Studentenhuisvestingstekort en kostenstrikken – Vastgoed Nieuws

Deze week zijn de hoge huurprijzen voor studenten een van de absolute topthema’s. Verder gaat de actualiteit in op de bijkomende kosten bij het kopen van een huis en waarom het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn om ondanks taalbarrières succesvol met uw huurders te communiceren. Ook huurgrenzen, digitalisering en energieverbruik komen aan bod en natuurlijk wordt er ook van gedachten gewisseld over hoe de vastgoedwereld is veranderd na Brexit. U vindt al het onroerend goed nieuws direct hier: Immo Nieuws.

Onroerend goed nieuws: te dure huurflats voor studenten

Tegenwoordig is het geen zeldzaamheid meer dat jongeren in het kader van hun studie of opleiding verhuizen van hun ouders of van het platteland naar stedelijke gebieden. Aangezien veel (aankomende) studenten dit plan natuurlijk volgen, is de vraag naar huisvesting een nooit eindigende stroom. In zuiver economische termen bepaalt de vraag de prijs, en de huurprijzen voor eenkamerappartementen en gedeelde flats zijn dienovereenkomstig hoog. Zelfs kleine studentenkamers met net genoeg ruimte voor een bed en een kleerkast kunnen al snel een klein fortuin kosten – vooral voor ingeschreven studenten die tegelijkertijd ook semestergeld moeten betalen. Vooral hubs als Berlijn, Keulen of München zijn niet bang om de prijzen ongebreideld de hoogte in te laten schieten, maar zelfs in Frankfurt zal menig student zich afvragen of pendelen niet het betere en vooral goedkopere alternatief is.

T-Online over kostenvallen bij het kopen van een huis

Als uw gezin groeit of u van baan verandert, wordt u al snel geconfronteerd met het probleem van het vinden van een nieuwe woonruimte. Vooral in het geval van permanente of langdurige veranderingen is de aankoop van een huis een goede optie in plaats van huren. Maar wees voorzichtig! Niet elke aanbieder heeft een goede reputatie en makelaars zijn vaak gericht op hun eigen winst. Al snel sluipen er clausules in het koopcontract die verborgen kosten voor de koper veroorzaken – en de onwetende klant trapt nietsvermoedend in de kostenval. Hoe u dit en andere problemen en gevaren in en om het huis kunt voorkomen, komt u deze week te weten op T-Online met onderwerpen als “De droom van een huis – bijkomende kosten bij het kopen van een huis – hier liggen de kostenvallen op de loer” en “Vochtschade – schimmel in de flat – wie moet voor de kosten opdraaien”. Nieuwe onderwerpen van de week:

Kostenstrikken bij het kopen van een flat: Wat te doen bij verborgen gebreken?

De Frankfurter Allgemeine over afschuwelijke huurkosten voor studenten

In de Frankfurter Allgemeine van deze week staan boeiende artikelen over huurprijzen en de altijd aanwezige stroom van studenten op jacht naar een huurwoning of een kamer in een gedeelde flat in de stadscentra. Andere onderwerpen uit de steekproef zijn “Gentrification: hoge huren zijn een zeer effectieve beperking” en “Verhuurdersenquête: wie minder verhuist, huurt goedkoper”. Meer nieuws van deze week:

Het Handelsblatt over studentenhuisvesting in München en Keulen

Het Handelsblatt behandelt ook het thema van de huurprijzen voor studenten in de grote Duitse steden. Handelsblatt bericht deze week ook over “Dure grond, stijgende rente – het wordt onaangenaam voor ontwikkelaars in Duitsland” en “De digitalisering van de Duitse vastgoedwereld staat nog in de kinderschoenen”. Meer krantenkoppen van de week:

De ster over schimmelbestrijding binnen uw eigen vier muren

De blog van Stern behandelt onder meer het onderwerp schimmel in huis en hoe dit te voorkomen. Vooral in oude huizen of in kelders kan schimmel zich snel ongemerkt op de muren verspreiden. Schimmels voelen zich ook snel thuis achter meubels en in luchtledige nissen. En als het eenmaal in huis is, hoe kom je er dan vanaf? Stern legt uit hoe je jezelf en je behang kunt beschermen tegen schade. “Nuttige huishoudtip: Condens op het raam: dit is de oorzaak – en zo beschermt u zich tegen schimmel” en “Energieverbruik: in dit huis kosten stroom en verwarming maar twee euro per jaar” zijn onze leestips van de week. Meer nieuws van de blog:

Quarks vertelt over de oorsprong van huiszwam

Focus Online op de regels voor huurverhogingen

Heeft u een overschot aan woonruimte en weet u niet wat u ermee moet doen? De oplossing ligt voor de hand: verhuren. Je eigen omzet versterken en tegelijkertijd anderen blij maken met een huurwoning, een geweldige zaak! Hoe u als verhuurder de kosten voor verbouwingen, renovaties e.d. kunt verdelen over uw huurders en welke regels daarbij in acht moeten worden genomen, kunt u deze week vinden bij Focus Online onder “Regels in een oogopslag”: Wat is toegestaan bij een huurverhoging – en wat niet”. De blog Focus Online bericht ook over “Verhuurders onder druk zetten: Te koud? Als je de huur kunt verlagen als de verwarming defect is”. Meer nieuws van de blog:

Süddeutsche Zeitung over taalbarrières bij huurders

De blog van de Süddeutsche Zeitung gaat deze week niet alleen over modulaire huizen, maar ook over taalbarrières bij huurders. Vooral in stedelijke agglomeraties is het niet ongewoon dat kandidaat-huurders die weinig of geen Duits of Engels spreken zich aanmelden voor een appartement, en hoe legt u uw huurder uit waarom u welk bedrag voor de servicekosten hebt vastgesteld – zonder een gemeenschappelijke taal? Welke mogelijkheden er zijn om deze barrières af te breken en de omgang met elkaar te vergemakkelijken, en andere spannende onderwerpen kunt u deze week lezen in de blog van de Süddeutsche Zeitung onder “Als woorden tekortschieten” en “Vooruitbouwen”. Updates en nieuws van de blog:

Manager Magazin over de Amerikaanse droom van de Brexit-bankiers

Er zijn deze week ook nieuwe koppen uit Manager Magazin, want ook na Brexit is het onderwerp al lang actueel. Het nieuwe Mekka van bankiers, de financiële Amerikaanse Droom na Brexit, de mooiste stad aan de Main – Frankfurt! De topthema’s van deze week in Manager Magazin zijn dan ook “Helaba-studie: Frankfurt belangrijkste bestemming voor Brexit-bankiers” en “In Duitsland al “vrij laat”: grote investeerders zien einde van Europa’s vastgoedhausse”. Andere krantenkoppen: