow’s Gold”, de Russische staat en oligarchen verstoppen geld in Londen, de parlementsleden willen dit niet langer accepteren. “Nieuw bouwgebied in Moosen”. Er werd een besluit van de gemeenteraad genomen voor nog een bouwterrein in Moosen. Updates en nieuws van de blog:

De Bundesanzeiger bericht over lagere nevenkosten dankzij het kopersprincipe

Deze week in de Bundesanzeiger onder meer “ZIA Zentraler Immobilien Ausschuss: Vorgehen des Bundesumweltministeriums bei Klimaschutzgesetz kopflos” maar ook “Weniger Nebenkosten dank Bestellerprinzip” (Lagere nevenkosten dankzij Bestellerprinzip). De makelaarscourtage in landen waar het kopersprincipe geldt, is aanzienlijk lager dan in Duitsland. Volgens een studie van het Instituut voor de Duitse Economie (IW) kan alleen de verkoper doeltreffend met de makelaar onderhandelen. Nieuwe artikelen, krantenkoppen en trends:

 • Lagere nevenkosten dankzij het koperprincipe
 • ZIA: BMU’s aanpak van klimaatbeschermingswetgeving kopschuw
 • Het kopersprincipe voor vaste aankopen lost het probleem van de hoge bijkomende verwervingskosten niet op

Berlijn.de: Welke verzekering dekt schade als gevolg van hevige regenval?

De actuele artikelen van Berlin.de van deze week zijn onder meer “Bijna 100.000 huurflats omgezet in eigendom” en “Welke verzekering dekt schade door zware regenval? De opstalverzekering dekt automatisch niet alles. Eigenaars kunnen meestal uitgebreide bescherming toevoegen. Hier volgen nog meer tips van de Duitse Verzekeringsbond (GDV):

 

Meer krantenkoppen van de week:

Immobilien Zeitung: Het vastgoedklimaat klaart op

Deze week heeft de Immobilien Zeitung interessante onderwerpen zoals “Drie Duitse steden bij de belangrijkste buitenlandse bestemmingen”. München, Frankfurt en Berlijn stonden vorig jaar in de top 10 van bestemmingen voor buitenlands kapitaal. Het volgende onderwerp is “Het vastgoedklimaat is aan het opklaren”. Voor de tweede maand op rij is de vastgoedklimaatindex van Deutsche Hypo gestegen – met 1,6% tot nu 125 punten. Meer nieuws:

Manager Magazin: Waar de dure villa’s zijn op Mallorca

Er zijn deze week nieuwe koppen in Manager Magazin, zoals “Er wordt gestreefd naar een nieuwe regeling voor het honorarium van makelaars: Verkopers van appartementen moeten de makelaar in de toekomst betalen”. De concurrentie en de prijzen van makelaarskosten moeten eerlijker worden. “Vastgoedmarkt in de lift: waar de dure villa’s zijn op Mallorca”. Mallorca is nog steeds een van de populaire reisbestemmingen voor Duitsers. Velen hebben er zelfs een huis of een appartement. Meer krantenkoppen:

Nieuws op Twitter over het onderwerp: Onroerendgoedprijzen

Focus op huurverhoging:

De CDU (Thüringen) over huurverhogingen